Dcérka sa nechce hrať s deťmi v škôlke, poraďte ako jej pomôcť ?

jersey87
20. jan 2020

Moja dcerka sa nechce v skolke s nikym hrat. Ma tri roky, od septembra chodi do skolky. Dalo by sa povedat, ze este stale si nezvykla. Na skolku sme ju pripravovali hadam aj rok vopred. Hovorili sme jej, ze v skolke budu hracky, deti, s ktorymi sa bude hrat, ze tam bude spinkat. Tesila sa. Nastup do skolky bol v ramci ocakavani. Prve tri dni preplakala, potom dalsie dva dni uz bola v pohode. Vzdy bola pri detoch nesmela, na ihrisku ju trebalo popohnat, aby sa vobec na smykalku dostala. Po tyzdni v skolke sme videli neskutocny rozdiel k lepsiemu. Potom ochorela a zacinali sme odznova. Zas plac, ale uz trvalo dlhsie, kym sla do skolky ako tak v pohode. Uz je januar a kazde rano pocuvame, ze jej je v skolke smutno a ze tam chce plakat. Vysvetlujeme jej, ze kazdemu je smutno, ale ze nemoze kvoli tomu stale plakat. Hovorime jej, ze ked sa bude hrat s detmi, tak jej rychlejsie zbehne cas a na smutok zabudne. Ona place rano a pocas dna uz je vraj v pohode, podla slov uciteliek. Lenze podla mna az tak v pohode nie je. Ked su vonku, tak sa s nikym nehra a doma mi povie, ze ked su vonku, tak si stale opakuje, ze sa naje, vyspinka a ze uz budeme tam a ze pojde domov.
Mame vyhlad na skolsky dvor a dnes som zas videla, ze je sama. Deti sa nahanaju, hraju spolu, rozpravaju a ona stoji, pozera a sama sa nejako zahra. Akoby sa aj chcela k detom pripojit, ale nevie ako. Trha mi to srdce a neviem, ako jej pomoct. Nechat ju doma nie je cesta, pretoze potrebuje byt medzi detmi. Bohuzial byvame v domovej stvrti, kde ledva stretnete nejake deti, pretoze vsetci su na svojich dvoroch. Aj na tom jednom vzdialenom ihrisku su len malokedy jej rovesnici. Kamosky maju deti ledva dvojrocne a s tymi sa este nezahra, tie si idu svoje. Ja uz fakt neviem, co robit. Keby aspon teplo bolo, ze po skolke zostane na skolskom ihrisku, ale takto... Co by ste robili vy?

viera
20. jan 2020

Preco musi chodit do skolky?Lebo pracujes?Alebo?...

limetka69
20. jan 2020

Niektore veci za svoje milovane dieta urobit matka nemoze. Neboj sa, ona sa zacleni svojim tempom, ide tu aj ao povahu, bude asi introvert, ale musi sa s tym popasovat sama, ked bude mat 3,5 uvidis, ze to bude o dost lepsie.

hettinka
20. jan 2020

@jersey87 v 3 rokoch je to normálne, deti sa len začínajú spolu hrať. Ak je introvert, nemusí mat cela kamarátov, nemusí sa s nimi hrať a nebude jej to vadiť. Ak je extrovert, časom si kamošky nájde.

patka06
20. jan 2020

tu by mohla pomôcť učiteľka, zapojiť deti do spoločnej hry
Neboj sa, postupne si zvykne, hlavne veľa vysvetľujte, doma sa jej venujte, aj mimo škôlky choďte medzi deti.
Hlavne neupúšťať od pobytu v škôlke.

nellye9
20. jan 2020

@jersey87 skús sa spriateliť s niekým zo škôlky ideálne s mamičkou rovnako starého dievčatka a stretávať sa aj pomimo, budú mať baby potom k sebe bližšie. Časom sa to zlepší, neboj sa.

