Dá sa začať chodiť do škôlky aj na jar?

ivka67
20. mar 2023

Ahojte

Sťahujeme sa zo zahraničia a dcéru chcem prihlásiť, čím skôr. Je pravda, že škôlku sa dá začať navštevovať aj na jar? Neviem presne ako to u nás je, ale myslíte, že mi malú vezmú, keď ju nahlásim o rok skôr? Najlepšie, keby začala túto jeseň, ak nie tak nabudúci rok na jar by už určite mala začať chodiť, dúfam? Počula som, že škôlky sú preplnené...

A máte tu poprípade niekto skúsenosť so škôlkami v Bytči (aj súkromná), poprípade v Kotešovej?

Za každú odpoveď budem vďačná🙂

simona20201309
20. mar 2023

@ivka67 o chvíľu sa budú podávať prihlášky (tuším maj), tak normálne počas prihlášku. Ak by si chcela skôr, skus súkromnú.

ivka67
autor
20. mar 2023

@simona20201309 takže keby podám v máji, tak by išla už v septembri? A môže sa stať, že mi z kapacitných dôvodov dieťa nevezmú? Ako to funguje potom? Pretože chcem rovno začať doma pracovať, keď malá pôjde do škôlky.

simona20201309
20. mar 2023

@ivka67 samozrejme, že sa to môže stať. Podaj na viac skoliek, nech máš vyššie šance. Ak ti dieta nevezme, ostáva už len súkromná, pripadne opatrovateľka.

nikaeli
20. mar 2023

@ivka67 koľko má slečna? niekedy z kapacitných dôvodov záleží aj od veku - najmladšie deti sa prijímajú ako posledné.
šk.rok sa začína v septembri, škôlky (a školy) dostávajú dotácie od štátu na celý tok v závislosti od počtu detí nastúpených do 15.9. Preto väčšinou nie je možné nastúpiť v inom mesiaci - zvlášť, ak sa opäť vrátime ku kapacite. Ak by ste sa aj dohodli, že jej podržia miesto, pravdepodobne by si musela platiť školné.

ivka67
autor
20. mar 2023

@simona20201309 takže súkromná je povedzme istota ,keby nastúpi aj na jar? Máme poblízku asi tri škôlky. Dúfam, že ju vezmú aspoň na jednu. A je možne napr. chodiť na tú súkromnú keby ju náhodou nevzali do štátnej a potom prestúpiť? Aj keď to by som nerada, keď si zvykne na kolektív.

ivka67
autor
20. mar 2023

@nikaeli naša má akurát o pár dní roky. Takže teoreticky keby som doma mi končí materská a na jeseň by išla do škôlky. Len to by už musela byť poslaná prihláška skôr. Ide o to, že dorábame dom a neviem, či bude už v septembri hotový, je možné, že až o pár mesiacov neskôr a preto ma zaujímalo ako je to s tým nástupom na jar. Ja som z toho jeleň. Teraz sme vo Švajci a tu by išla až v septembri 2024 do automaticky priradenej škôlky najbližšie k bydlisku. Preto premýšľam, či je možné poslať prihlášku teraz už na budúci rok na jar keby začala, nakoľko to už budeme bývať určite doma. A to sa koľko cca platí? Škôlka nie je u nás zadarmo? Alebo dať teda prihlášku už teraz a začala by na jeseň tohto roku, s tým, že by som platila , ale reálne by prišla až na jar. Aby sme mali teda istotu aj kvôli práci potom....

ivka67
autor
20. mar 2023

@nikaeli 3 roky bude mať

ivka67
autor
20. mar 2023

@nikaeli mne to príde nabudúci rok strašne neskoro. Malá je v detskom kolektíve 3krát do týždňa od jej 2 rokov

biem22
20. mar 2023

@ivka67 keď ma o pár dní 3r je veľká šanca, že ju zoberú, treba zavolať do tých škôlok či by nebol problém nastúpiť neskôr, kvôli tomu domu a záleží od riaditeľky čo povie .

ivka67
autor
20. mar 2023

@biem22 ideme o týždeň na SK, asi tam zbehnem aj osobne a skúsim sa popýtať. Ďakujem 🙂

belllinka
21. mar 2023

@ivka67 v statnej sa plati ako kde, od 10 - 60 eur mesacne + strava. V sukromnej od 300 - 1000 eur cca. Aj sukromne byvaju plne, tam sa treba nahlasit co najskor.v statnych byva zapis v maji.

biem22
21. mar 2023

@ivka67 jasné určite zájdi , inak počítam, že súkromnú by ste mali až v Žiline. Verím, že nebude problém v tých štatnych 🙂

ivka67
autor
21. mar 2023

@biem22 súkromná je v Bytči, v podstate kúsok odtiaľ kde budeme bývať. Ale mesačne okolo 300e. Tak uvidíme kde ju vezmú , budem posielat prihlášky radšej teraz aby sme mali istotu na miesto na budúcu jar 🙂 Dakujem

sajmonka_1216
21. mar 2023

všade záleží od kapacity.. ak majú miesto, vezmú aj hneď na jar... ak nemajú, tak až od septembra.. a ak ani vtedy nebude miesto, tak nevezmú ani vtedy... súkromná sa platí, takže to skôr... ale skús sa popýtať a uvidíš.. niekde ti rovno povedia nie alebo áno a budeš vedieť na čom si a tak sa rozhodneš, ale môžeš podať aj viac prihlášok

catherinah
21. mar 2023

@sajmonka_1216 to Ti dopredu nikto nepovie, ani sama riaditelka škôlky, nakoľko nevedia, kolko detí sa prihlasi.

