Dcéra nechce chodiť do škôlky

ardnaxela1989
13. okt 2023

Ahojte moja 4 rocna dcera twraz nastúpila do skolky prvý krát ja som doma na predĺžením rodicaku škôlke za celý čas bola dokopy 9 dní lebo je vkuse chora pár dní je dobre dám ju do skolky a zase ochorie aj tie dni keď ide do skolky každé ráno plače ze nechce ísť do skolky ze jej chybám dokonca ja zvraciava ráno keď ma ist do skolky choroby ťažšie znáša keďže ma aj iný zdravotny problém teraz neviem ci ju mam odhlásiť zo škôlky alebo to ešte skúsiť ved lmi som chcela aby chodila do skolky keďže je jedináčik stále je sama je nesamostatna lebo doma všetko za ňu robím ja a nemá žiadny pohyb celé dni by chcela iba ležať 😅 ma aj nadváhu tak som bola rada ze predsa tam chodia ja na prechádzky platím nemalé peniaze za škôlku a je tam par dni do mesiaca

zuzkaa1991
13. okt 2023

@ardnaxela1989 určite davat pravidelne ;) moja chodi od 2.5r do škôlky ma 5.5r a stale mame cirkus rano ;) tiez bola vkuse chora az tento rok taha mesiac 🙏co sme dali prec nosnu mandlu.....aj mneje luto dcery ze "trpi" tiez chce mna ale bohzuual vysvetlujeme ze musi byt v škôlke hrat sa s detmi atd...zmenili sme jej skolku teraz takze tiez kus velka zmena pre nu ale.zas ma za ucitelku nasu susedu co pozna od mála....jedine davat davat aby si zvyklo motivovať ju aj to u nas pomaha ak nerobi cirkus dostane odmenu

jaskolka
13. okt 2023

@ardnaxela1989 v prvom rade prestaň za ňu všetko robiť ty. Aký konkrétne je ten zdravotný problém? Nejaký fyzicky, že potrebuje pomoc, alebo nezvládne sebsobsluzne činnosti?
Alebo len sa jej nechce lebo vie, ze mama urobí?
Lebo aj preto nechce chodiť do škôlky keďže tam zrejme musí sama sa obliecť, najesť, umyť, minimálne to od nej žiadajú.
Ako vravím, neviem aký je ten zdravotný problém, ale z toho, co píšeš, dcéra je zrejme hlavne rozmaznaná a škôlku, fungovanie v kolektíve veru potrebuje. Akurát že to nefunguje tak, ze v škôlke ju budú "nútiť" byť trochu samostatnou a doma ty budeš naďalej robiť všetko za ňu. Aj doma skus dat istý režim podobný tomu v škôlke.

luccija
13. okt 2023

@ardnaxela1989 aký má ten iný zdravotný problém?keď je chorá vždy si odvykne...počkala by som 2*3 t a nechala ju doma.Ked zvracia to je už dosť zle

ardnaxela1989
autor
13. okt 2023

@jaskolka presne je rozmaznana lenivá nechce sa jej nic robit je jedináčik a mala závazneé zdravotné problémy preto bola rozmaznavanaa všetko sa jej robilo po voli viem je to moja chyba ze som toto dopustila

ardnaxela1989
autor
13. okt 2023

@luccija ona ma nezhubný nádor pri hrtanene uz je to teraz na minimum takže jej to vôbec v ničom neobmedzuje ale keď ochorie zle sa jej dycha keďže ma tým pádom aj zúžené cesty a môže sa stať že jej ten nádor opuchne a to už je naozaj nebezpečné. No ved áno ona si nestihne ani zvyknúť a uz je chorá zase a zvracia myslim ze zo stresu tým ze nechve tam vôbec chodiť pritom je obľúbená v kolektíve do všetkého sa zapája v škôlke neplač celi deň len to ráno