deti95060810
20. jan 2020

to isté som mala pri synovi...škôlku nenávidel. Ale ja som musela pracovať. Doteraz nato spomína ako tam nerád chodil. Ešte aj na blbú učiteľku natrafil - to aby toho nebolo málo.
On si nezvykol ani za rok. Potom v poslednej tr. už mal akých takých kamarátov ...

jersey87
autor
20. jan 2020

@viera lebo tu v okoli nestretnes cez den zivej duse, toboz nie jej rovesnikov. Ak chcem, aby bola medzi detmi, tak jedine skolka.

jersey87
autor
20. jan 2020

@hettinka ja mam pocit, ze jej je smutno v skolke prave preto, ze tam nema takeho kamarata. Lebo ked ucitelka vymysli nejaku aktivitu, tak sa hra a hovori, ze smutna vtedy nie je.

jersey87
autor
20. jan 2020

@patka06 oni sa s ucitelkou dost hraju. Len vonku im nechavaju teraz v zime volny program, lebo su von v podstate len pol hodinu. Tak aby sa vybehali. O 8ej maju rozcvicku, potom nieco vyrabaju, o 9ej jedia, o 10 sa chystaju von. O 11ej uz obed a o 12ej su v posteliach. Doma sme nonstop s nou, az je to chore, lebo sama sa zahrat nevie. Aj ked uz najdeme ihrisko par km od domu, kde su deti, tak vsade chce ist len s nami. Je to o drzku. Cez vikendy sa korculujeme, sankujeme. Vymyslame nonstop aktivity, len aby sa nenudila...

jersey87
autor
20. jan 2020

@deti95060810 toho sa obavam, ze bude mat z tej skolky traumu.
@viera ja som na materskej, mame doma mesacne babatko. Keby bola doma, bolo by vela dni, ked by stravila cely den na tablete, lebo by sa nedalo ist s nou von, alebo si len v klude kreslit. Tak ma v skolke aspon aku taku aktivitu. Uz sa tam velmi vela naucila, basnicky, pesnicky. Tolko sa jej ja doma venovat nemozem.

jersey87
autor
20. jan 2020

@nellye9 aj to ma napadlo, ale malokedy sa stane, ze stretnem tu istu mamku v jednom tyxdni 2x. To sa potom tie vztahy dlhsie nadvazuju.

jana_eyre_2
20. jan 2020

Podľa mňa je to v tomto veku úplne normálne a nemusí byť nutne ani introvert.. ja mám teraz 3,5r (do škôlky ešte nechodí) syna je najmladší z 3surodencov a má dve kamarátky - dcéry mojich kamosiek.. jedna je od neho staršia o 4m a druhá o jeden mesiac.. tá o 4m je jedináčik, tá druhá najmladšia zo 4roch deti.. prvá je len pozorovateľ, či už v skolke alebo aj keď je s nami vonku, ona je silný introvert.. pozná nás už dobre a aj tak sa nezahra, ale inak je to veľmi inteligentné dieťa, podľa mňa úplne vporiadku.. druhá tá o mesiac staršia sa až tento mesiac začali spolu aktívne hrať - doteraz sa skôr hrali vedľa seba a pozorovali sa.. teraz o nich ani nevieme, vymýšľajú si hry na obchod a o koňoch, rozprávajú sa a smejú.. ale to že sa vedia takto hrať pripisujem skôr tomu, že majú obaja starších súrodencov, ktorí ich to jednoducho naučili.. navyše sa poznajú od narodenia a sú spolu takmer kazdy deň.. tento fakt je podla mňa veľmi podstatný..

