Môj synček chodí do škôlky v susednej dedine. So škôlkou som veľmi spokojná, aj s pani učiteľkami, jediné čo ma trápi je ich detské ihrisko... majú tam ešte staré komunistické kovové preliezky. Teraz sme mali rodičovské združenie, padla tam aj táto téma, ale klasický problém - nieto prostriedky 😒 Samotná škôlka nemá šancu také niečo zakúpiť a obec na to tiež teraz nemá prostriedky pretože sa práve prerába ZŠ. Tak sa chcem opýtať či niekto nemáte skúsenosti s podobným problém a ako sa dá riešiť, ako nájsť sponzorov alebo či sa nedajú získať prostriedky z eurofondov alebo niečo podobné... podotýkam že obec je malá takže nejaké väčšie firmy čo by sa dali osloviť tam nie sú. Ešte padlo pár úvah nakúpiť len drevo a ihrisko postaviť ale to si myslím že by nešlo, asi to musí mať dáky certifikát bezpečnosti keď je to pre škôlku...či? Ďakujem za všetky názory a nápady 🙂
@amadora
ahoj, moja dcérka síce do škôlky nechodí, lebo mi ju nechcú zobrať kôli zdravotnému postihnutiu. Ale keď bol syn v škôlke/ dnes je gymnazista/, tak sme mali ten istý problém. Na dvore bolajedna preliezka, a hojdačka, klasická škôlková, kde sa všetci zmestia. A keďže ten istý problém- žiadne peniaze,žiadne firmy ktoré by prispeli, atď sme ako rodičia spravili takú brigádu, že sme na dvore zakopali niekoľko starých pneumatík rôznych veľkostí, a decká boli nadšené, hneď to boli kone, a fantázia pracovala. Mimochodom, tie kolesá sú tam dodnes.
@amadora SPP vypisuje sutaz, ze vraj kazdy rok nejak na jar. my sme takto ziskali 10 tis. na ihrisko. bolo verejne hlasovanie, kde ludia hlasovali za najlepsi projekt a tie s najvacsim poctom hlasov ziskali peniaze.
kamaratka tiez z roznych nadacii uz zafinancovala zopar projektov, hladala na nete a projekt prihlasovala vsade mozne az sa podarilo nejake peniaze ziskat. treba oslovit ludi v okoli, ake maju moznosti. niektori mozno pracuju vo firmach, ktore vyclenuju prostriedky aj na miestny rozvoj, robia si reklamu cez rozne komunitne projekty a pod. na zaciatku je dolezite nadsenie nejakej skupiny ludi, nakoniec clovek zisti, ze kazdy niekoho pozna, niekto vie napr. zohnat za lepsie ceny material a pod.
@bets akurát som pozerala prefinancované projekty z SPP a je tam viacero detských ihrísk v MS veru 🙂 no veru pôjdem zajtra za riaditeľkou škôlky a skúsime v tom niečo spraviť, díky za radu 🙂
@cikyta @sympa1 ja neviem koľkí z rodičov poukazujú tie 2% z dane škôlke alebo tak, len proste sme sa bavili na rodičku že aj s príspevkom rodičov a nejakou zbierkou čo sa dáva pomimo im ostalo minulý rok len 6€. a to sa nič svetoborné nekúpilo. napríklad obliečky tam majú 15 ročné, teraz musia kupovať nové tak sme sa bavili že zvýšime príspevok rodičov a budeme dávať aj pomimo komu sa dá ale to sú proste všetko také sumy čo ihrisko nepokrijú, však len jedna taká preliezka (preliezací domček so šúchalkou napríklad ) stojí okolo 3000€ 😒
@amadora no tie stare kovove preliezky su tam tiez ,,nacierno" ... preetoze podla noveho zakona aj na ne musia mat certifikat co na 100% nemaju. Inak je to dost draha zalezitost... 300eur urcite je velmi malo, taka najlacnejsia preliezka len stojhi okolo 2000eur- ak ma byt poriadna, nie len na par rokov. Urcite by ste sa na to nemali skladat vy- ako rodicia, je to starost skolky. POdla mna skuste na to tlacit, mozno to zacnu riesit. Popripade sa informujte o tych sutaziach ako pise bets . Vo vasej skolky mate nieco ako dobrovolny prispevok pre skolku ? (dobrovolny ,,povinny" )
Ale ved ja som to nemyslela tak, že z 300 eur sa dajú nakúpiť šmýkalky,preliezky a komplet ihriskové vybavenie....Reagovala som len k faktu, že u nás aj 2% z daní je celkom pekná suma a naša p.riaditelka sa im tešila a dalo sa niečo pekné kupiť.......
Proste euríčko ku euríčku...malý sponzor k malému a po trošičke sa vždy dá...Jeden otecko pracuje s drevom, druhý s pieskom atd...
@sofinka333 áno viem že už je to protizákonné vlastne. a písala som že sa skladáme, odsúhlasili rodičia tak že minimálne 10€ ročne každý a podľa uváženia dá každý viac plus nejaké mimoriadne napríklad na mikuláša a tak...
@cikyta akože minulý rok kupovali trampolínu napríklad z tých peňazí takže to je super, len teda aby sa celé ihrisko nejako vynovilo na to je to málo
@amadora
ja som ten nas projekt nevidela, u nas to riesili otcovia, kde kazdy k tomu dal nieco, v com sa vyzna. davali aj nakres. a co som videla, tak nebola to nejaka super vizualizacia, len nakres v nejakej mierke. a myslim, ze robili aj rozpocet a navrh financovania projektu.
kamaratka ked robila detske ihrisko, tiez do toho sla s tym, ze nemala ani sajnu. ona si z netu postahovala nejake vzorove projekty a co maju obsahovat.
ja som sa tomu detailnejsie nevenovala, takze viac nepooradim.
ale ked sme nieco potrebovali k stavbe domu, tak sme si s manzelom nejak pomohli, kreslili sme v programoch MS Office, dobre sa robi v MS Visio. takze aj laik bez technickeho vzdelania ma moznosti ako nakreslit jednoduchy projekt napr. ihriska, v obycajnom 2D formate. ja by som ten projekt nepredrazovala tym, ze oficialne oslovim firmu. mozno sa najde nejaky sikovny rodic, ktory by bol ochotny nakreslit projekt a ma aj lepsi software ako MS Office.
a keby uz som nemala inu moznost, tak to narysujem rucne a nascanujem. aj v pripade domu, niektore veci sa takto riesili a nikto s tym nemal problem.
@amadora ked som hodila narychlo do googlu, tak napr. som nasla:
http://www.detskypark.sk/nase-projekty?q=node/3
http://www.kriva.sk/assets/Oznamy/Projekt-detsk...
v tom druhom, su vizualizacie preliezok. keby si vybrala uz konkretneho dodavatela, tak tu preliezku stiahnes z jeho podkladov, z jeho cenovej ponuky. u nas sa este nevedelo vobec ake preliezky budu, takze boli len naznacene miesta v nakrese, kde sa pocita s nejakymi prvkami a aj rozpocet bol len nejaky hruby odhlad.
ked sa trosku pohrabes na nete, urcite najdes vela projektov, kde sa mozes inspirovat.
zalozit obcianske zdruzenie, poziadat rodicov o dobrovolne prispevky OZ, aj poukazanie 2% dane a prostrednictvom OZ hladat nadacie a sponzorov. vacsie firmy ako SPP, Orange maju nadacie, kde sa posielaju projekty, vypisuju sutaze a najzaujimavejsie projekty dostanu pozadovane prostriedky.