Ahojte kočky!
Nedávno sa mi narodila druhá dcérka. Zo začiatku bolo všetko idilické. No pred týždňom mi začala staršia dcérka štrajkovať so škôlkou. Nechce tam ísť a ak ju tam dostaneme, tak im tam plače aj celú dobu. Podotýkam, že tam chodí len na 4 hodiny. Doteraz bola zo škôlky nadšená. Síce bývala často chorá, ale nikdy mi nepovedala, že tam nejde. Teraz si vymýšla, že tam ísť nemôže, lebo ju bolí bruško, že jej robí niekto zle (pri tom spomenie dieťa, ktoré ani nebolo v škôlke) a až nakoniec prizná, že chce byť doma s maminkou. Doma sa jej venujem koľko sa dá, nechávam jej aj priestor, aby zase na mne "nevisela", je dosť samostatná, šikovná. Chápe, že ak kojím, tak jej nemôžem spraviť čaj alebo jesť a pekne čaká. Veľa sa o všetkom rozprávame. Lianku zbožňuje. Neublíži je, mojká si ju. Mne osobne by pomohlo, keby chodí do škôlky, lebo takto nemôžem ísť ani na kontrolu po šestonedelí, a ani po lekároch s mladšou. Dnes som ju do škôlky dala aj s plačom, ale sedím zavesená na telefóne a čakám, kedy mi zavolajú, že mám pre ňu ísť. Nechcem ju ťahať k psychológovi, ešte nevie veľmi dobre rozprávať, takže pochybujem, že by psychologička niečo zistila. No a mali sme chvíľku problém aj s pocvrkávaním sa. Nestíhala chodiť na šerblík a to je rok bez plienky, ale to už prešlo.
A k veci: stretli ste sa s niečim podobným? Neviem či mám dcérku predsa do škôlky dávať alebo si ju mám nechať doma. Neodvykne si? Nebude to neskôr ešte ťažšie, aby sa nanovo adaptovala? Ako je pomôcť vysporiadať sa so žiarlivosťou?
Ďakujem
..ja mám deti po roku..Ivanka mi išla do škôlky ako 4 ročná,dovtedy sme boli doma.Najprv sa jej páčilo,ale keď videla,že so synom idem domov,/toho mi nezobrali/asi od pol roka mi začala plakávať a najväčšia sranda bola,že tá sa držala v škôlke zábradlia,že tam nechce ísť a syn sa držal zábradlia,že on nejde domov a bude tam.. 😀 Neprešlo to zo dňa na deň,neviem,koľko má tvoja malá rokov,ale ja som ju do škôlky neprestala dávať,predsa len už mala skoro 5, ale prišla som pre ňu aj na obed,niekedy keď bolo zlé počasie som ju nechala doma a tak sme to nejako dobojovali.Teraz už chodia obidvaja,malý mi tiež išiel v 4 rokoch a už je to v pohode,ale ten obed si niekedy vybojujú aj teraz,lebo že im je doma dobre.. 🙂
Moj starsi bol citliva dusa a uz pred narodenim babetka som videla ze by bolo lepsie keby mal istou u mna namiseto skolky (nechcel tam ist, ked na mne zacalo byt vidno tehu stal sa celkovo neistejsim atd) a tak som ho ani nepremyslala dat. Bol so mnou (nami) doma cca este rok po narodeni babetka, prvy polrok som videla ze ziskava istotu pozicie, doslova na mne visel, druhy polrok sa pomaly pomalicky zacinal doma nudit a nakoniec sa do skolky vypytal sam. Siel ako 4,5 rocny. Fakt ze to bolo niekedy narocne pre mna, ale stalo to za to, nastup potom prebiehal uplne ukazkovo, ani nie ze slzicka ale ani prostesty ci smutky neboli ziadne, nabehol uplne normalne bez akehokolvek problemiku a teraz je z neho smely skolak, ktory ma rad skolu, ma tam kamosov, pohoda.
Teda ja mam s cakanim tie najlepsie skusenosti. Zo spatneho pohladu som mu stihla este aj doma dat vela informacii a venovania ktore by v skolke nedostal. (A to prosim nie som typ co by zaznaval skolku, prave naopak, no vidim aj limity pre niektore povahy deti.) A tento cas sa uz nikdy nevrati, rada na to teraz spominam a rozhodla by som sa opat rovnako. Ale to musi byt povaha mamy ze chce a vie sa venovat. A zaroven povaha dietata, niektore len vymysla, ale v skutocnosti by mu v skolke bolo lepsie. Druhe dieta mam socialne vyzrete, slo v 3 rokoch klasicky a nebol problem, ale tam to uz bolo vidno aj skor ze je taka...
aj u nas je to podobne.Mala isla do skolky 3 mesiace pred synovym narodenim.Ked sa narodil zacala strajkovat,mavala hystericke zachvaty......nakoniec som ju do skolky prestala davat lebo bola stale chora a vsetko od nej maly nachytal.Rok nechodila do skolky a tento skolsky rok zacala chodit a stale obcas strajkuje a chce ostat doma s nami a to uz jej taha na 6-ty rok.Ale teraz ju tam poctivo davam hlavne kvoli predskoskej.Tvoja dcerka je este malicka,ja by som ju este do skolky nedavala lebo to naozaj moze chapat tak ze ju odsuvas,deticky su na to citlive.