Určite sa ničoho neboj, potrebuje sa len viac otukat a troska podrast, vzťahy sa vytvárajú pomaly.. najmä pri introvertoch..

viera
20. jan 2020

@jersey87 Aj ja som mala presne takuto situaciu ale s inym vekovym rozdielom...Preto som sa pytala ci pracujes...Syn mal 2.5roka ked som ho dala do skolky...Bol velmi sikovny...Samostatny..Vedel sa obliect, obut, napapat, vykakat a podobne..A tiez som mala doma ani nie mesacneho syna...Ako prvorodenemu synovi som sa mu velmi venovala....Nez prisiel druhy...Myslela som si, ze skolka bude super riesenie...Ze tiez nebudem stihat, bude tam s detmi...A vela sa nauci...Opak bol pravdou🙂))...Nechcel tam chodit..Kazdy krat cakal kedy pridem...A stale sa pytal preco musi ist do skolky, ked Luki je u mna(brat maly)Oproti sme mali skolku, srdce mi trhalo, ked ine deti sa hrali spolu a on sa tam len motkal, stal a vobec sa nezapajal... bol mi stale chory...Potom nasledne mladsi...Tak som sa rozhodla, ze ho zo skolky vyberiem..Chodili sme spolu aj s Lukim na Helen Doron(doobeda)a kamoskam ktore nezobrali deti do skolok sme chodievali spolu von...A neskor som zacala opatrovat deti🙂)...Ja viem, ze tvoja situacia je taka, ze ma 3roky...Skus zvazit, ci je to nutne...Mozno by bola radsej este s tebou...Syn tym vobec neutrpel, ze nechodil do skolky...🙂)Od 5rokov som ho dala na predskolsku pripravu..A od 2.5roka aj sportoval..karate, plavanie a podobne...Ked prisiel tato z prace sa mu venoval...Drzim palce nech sa akokolvek rozhodnes...Urcite to prejde...Aj u nas to preslo...

monikangel
20. jan 2020

@jersey87 je to mozno aj v povahe. Z mojho pohladu, ako to bolo u nas, tak ja som sa tiez nerada hravala s detmi. Najlepsie mi bolo samej a ostalo mi to do dnes. Najradsej robim vsetko sama, zvacsa sama vsade chodim. Rada travim cas sama so sebou. Nevyhladavam kamaratov ani sa nesnazim zaclenovat sa do skupiny ludi, kde poznam napr. 1 osobu. Ano, sice zopar kamaratov mam, ale skor ich tak 2x do roka navstivim, aby sa nepretrhla nit, inak som na vine, ze si na nich nenajdem cas. Ale ja to tak nejako nevnimam a nemam za potreby. Mozno sa len potrebuje zaclenit, alebo sa skus porozpravat s ucitelkou, ci jej niekto nerobi zle, alebo ci sa jej neposmievaju, tak sa od nich strani a chce byt radsej sama. Mne sa vzdy niekto za nieco posmieval a obcas som schytala buchnat, dokonca aj monokel...

jersey87
autor
20. jan 2020

@viera no, vasa situacia bola velmi podobna. Akurat, ze tu nemam moznost niekam ist. Byvame v stvrti rodinnych domov, vsetko je daleko, autom chodi manzel do prace. Kamoska je tu blizko len jedna a ma mladsieho syna, ktory si ide svoje a velmi sa nezahra. Dostat sa medzi nejake deti je umenie. Kolkokrat sme sli kociarom pol hodinu do mesta na ihrisko najblizsie a tam nikto. Fakt o nervy. Ani manzel nechcel verit, kym to parkrat nezazil na vlastnej kozi. Ja pevne verim, ze sa jej to v hlave nejako utrasie a najde si aspon jedneho kamarata.

jersey87
autor
20. jan 2020

@monikangel introvert velmi nebude. S tym synom kamosky (bude mat 2r) by sa aj zahrala, ale on si ide svoje. Toho pozna... Ja neviem, byvat v dome ma svoje vyhody, ale niekedy si zelam byvat v panelaku. Na sidlisku stretnes kopec ludi i deti... Tu pes zdochol...

