Dieťa bije iné deti

5. dec 2023

Dievčatá odpustite že anonymne ale nechcem tu preberať svoje dieťa verejne, možno by nás spoznal niekto zo škôlky. Mám dve deti, staršie je citlivé, hanblivé. Mladšie je živšie, ráznejšie. Žiadny postrach ani nevychované, len má občas problém poslúchnuť pokyn učiteľky (aj môj) na 3. aj 4. x. Teraz ako si zvyklo v škôlke (má 3 roky) a prestalo plakať, začalo byť trochu nespratné a vraj vyrýva do detí, čomu verím lebo to robí aj doma súrodencovi. Nevyrýva v zlom, skôr je hravé. Ale problém nastane napr ak niekto siahne na hračku s ktorou sa aktuálne hrá. Je schopné fyzicky napadnúť, capnúť, doma aj uhryzne. Opakovane vysvetľujeme, dookola, ukazujem príkladovo, nastavujem zrkadlo, čítame knižky s touto problematikou, už som capla aj na zadok a po ruke 😔 nič nezaberá, mám pocit že je to čoraz horšie. Viem že má obdobie vzdoru a naozaj sa snažím čo najlepšie ale čo by ste mi ešte poradili? Dieťa je úplne zdravé, šikovné... Ja pracujem na skrátený úväzok takže času na deti mám dosť, s mužom si rozumieme a fungujeme spolu dobre a nakoľko staršie dieťa takéto problémy nerobilo, neviem odkiaľ toto má. Naozaj sa bojím aby niekedy vážnejšie nezbilo iné dieťa

klara351
5. dec 2023

Uz si ho capla na zadok aj po ruke, takze vie, ze ked niekto robi nieco, co sa mu nepaci, ma mu za to capnut. Vysvetlovat nasilim, ze nasilie je zle, nefunguje, dieta opakuje po tebe.

madeincssr
5. dec 2023

Dieťa robí to, čo vidí, nie to, čo mu tvrdíme, že by malo.

januska12323
5. dec 2023

Také jednoduché ako sedenie na stoličke keď niekomu ublíži a potom sa musí ospravedlniť ste neskúšali?

tinka8512
5. dec 2023

@klara351
@madeincssr ze capla mu na ruku tak aj dieta capne toto su take blbosti ako nehnevajte sa, moja mala nikdy nedostala ani na ruku nikde a tiez aj pohryzla aj sa pobila v skolke,ma 3 roky, take male deti sa este chovaju pudovo. Casto moze byt problem aj neverbalna agresia, napr ked dieta v tomto veku este nevie dobre rozpravat a nevie vyjadrit svoje pocity. Podla na to casom ustupi. Mala som dieta kt bolo v skolke stale pohryzene alebo poskrabane inym dietatom, teraz ma pre zmenu dieta kt pohryzie aj poskriabe. Toto su bezne veci kt sa pri takto malych detoch prihodia.

madeincssr
5. dec 2023

Hej, asi máš pravdu. To moje konštatovanie platí skôr pre väčšie deti.

tinka8512
5. dec 2023

Napr moja mala 3rocna, v skolke pohryzla chlapceka a hned sa zdvihla a isla do kuta lebo vedela ze spravila zle, to mi ucitelka rozpravala,ze sama od seba. Rodicom som sa ospravedlnila ale nic viac sa stym neda ...samozrejme doma ju vychovavame najlepsie ako vieme... Vacsie su uz rozumnejsie...

barbora0308
5. dec 2023

@klara351
@madeincssr
Podla prispevku autorky, mi to pride skor tak, ze jej dieta fyzicky napadlo niekoho uz davno predtym, ako ona uz zjavne z posledneho zufalstva capla dieta po zadku a ruke. V tomto pripade teda dieta este nemohlo opakovat rodica... Ako v tomto pripade vysvetlujete spravanie daneho dietata? Tiez za to moze plne rodic?

Autorka, ja som citala v jednej psychologickej knihe, ze niektore deti, ktore su temperamentnejsie a velmi zbrklo reaguju na svoje emocie, tak v pripade, ked nevedia svoje pocity este dostatocne vyjadrit verbalne, tak siahnu po fyzickom vyjadreni, kedze je to jednoduchsie. Vraj je potrebna trpezlivost a casom by z toho mali vyrast. Drzim palce 🤞☺️

klara351
5. dec 2023

@tinka8512
@barbora0308 Deti takto reaguju, ked sa nevedia inak vyjadrit. Ja nepisem, ze ju to autorka naucila, ale vysvetlovat bitkou, ze bit sa nema, je nezmysel. Takto to dieta bit ine deti neprestane.

barbora0308
5. dec 2023

@klara351 Ale autorka nikoho nebije, pisala, ze opakovane vysvetluje, dookola, ukazuje prikladovo, nastavuju zrkadlo, citaju knizky s touto problematikou...a ano pisala aj, ze capla po zadku aj po ruke zjavne uz zo zufalstva, ale to nie je ziadna bitka. Tiez nie som za vychovu stylom, "tu mas vychovnu, z toho sa naucis"...ale nazvat capnutie po zadku bitkou je cez, myslim, ze to autorka nepraktizuje na dennej ba ani na tyzdennej baze a nie je to nieco stadradne v ramci jej vychovnych metod.

