Dcérka nastúpila do škôlky a dnes to bol masaker

4. sep 2024

Ahojte. Dcéra nastúpila prvý krát do škôlky. Prvý deň paráda, druhý troška horšie, dnes masaker. Bojím sa ďalších dní, ak sa už doma ráno bude hádzať a nedá sa obliecť ako to budem riešiť. Doma mám ešte jedno malé bábo. Som s nimi celé dni sama.
Keď bude až tak vyvadzať že ani obliecť rano by sa nedala, dali by ste ju aj tak do škôlkyna silu? Nedali? Odhlasili? Ci dali len na pol dňa? (Teraz je na cely).... ja viem ze deti si zvyknú, ale moja mala Keď spustí je to extrém riadny, počujú nás v celom meste asi.

ninusa221
4. sep 2024

Urcite by som na tvojom mieste nepoľavila a dala ju. Lebo si na to zvykne že keď si povie nepôjde do mš a bude vymýšľať. Praxovala som v mš a poviem ti že tie maličké 3 ročne deti všetky rano revali aj počas dňa dosť dlhu dobu😀

pribinak
4. sep 2024

Ak jej ustupis 1 deň, bude to očakávať aj další a další deň. To ty musíš byt silná a odolať jej
Ak ju naucis že môže s tebou manipulovať tak ti bude robiť ráno peklo

andrea_82
4. sep 2024

Dala by som ju. Ale ja by som ju uz od zaciatku davala len na pol dna. Ked si doma, adaptacia mohla prebiehat postupnejsie. Inak, toto je bezne chovanie vsetkych deti, ked pochopia, ze do skolky sa chodi kazdy den.

mamickalisticka
4. sep 2024

@ninusa221 to ani nepíš 😂
Autorka, Zažívam to isté. Už som to raz zažila s dieťaťom, teraz druhýkrát. Navyše s dvojičkami, ale jeden z nich už mal teplotu, tak je doma, druhý šiel ráno. Každé ráno si opakujem, že raz to skončí, a nebude cestou plakať. Áno, aj na mňa ráno všetci pozerali, lebo dieťa na rukách revalo a ano nie je to príjemné. Dôležité je si tým prejsť. Bude lepšie. Keby to nezažijem, tiež sa cítim pod psa. Teraz už viem, že to trvá len pár týždňov, dní..

ivana3111
4. sep 2024

Môžem ti to napísať z pohľadu ucitelky. U 80% detí prebieha adaptácia práve takýmto spôsobom, kedy prvé dni je dieťa radostné a ďalšie sa to stupňuje. Najdôležitejšie je ale pokračovať ale stále láskyplne dieťaťu pripomínať,že preň prídeš napr. Keď sa pohra, napapá a vyspinká alebo keď ide na obed tak pohrá a napapá. Ani pre učiteľku to nie je jednoduché, keď má v triede napr. 10 takýchto detičiek ale od toho sme tam, aby sme poradili. Normálne také reakcie trvajú tiež len pár dní a potom to ustúpi ako dieťa zistí, že je v tej dochadzke do MŠ a režime nejaká pravidelnosť 🙂 odporúčam tak isto v šatni už nezameriavat pozornosť na hysak dieťaťa ale tiež ho ubezpečiť, že prídeš, ľúbiš ho a odovzdáš učiteľke. Ak by si teraz poľavila neurobilo by to dobrotu pre ňu ani pre kolektív, nakoľko si teraz týmto prechádzajú všetky deti, ktoré sú 1.x v MŠ a o mesiac už sa môžu venovať aj hrám a vzdelávaniu lebo proste to prejde. Ak by si to ale teraz pretiahla, tak o mesiac už budú všetky deti ako tak zadaptované a tvoja by ešte len vtedy začala toto všetko od začiatku a tým by sa dosť narusal celý vychovno-vzdelavaci proces s deťmi no ... píšem z vlastnej skúsenosti. Avšak určite sa treba pýtať učiteľky, ako sa prejavuje v MŠ, tak napr. O 2 týždne, či vôbec plače v triede alebo sa už pekne hrá a podla toho sa dá ešte prispôsobiť napr ten odchod dieťaťa domov na obed a nie až poobede.

