Dcérka nastupuje do škôlky a ja mám strach

maca2020
29. aug 2023

Ahojte baby mám hrozný strach o dcérku má tri roky a o týždeň nastupuje do škôlky... Malička je veľmi naviazaná na mňa ..keď aj idem niekde tak hneď ma hľadá a plače veľmi sa bojím toho že to bude pre ňu ťažké a že bude plakať čo bude mať v hlave že som ju tam nechala neviem je mi hrozne

3marhulka3
29. aug 2023

@maca2020 presne ako u nás...myslela som že moja je jediná taká lebo v okolí žiadne také deti nevidím. ..ale vidím že nie sme v Tom samé🥺tiež mám veľký strach...tiezmysi byť všade so mnou v kuse ♥️

pribinak
29. aug 2023

Tak ju začni trochu viac posmelovat aby sa aspoň trosku odpútala

deti95060810
29. aug 2023

nemáš sa čoho báť...v škôlke si zvykne raz - dva.

minenkak
29. aug 2023

@maca2020 rodičia to zvládajú horšie ako deti,deti žijú okamihom čo je teraz, to len dospelí sa stresujúce

helcanw
29. aug 2023

@maca2020 aj ja mám strach…. Môj síce nie je až taký naviazaný, je zvyknutý byt aj s inými ľuďmi, ale rátam s tým, že bude plakať 🥲 ale viac sa bojim, lebo má problém so samoobsluznymi činnosťami (papanie, obliekanie 🙈) a je viac submisívny, keď narazí na silnejšie dieťa nevie čo s tým a radšej sa potom deťom vyhýba…. No uvidíme ako to dopadne 🫣

ivangeline
29. aug 2023

A musi ist?

tanyag
29. aug 2023

Ja som práve kvôli tomu môjmu strachu dcéru do škôlky nedala, ide teraz, keď už bude mať onedlho 5 rokov, sama sa pýta do škôlky a sama mi prizvukuje, aby som s ňou tam nešla 😁 že ona chce ísť sama bez maminky, tak ako aj iné detičky...už aj z ihriska ma vyháňa, nech idem domov, že chce byť von sama (lebo vidí staršie deti ako sú na ihrisku samé a nemajú pri sebe maminky). Uvidíme ako dlho jej to vydrží 😉
Ale je síce pravda, že ja som do práce ísť nemusela, tak som ju nechala doma. Ale ak iná možnosť nie je, tak to budeš musieť zvládnuť. U mňa už aj ten strach opadol a som na škôlku pripravená ako aj ja, tak aj moja dcéra. Ale my sa veľa o škôlke rozprávame, skoro každý deň, psychická príprava je dôležitá a hlavne treba veriť dieťaťu, že to zvládne.

angela85
29. aug 2023

Není jediná,je veľa takých deti a nezvyknú si ani za tie 4 roky a aj ako predškoláci chodia iba doobe. V škole sa väčšinou zmeniá,dospejú. Je fajn keď má človek na výber a môže s takým dieťaťom ostať doma. Lebo je to niekedy strašné, ako tie deti v škôlke ručia a majú z toho stres. Ale možno je taká teraz ,ale v škôlke sa jej bude páčiť,možno len na začiatku to bude trochu ťažšie,ale to má väčšina detí. Ja som mam takých klasických škôlkarov, najprv nadšenie hurá škôlka,po pár dňoch rev, že to tam musia byť každý týždeň,väčšinou po mojom odchode je to ok a cca po 1-2 týždni si zvyknú. Ale poznám také deti čo sa doslova rukami nohami držali rodičov, krik na celú škôlku a to pomaly celé 4 roky

4stanka4
29. aug 2023

@maca2020 moja chodila už do jasliciek na par dni a teraz ide do škôlky ale stále do nej hustim ze nech sa deje čokoľvek tak VZDY po ňu prídem. Hovorím jej ze to bude ako v jaslickach ze sa bude hrať s novými kamarátmi, naje sa, pôjde spinkať a potom sa ešte pohra a ja VZDY prídem. Ubezpecuj ju stále v tomto aby sa nebála ze ju tam necháš.

angela85
29. aug 2023

Veľké plus bude ak tam budú mať dobrú pani učiteľku,ktorú si obľúbia. U nás poznám také dieťa ktoré chodí do škôlky iba vtedy keď tam je ta pani učiteľka,potom ide domov

mogaa
29. aug 2023

čoho sa tam má báť? ostatných detí? ano deti zvyknú plakať, ale gro tých plačov je len kým je tam mama, mama zavrie dvere a je po plači....hlavne žiadne dlhé lúčenie, odovzdať a hneď ísť preč...dieťa vycíti tvoj strach.....hlavne si treba uvedomiť že sú tam 2 učiteľky a 20detí....takže žiadne extra venovanie sa jednému dieťaťu nehrozí.....