@sssimi tuto konkretnu skusenost nemam...ale moja dcera ma 4 roky, chodi so skolky iba na 4 hodiny denne, aj tak tam chodi uz takmer rok s placom...dovod? Chce byt doma s maminkou..... ☹ na jednej strane ma to tesi, ale na druhej strane...nemoze byt na mne nalepena nonstop, cim neskor si zvykne na kolektiv, tym horsie a skolku maju naozaj super, aj ucitelky, deticky... nema ziadny dovod na to aby tam nechodila, nikto jej neublizuje...ona jednoducho chce byt so mnou.... takze chapem pocity tvojej dcerky, navyse ked mate doma male babatko... zelam ti vela sil, aby ste to spolocne prekonali....
....my sme mali niečo podobné - aj keď nie rovnaké ... malému sme povedali, že babinka nemôže byť s ním - že musí chodiť k lekárom a tam je veľa bacilov a nedá sa tam hrať ... a ja som v robote ... tak sa dosť "otočil" - a pochopil, že v škôlke mu je lepšie ... sú to proste také typy detí, ktoré sú citlivejšie ... Skús malej povedať, že musíš chodiť denne k lekárke - dôvod si vymysli, alebo že musíš ísť vybavovať na úrady ... Ako píšeš- je šikovná a múdra - možno pochopí ... ak by sa to neupravilo cca do mesiaca - asi by som to vzdala - asi by som bola viac na nervy z myšlienky, že malá tam plače a nemá to vlastne žiaden efekt .... Držím vám palčeky, aby si si ty vychutnala druhú kočičku a slečna objavila krásu škôlkárskeho sveta 🙂
Ja som starsieho ani nedala do skolky, ked sa nam narodil druhy syncek a to uz mal vyse 3 roky a zostal s nami doma cely sk. rok, aby si zvykol na noveho surodenca a necitil sa odsunuty na druhu kolaj, nejako som citila,ze by to mohlo dopadnut ako u vas, takze ja by som starsiu dcerku vyhlasila zo skolky a nechala doma. U nas neboli ziarlivostne sceny, myslim,ze aj vdaka tomuto opatreniu a ked isiel starsi do skolky mal uz 4 roky, takze bol zrelsi, a ano je to sice narocnejsie na organizaciu maminy, aby zvladala 2 deti, ale co ta nezabije to ta posilni 😀 . Kazdopadne ja sa nestazujem, nam to takto vyhovovalo. Navyse som chranila druhe dieta aj pred chorbami, teraz ked uz starsi chodil do skolky, tak mladsi mal vyse roka a teda doniesol domov vselico, rozne sopliky a pod. takze , ked uz aj mladsi dostal, tak som z toho nerobila paniku ako pri malom babatku.
Ahoj ja by som na tvojom mieste dcerku nedala a nejaky cas do skolky a po urcitom case uvidis ci tam chce ist alebo nie moa dnes isla prvy krat do skolky a v pohode to zvladla skor mne vyskocila slza za nou . Moja v troch rokoch ked sa narodila nasa druhorodena nechcela ani o skolke pocut chodili sme pozerat deti ale len cez branu a potom si uz isla aj pozriet triedu skrinku bolo to pre mna narocne dve deti mat doma ale nikdy by som ju nedavala s placom ved trpis aj ty a doktorov riesime doteraz tak ze musi prist mm z prace a pocka s jednoualebo s druhou v aute a potom ide spat nastastie sef mu to dovoli ale musi si ten cas nadeobit v praci a aj cez vikedny po nociach 😠
Drzim palceky
Ak je doma malinke babo a to starsie musi ist do skolky, isteze sa citi odstrcene.. dobre si totiz uvedomuje, ze to mladsie je doma s maminkou. Tazko radit, ja by som ju asi nechala doma, aspon kym ti sama nepovie, ze by chcela ist naspät do skolky. Nech neciti tlak, ze tam musi.
