Dcérka má traumu zo škôlky

7. sep 2023

Zdravim,

Vidím že momentálne je škôlka veľmi aktuálna téma. Dcéra nastúpila v pondelok. Ma 3 roky a škôlka razí politiku hneď na cely den. Muz ma v podstate dotlačil do toho to skúsil tak ako radia v ms. Ok skúsili sme. Došli sme o 14:30. Mala bola cela uplakaná. Aj pani učiteľky povedali že preplakala väčšinu nepapala a videla som že ani nepila necikala. Vycikala doma skoro oranžový moc par kvapiek. Doma to bolo strašne stále plakala fnukala. Môj muz videl ten cirkus po príchode po ňu a zavesim že ostáva doma. Utorok už nenastúpila. Mame ten luxus že si môžem dovoliť ostať doma otázka je však. Čo ďalej. Mám pracu ktorú viem robiť z domu nechcem sa jej vzdať nie však kvôli peniazom ale kvôli osobnostemu rastu. Je alternatíva ako dceru pripraviť na neskoršiu nastup napr v zime. Teraz ma traumu po celom dni. Nechce ani počuť o ms. Bojim sa však že sa naviaže esze viacej na mna počas Home officu

anjelicek26
7. sep 2023

To akoze 1 den adaptacia a vzdavame to? Ja neviem aky Typ Home Office Maß,Ale ked robim z domu Tak mam jednu poradnu za druhou a na deti Fakt nemam cas medzi tym,hlavne nie dozorovat trojrocne...

nikpa
7. sep 2023

Po jednom dni sa dieťa zo škôlky neberie. Keď takáto príde zo školy tak čo? Väčšina detí plače prvé dni, týždne v škôlke ale nakoniec sa tam ešte pýtajú. Takže na tvojom mieste by som dcéru poučila, že má viac piť a pristupila by som na to, že môže chodiť domov na obed, ak máš HO a môžeš si to dovoliť...

cookie29
7. sep 2023

keby Teba prestahovali na cudziu planetu, tiez by si prvy den mala chut ujst a vratit sa do vychodenych hranic a znamych "bezpecnych koncin" ... nehovorim, ze treba ist nasilu, ale teda skusit nejaku debatu so skolkou, najst adaptacny program a pod.
A HO s dietatom a uz vacsim, som zazila pocas Covidu, nie dakujem, to sa neda. Ani pracovat ani strazit dieta.

viera
7. sep 2023

Hold nad tym si mala rozmyslat, ked si urobila ten unahleny krok aby ostala doma...👍

lenka2710
7. sep 2023

No neviem ci ste spravili dobre, ja mam tiež trojročného, v pondelok nastúpil, bol v pohode, kríza prišla až včera, to bola katastrofa, reval, kričal, držal sa ma ako kliešť, no bohužiaľ, strčila som ho do triedy a odišla som! Učiteľka mi povedala, že plakal ešte asi 5 sekúnd a už bolo dobre! Druhá trieda tam sú tie najmenšie detičky, no to bola ina káva, viem ze tiež plakali celý deň, aj na prechádzke, lebo išli okolo! Keby si musela ísť do roboty, dáš výpoveď, lebo dieťa plakalo celý deň v školke?? Niektorým to trvá aj 3 mesiace, ale každé si zvykne, skôr či neskôr! Možno si sa mala dohodnúť na pol den, aj u nás razia teóriu na celý deň, ale keď vidia ze to dieťa nedáva, tak samé navrhnú pol deň! Alebo ti malo zavolať keď videli, že ani nepapa a ze stále place! Kamoške napríklad volali, nech si príde po malého pred spánkom, lebo to nedáva 🤷‍♀️

nikus93
7. sep 2023

Aj moja velmi place, ale davam ju kazdy den. Musia si len zvyknut. Uz to mam za sebou so starsou. Prve dva tyzdne su najhorsie. Ver ze mi to trha srdce ale ja nemam moznost ostat doma. Viem ze bude dobre. Ale moja zas sa aj naje aj napije a viem ze neplace cely den. Ked ju chces dat do skolky davala by som kazdy den nie raz ano raz nie. Skus vyberat na obed, moja je zatial len do obeda prvy tyzden.