jazula
29. aug 2023

@maca2020 Moja (2r3m) je tiež taká (spíme spolu a neviem ísť ani v noci sama na wc momentálne), plus zisťujem, že som čím ďalej, tým viac úzkostlivá matka… Začiatok asi nebude ľahký, ale verím, že nám to vsetkym len prospeje. Deti miluje, ja som v práci a ocko na RD už má ponorku…
Rozprávam jej, ako jej bude v škôlke dobre a v pondelok ju plánujem objať, dať jej pusu a s úsmevom za sebou zavrieť dvere, nech sa deje čo sa deje… Slziť za drobčekom budem až vonku, vôbec by jej neprospelo sa pred ňou opustiť, musím jej dať tú istotu 💪. Teda to sú plány, tak uvidíme v pondelok, prípadne o týždeň-dva 😅.

darkswan
29. aug 2023

@pribinak tiez si myslim, ze za toto si mozu troska mamky same…my sme starsiu zvykoli aj na inych ludi, otec postrazil, ja som vybehla…niektore maminy sa nepohnu od dietata na krok…

darkswan
29. aug 2023

@helcanw prave kolektiv ho vo vela veciach potiahne, mne sa uplne rozrozpravala napr.dcera

pribinak
29. aug 2023

@darkswan ano, často tu čítam že za 3 rodiny sa dieťa od matky ani nepohlo a nevydrží s nikým ani len s otcom.
No áno, to je až nezdravá naviazanost a takéto deti si veru nástup do skolky veľmi odplacu

pribinak
29. aug 2023

@helcanw ale veď to ber tak, že práve v škôlke sa viac naučí, získa nove zručnosti a odpozera veľa od iných deti
To je jeden z benefitov skolky, že deti sa naučia nove

thoughtfulweirdo
29. aug 2023

@pribinak Vieš čo, ja mám 2,5 ročného a odkedy ako bábätko začal jedávať aj príkrmy, pravidelne zostával s mužom na niekoľko hodín, od roka aj na pár dní bezo mňa. Jednak máme aj staršiu, ktorá si zaslúži čas s mamou, no a aj som typ matky, ktorá proste potrebuje čas mimo detí. Dodám, že manžel sa o neho od narodenia staral okrem kojenia rovným dielom, uspávanie, nosenie, všetko. Napriek tomu je syn taká moja prísavka, ako som ešte u nikoho nevidela. A keď to niekto okomentuje ako "nie je zvyknutý byt s tatinkom, čo?", tak mi až vlastný ohryzok zaskočí, lebo fakt si neviem predstaviť, ako by s ním pracujúci otec mohol ešte viac tráviť čas, aby si teda chudáčik zvykol 😄

@maca2020 Úplne ti rozumiem, naša staršia zvládla nástup do škôlky na tisíc percent, napriek tomu mi z toho bolo strašne úzko. Je to normálne, nástup do zariadenia je prvá obrovská zmena v detskom (a aj materskom) živote. Chcem ťa ale ubezpečiť, že keď aj deti ráno plačú, neznamená to, že im je v škôlke zle. Keď som vodila dcéru, vídavala som niektoré deti ráno plakať, že do škôlky nechcú, a tie isté strašne plakať poobede, ako nechcú ísť domov, lebo v škôlke im je lepšie 😁

jesenzima
29. aug 2023

Možno keď to prestanes brat tak tragicky a dieťa uvidí na tebe, že sa nemá čoho báť, nastaví sa aj ono pozitívne. Mamičky často prenášajú svoj stres na deti a potom to tak aj vyzerá 🤷

misana84
29. aug 2023

Tak dcéru si mala pripravovať na to… citat o tom, rozprávať čo všetko tam bude, čo ju čaká, aký je tam režim… moja sa tešila a teší… už jej chyba škôlka… to je o tebe, jasne, že sa boji keď ty sa bojíš

simona20201309
29. aug 2023

@misana84 nehovor hop....
3r dieťaťu môžeš o škôlke hovor8t koľko chceš, .... netuší co ho tam reálne čaká a bude to pre neho sok tak ci tak.

