Dobrý deň, neviem na koho sa obrátiť. Syn nastúpil od 09/2021 do Mš Bohrova v Petržalke. V triede je neustále vysoká chorobnosť, čo je asi vzhľadom na situáciu a vek deti normalne 🙂 predtým však bol v kolektíve tiež- od 14 mesiacov navštevoval kolektiv jasiel a bol chory max 3 dni za celu zimu. Dozvedela som sa že učiteľky vyzliekaju deťom pančuchy resp.prosia už rodičov pri príchode aby deťom pančuchy nedávali. Nakoľko manžel syna vozí aj vyzdvihuje zo škôlky poprosila som ho aby sa opýtal na dôvod: odpoved učiteľky bola, že riaditeľka to nepovažuje za esteticke!!! 😳(poznámka: maly ma väčšinu pančúch dedoles, lindex a zara - nič gýčové). Ráno býva tak 5-7 stupňov… mne pančuchy prídu naozaj ako základná vrstva detského oblečenia v takomto obdobi a ešte vo veku 3-4 roky. Môže si štátna škôlka určovať takéto pravidla ? 😔Ma riaditeľka na toto právo? Nikde to písomne nemajú samozrejme… je niekto kto sa s týmto vôbec stretol? Ako ste to riešili? Ako ste deti obliekali?
Dakujem za každú radu a odpoved
Ja som vždy keď sme deti dali do škôlky z pančuch vyzliekla. Ved to by som ho len zbytočne prehrievala, keďže v škôlke kúria.
@mimmiba tak napr. u nás v škôlke vnútri je dosť vykurene, takže ja malému dávam len tepláky bez pančuch, ale na cestu do škôlky mu dám tenšie sustaky, aby mu nebolo zima
Riaditelka asi mysli, ze nemaju v skolke pobehovat len v pancuchach. Zabal mu do batoha kratasy a ked mu manzel vyzlecie nohavice, da si na ne kratasy. A ked pojdu von, vymeni kratasy za gate.
Teda dufam, ze mu nechces nechavat v triede aj pancuchy aj nohavice.
u nas v škole sa to robilo takto
je to praktickejšie aj pre učitelky ked idu na dvor...
dievčata: do triedy si nechali pančuchy v triede dali nato sukničku....alebo tenke leginy miesto pančuch
chlapci kratasky...alebo mali spodky nato kratasy
ked šli von suknu, kratase vyzliekli nato nohavice...
v nasej skolke dievcata cez zimu mavali pancusky a natom suknicky, alebo saty, chlapci pancusky a natom kratase. Pre vsetkych to bolo jednoduchsie, lebo ked isli von, sukne / kratase dali dole, nato natiahli nohavice na von.
Podľa mňa skôr ide o to, že sa ťažko obliekajú, keď sa prezliekaní z pyžama. Skús mu dať ponožky a nejaké spodky. Keď už sa bojíš že prechladne. Ja som dcére dávala legíny a na to keď išli von tak nohavice, tepláky.
Jasne že nemá vnutri pančuchy aj nohavice 🙂 len pančuchy sme mu nechávali. Ale keď je vonku pod 10 stupňov v čase keď chodia von - tak sa mi žiada dať mu dve vrstvy- teda pančuchy a teplaky, ktoré sám vie že si ma vyzliecť keď si dáva dole aj bundu. Ďalšia vec je- dobre povedzme že mu dám hrubšie teplaky keď je vonku 5 stupňov. Ale čo v zime ? Neviem si predstaviť čo mu mám obliekať keď bude naozaj zima…
U mas to riesia tak ze pridu v pancuchach a teplakoch v satni vyzleceme teplaky pobehuju v pancuchach a ked idu von im oblecu teplaky 🤷♀️
@mimmiba aj u nas to tak bolo ze nemohli byt len v pancuchach lebo je to spodne pradlo . Bud sa prezliekali deti tak ze pančuchy dole a teplaky obliect alebo chlapcom na pancuchy tenke kratasky a dievčatá ak mali saty ,mohli ostat v pancuchach ak nie tak tiez bud suknicka alebo kratasky na pančuchy
No neviem, ale ak davas pancuchy uz pod 10 stupnov, tak co potom davas, ked uz je naozaj zima??? Pancuchy, spodky a nohavice?
