Dcéru chcem dať skôr do školy

drobec888
30. sep 2014

ahojte.každý vraví že dieťa má čas na školu a nemala by som dcéru dávať skôr.dcérka ma 5 rokov.kedže vekovo nesplna kategoriu tak nejde do školy.samozrejme vieme že musíme robiť psychologické testy.je to naozaj zlé?dcérka od mala je bystrá,šikovná.vždy radšej listovala knižky,kreslila ako sa hrala s bábikami.doteraz jej to ostalo.pre nu je zábava kreslenie,pozeranie knížok či lúštenie úloh v časopisoch či pracovných zošitoch.denne mi píli uši stým,kedy pôjde do školy,lebo sa tam teší.je taký samouk.vie už po anglicky zvieratká,farby,rátať do 10.samozrejme tak aj po našom.nemá problém aj s ľahkými príkladmi ako 2 hrušky a 5 jablk a tak.nenútim ju.ona sama toto všetko chce a ja jej v tom nechcem brániť.písať písmená vie,ale len tlačeným.mám ju dať či nie?prosím nechcem počuť názory vezmem jej detstvo.to jej nevezmem pretože ja vytváram to detstvo a nie škola.dakujem za postrehy

mamulienka30
30. sep 2014

@drobec888 - no to co pises vie vsetko a robi aj nas 4 rocny syn a je to bezne v jeho veku, nerozumiem, preco uz riesite skolu? Je priemerne bystre dieta, nas napocita o sto, vie vsetky odtiene farieb az po magentu a podobne detaily, zacina mi citat, sklada si slova, vsetky pismena vie aj napisat uz asi pol roka a vravim - je to priemerne dieta, ktoremu sa mama venovala...ak sa nudi, skus jej najst nejaky sport alebo vytvarnu, tanec. V skole bud vzdy najmladsia, najmensia, ked ostatni budu moc zurovat, ona bude doma, ked ostatni dostanu vodicak, ona bude este rok cakat, ostatnym budu rast prsia, jej este nie, dnes take veci neriesis, ale ona raz bude. Nevidim dovod podla toho co pises ju posielat do skoly skor.

womankc
30. sep 2014

dajte je v kľude urobiť testy v nejakej pedopsychologickej poradni, tam sa presne dozviete, či je to pre ňu vhodné, pokiaľ by to oni doporučili, tak by som neváhala vôbec , keď je dievčatko vnímavé a šikovné .......... Na to tie poradne predsa sú .

mamulienka30
30. sep 2014

@drobec888 - este toto som chcela, ano dnes to chce, ale kludne sa ti moze stat, ze po pol roku zisti, ze tie aj 7 rocne deti v prvej triede su vsetky o hlavu vyssie a riadnu davku sikovnejsie, ulohy riesia rychlejsie a o tom, co za rok-dva spravi motorika ruky ani debatovat nemusime. Im to pojde jednoduchsie a tvoja mala bude miesto hry musiet na sebe tvrdo makat, aby s nimi udrzala krok. Vystavujes ju zbytocne predcasne tlaku.Jej to prijde dnes ako zabava, neuvedomuje si, ze v skole sa sedi hodiny v laviciach, ze sa sustredene pracuje, ze nesmie behat, nesmie rozpravat a ze bude musiet plnit ulohy, ktore jej nebudu po chuti a to den po dni. Ak ten nezvladne, co spravis, vrati sa do skolky? Ked to ty tak nutne chces, zvaz nulty rocnik.

moni73
30. sep 2014

@drobec888 mojej dcere bolo predcasne zaskolenie odporucane ppp, isla klasicky v 6 a 1/2 roku. keby bolo po mojom isla by este o rok neskor 🙂 . nevidim ziadnu vyhodu (pokial teda v skolke nie su nejake problemy - nie nudenie sa)

drobec888
autor
30. sep 2014

@mamulienka30 ja som nikde nepísala že nutne.prosila som o radu a nie o nejaké odsudzovanie

drobec888
autor
30. sep 2014

@moni73 ved 6,5 roka je klasický vek na chodenie do školy či sa mýlim?