ninusa221
4. sep 2024

@mamickalisticka včera som pozerala na ig mamu štvorčat. Oni majú toto krát 4.😂

tomcimka
4. sep 2024

A musí chodiť do škôlky? Veď, keď si doma s mladším,tak nechaj aj ju. Ja som minulý rok dala staršiu do škôlky no prvé dva dni boli také,že som ju odtiaľ vzala a celý školský rok bola doma. Od vtedy má traumu zo škôlky. Celý ten školský rok sme chodievali po herničkách a vysvetľovala som jej,že keď sa jej páči v herničkách,tak môže chodievať aj ona na celý deň, keď skončí leto. Teraz celá vytešená chodieva do škôlky- teší sa aj na to,že tam môže spať a že sú tam malé postele. Ráno sa so mnou ani nerozlúči a uteká už do triedy.

rejka7
4. sep 2024

@tomcimka ak máš možnosť nechať dieťa doma, tak ho nechaj, o rok bude staršie a vyspelejšie.Chapem, keď matky proste musia ísť do práce,lebo musia zarobiť, ale keď môžeš byť doma, tak ju nechaj doma, môj názor je, že keď dieťa nechce, silno reve, opakovane odmieta, tak ju tam nasilu nechaš, tak môže byť traumatizovane.

lucka_ke
4. sep 2024

daj ju na pol dňa a uvidíš či sa to zlepší

autor
4. sep 2024

Ďakujem vám, takéto komentáre som si potrebovala prečítať. Tak budem pokračovať, a uvidím ak nebude žiadna zmena tak skúsime len na pol dňa.
@ivana3111 hlavne tento tvoj komentár mi veľmi pomohol. Ďakujem ❤️

jankka1981
4. sep 2024

Môj malý nastúpil pred rokom v septembri do škôlky. Prvé tri dni fajn, potom nastalo peklo. Také amoky tam chytal, nedal sa nijako utíšiť. Po hodine som ho brala domov. Takto sme to skúšali dva mesiace. Medzitým bol chorý. V škôlke bol za 2 mesiace dokopy 10x. Potom som sa porozprávala so zástupkyňou a dali sme malému odklad 3 mesiace. Nastúpil vo februári a to bolo úplne iné dieťa. Učiteľky nechápali. Poplakal si prý deň trošku a bolo dobre. Takže jemu odklad veľmi pomohol. Ak máš možnosť, nechať si ju pár týždňov/mesiacov doma, tak by som to tak urobila.

danyelia
4. sep 2024

Určite dala, skôr by som riešila výchovu alebo teda dôvod, prečo robí také cirkusy ráno...hádzať sa, odmietať sa obliecť, reve na celé okolie? 🙄 Rozmaznanosť?

ivik4
4. sep 2024

Vobec by som sa a nou nebabrala a sla by 😄. Boze, presne si pamätam tie cirkusi od mojho syna. Fu, hruza.

nika23t
4. sep 2024

Ja som mojej dávala ústupky, ze napr dnej aj zajtra pôjdeš a v stredu môžeš ostať doma. Alebo ze dnes cely deň a zajtra len pol. A takto podobne. Moja ale skôr zialila ako revala, ona bola smutná. Aj keď zo školky vždy prišla spokojná. Určite ale neodporúčam nechať ju doma kvoli tomu, ze toto robí. To potom bude skúšať pri každej príležitosti, nielen pri odchode do škôlky.

drakvak
4. sep 2024

Nemôže s ňou ráno chodiť ocko? U nás to pomohlo, tatík to tak neprežíval a neslzil potom cestou do práce, keď odovzdal dieťa v škôlke 😉 Prajem pevné nervy, takmer každá sme si tým prešli, prvé 2 týždne boli hrozné, syn chodil domov s “naškrobenými” rukávmi na mikine (od zaschnutých soplíkov), všetky deti tam ráno nariekali, ale prežil to a potom bol nadšený škôlkar… Vaša dcérka vie, že zostávate doma s bábätkom, takže sa snaží prinútiť Vás, aby zostala doma tiež. Ak už má 3 roky a viac, určite by som ju nechala zvykať si na kolektív. Kríza býva hlavne po víkendoch a prázdninách, ale to prejde.