rebrambora
5. dec 2023

@klara351 Pardon, ale capnutie po ruke alebo zadku nieje bitka. A pochybujem, ze to autorka urobila tak, ze to dieta bolelo.
Napriklad jeden z dvojiciek bol v jasliach a skolke maximalne poslusny a druhy, temperamentnejsi bil a kopal co mu prislo do cesty. Nikdy som ho ani len necapla a aj tak to bol boj.

klara351
5. dec 2023

@barbora0308
@rebrambora Akekolvek capnutie dietata je zlyhanie rodica, moze si to ospravedlnovat akokolvek chce. A dieta tym nic nenauci, bit ine deti neprestane, prave naopak. Autorka na to isla dobre, treba vysvetlovat, dieta to prejde, ked sa bude vediet vyjadrit aj inak.

mogaa
5. dec 2023

Je to vekom a povahou dieťaťa....dieťa ktoré je a vodcovský typ a nenechá si, tak to normálne robí....vysvetlovať, vsvetlovať, vysvetlovať....ak natrafí na rovnaký typ čo mu to vráti, prestane....naša robila to isté, prestala až z toho vyrástla....nepomohlo vysvetlovanie, vrátenie, nič ...až čas...

barbora0308
5. dec 2023

@klara351 Nikto nie je dokonaly, ludia zlyhavaju, ty mas mozno viacej trpezlivosti alebo dieta(deti) s uplne inym temperamentom a povahou...lahko sa sudi. Nemala som pocit, ze by si to autorka ospravedlnovala, urcite ju to mrzelo. Skor mam pocit, ze sa jedna o matku, ktora chce riesit problem pre blaho svojho dietata.

zorkahorka
5. dec 2023

Moj syn zasa bil deti v rodine. Cudzie sa neodvazil. Svokra mi stale vravela,,ze z toho vyrastie. No nervy som mala, tiez sme ho to nevedeli odmaucit. Fakt z toho vyrastol.
Tlcie sa len s bratom, ale to je asi normalne 😆

autor
5. dec 2023

@klara351 áno capla som, už zo zúfalstva že ma nepočúva. A vôbec sa neospravedlňujem, hanbím sa za to ale tiež som len obyčajný tvor ktorý má niekedy už všetkého dosť. Cítila som sa potom hrozne. Niekedy mi pripadá že to robí už snáď naschvál, že toto nie je možné už.

@barbora0308 ďakujem za podporu, aj vám ostatným.

@zorkahorka a kedy to prosím ťa tak zvykne prestať? 😅 Ono zatiaľ je v kolektíve krátko, ešte stále si zvyká, len sa bojím aby to nešlo ešte k horšiemu. Keď sa chce so mnou rozprávať učiteľka tak mám normálne strach, čo má zas na rováši

zorkahorka
5. dec 2023

@autorka myslim,ze mal medzi 4-5 rokov, ked prestal

maminkadeticiek
5. dec 2023

No,tak nech dostane pekne zakaz na veci,ktore ma rad.Ak zbije,udrie dieta v skolke tak dostane zakaz uplne na telku,na sladkosti,na cokolvek co ma rad, aby citil dosledky svojho spravania.Vydrzat aspon zo 4 dni aby to skratka citil a ked ucitelky pochvalia,ze dnes to bolo ok,ze nikoho neudrel ze sa spraval dobre tak mala odmena,napr lizatko jedno alebo malicka kinder cokoladka.Ja mam s tymto dobre skusenosti.No a samozrejme vysvetlovat vysvetlovat vysvetlovat.

pimpa12
5. dec 2023

Moja dcéra mladšia mala iba dva pokusy keď ma chcela uhryznúť. Prvý krát som jej povedala nie, to sa nesmie, bolí to. Ak to urobíš ešte raz, uhryznem ťa aj ja. Skúsila to druhý krát a uhryzla som ju aj ja. Nie silno, ale aby to cítila. Odvtedy nebol ani najmenší pokus o niečo také.

banalu
5. dec 2023

A aky ma trest ked capne surodenca?

maminkadeticiek
5. dec 2023

Ja som presvedcena,ze ublizovanie inym detom je nieco,za co musi prist trest,nielen dohovor.Primerany veku,nie fyzicky,ale taky co pociti.Ved si len vezmime,ze keby jeden dospely ublizil inemu,tak ide do basy.Proste dieta za to musi byt potrestane tak,aby pocitilo dosledky svojho spravania.Ci v 3 ci v 13tich rokoch