tazko sa radi,ale mne ked sa narodilo druhe babo.Sice do skolky starsi syn chodil len kratko,ale potom som to uplne zrusila.Boli sme vsetci spolu doma a hotovo 😉 sice ja mam mensi vekovy rozdiel,ale aj tak.Ked nechce chodit,ja by som nenutila.Ide leto,budete vela vonku.Vobec sa nad tym nepozastavuj,a vobec,preco by mala chodit.Az predskolska dochadzka je povinna 🙂
ja by som ju nechala doma kym sa presvedsi ze narodenim mladsej sestry sa mamina laska k nej nezmensila 🙂
ja mam doma dcerku, do skolky chodi od 4 rokov, sla uplne bez placu, tesila sa tam. Sla o rok neskor,lebo sme mali doma mladsieho syna. Od zaciatku, co chodi do skolky, jej tvrdim, ze chodim na doobedie do prace a ze jej bracek zatial varuje u babky /takto to ajpovodne malo byt, len sa nieco v rodine vyvrbilo inak, ako sme chceli a zostala som teda doma/. Najprv skusala, ze aj ona moze zostat u babky - ked sa jej do skolky nechcelo. Vysvetlila som jej, ze je babka starucka a ze oboch by ich naraz nezvladla. Uplne pochopila a chodi do skolky rada. Teraz si vynutila, aby som pre nu na obed prisla. Tak som jej prianie splnila, dnes to skusala so slzami znova /a to doteraz vobec neplakala/, tak som jej vysvetlila, ze sa mi v praci nahromadila robota, ze to musim dokoncit, aby sme mali peniazky na jej oblubene veci. Utrela si slzicky a s prislubom, ze o tretej som tam ako na koni /ked sa vyspinka/ sla spokojne do skolky. Ja by som na tvojom mieste asi urobila nieco podobne. Nechala by som ju doma - cca na mesiac - s odovodnenim, ze su prazdniny a potom jej povedz je ides do prace a mladsie do jasli. Deti v tomto utlom veku nepatraju, ci je to pravda a v tomto pripade je to "milosrdna loz". Svojim detom v nicom inom neklamem, ale v tomto pripade robim vynimku. Takto viem, ze to dcerka chape a nezhryza sa tam, ze ja som doma s mladsim a nie s nou. Domov mi vzdy rozprava co robili a je cela nadsena.
Pozri sa na to pozitívne: buď rada že sa z bábätka teší, nerobí jej zle a je z neho dokonca tak nadšená že by s ním chcela byť celý deň. asi sa v tej škôlke fakt cíti byť "odložená". Skús sa poradiť aj s učiteľkami. ak sú staršie isto nieje tvoja dcérka prvý prípad. Možno do septembra si na malú zvykne alebo sa jej "nasýti" a už sama sa bude pýtať do škôlky. Môj syn tiež nerád chodil do škôlky kým som bola na MD (teraz to už nerieši) ale keď musel byť 2,5 mes. doma zo zdrav. dôvodov, tak už sa aj sám pýtal na kamarátov a na škôlku že kedy už bude môcť ísť. všetko chce svoj čas.... nemá ešte ani 3 ročky takže do škôlky sa ešte nachodí dosť 🙂
ja osobne by som ju nedala do skolky pockala by som este rok...mali sme rovnaky problem vacsia chodila od septembra do skolky.mala sa narodila nasl. rok v marci a Noemka uz od aprili nechodila do skolky...aj pre mna to bolo lepsie nemusela som vstavat o 7 ked som napriklad nespala ani 3 hodiny celu noc kvoli mensej dcerke...,aj pre nu to bolo lepsie.....necitila sa odstrcena...mohla sa venovat mensej dcerke -somnou spolu...no ked ju chces davat do skolky len kvoli tomu aby si mohla ist k lekarom na kontroly...co si myslim nebude kazdy tyzden ,tak to nejak vybav...zatial nech muz berie volnu ci babka postrazi deticky...nejak sa to da iste vybavit....
Tak mňa toto čaká v septembri, lebo v auguste čakám druhé bábo. Dcéra je od januára v škôlke, kde sa už adaptovala a chodí tam rada. Predbežne som sa rozhodla, že ju do škôlky dám. Na jednej strane budem mať viac času na druhé bábo, na druhej strane - či chcem, či nechcem - v tej škôlke má viac podnetov a aktivít, ako jej viem ja pripraviť doma, či už z nedostatku času (treba variť, prať, žehliť, upratovať, atď), alebo z nedostatku kreativity. Ja občas žasnem, čo všetko s nimi tie učiteľky vymýšľajú, aké vystrihovačky, omaľovačky, furt čosi lepia a kreslia, vie kopec nových básničiek... Ja som sa malej venovala, čítali sme si a a kreslili, ale na učiteľky, ktoré sú profesionálky sa nechytám.
Sama som teda zvedavá ako to dopadne, ale moja kamoška má takúto istú skúsenosť, dcérka jej chodila do škôlky (rozdiel medzi deťmi má 2,5 roka), kým ona mala bábo - synčeka doma a v pohode, dokonca si to kamoška nevedela vynachváliť, že to bolo super., nemala žiadne problémy.
