Daňový bonus/dotácia na stravu - predškoláci

janulka88
26. aug 2021

Mamicky predskolakov (deti vo veku 5r)
Presla som kopu stranok ,ale ja stale nechapem tomu ....
V prípade, ak máte dieťa, ktoré chodí do posledného ročníka MŠ a má 5 rokov, môžete si na neho uplatniť DB. Dostanete ho vo výške 46,44 eur mesačne ( je to dvojnásobok základnej výšky DB, pretože ide o dieťa do 6 rokov veku.
Súčasne je možné na takéto dieťa (5ročný predškolák) uplatniť aj dotáciu na stravu (obedy zadarmo). Tú si uplatňuje zriaďovateľ materskej školy, do ktorej Vaše dieťa chodí. Nie priamo Vy ako rodič. Avšak musíte dať zriaďovateľovi na vedomie, že neuplatňujete zvýhodnený DB (vo výške 39,47 eur mesačne na dieťa), lebo nemalo 6 rokov. Vy si totiž uplatňujete DB vo výške 46,44 eur.
Moja otazka: Manzel pracuje,on si dan.bonus uplatnit moze....a co sa tyka dotacie na stravu vtedy zanika???

hipuska
26. aug 2021

@janulka88 dotácia na stravu zanika ak budete poberať DB. Teda, budete platiť stravu v plnej výške.

Dotáciu na stravu si uplatnuje zriaďovateľ, ale o tu dotáciu sa tebe ako rodičovi znižuje náklad na stravu. V prípade, že dotácia od štátu nebude, platíš plnú výšku.

janulka88
autor
26. aug 2021

@hipuska položila som tuto otazku aj na plochu/stenu ....tam pisu ze SUCASNE

zuzanaete
26. aug 2021

@hipuska Dieta predskolak, ktore ma este 5 rokov, tak ma narokna stravu a aj na danovy bonus. Od 6 rokov je mozne iba jedno

hipuska
26. aug 2021

@zuzanaete no,.dnes to presne riešila kamarátka (presne to isté, čo zadávateľka) a jej povedali, že nárok padá. Tak som si myslela, že je to tak. Som to neriešila..ale teraz som pozerala a našla takúto tabuľku.....diky

erienka
26. aug 2021

@hipuska mne nasa mzdarka povedala, ze na 5 rocnu predskolacku budem poberat bonus i stravu zdarma az do jej 6 rokov.

janulka88
autor
27. aug 2021

@erienka ano, my sme pripad c.3

jankachmelova
27. aug 2021

Robím u zriaďovateľa, v žiadosti o dotáciu na stravu sme uviedli aj deti predškolákov do 6 rokov a včera nám prišlo rozhodnutie z Úradu práce, a tieto deti nám tam vôbec neuznali. Pani, ktorá to má na ÚP na starosti má dovolenku do 31.8. Telefonicky potvrdila, že 5-roční predškoláci môžu mať dotáciu a súčasne DB a nakoniec im dotáciu nepriznala. Takže asi všetci zistíte výsledok až v septembri pri nástupe do škôlky.

katenka858
27. aug 2021

No mne vcera volali zo skolkarskej jedalne, ze mam prist podpisat este nejake papiere, lebo syn (5 rokov) ma narok na stravu zdarma...rovnako aj na mestsky urad som podavala cestne prehlasenie, ze manzel si neuplatnuje zvyseny danovy bonus (na ktory vlastne ani nema narok, az od 6 rokov veku syna)....pozor, treba rozlisovat medzi zvysenym danovym bonusom (od 6 rokov) a dvojnasobnym danovym bonusom (do 6 rokov)

katkaajurko
5. okt 2021

@jankachmelova
@erienka
@katenka858 Ahojte ako to dopadlo, ja som to luskala a všade sa píše - že deti do 6rokov- predškoláci MAJú nárok na dvojnásobný bonus aj na stravu - mne napriek tomu dávajú šeky a v školke sa tvária- že oni vlastne asi ani nevedia :-O ...

sandrika1986
5. okt 2021

Môj syn je predškolák, má 5 rokov a muž poberá na syna daň.bonus a v škôlke má dotáciu na stravu..

katkaajurko
5. okt 2021

@sandrika1986 Ďakujem

hipuska
5. okt 2021

@katkaajurko áno, má nárok na obe dávky ako píšeš. Čo ja viem, posledný termín bol do 10.9.2021 predložiť cestné prehlásenie. Choď sa spýtať upsvar či je ešte možnosť

katkaajurko
6. okt 2021

@hipuska fakt? do toho termínu to ani v skolke neskúmali...