mane01
4. sep 2024

Urcite ju daj do skolky, ona si zvykne. Pripominaj si, ze ona nereve, lebo trpi, len proste protestuje. Ked bude mat 15, bude protestovat inou formou. Ja som tiez v skolke plakavala. Uplne si to pamatam! Dokonca ako som plac zneuzivala, ked som chcela nieco dosiahnut 🤦🏼… pokojne jej vysvetluj, ze oco chodi tiez kazdy den do prace, ine deti do skoly. Skus vytvorit rano nejaky ritual, to nam pomohlo, alebo pomaha, ked dieta vezme do skolky ocko. To bolo u nas tiez v prvych tyzdnoch a pomohlo!

dominikamacakova
4. sep 2024

Tak ju daj na pol dňa, alebo nechaj doma. Veď ona vie, že si doma s jej súrodencom a ju si odložila so škôlky. Deti nie sú hlúpe a všetko vnímajú. Musí to byť pre ňu strašný pocit.

cackaa
4. sep 2024

Tiež som to takto mala, bola som na materskej s mimčom a chcela som, aby mal syn (nemal ani 3 roky) nejaký program v škôlke. Prvé dva dni super a potom peklo. Keďže som bola doma, tak som to neriešila a nechala ho tiež doma. O rok neskôr už bez problémov - skrátka dozrel.

3petka
4. sep 2024

Už nepoľavil. Skôr sa s ňou porozpravaj. Ráno jej daj viac času na to idete do skolky. Môjmu to dosť pomohlo.

jessica6
4. sep 2024

Tiez to mam za sebou s 3 detmi. Kazde jedno toto robilo, viackrat prisli do skolky v pyzame, lebo rano nebola sanca ich obliect, ked mali zachvat. Mne ani na sekundu nenapadlo ich odhlasit, prip. dat na pol dna - to by revali tak ci tak..treba to len prezit, nebude to trvat vecne..

hederamonstera
4. sep 2024

Zalezi co chces aj ty. Niektore matky su uplne odpojene od dietata, niektore menej. Ci to s tebou nieco robi a citis, ze to tak nema byt alebo to necitis. Mne kebyze tak vyvadza, ostava este so mnou doma, asi nie je az tak pripravene odo mna odist. Nechapem naco sa takto trapit, ked to nie je potreba.

stanzi
4. sep 2024

@danyelia Prosim? Aka rozmaznanost? Trojrocne dieta islo po troch rokoch doma s mamou do skolky medzi cudzich ludi, takato reakcia je v takomto pripade uplne normalna 🙄

Autorka, uvidis ako to pojde dalsie dni, este by som tomu dala sancu a potom sa rozhodla. Ono ozaj tomu nepomaha to, ze vie, ze ty zostavas doma so surodencom. Ked tak by som ju davala iba na pol dna...

klip0
4. sep 2024

@danyelia si normálna ?

1mina
4. sep 2024

Z mojej skúsenosti nepolavit. Ono je to cca normálne aj mne štrajkovali presne takto že prvý deň ok, druhý deň , tretí a ďalši minimálne týždeň a pol čistá katastrofa vresky totálne 😂 ale každé ráno proste išla. Potom si pamätám ako sa má doma pýtala že čo ak bude zajtra ráno zase plakať a pani učiteľka ju bude musieť nasilu odniesť do triedy - museli sme to už tak robiť.... Ja že tak nevadí, že chápem že je to pre ňu veľká zmena atď, ale že do tej škôlky proste pôjde tak či tak, či by nebolo lepšie keby šla sama v kľude a šla sa hrať. Normálne si to nejak premyslela v tej hlavke a ďalší deň šla pekne, a postupne sa to zlepšovalo. Toto trvala cca dva týždne - akoze čistá katastrofa čo vrieskala a nosili ju nasilu dnu, a potom akoby utalo a zvyšok času škôlku milovala. Ale že.milovala , fakt normálne plakala keď ochorela a nemohla tam ísť. Videla som aj maminy ktoré poľavili takto a dieťa vedelo že keď bude plakať je šanca že nepôjde do škôlky tak sa to tak ťahalo s nimi dlho a niekedy zas nechali nejaké dni a tak to šlo dokola. Takže za mňa nepolavit a proste vydržať. Inak je to podľa mňa normálna reakcia deti, keď im dôjde že proste tam budú každý deň bez maminy atď, musia si zvyknúť na nové veci, skúšajú či sa nedá ostať doma. Ale ja som veľmi vďačná za škôlku a za to aká tam bola spokojná keď si zvykla.