Ja neviem, ako budem reagovať, keď mi malá začne škôlku bojkotovať, uvažujem, že ak by to bolo neúnosné, možno by som skúsila najskôr dobu skrátiť, na 4 hodiny (mne chodí teraz na celý deň), prípadne by som ju tam dávala len na pár dní v týždni, ale určite by som s tým asi nesekla úplne, pretože by sa jej ťažko vysvetľovalo, prečo je mesiac doma a zase musí ísť do škôlky....
napriek tomu, že som učiteľka v materskej škole, prikláňam sa k názoru ostatných - nechala by som staršiu dcérku doma. Môže ju to poznačiť navždy. A neboj, dá sa všetko zvládnuť aj s dvomi deťmi, aj iné mamičky chodia po lekároch, musia nakúpiť, navariť a babky nie sú po ruke. Je to predsa prechodné obdobie, nie trvalý stav. Keď staršia dcérka podrastie, začne ju to za deťmi možno ťahať, pochopí, že v škôlke má program neustále a doma sa jej mamička nemôže veľa venovať. Mám v triede takéto dieťa, on to chudák pretrpí, môžem sa mu venovať ako chcem, očkami "posúva" hodiny - už približne vie, kedy príde mama a celý pobyt v škôlke pre neho vlastne nemá zmysel, lebo je aj tak duchom neprítomný a podchvíľou plače ☹
Moja dcérka nechcela chodiť do škôlky ale neplákavala , no v škôlke sa nezapájala a ani necvičila vždy stála len pri učiteľke . Robila len to čo ju bavilo . Prví mesiac ani nejedla ,,,,začala až keď na stôl priniesli ako prílohu kapustu ( tú ona zbožňuje ) od vtedy jedla všetko 🙂 🙂 odmietla vystupovať , karneval no proste všetko ☹ trvalo skoro 3/4 roka pokiaľ sa adaptovala . No začala sa mi v noci pocikávať 😢 .Učiteľka ( moja dobrá priateľka je aj riaditeľkou ) mi povedala že najhoršie je dať dieťa len na pár hodín do škôlky .Vtedy sa dieťa ešte ťažšie adaptuje a ešte horšie ke´d dieťa nedám e niekedy do škôlky len preto lebo ono nechce. Moja dcérka chodí druhým rokom do škôlky a veľmi rada , keď sú doma dlhšie pýta sa tam . Začala chodiť aj na angl. jazyk 🙂 vie veľa pesničiek a básničiek aj v anglištine. Akurát jej ostalo to pocikávanie 😢 😢 . Boli sme aj u lekárky urobila vyšetrenie a povedala mi že všetko je v poriadku 😠 . Čakám na letné prázdniny keď bude mať 5 rokov ak to do vtedy neprejde objednám ju k psychologičke.
Sestrin malý v škôlke v kuse plakal hoc tam mal aj staršieho súrodenca. Učiteľka sestre povedala "Pani Janka váš Paťko je len vtedy ticho keď papká 🙂 a zvykol si DETI MUSIA POCHOPIŤ že to takto musí byť a do škôlky jednoducho musia chodiť. Ja som malej vysvetlila že ja aj ocino musíme ísť do roboty braček do školy a ona do škôlky .Držím palce ! 🙂
Ahoj,my mame 5 t. synceka a nasa velka lejka chodi napriek tomu rada do skolky, doma sa nudi, hlavne ked vidi , ze nemam az tolko casu. Vobec neplace, ma ale zasa ine ziarlivostne prejavy , ze sa hadze na zem, hrozne krici a na vsetko je nie a vsetko musi robit mami. Boli dni, ked chcela by radsej doma, tak ostala. Aj teraz to tak robime, ze je aspon 1 den doma so mnou a malym ..
Ale musim povedat, ze ona ma tu skolku velmi rada, ucitelky zboznuje. Skor robila problemy, ked som bola pred porodom, vtedy nechcela, ale teraz chce, cakala som, ze bude horsie. Teraz pride babka, tak zasa bude doma. Ja by som ju uplne nevyberala, ale ked place, nechala by som ju doma. Mozno po par dnoch bude chciet sama ist. Skus jej navrhnut, ze ostanete tyzden , dva spolu a uvidis, ci sa jej nezacnie za kamaratmi.
no vieš ja by som si ju nechala doma asi,ale na druhej strane máš pravdu aj mne pomaha ked staršia je v škole aja možem s jednou k lekarovi,predsa je to rozdiel.skus sa snou dohodnuť ,že par dni prides po nu skor anapr kned jak sa zobudi po nu prideš,ja by som to asi tak riešila,ale podla mna par dní ju aj môžes nechat doma,nemyslim ,si žeby si odvvikla.