lunnita
30. sep 2014

ja som psychologicka a neodporucala by som to. predskolská vychova je tiez o niecom inom (aspon by v kazdej skolke mala byt) ako klasicky program v skolke, takze aj v skolke ako predsklacka sa nauci nieco nove a moze ju to tiez obohatit. v niektorych skolkach (s aleternativnou pedagogikou) toto s detmi robia bezne - tam predskolak vie viac menej citat a pisat. ale hlavne - to ze je dieta vykonovo nadanejsie este neznamena ze po emocionalnej a socialnej stranke nie je este 5rocnym dietatom 😒 .

moni73
30. sep 2014

@drobec888 ved pisem, ze isla klasicky. odporucane bolo v 5 a pol.

effie81
30. sep 2014

A to by si ju akoze teraz chcela dat do skoly??V oktobri?

drobec888
autor
30. sep 2014

@lunnita dakujem

drobec888
autor
30. sep 2014

@effie81 v septembri

mamulienka30
30. sep 2014

@drobec888 - ja ta neodsudzujem, len si musis uvedomit, ze tvoje dieta je uplne normalny zdravy priemer a je ich este aj dost viac, co su sikovnejsi. Skvele, ze ju bavi sa ucit, nech jej to vydrzi. Ak mas pocit, ze jej skolka nestaci - zvaz kruzky, ktore ju budu tahat dopredu. Ale skola taka ta klasicka nasa nie je stavana pre o tolko mladsie dieta, hlavne nie teraz, kde ma pomaly polka deti odklad... nikto sa tam s nou maznat nebude len kvoli tomu, ze je mladsia. Keby bola nadpriemerne inteligentna nepoviem, ale takto to nechapem.

drobec888
autor
30. sep 2014

@moni73 aha

effie81
30. sep 2014

@drobec888 buduci september?Ale vtedy uz bude mat potom 6 rokov,nie?

drobec888
autor
30. sep 2014

@effie81 bude mať ale berú deti do určitého dátumu

moni73
30. sep 2014

@lunnita troska vyuzijem temu... si detska psychologicka? mne by sa hodila rada, keby si bola ochotna....

aknaj
30. sep 2014

@drobec888
ak dovŕši 6 rokov do 31.8.2015 tak je to úplne normálne
vo februári pôjdete na zápis a v septembri nastúpi do školy ako bežný prvák

mamainprogress
30. sep 2014

myslim, ze po vedomostnej stranke by urcite napredovala spolu so spoluziakmi, ak je sikovna a chce ist do skoly. ale..ja by som mala obavy o ten socialny aspekt zaclenenia dietata o rok skor...akceptacia rovesnikmi/rovesnikov, budovanie rovnocennych vztahov. vela deti dnes chodi do skoly o rok neskor, maju odklad, idu do nultaku, takto by bola o cele 2 roky mladsia, ako niektori spoluziaci, co je 30% jej zivota...u deti je to obrovsky rozdiel. mozu ju utlacat, moze citit nerovnost pozicii a nebude sa vedet adekvatne branit. myslim, ze psycholog urcite posudi skolsku zrelost z tohto socialneho hladiska a ak on povie, ze je zrela, tak preco nie. Ale ked uz raz nastupi do institucii, nevyjde z nich dalsich 20 rokov. Takze ja na Tvojom mieste by som ju mala este v skolke a uzivali by sme si bezstarostne detsvo bez uloh, v kruzkoch, na workshopoch...

lunnita
30. sep 2014

@moni73 ked tak tak ip 🙂

drobec888
autor
30. sep 2014

@mamainprogress ona mala práveže kamarátov do teraz v triede tých ktorý išli už do predškolského a ona je v jej triede teraz najstaršia

effie81
30. sep 2014

Tak ale,ked chces dat od buduceho septembra,ked uz asi dovrsi 6 rokov,ked teraz uz ma 5 tak je to v pohode.Ale ja som to pochopila z uvodneho textu,ze by si ju chcela dat ako 5 rocnu a teraz.🙂 Zle som to pochopila.