1mina
4. sep 2024

A ešte ako radila vyššie naozaj vie pomôcť keď ráno vozí tato ak sa dá 😃 moja už aj keď si zvykla pri mne ráno vymrvala a dokola furt čosi, a či musí spinkať a toto hento. Pri tatovi pusu , mama príde poobede a bez všetkého išla 🤷

lucka_ke
4. sep 2024

@1mina môj si nezvykol, mal nočné mory, strhával sa s plačom zo spánku, prestal jesť, potom ochorel a išiel z choroby do choroby, odhlásila som ho na polroka a išiel potom ako 4ročný... čiže nie je to pravidlo, že si každé dieťa zvykne

gaborka28
4. sep 2024

ja mám už deti väčšie, ale s obomi sme si to prežili. ja na tvojom mieste by som, teraz už keď je prihlásená do škôlky, nepoľavila/nevzdávala po troch dňoch. je to normálna reakcia - každý, aj dieťa, aj dospelý, prežíva situácie inak. ak predsa len zvažuješ, že ju necháš doma, lebo máš doma malé bábo a "načo trápiť dieťa", mysli aj na to, že niekomu síce pomohol rok a niekomu nie. moje obe deti plakávali každý jeden rok celú škôlku - prvý mesiac, potom už dobre. proste cez prázdniny si odvykli chodiť do škôlky a tak každý september bol presne ako v prvom ročníku. ak by som každý rok poľavovala, doteraz sme doma.

a napíšem ti ešte jednu príhodu z dnešného rána. mladší syn je dosť citlivý a naviazaný na mňa - má 8, je tretiak. dnes ráno vstal a začal plakať, že nechce ísť do školy. že mu bude smutno za mnou. je už veľký, ale emócie dieťaťa proste neoblbneš. čím viac budeš ľutovať alebo v strese, tým to bude náročnejšie. nenadarmo ten adaptačný proces v škôlke majú nejaký, možno o týždeň ani nestihneš vydýchnuť a malá vbehne do triedy medzi deti 🙂

domka222
4. sep 2024

Ak chceš, aby chodila aj ďalej, nesmieš jej dať pocítiť nádej, že môže zostať doma. Ak vidíš, že pripravená ešte nie je a je to pre ňu obrovský stres a ty si doma,tak ju kľudne nechaj ďalší rok s vami.

danyelia
4. sep 2024

@klip0 @stanzi Ja normálna som, normálne nie je, aby sa decko v 3-rokoch hádzalo o zem, nechcelo sa obliecť a revalo tak, že ju počuť po celom meste 😳 To je fakt v poriadku, také správanie? Nabudúce nech mamu vyťahá aj za vlasy, veď prečo nie? Zapracovala by som na výchove, kým nie je neskoro, moja šla v 2,5 rokoch, pár mesiacov predtým som ju na škôlku pripravovala, hovorila jej, ako tam bude super, čo všetko tam zažije a malá sa nevedela dočkať, nieto aby robila také cirkusy...Zmeniť trebalo prístup v celkovej príprave do škôlky.

stanzi
4. sep 2024

@danyelia Uplne zbytocne prehanas a domyslas si, autorka nikde nepisala, ze toto je jej bezne spravanie, urobila to TERAZ ked mala ist znova do skolky, a na to som presne aj reagovala 🤷‍♀️ Je uplne normalne, ze trojrocne dieta sa boji alebo nechce ist do skolky a takto sa s tym snazi vyrovnat. Ze tvoja 2,5 rocna bola ok, gratulujem, kazde dieta je ale ine a je uplne v poriadku, ak trojrocne potrebuje viac casu, aby sa adaptovalo.