20erika07
5. dec 2023

Mladsia bola v škôlke postrach, tiez to bolo temperamentom, kedze starsi rovnaká vychova, kludas, ziadny problem nikdy. Mne to ucitelka povedala co vsetko povystrajala az ked sa toho nazbieralo dost, iba som cumela s otvorenými ustami, ze je az taká.
Tiez vek okolo 3r.
Malu som drzala na rukach ked som pre nu prisla a pani ucitelka mi zacala opisovat co dcerka robí a ako sa jej niektore deti boja atd. Dcerka hlava dole, bolo vidiet, ze sa hanbila zato co o nej p.ucitelka hovori.
Este nam odporucila pri hre s babikami alebo postavičkami, nasimulovat tie situacie, v ktorych dcerka reagovala agresivne a dokola jej pri hre ukazovat, ako sa to má/dá spravne riesit aby nikto netrpel. Fungovalo to celkom rychlo a efektivne, odvtedy nebola na nu ziadna sťažnosť. Ale az od tych 4rokov to bolo uplne iné anjelske dieta celkovo, aj doma, aj všade. Mnohí neverili, co ju poznali takú v horsom svetle, ze ci je to naozaj ona, otocka o 180st. A nastasie je taka doteraz ,zachvilu 10r.
Uvidime co bude v puberte .

autor
5. dec 2023

@banalu súrodenec má dovolené vrátiť to. Len súrodenec je prudko mierumilovný typ, neublíži ani muche. Takže mladšie dieťa má stále navrch. V škôlke ani nikde inde sa zatiaľ nenašlo iné dieťa ktoré by môjmu "vyprášilo kožuch" aby pochopilo odkiaľ pokiaľ môže zájsť. Inak ako trest malo vždy zatiaľ taký že išlo preč od hry a vyhrešila som. Vysvetlila že to bolí, že takto sa nesprávame. Vyzvem aby sa ospravedlnilo, niekedy sa zatne a odmietne, inokedy to očividne ľutuje a ospravedlní sa, boľačku pofúka.

autor
5. dec 2023

@20erika07 ďakujem, ešte s tými bábikami skúsime. To mi veru nenapadlo 💡

autor
5. dec 2023

@pimpa12 inak je zaujímavé že na mňa ešte ruku nezdvihla. Muža capla v hneve už párkrát, aj babky ale mňa nikdy 🤔

nikaika
9. dec 2023

@barbora0308 úplne s tebou súhlasím, a autorke prajem pevne nervy ❤️

vanilka83
9. dec 2023

@januska12323 ja súhlasím do kúta za trest alebo sedieť na stoličke samo bez hraciek a samozrejme učiť sa od mala ospravedlniť a trvat na tom,deti to neradi robia a na budúce keď sa bude musieť ospravedlniť si to 2x rozmyslí.

akvi
9. dec 2023

Žiadne tresty a už vôbec nie bitie dieťaťa nepomôžu. Skôr sa zamysli, či má tvoje dieťa príležitosť byť niekedy v pozícií, že má moc nad niečím. Obzvlášť druhorodene deti častokrát potrebujú byť občas v pozícii toho, kto má kontrolu nad situaciou, pretože za normálnych okolností sa mu tejto príležitosti nedostáva, je prirodzene na konci hierarchie. A každý jeden človek potrebuje občas "mať navrch". Škôlka je často prvá príležitosť, kde sa môže posunúť v hierarchii, preto to tam občas praktizujú aj inak mierumilovné deti. Takže miesto trestov a bitia by som skôr začala premýšľať nad tým, či dávaš dieťaťu dosť príležitostí, aby občas vyhralo mocenský boj. Prečítaj si niečo o mocenských hrách a ako pomáhajú deťom prijať roly, do ktorých sa v živote prirodzene dostávame.

veve14789
9. dec 2023

Je to pud,len sa ho musí naučiť ovládať, aj ja keď ma niekto nastrelil by som ho občas poslala niekam alebo jednu vylepila ale neurobím to my to už ovládame,deti nie,treba to len stále opakovať dookola

liliana8
9. dec 2023

@rebrambora A aky je ten temperamentnejsi chlapcek dnes? Kolko ma rokov?

tiika
9. dec 2023

To dieťa ma 3 roky, ešte nemá mozog vyvinutý tak, aby vedel úplne ovládať svoje emócie. Ešte sa to uci. Najlepšie sa uci vlastnou skúsenosťou a príkladmi, vhodným správaním. Nemá zmysel trestať, priveľa vysvetľovať, ani kričať, vracať mu to.
Keď niekoho capne, skús ako prvé zostat v klude. Nadýchnuť, vydýchnuť. Prva pozornosť by mala viest k obetí (inemu dietatu, bratovi, manželovi).Zistiť, či sú v poriadku. Ospravedlniť sa za syna. Potom uznať synove pocity, nepopierat, nehodnotiť. “Bol si nahnevaný, že ti xy zobral hračku. Preto si ho capol. Chápem. Takto to však nerobíme.”
Možno je to ťažké, ale skús ho pochopiť. Respektovat, že vybuchol, že mal na to dôvod. Neznamena to, že súhlasís i so správaním.
Ako inak riešiť takú situáciu, inak sa zachovať, co povedať, môžete trénovať doma na sebe, s hračkami..