katkaajurko
6. okt 2021

Inak teda som medzičasom napísala do jedálne, že mi učiteľkami bola podaná zlá informácia, a napísali mi - že až od ďalšieho mesiaca môžem teda čerpať dotáciu. Viem niekde overiť - či nečerpali aj za sept. a október na moje dieťa? nejako sa mi to celé nedzá...

jankachmelova
6. okt 2021

@katkaajurko nakoniec to pani z ÚP opravila a priznala to všetkým predškolákom 5 ročným dodatočne aj na september

hipuska
6. okt 2021

@katkaajurko dotáciu škola čerpala dopredu iba na deti nahlásené do konca Augusta. Na tvoje dieťa bude musieť dotáciu zaplatiť zo svojho a bude jej vrátená na konci roka, od štátu. A z toho dôvodu nemôžu čerpať spätne. Ale, ak si chces byt úplne istá, zavolaj si na úrad práce a na základe rodného čísla dieťaťa by ti vedeli povedať presne. Bohužiaľ, toto nemá na starosti skola-ale zriaďovateľ školy čiže obec/mesto - neviem kto je v tvojom prípade. A ako, úprimne sa nehnevaj, ale je pomaly polka októbra a to si sa teraz zobudila? Veď všetky info sú na nete, taktiež to išlo v správach cez prázdniny.

katkaajurko
6. okt 2021

@hipuska cez prázdniny syn do škôlky nechodil, neboli sme doma. Ozaj ma to netrápilo. Avšak na prvom rodičovskom združení som sa na to presne pýtala a učiteľky mi povedali, že "nevedia". Potom syn ochorel a keď sa v septembri vrátil - dávala mi to potvrdenie učiteľka do ruky - a ja som sa jej spýtala - ako to je ? - kto iný to má vedieť v prvom rade? Snáď mzdári a tam - kde sa to uplatňuje. Povedala mi doslova, že to "asi tak nie je, že nemôžem si uplatniť bonus aj dotáciu, že sa to čerstvo menilo". A ja , že ok, ale teda si to overím - napísala som našej účtovníčke v práci - tá mi povedala OPAK, že nemôžem čerpať, keďže mám bonus - ale začala som googliť a na stránkach všade sa písalo- že mám. Takže nastal rozpor - medzi tým - čo mi povedali osobne a internetom a nerozumela som -kde je pravda. Na nete môžu byť aj staršie informácie , ak sa to menilo čerstvo. Napísala som dotaz priamo na MPSVR - ale zaťiaľ bez odozvy a spýtala sa tu. Čiže ja som od začiaku nedostala relevantné informácie, a je len 6.10 a syn bol dohromady v škôlke 8 dní! Tak si vyprosím otázky typu "kde som bola". Urobila som všetko od začiatku tak ako som mala!

katkaajurko
6. okt 2021

a ešte doplním, že už sa mi stalo, keď mal malý 3 roky a chodil na pol dňa - že som po polroku zistila, že mi účtovali poplatok za stravu - za celý deň, a učiteľky mi teraz nepovedali relevantné informácie, trochu už pochybujem o fungovaní tejto inštitúcie.

hipuska
6. okt 2021

@katkaajurko no, keď to teba netrápi, že prichadzas o peniaze, koho to má trápiť? A je rozdiel daňový bonus a dvojnásobný daňový bonus. Veď si pozriem oficiálnu stránku, tam máš vždy najnovšie informácie a nie bulvár. Ja sa nezastavam skoly, ano, mali mať jasno. Ale nemali jasno ani v školách ani na úradoch. A v prvom rade, tuná ti nikto nič nedá. Takže, sledujem si sama.

https://www.upsvr.gov.sk/socialne-veci-a-rodina...

katkaajurko
6. okt 2021

@hipuska nesúhlasím, každý si má poriadne robiť svoju prácu a toto je ich práca, ja nemám suplovať úrady, aby som každého vo všetkom preverovala, tak nič iné nerobím. Avšak ja som si to zisťovala hneď - tak neviem - kde berieš - že ma to "netrápi" , zas ale nie je to priorita samozrjeme. Ale dve inštancie mi to povedali zle - koľko je takých rodičov - ako k tomu prídu, že treba preverovať všetko po každom??

katenka858
6. okt 2021

@katkaajurko syn ma 5,5 roka, manzel na neho dostava dvojnasobny danovy bonus a v skolke ma stravu "zdarma" (platim 20e na cely rok rezijne naklady, lebo to dotacia nepokryva)

katkaajurko
6. okt 2021

@katenka858 ďakujem, áno už to viem. /v škôlke a mzdová účtovníčka mi to žiaľ povedali opačne/.