ardnaxela1989
autor
13. okt 2023

@zuzkaa1991 skusala som aj na odmenu nepomohlo 😅

titla
13. okt 2023

Ja mam tiez 4 rocneho syna, leniveho jak vos. Pocuke len to co chce. Tak si trenujem a pravidelne zatazujem nervy, ked ako papagaj opakujem - prosim vyzlec sa, prosim obuj sa, prosim zacni a pod... Kebyze mladeho pana obsluzim, ano je nachystany 4x rychlejsie. Ale ...
Do skolky oficialne chodi od troch rokov, prakticky za nu len platim a sem-tam sa tam ukaze. Je imuno deficientne dieta + zopar diagnoz k tomu. Cize som s nim v kuse doma a do toho este pracujem (mam moznost HO). Ale nechapem preco s nim nechodis von. My kym nema teploty a nie je vyslovene chory sme von kazdy den. Ano, musim cakat do 16: 00, aby som sa mohla vzdialit os PC a telefonu, ale von ideme akonahle sa da. Ved byt zavrety doma a dietatom je na slucku! Pracu dorabam radsen po nociach, ale aj s nim je to potom lepsie, ked sa vybeha.
Ma este len 4, nie je neskoro zacat. Jedina prekazka je tvoja pohodlnost. Sama pises, ze vies, ze problem si ty, lebo od nej nic nevyzadujes. Tak sa necuduj.

zuzkaa1991
13. okt 2023

@ardnaxela1989 dokopy bola 9 dni ako píšete je malo ;) moja ako tak sa ukludnila.ked chkdila cele dva týždne ;) skratka nelucit sa dlho do minúty rychlo vyzliect supnut do triedy

ardnaxela1989
autor
13. okt 2023

@titla nikde som nepísala ze nechodíme von kým bolo teplo chodili sme aj ráno aj pobede keď je chorá určite ju nebudem ťahať po vonku keďže bude zima zase budeme takmer celý čas doma

titla
13. okt 2023

Jasne, ze sa jej do skolky nechce, ked doma je servis a tam sa od nej vyzaduje disciplina. Zmen nastavenie doma a uvidis, ci tieto vystupy budu pokracovat.
Lebo, ano su deti, ktore este v 4 rokoch kolektiv bez rodica nezvladaju a tam uz netreba tlacit na pilu a vyvolavat traumu. Ale to je minimum pripadov.

titla
13. okt 2023

@ardnaxela1989 jasne, ze chore dieta nebudes tahat po vonku. Ale preco ostat doma len kvoli zime? Primerane sa obleciem. Rovnako aj pobyt vonku - dlzka a aktivity sa prisposobia okolnostiam. Nevezmem na kolobezku dieta, co pred 2 dnami malo teploty a tecie mu z nosa. Ale na 30 min prechdzku slimacim krokom ist moze.

pallacinka29
13. okt 2023

@ardnaxela1989 keby si chodila do prace a nesedela doma na zadku, tak by musela chodit do skolky… nehnevaj sa, ale aby mala skolkarka nadvahu, je chyba rodicov… to si co za matku…? Aky vzor bude mat dieta, ked ju odnesies do skolky a ty si doma sunky valas a cakas na rodicak? By som ta hnala do roboty.::

luccija
13. okt 2023

@ardnaxela1989 píšeš, že sa tam zapája a neplače tak potom by som ešte vydržala.Ale, ak by mala ráno zvracať a mať veľký stres dočasne by som ju nechala doma
@pallacinka29 kontroluj sa.Pise, že mala zdr.problemy možno je gulatejsia z liekov.Preco sa má cítit vinna za to, že jej ho odklepli?rieši niečo iné

ardnaxela1989
autor
13. okt 2023

@pallacinka29 a ty zavidis ze ty musíš chodiť do práce 😅akým právom posudzujes mňa ako matku áno dostavam ten rodicak lebo nieje zdrav a ako ostatné deti nikdy nejdem tu vypisovať co všetko som si snou prežila a ona prežila ze bere lieky a preto ma nadváhu dala by som všetko za to aby moja dcéra bola od malicka zdrava radšej by som šla do prace a ona do skolky ale to ty nepochopís

ardnaxela1989
autor
13. okt 2023

@luccija naozaj neviem tento týždeň zase bola 3 dni a od včera horucky. A ďalej to zvracanie dokonca sme absolvovali sono gastro vyteri všetko poriadku keď išla do skolky tak zvracala ak nezvracala napína ló ju na zvracanie ráz sa stalo ze aj škôlke zvracala a musela som ísť pre nu. Ale zase za tých pár dní co bola škôlke vidím na nej pokrok

nikaa951
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ardnaxela1989
autor
13. okt 2023