sajmonka_1216
21. mar 2023

@catherinah samozrejme, že to nedokáže povedať na 100%, ale približne vie ako má naplnené triedy... čiže dosť rozhoduje vek... my už dlhodobo nedokážeme kvôli kapacite vziať 3 ročné deti... a to sme veľká mš, 300 detí.. od septembra je to také, že skôr nie ako áno, uvidí sa..
ja som najprv pochopila, že autorka chce aby dieťa nastúpilo už túto jar, nie budúcu... to je potom naozaj ešte skoro povedať

nikaeli
21. mar 2023

@ivka67 prihlášky sa podávajú teraz, je to tak určené zákonom. Nikto nebude pozerať na to, kedy nastupuješ do práce, či dokončíš dom. Pozri sa na to aj tak, že je nejaká pracujúca mamička, ktorá to dieťatko naozaj potrebuje dať do škôlky a neprijmu ho pre nedostatok miesta. A to tvoje dieťa tam reálne nebude, len mu budú pol roka držať miesto. Škôlky nie sú "zadarmo". Platí sa mesačne školné (suma je určená zriaďovateľom, teda mestom) plus strava (aktuálne okolo 50€ mesačne). Školné sa platí aj vtedy, ak dieťa nechodí. Niekedy bola výnimka zo zdravotných dôvodov potvrdených lekárom, ale teraz to už zrušili práve preto, že si rodičia držali miesto v škôlke a deti mali doma. V súkromných sa ceny pohybujú inak, o dosť vyššie.

ivka67
autor
21. mar 2023

@sajmonka_1216 ďakujem za odpoveď, takže najlepšie sa skúsiť priamo opýtať a dúfať… skolka,ktorú máme najbližšie je menšia a druhá je väčšia spojená so ZŠ. Tak uvidíme. Poprípade sa opýtam susedov, oni majú tiež take deti ako je naša 🙂. Ja by som chcela od budúcej jari , možno túto jeseň.

ivka67
autor
21. mar 2023

@nikaeli preto sa informujem ako to u nás funguje , len čo viem ja tak už v 3 rokoch (ja som julova) som išla do škôlky a väčšina detí aspoň čo teda počúvam z okolia idú v 3 rokoch. To znamená , že súkromná je väčšia istota. Ale keď by išla teda napr. Budúci rok na jeseň ( už bude mat 4,5roka) to ju už musia vziať či? Alebo najneskôr až jeseň 2025 kedy je to povinné , že fakt musí, lebo potom už sa ide do školy ? Ja som stále bola v tom že v 3 rokoch ide dieta do škôlky žena do prace a hotovo 😁

nikaeli
21. mar 2023

@ivka67 nepovedala by som, že súkromná je väčšia istota.. môjho drobca som chcela dať na súkromnú, bola som tam osobne odniesť prihlášku a pani riaditeľka mi s úsmevom oznámila, že majú tak plnú kapacitu, že mi ho najskôr vezme o dva roky 🤦🏻‍♀️ oblial ma pot, drobec mal 2,5 a ja som musela v septembri nastúpiť do práce (som učiteľka) a mala som na výber buď v septembri, keď bude mať 2,5 alebo 3,5. Medzitým nie. Do štátnej mi ho tiež nechceli vziať (kvôli veku). Nakoniec mi ho prijali na odvolanie, ale nastúpiť mohol až keď mal 3. Dovtedy chodil do súkromného centra. Tam som platila 350€ plus stravu a k tomu 60€ za škôlku. Nikde nie je uvedené, že ti ju musia vziať. Povinné je predprimárne vzdelávanie v roku, kedy dieťa dosiahne vek 6 rokov. Predtým do MŠ chodiť nemusí, takže ti ju ani škôlka nemusí prijať, ak nebude mať miesto. Vždy sa ale môžeš odvolať, že obaja pracujete, len ak chceš použiť tento argument, mala by nastúpiť od septembra.

ivka67
autor
21. mar 2023

@nikaeli to vážne? Takže v podstate “istotu” mám len keď bude mať 5- v našom prípade 5,5 roka v septembri 2025 kedy ju už musia zobrať a dovtedy čo. Myslím s prácou…. Ostať doma ? Som zvedavá sama ako to bude nakoľko dom ešte nieje dorobeny , rátame do jesene tohto roku, preto som chcela riešiť škôlku od nového roka- jari 2024 kedy malá bude mať 3,5roka. My nebudeme mať ani trvalý pobyt kým sa dom nedorobí. Niektoré škôlky aj na to pozerajú. A ja som úplne z iného mesta ako priateľ. Ja stred on sever sk a bývanie bude medzi:D

zorkahorka
22. mar 2023

U nas brali nedavno jedno dieta, ktore nema ani tri... lebo mali volne miesto

nikaeli
22. mar 2023

@ivka67 pozri, možno vo vašom okolí nie je až toľko detí a vezmú ti ju v pohode hneď. Nikto z nás netvrdí, že nemáš šancu, väčšinou je to ale naopak. Žiaľ. U nás je plno a pri prijímaní postupujú podľa vopred zverejnených kritérií (okrem iného pozerajú na vek a na fakt, či obaja rodičia pracujú, aj podľa bydliska).