ja planujem davat spodky a ponozky pod vrchne gate, ked bude chladnejsie. v skolke si vrchne gate vyzlecie a bude v spodkoch. mame z HM aj tchiba take, co vyzeraju ako tenke teplaky, tak snad nebude mat nikto nic proti...
@amelie2017 pančuchy a lindex zimný overal / Merino spodný a zimný overal
Pančúch davam od - stupňov. Decká nemavam skoro vôbec choré.
Tak mu tam zaves v škôlke predsa zateplene nohavice do dažďa(neviem ako sa to u vás volá) a vždy keď idú vonka ma si to natiahnuť a hotovo. Tak to robim ja s mojimi. A tých 5-10min cestou do a zo skolky vydržia aj bez.
No veď keď som prišla pre malého bola učiteľka v rolaku a okna dokorán …. 🙈
@mimmiba tak pancuchy su v podstate spodne pradlo 🤷♀️ Riaditelke sa to nepaci, comu aj rozumiem. Riesila by som to leginami/teplakmi a sustakmi, co si natiahne, ked pojde von.
Je to neesteticke v zmysle, ze tie deticky castokrat idu v pancuchach do jedalne a teda, niezeby na tom nejako zalezalo, ale ozaj to moze vyzerat komicky ak 5 rocni chalani idu v pancuchach a tricku. Je to ine ako ked maju baby na vrchu suknu. Niektore skolky navyse nemaju vlastnu jedalen, ale su spojene so zakladnou skolou. Tak sa minaju s velkacmi a ti vasi chalani v pancuchach cez skolu.
Netreba to brat osobne, bud chalanovi kupit kratasy navrch, alebo rano venovat trosku viac casu prezliekaniu do teplakov.
Tak ja ešte nemám dieťa v škôlke, ale nakúpila som mu normálne bavlnené a merino legíny. Keď pôjde von, len si na to natiahne softshellky/pogumované gate/kombinézu a hotovo. Ja si neviem predstaviť nechať ho v škôlke v pančuchách, beriem ich ako spodné prádlo a tiež by to pre mňa bolo vysoko neestetické. Teda je mi jedno, čo dávajú ostatné mamičky deťom, ale ja by som svoje takto neobliekla do škôlky. Ešte to vraj mamičky riešia tak, že na pančuchy si deti natiahnu kraťasy, keď sú dnu, ale to sa mne tiež esteticky nepáči 🙈😃
V našej škôlke sme dostali pokyny dávať buď legíny, alebo pančuchy+kraťasy, lebo pančuchy sú spodné oblečenie. Mne sa to aj zdá úplne normálne, bolo by mi čudné nechať dieťa len v pančuchách. Kúpila by som chlapčenské legíny, podľa mňa aj praktickejšie na obliekanie pre deti.
@mimmiba Pancuchy nechat a na to dat kratasy. No ja mam 3.5 rocnu a keby jej dam do skolky pancuchy, to pudlo ma po kolena. Vie si ich sama obliect ale nevie si ich dobre povytahovat. Ja jej davam hrubsie leginy, pripadne teplaky a teraz na to dam bud softshelove gate alebo tie nepremokave pogumovane zateplene gate z Lidl alebo Tchiba, v zime oteplovaky. Vrchna vrstva ide do skrinky a ostavaju teplaky ci leginy.
Určite by som obliekala aj naďalej. Pokiaľ nemá škôlka predpísanú uniformu, nemá žiadne právo vám diktovať, čo máte obliecť vášmu dieťatku.