misana84
29. aug 2023

@simona20201309 ja už to mám za sebou… išla ako 2,5 ročná a bola nadšená… len nepodceňujte deti…vošla dnu a presne si kukla Ok tu je tá šatňa, tu wc umývadlo… ako v knihe… ani raz neplakala!lebo to treba pripraviť

misana84
29. aug 2023

@simona20201309 a dnes sa postavila pred fotku ( z prvého dňa zo škôlky) a ako 3,5 ročná a vraví ah kedy ja už pojdem do tej mojej škôlky …

simona20201309
29. aug 2023

@maca2020 vieš čo jedine ukludnuje mňa? Nástup do MS je jeden z prvých skutočných stresov ktoré dieta zažije a vraj je to pre jeho vývin dôležité. Dieta sa musí naučiť zvládať stres. V živote sa nedá robiť všetko tak, aby sme dieta uchranili od všetkého, čo ho v živote čaká. Tento typ stresu dieťaťu neublíži, práve naopak- posilní ho. POKIAL je to v rámci normy a nepreziva ho až tak, ze to prerastie do psychosomatickych stavov.
Takže kým je to ,,len" plač, je to dobre

Áno, bude plakať. Je to prirodzené a je to normálne. Aj s tým počítam. Len základ je nedať najavo to, že sa bojíš aj ty! Dieta nesmie vycítiť matkinej neistotu!!! Preto žiadne slzy! Ako môže byť dieta v škôlke v pohode keď vidí ako jeho mama plače?
Ok, porevme si POTOM. Len nie pred deťmi.

Ak má matka možnosť si nechať doma a CHCE, tak to je úplne super, ale inak sa netreba báť. 3r+ to už väčšina zvládne.

misana84
29. aug 2023

A ešte ak môžem “ poradiť” kúpte učiteľke kyticku a dajte jej do rúčky nech dá pani učiteľke… bude sa cítiť dôležitá aspoň u nás to pekne fungovalo… ale už mala mat info o škôlke aspoň od januára

simona20201309
29. aug 2023

@misana84 to je úžasné! Máš nejaké typy na knihy? Takto bravúrne to zvládne naozaj málo kto.
Nechcem ta strašiť.... ale aj my sme mali deti ktoré na začiatku neplakali, ale nevyhli sa tomu a prišlo to na nich neskôr. To len aby si nebola prekvapená, ale úprimne vám prajem nech to zvládne malinka aj tento september

misana84
29. aug 2023

@simona20201309 Misko a brunko idu do škôlky… každý deň sme to čítali… sú tam krásne obrázky… a naozaj nemám obavy, cely rok neplakala ani raz a už sa teší do druhého ročníka… a cíti sa dôležito lebo už akože ide do veľkej triedy… učiteľky im všetko poukazovali… viete ja vám poviem tak, že deti cítia, že matky majú obavy ja som sa tešila, že ide do škôlky a ja do prace tak som si ju tak nastavila…

qwert87
29. aug 2023

@simona20201309 moji synovia tiež neplakali, mali 4 a 3 keď išli prvýkrát. Ani ahoj mi nedali, už bežali za kamarátmi. Cez víkend smutní, že nie je škôlka. Teraz od septembra ide dcérka, v novembri bude mať 3 roky. Pripravujem ju už od tohto roku, chodíme spoločne pre mladšieho brata, aj ho tam ráno spolu odprevadime. Takže už presne vie, co ju tam čaká, kde maku záchody, šatne.... Párkrát nás učiteľky pustili aj na ihrisko sa ku nim pohrať. S plačom sme išli odtiaľ, čo chcela ísť s deťmi dovnútra naobed. Teší sa. Pri posteli má už nachystaný balík s pyžamkom a obliečkami do škôlky. Mne je tak smutno, aj si poplačem prvé dni určite. Viem ze je pripravená, bude jej tam dobre, no na druhej strane som taká precitlivená ako už vyrástla

simona20201309
29. aug 2023

@qwert87 daj potom vedieť ci plakala 🙂
Samu ma to zaujima

misana84
29. aug 2023

@simona20201309 tak sa Vam zda byt neuveritelne, že dieta, ktore je pripravene nemusi plakat? u nas v skolke plakal vždy len jeden chlapec...ine deti uplne v pohode...absolutne nic

simona20201309
29. aug 2023

@misana84 a ty si rodič alebo učiteľ?
Áno, tak sa mi to zdá neuveriteľné, aby dieťa ani jeden jediný deň nemalo ťažké ráno. Ani jednu slzicku nepustilo.
Áno, sú deti ktoré len trošičku poplacu niekde v kúte, a po 2-3dnich sú už úplne ok a také, ktoré aj celý rok chodia s revom na cele sídlisko
Ale našlo sa 1-2 z celej triedy ktoré neplakali vôbec (na jedno dievcatko to prišlo až po roku)
Ale nemôžem tvrdiť aby škôlku zvládali v pohode, len tu zmenu zvládali najlepsie