januska12323
7. sep 2023

Doteraz nebola nikde bez rodičov? Nehrali ste sa na škôlku? Dajte ju do obeda a po dvoch týždňoch uvidíš. Z jedného dňa sa nedá povedať ako bude zvládať ďalej.

renka30
7. sep 2023

Zas na druhej strane povedzme si, ktorému rodičovi, ktorý je normálne zamestnaný od- do vyhovuje ak je v škôlke adaptácia typu - 1.týždeň 2 hodiny, 2. týždeň povedzme doobedie s obedom, 3.týždeň aj so spaním a 4. týždeň celý deň...nie každý si to môže dovoliť. Každopádne po 1.dni si nemala brať hneď dieťa zo škôlky preč, mohli ste vydržať aspoň týždeň, prípadne si dohodnúť so škôlkou nejakú adaptáciu...aj dospelý keď ide do novej práce si musí zvyknúť, hoci teda už vie tú zmenu lepšie spracovať ako dieťa a nepreplače celý deň...

fiafia
7. sep 2023

Zdravím. Dúfam,že ste dcérku nenechali doma. Po jednom preplakanom dni,nieje dôvod hneď to vzdať. Ak ostala doma, už bude vždy problém s adaptacoiu. Treba a vydržať aspoň dva týždne a potom hodnotiť. Možno jedno dieťa z tisícky si to neodplace. Je to veľká zmena pre deti. Ale pokiaľ sám rodič nieje presvedčený o nutnosti škôlky tak to dieťa to vycíti a je neisté a jasne,ze ma strach. Treba si to v sebe ujasniť a potom sa toho drzat

lulu0123
7. sep 2023

Ja som vdacna za adaptaciu.U nas sa chodi najprv do 10,potom doobeda az neskor na cely den.Pristupuje sa ku kazdemu individualne.Takto mi dcery vobec neplakali.Spali,az ked same chceli.Tiez by som ju davala len na doobedie kym si zvykne.A hlavne skusit to viac dni za sebou.Kupit,pozicat knihy o skolke a citat.U nas bol top Flandil v skolke a Rok v skolke.A este Barborky,uz neviem ktore casti.

patka06
7. sep 2023

Po jednom dni by som doma nenechala. Pohovorila by som si z učiteľkami, aby dohliadli na pitie a cikanie, dcéru zapájali do aktivít.
Začiatky bývajú ťažké, aj to že ostala celý deň bolo správne rozhodnnutie. Treba len vydržať.

beronsche
7. sep 2023

3r dieta nemusi byt este na skolku zrele.. Na tvojom mieste urobim to iste, co ty.
A hladala by som nejaku alternativu - sukromnu skolku na 4h, alebo nieco take..
Nemyslim si, ze po jednom raze uz bude navzdy problem s adaptaciou. Aj dieta sa vyvija, dozrieva.

Pridam svoju skusenost:
Inak, ja som tak nechala dceru sa trapit par mesiacov, lebo - nuz vsetky tie dovody, co sa tu spominaju. Pritom som, rovnako ako ty, nemusela. Dcera si nezvykla, bolo to coraz horsie, az sa pridali fyzicke prejavy. Este dlho sa s nami tato negat skusenost tahala a dodnes to lutujem, ze som ju tam nechala, lebo "do skolky sa chodi".
Aby som to skratila, dcera nastupila opatovne az v 4,5r, mala aj z dovodu emocnej nezrelosti odklad do 1.roc. Je teraz na 2.stupni ZS a vsetko je ok. Dieta samostatne, sebavedome, uplne ako jej rovesnici.
Naozaj skoda toho nasho "zaciatku"..
Kazde dieta je ine. Kazde potrebuje individualny pristup.
A ty najlepsie svoje dieta poznas, nedaj sa strhnut davovou psychozou toho, co sa "musi a ma".
Mas ten luxus, ze sa mozes rozhodnut, kedze dieta do skolky vo casom pripade vyslovene nemusi...

marianini17
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
svetlonos
7. sep 2023

Ahoj,
raz som mala doviest 2,5 rocnu do jasli. Robila som tam operku. Ranne privitanie vyzeralo tak, ze mi vychvavatelka vytrhla malu z narucia. Ta hrozne plakala aj potomvnatahovala ruky ku mne. Namiesto toho, aby malu zabavila robila s nou vrieskajucou na rukach nieco ine. Po 10 minutach som pre nu prisla. Nastupila neskor az do škôlky.
A to ani moje dieta nebolo. Matka nasrana - ale ano ona to nezvladla, proste bolo to este skoro.