hipuska
6. okt 2021

@katkaajurko veď ja nikde nepíšem, že sa školy zastavam. A som ti napísala tiež, že to mal mať na starosti zriaďovateľ nie škola. A bol v tom bordel. Ale, vidím aký máš postoj, keď si pol roka nevšimnes, že platíš zlú sumu za stravu. Pritom, predložiť cestné prehlásenie bola tvoja povinnosť nie povinnosť školy. To máš to isté, ako keď si žiadas inú dávku. Tiez prekladas papiere sama. A učiteľky predsa s tým nič nemajú. To je otázka na riaditeľa školky keď už tak. To som mala rada, keď učiteľka, ktorá má na starosti deti, rieši pomedzi dvere takéto veci. Keď ti učiteľky povedali, že nevedia, mala si ísť za riaditeľkou. Syn predsa nastúpil do škôlky v septembri. To že bol chory a fyzicky ju nenavštevoval je irelevantné. Tiež si prihlášku do škôlky dávala v predstihu. Ja ťa neobvinujem ani nič. Len proste nemám rada, keď niekto útočí na učiteľky a pritom si mal veci poriešiť sám

3petka
6. okt 2021

@janulka88 ahoj ja mám predškoláka a uplatňujeme si aj bonus a má nárok aj na dotáciu na stravu. Platím miesto 30 EUR mesačne nejakých 7…

3petka
6. okt 2021

@3petka ale len do dovŕšenia 6 rokov

katkaajurko
7. okt 2021

@hipuska Ak to mal na starosti zriaďovateľ a termín bol do septembra - nemal poskytnúť najprv teda aspoň emailom alebo iným spôsobom relevantné informácie? Pretože zjavne na našej škôlke termíny neplatia - o termíne nebola na rodičovskom združení vôbec reč.

A áno - pol roka som si to nevšimla - pretože jednak ide o malé sumy za každý deň - keďže by mal byť odrátaný iba olovrant, plus sa spätne odpočítavajú ospravedlnené dni - ale popredu platí strava - plus je tam réžia, snáď nebudem prepočítavať každý jeden šek - v prvom rade som im dôverovala, že to robia správne a prehľadne a v druhom - v momente keď suma vyskočila a vtedy mi to nedalo som to začala riešiť (bordel mali aj v zaznačovaní absencií). Vobec však taká situácia nemala nastať. udivuje ma -že obhajuješ niekoho lajdáctvo a hľadáš chyby na strane - kde vôbec nie sú.

Ja si svoju prácu robím na 100% a očakávam rovnaký prístup k práci od odstatných, a nie že budem všetko a všetkých kontrolovať.

A nesúhlasím opäť - pokiaľ mi učiteľky /riaditeľka v škôlke vôbec nie je/ - podávajú informácie o bonuse - ale vlastne nevedia aké a prečo, rovnako mi dajú papier do ruky a nevedia o tom nič - tak majú povedať - že jednoducho NEVEDIA, a nie podať zlú informáciu, pretože mne ona na otázku odpovedala "že sa to čerstvo zmenilo, a ak beriem bonus, nemám nárok na stravu". Tak som to brala sprvu ako fakt.

Vtipné ale - oni v tom mali bordel a asi ja som ich mala zaškoliť... nekomentujem toto ďalej.

mariska1989
7. okt 2021

Môžeš zároveň mať obedy zadarmo a mať aj dvojitý daňový bonus

hipuska
7. okt 2021

@katkaajurko ja ti znova píšem, že sa školy nezastavam. Ale, učiteľka tam je predovšetkým na to, aby riešila výchovno-vzdelávacii proces a nie dotácie. Akože nemáte riaditeľa? Alebo niekoho iného, kto to má na starosti? Aký papier ti podávala? Ty si si zistovala informácie u učiteliek a svojej účtovníčky. Čiže, dvoch ľudí, ktorí nemajú/nemusia vedieť o bonuse absolútne nič. A na stravu sa nevyhovaraj. Pretože je to obyčajná matematika.

Ja sama riešim chaos ohľadom dotácie. Dnes som bola zrovna za riaditeľkou, a ukazovala mi papier-schvalenie dotácie dostali 27.9. A znova ti píšem, že sa nezastavam lajdáctva nikoho. Ale, fakt neznášam, keď matky medzi dverami riešia problémy, nedoplatky a neviem čo. Nakoniec si aj tak pisala do jedálne. Keď ti učiteľka dala dajaky papier so slovami, že nevie, tak si sa mala pýtať, že kto vie. Ja sama som toto fakt riešia a ani ma nenapadlo pýtať sa učiteľky. V obidvoch školách som volala na ekonomické oddelenie.