monikangel
21. jan 2020

@jersey87 ano, aj tym to moze byt. My sme ako deti byvali v dome, na dedine. Teraz som sa prestahovala, znovu do domu, na dedinu, kde je velmi malo mladych ludi, takze ak budem mat dieta, budeme na tom rovnako. Nebude sa mat s kym hrat, budeme musiet castejsie chodit do Trnavy na ihriska alebo niekam do vacsieho mesta. Ale musi uznat, ze deti, ktore vyrastali s dospelymi a s inymi detmi boli malo, teda aspon co ja poznam, su take dospele deti, nesmierne mile, slusne, v zivote sa nestratia. Drzim ti palce, aby sa to co najskor zmenilo a aby si bola ty aj mala spokojna. Mozno jej to tak vyhovuje, ze je sama. Pripadne, skus sa jej pri hrani doma pytat vela otazok, aby si isla do hlbky. Nadvazuj na jej komunikaciu, ale takym milim tonom, aby mala z teba pocit dobra. U svagrininej malej to tak pomahalo, ked jej odmietala jest. Jej nechcela povedat nic, ale mne sa vyrozpravala. Alebo by to mohla skusit tvoja sestra, mama, kamaratka. Mozno zistite viac.

monikangel
21. jan 2020

@monikangel oprava,, milym,, 😏

eliska13
23. jan 2020

@jersey87 poprosila by som učiteľku, že mala má asi problém s adaptáciou či jej trocha nepomôže sa zaradiť.Ale ja nie som za takéto nútenie a zvykne si a pod....viem, že máš malé bábo, ale ja som za to, že sú deti, ktoré škôlku len pretrpia a o tom to nemá byť.Chcela si ju dať medzi deti nech netrpí a možno opak je pravdou.Ja som mäkká a nechala by som ju doma😅

dia6
5. mar 2020

Ak je smutná a ty si doma, tak si ju ešte nechaj pri sebe. Neboj o nič nepríde.
Moja malá preplakala v škôlke 3 roky a dnes by som všetko riešila inak. Čas už nevratiš... Neublíž jej. Niektoré deti potrebujú viac času. O rok možno už bude pripravená.

marion09
5. mar 2020

@jersey87 presne toto mám doma,tiež sa sama nezahrá a tiež očakávam že keď nastúpi do škôlky tak bude "mimo" postávať

jersey87
autor
6. mar 2020

@marion09
@dia6 odkedy bola tato tema zalozena, tak sa veci pomenili. Sama sa uz zahra, aj v skolke sa hra. Rano sice este place, ale poobede sa jej nechce ist domov. Hra sa aj s detmi, len este nenasla nikoho, kto by jej presne sadol. Takze sa vacsinou prisposobuje... Ale co ma najviac tesi, na ihrisku sa sama rozbehne za cudzimi detmi a chce sa s nimi hrat. To by bez skolky nedala.

kkvetinka80
20. sep 2023

@jersey87 dobry den, viem, ze to uz nie je pre vas aktualne, ale ako to nakoniec v skolke dopadlo? Mam podobny problem so synom...dakujem za odpoved

konikmodry111
20. sep 2023

No ja som bola prvý rok v skolke taká ista, nejak ma ani nebavilo ma hrať sa s druhými, poväčšine som sa hrala sama. A na druhy rok sa to obrátilo úplne a nejak sme sa skamarátili všetci so všetkými 😁 a zrazu som nerevala ráno že nechcem ist do škôlky ale poobede že nechcem ist domov 😅 neboj sa zvykne si a bude lepšie, chce to čas…. Niekedy viac, niekedy menej 🍀

jersey87
autor
20. sep 2023

@kkvetinka80 samozrejme, že časom si zvykla. Aj kamarátov mala veľa. Ale prvý aj druhý rok v škôlke bol pre ňu ťažký. Chcela byť radšej s nami. Teraz už chodí do školy a je šťastná, že nemusí byť v škôlke. Ale to súvisí skôr s tým, že už teraz nemusí spať cez obed.