Adaptacia v skolke celodnova je sprostost, vzhladom na nerovnaky vyvin deti. To ze ma 3 roky este stale neznamema, ze je pripravena.
Zial su to praktiky este snad z povojnovych cias.

Mimo SK je tyzdenna adaptacia po hodine prvy den, potom 3 hodky ale ty sedis v triede a dieta ta vidi. cely cas sa mu venuje jedna vychovavatelka. Treti den si odbehnes a keby dueta neupokoji, vola ti. Na 5 den uz bol maly v skolke sam do 12:30.
Dalsi den sa ma asi 10 x opytal "Ale potom premna prides, vsak"?
A obcas bol este neisty ale takymto stylom mu stacil tyzden. Mal presne 3 roky.
Tento isty proces sme vsak podstupili uz v 2,5 roku s opatrovatelkou. Avsak i nej uz na 3ti den ostal do 3tej sam. Mala 4 deti a vedela sa tak individualne venovat novym detom. Takze bol zvyknuty byt uz pred skolkou bezo mna ci otca.
Je vsak velka pravda, ze hlavne ty ako matka musis byt presvedcena o spravnosti svojho tozhodnutia.
A druha pravda je, ze aj dieta by malo byt distatocne zrele na odlucenie od vas. Ono si sice "zvykne" alebo to vzda, kedze ono do toho "nema co kecat". Tiez to vsak nie je idealne takto.
Ty ako matka najlepsie vies, co je pre teba a tvoje dieta ok.
Viem, ze Sk system v skolkach je tak nastaveny, zial nemaju dobre zorganitovane. Napriklad v AT ide 3 rocne dieta do skolky - teda kludne aj vo februari. Tak ma vychovavatelka moznost na0lanovat si adaptacie. Na SK by sa zblaznili.

tehotna40
7. sep 2023

Skúšala by som dlhšiu adaptáciu, ak sa to nezlepší po týždni, dvoch potom by som uvažovala ze ešte nieje pripravená. Mam teraz prváčika, už sú tam štvrtý deň a stále ráno niekto plače, to ich majú rodicia zobrat domov a viac nedať do školy? Niečo si o tom precitaj a nastuduj, ja viem ze sa ťažko nato pozerá keď je dcérka taká ale naozaj by si to mala skúsiť, s detičkami jej bude dobre, pohra sa, niečo sa naučí. Aby si neskôr plačom nevydobijala iné veci, zafungovalo to tu, prečo nie inde 😊 veľa trpezlivosti prajem

babulkomale
7. sep 2023

@beronsche tak toto nedokazem pochopit, prepac...je ine vzdat to hned, hlavne jed ide o existencne otazky druhej vyplaty a ine je, ked ste neumierali od hladu kvoli vypadku prijmu a nechala si svoje dieta trapit mesiace... z toho mi je tazko.
Co si si celu tu dobu myslela, citila? Len to, ze "do skolky sa chodi"?

beronsche
7. sep 2023

@tehotna40 preco ti prvacik place? U nas plakaval chlapcek, ktory by urcite profitoval z odkladu, ale jeho otec bol proti.(poznam mamu, info je od nej)...

beronsche
7. sep 2023

@babulkomale ja viem, bola som blba.. su veci, ktore by som uz nikdy neurobila a budem si ich vycitat navzdy.. ☹️

babulkomale
7. sep 2023

@beronsche ach 😔

beronsche
7. sep 2023

@babulkomale pridam este, ze chodila len na 4h a nie kazdy den...
a ja som verila, ze jej to pomoze, ze to pre nu bude ok. Vsetci, vratane uciteliek ma o tom presviedcali, na intuiciu som nedala..
ale to samozrejme nic neospravedlnuje...