drobec888
autor
30. sep 2014

@effie81 no ona práveže nesplňa ten dátum do kedy berú.ona bude teda mať spolužiakov čo budú mať už 6rokov a dajme tomu 2 mes.a ona dovrší 6 rokov 1.10

tahomi
30. sep 2014

Ja som isla do skoly ked som mala presne 6 rokov a par dni, vzdy som bola najmladsia. Takisto som vedela uz vela veci pred nastupom, ale zaroven som nemala problem ani s vytvaraim vztahov ci zaclenovani sa do kolektivu. Takze okrem vedomostnej zvaz aj psychosocialny aspekt, ak je to v poriadku, kludne ju do skoly daj.

PS napriek tomu, ze som bola najmladsia, ma v uceni aj o rok starsi nepredbehli, skor naopak 🙂

drobec888
autor
30. sep 2014

@mamulienka30 a som nepísala že toto vie iba teraz.od 3 rokov rátame príklady,píšeme.teraz sa učíme po anglicky napr.,začíname kresliť zložitejšie veci

standu
30. sep 2014

@drobec888 prepac ale mi to pride v oktobri neskoro riesit. nie?? ci este by ti ju vzali? ja som sla "skor" som setembrova, cize pri nastupe do skoly som mala 5rokov. najmladsi z triedy bol novembrovy. nemam pocit ze som o nieco prisla... sestra je tiez septembrova a ta sla o rok "neskor" cize 6 rocna a mama vravi, ze lutuje, ze aj mna tak nedala.

drobec888
autor
30. sep 2014

@standu ja nemyslím tento rok ale rok 2015

denaha
30. sep 2014

@drobec888 ahoj do normalnej 1.triedy ju este nedavaj,ak chce tak ju daj do nulteho rocnika..mne tam chodil syn ale z opacneho dovodu a bolo to fajn..aj sa ucili,aj mali v triede koberec na hranie..je to fajn ,dieta sa pripravi na skutocnu skolu aj si zvykne na sedenie v skole aj na jedalen a podobne.drzim palce nech sa rozhodnes hocjako 🙂

standu
30. sep 2014

@drobec888 cize by nastupovala 5rocna. na to treba dat urobit psychologicke testy ci je na to dieta zrele...ja viem ze mna zapisali len po velkej znamosti 😉

sorciera24
30. sep 2014

@drobec888 neviem, ci uz chodi do predskolskej....ale napr. u ans v skolke zvyknu tak v decembri chodit psychologicky a robia detom testy zrelosti.......same ucitelky nam totiz zdoraznovali, ze ono to nie je len o vedomostiach, co vsetko dieta vie.....a preto vraj su mnohi rodiacia skalmani, ked im neodporucaju nastup do skoly (ani normalne narodenym)...ej fakt, ze dieta sa za pol roka moze este zmenit a zacat velmi napredovat....len tu ma pocit, ze ty uz vies, ze je sikovna a chces ju dat silou mocou do skoly...ok, vedomostne dajme tomu ano....ale vraj ovela dolezitejsie su pre skolsku zrelost veci tieto: vediet jest priborom, zaviazat snurky, vediet spravne drzat ceruzku (toto vraj vie velmi malo deti), spravna motorika a napr. socialna zrelost...byt zodpovedny....to, ze si musi vediet davat pozor napr. na veci....v skole je to uplne nieco ine, vediet sa branit, ci povedat nie...prsote nielen vedomsotna, ale aj celkova psych. a soc. zrelost .....neviem, ci si si u svojej aj toto vsimala.....lebo toto deti zvladaju najmenej a preto vobec nemusi byt pripravena na skolu (tym netvrdim, ze nie je)..... ak sa chces poradit a nejake odpoeucanie, odporucam ti s nou navstivit pedagogicko-psych. poradnu, kde jej urobia testy a isto ti poradia.... 🙂

kengurica
30. sep 2014

@drobec888 ....ty si ju cielene ucila od 3 rokov?