@nikaa951 keby tu išlo len o to ze nechce ísť tak viem ze by si časom zvykla ale tu ide aj o to ze je stále chora v tej škôlke bola par dní lebo je vkuse doslova vkuse chora

titla
13. okt 2023

@ardnaxela1989 Pises, ze v skolke bola dokopy len 9 dni. A aj to prerusovane. To este nemusi nic znamenat. Deti bezne preplacu prve dva, tri tyzdne, mesiac... ak v skolke spolupracuje a je tam o.k., daj tomu este cas. Je skoro na zavery.
Ale ten servis okolo nej si nerob. Ja viem, co to obnasa mat take dieta (minuly tyzden som s nim absolvovala tretiu operaciu, hospitalizacie a narkozy kvoli vysetrenia nepocitam). Ale tymto pristupom si kopes jamu a ani jej nerobis sluzbu. A to tiez svojmu jedinacikovi obskakujem okolo jeho vecne choreho zadku, ale tiez mam na neho naroky a poziadavky, lebo okrem mna sa s nim nikto v zivote babrat nebude.

nikaa951
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
tiika
14. okt 2023

@ardnaxela1989 Predtým bývala tiež tak často chorá? Či myslíš, že sa to zhoršilo škôlkou? I moja neter v rovnakom veku je viac chorá doma ako v skolke. Určite ju ale neodhlásia. Ak to nie je problém peňazí, celkového zdravotného stavu, nerobila by som to z tohto dôvodu.
Na jednej strane píšeš, že škôlka ma na ňu dobrý vplyv, na druhej, že do nej ráno nechce chodit. To je však počas asaptacie normálne. Ak by sa to však zhoršovalo a ani po určitom čase nezlepšilo, je namieste pouvažovať o prerušení. V tom prípade ju k niektorým činnostiam veď doma (pohyb vonku, keď je škaredo - vnútorne ihrisko, obliekanie, samostatnosť, socializácia).

tiika
14. okt 2023

@ardnaxela1989 Ako najväčšiu hrozbu a problém však vidím pre dcerkin vývin, napredovanie, život tu jej pasivitu, i keď sa to teraz nemusí tak javiť. Pre deti v jej veku je normálne byt zvedavé, hravé, v pohybe, skúmajú svet, sú motivované. Môže sa to začať čoraz viac prejavovať napr. v tej hmotnosti, ale i v učení, povinnostiach, kamarátstvach, traveni voľného času, pomáhaní v domácnosti...
A čo robí, keď leží? Čo ju baví robiť? Nepozerá príliš vela tv? Keď jej čítaš, hráš sa s nou, venuješ sa jej, ma záujem? Keď je na ihrisku, hra sa tam, hra sa s inými deťmi?
Ak nemá energiu (a preto sa jej nechce), skúsila by som jej zvyšovať postupne kondičku, či dávať zdravšiu a ľahšiu stravu, viac ovocia, zeleniny.
Alebo je problém jej motivácia? Ak nieco robi, s niečim sa hra, skus jej čo najmenej do toho zasahovať, brániť, zakazovať (v nevyhnutnom prípade namiesto toho len napr. ukazat, co môže hádzať a kam, kde môže skákať, ..).
Nezamieravaj sa na výkon, výsledok, ale na samotnú činnosť. Nepomáhaj, ak ta nežiada. Všímaj si čo ju baví, podporuj ju v tom, vymyslí podobne aktivity.
Skús kuk:

https://www.youtube.com/watch?v=O8LzaxNYqMY

https://m.youtube.com/watchv=gcrBmYexzPk&pp=ygU...

https://www.youtube.com/watch?v=GzqbcTItCr0