co_co
7. sep 2023

Och, ked si ja predstavim, ze nam trvalo niekolko mesiacov, kym si dcerka zvykla na skolku a ako tak tam aj vydrzala 😀 Tak ten jeden den mi pride skutocne smiesny. Ty si schopny si za jeden den niekde zvyknut? Ved to je uplne nerealne. Nemajme na deti naroky, ktore su absolutne prehnane. Bud trochu trpezliva, daj jej cas.

hederamonstera
7. sep 2023

Ja ta chcem len pochvalit, ze si malu nechala este doma. Nechapem, ked zena moze ostat doma, naco dieta takto trapit v style MUSI si zvyknut. Chore

mamusa123456789
7. sep 2023

@fiafia tak ten 1 z tisícky je môj syn, dnes štvrtý deň a štvrtý deň mi ušiel do škôlky a chystá sa aj cez víkend... To bude sklamania v sobotu a v nedeľu ráno 🤣, ale pri najstaršej sme si to užili, ta revala takmer každý deň celé jej pôsobenie v škôlke... Samozrejme poobede revala, ze nechce ísť domov a prišli sme strašne skoro, chodili sme okolo 16,00 a zvykli tam byt 2-3 deti

eliska13
7. sep 2023

Zlyhala škôlka.Moje deti boli každé 2 hodiny pár dní, potom do obeda.Spali po 3 t.Adaptacia má svoj význam a nechala by som ju zatiaľ doma.

mircalla
7. sep 2023

Moje decka absolutne ziadny problem. Neplakali ani prvy den. Adaptacny proces bol ale asi tak 2-3 dni

thereisabear
7. sep 2023

Skúsila by som ju dávať nejaký čas na pol dňa. Škôlka môže mať politiku akú chce, hádam ti dieťa dajú, keď prídeš na obed. Ale vydržať.

cicuca
7. sep 2023

Som za to, že treba byť k dieťaťu ohladuplny. Doteraz bola s vami doma a z nicoho nic cudzie prostredie, cudzie deti, cudzi dospelaci a rodičia nikde... Takto to vidím. Mala som to šťastie, že keď dcera nastupila do školky, mohla som tam byť s nou kolko potrebovala. A chodila len na pol dňa. Podla mňa skúsiť najst alternativnejsiu školku, ktorá bude prihliadať hlavne na psychicku pohodu dietata pri adaptacii

ankare
7. sep 2023

Škoda, že škôlka nemá postupnú adaptáciu. Môj je v škôlke prvý týžden len hodinu a prvé dni som bola s nim. Keď bolo zle, volali mi a prišla som do triedy k nemu. Som doma, tak sa mi dá.
Chudinka Tvoja dcerka, takáto trauma sa môže s ňou ťahať aj celý život.
Prosím, už NIKDY nepristup na takéto násilné a dlhé odlucenie. Daj dcérke pauzu a potom nájdi škôlku, ktorá má adaptáciu a pozerá sa na deti individuálne.
Kašli na kariéru a peniaze, dcérka je malá len krátko a teraz Ťa veľmi potrebuje.
Chudinka malá, neviem si ani len predstaviť, čo musela prežívať. 😪😪😪

kvetinka75
7. sep 2023

@ankare prosím ťa nepreháňaj a nerob z nej chudinku. Väčšina detí takto reaguje. Zrazu je to veľká zmena a jasné že sa im nechce z vychodených koľají, keď najlepšie je doma a nie nové prostredie, učitelky, deti. Aj dospelí sú mnohí nervozni keď menia prácu, majú stres, preháňa ich, nechutí im jesť. TAk čo ešte tak malé dieťa?

monymony1
7. sep 2023

Ja tito nechapem co tu niektore pisete ze a co??
Preboha dieta je len s matkou tvori cely jej vesmir a zrazu pride odlucenie a dietatko place cely den nepije a neje a to je normalne?
Moja rada: najsi si sukromnu skolku kde prebieha adaptacia postupne. Dve hodinky denne par dni stci, potom 4.
Mily respektujuci pristup. Ja by som do takej skolky ani dietatko nenadala kde nieje adaptacia. Ked pises ze mate ten luxus ze mozes byt doma mozno by dverke stacilo na zaciatok skolka na doobedie a ty mozes za ten cas popracovat z domu