Covid v škôlke

kikuska91
1. mar 2021

Ahojte, vedeli by ste prosím poradiť? Teraz večer sme dostali info zo škôlky že deti sú od zajtra v 14 dňovej karanténe. Nikde sa ale neviem dopátrať k tomu či sú automaticky v karanténe aj rodičia. Keď kamoškiné deti boli v karanténe zo školy tak dostali mail že karanténe sa vzťahuje iba na deti. Platí to stále? Nevieme na 100% či mala bola v kontakte s pozit osobou alebo nebola... Ďakujem Vám za každé info

martina1201
1. mar 2021

@kikuska91 áno platí to stále. V karanténe sú iba deti.

kikuska91
autor
1. mar 2021

@martina1201 vďaka

meluela
1. mar 2021

@martina1201 Tak ale to je dost sprosto vymyslene ak to tak naozaj je. A ze preco sa to tak siri :-/ Kto co i len trocha mozte, ostante doma na homeoffice/ocr v tychto pripadoch a izolujte sa aj od rodiny co nebyva s vami v jednom byte (babky, tety, bratranci ..) ...

kikuska91
autor
2. mar 2021

@meluela jasné že sa usilujeme, len manželovi jeho zamestnávateľ tvrdí že on nemusí ostať v karanténe a chce aby manžel prišiel do práce... Nikde sme sa nedopatrali k tomu či musia byť v karanténe aj rodičia...

nikazuz
2. mar 2021

Áno iba dieťa. Aj náš syn je momentálne v karantene, my chodíme do práce. Ak by sa u nejo vyskytli príznaky a bol pozirívny tak potom sú v karanténe aj ostatní členovia domácnosti

cinda555
2. mar 2021

@martina1201 na základe čoho to tvrdíš?

martina1201
2. mar 2021

@cinda555 na základe skúseností spred 1 týždňa. Kedy učiteľka v škôlke bola pozitívna a deti mali ostať 2 týždne v karanténe. Rodičia však mohli fungovať ďalej.

cinda555
2. mar 2021

@martina1201 tak na základe skúseností. Covid sa neriadi skúsenostiami ale nariadeniami. Skús si pozrieť ako to má byť. Rodičia mohli fungovať na základe čoho? Veď aj dieťa môže byť nosičom vírusu. A potom že denne máme 3000 nakazenich. Rodičia by mali ostať doma a na ôsmi deň urobiť PCR test.

martina1201
2. mar 2021

@cinda555 na základe osobnej skúsenosti spred týždňa, keď učiteľka bola pozitívna, dieťa má nariadení karanténu a rodič vojak môže chodiť do práce.

martina1201
2. mar 2021

@cinda555 na mne sa vrsiť nemusíš. Je to skúsenosť mojej kamarátky a myslím si že jej manžel ktorý je v prvej línii to vie asi lepšie posúdiť. Skús byť trošku asertivnejsia. Ja osobne mám dieťa zo škôlky od decembra doma a vyhlásené aj na celý tento mesiac. A ak bude treba bude vyhlásené aj na budúci mesiac.

cinda555
2. mar 2021

@martina1201 to že sa potom tak šíri je z akého dôvodu. Zavolaj svojmu obvodnému a opýtaj sa ako treba postupovať. Každý by mal ísť do karantény. A to že môžeš chodiť do práce tvrdíš na základe skúseností. Hmm. Veľmi zaujímavé. Tak potom to dieťa nie je nosičom a nemôže nakaziť svojich rodičov?

ibrunova
2. mar 2021

V karanténe len dieťa, rodičia sú sekundárny kontakt, tí až potom, keby bolo dieťa pozitívne.

cinda555
2. mar 2021

@ibrunova no ale to je už neskoro lebo rodič to mohol ďalej šíriť svojim kolegom. Skúste si zavolať obvodného lekára alebo na hygienu vo vašom meste. Dieťa ktoré má koronu ostáva doma v liečení ale jeho rodičia naďalej môžu chodiť do práce? A deti ktoré boli v kontakte s nakazeným budú v karanténe ale rodičia nie. Hmmm a že sme na prvom mieste v úmrtí na svete začínam chápať.

ibrunova
2. mar 2021

@cinda555 Je to tak, preto má mať maximum ľudí home office, lebo kvôli jednému dieťaťu by bolo pol mesta doma a to by už bolo neúnosné. Ale samozrejme, kto môže nech doma ostane a maximálne sa izoluje.

cinda555
2. mar 2021

@ibrunova čo je dolezitejsie ľudské životy alebo či bude pol mesta doma na homo_offic? Takto pred rokom bol na Slovensku 1 nakazený koľko ich máme dnes? Takto pred rokom 0 úmrtí. A dnes ich je cez 7000. Neúnosné je to keď niekto nevie rešpektovať nariadenia.

durianka1973
2. mar 2021

@cinda555 Je to tak stanovene. Nas syn bol minulynrok v novembri v karantene, pretoze bol v uzkom kontakte s logopedickou, ktorej bol potvrdeny Covid PCR testom. Volali nam z hygieny a povedali, ze v karantene je len syn. My sme mohli chodit do prace, dokonca dcera do skoly. Este som sa na to vyslovene pytala hygienicky, co nam volala, pretoze som si nebola ista a potvrdila to. Syn potom isiel na PCR, bol negativny. Do karanteny by sme my, ostatni rodinni prislusnici, isli, az keby bol aj syn pozitivny alebo by mal priznaky. Jednoducho, je to tak stanovene - ak sa ma spytate, presne na zaklade akej vyhlasky a pod. to neviem, ale takto mi to potvrdila aj hygiena. Ci je to spravne? No, to uz je dalsia vec, o ktorej sa da diskutovat. A je len na zodpovednosti ostatnych rodinnych prislusnikov, ako sa zachovaju, ale nariadenu karantenu v tomto pripade nemaju.

maris5
2. mar 2021

@kikuska91 pohladat na prislusnom RUVZ alebo si vyziadaj od skolky zapisnicu a tam je jasne uvedene na koho sa vstahuje karantena a dokedy. Aj na zaklade tej zapisnice sa ziada OCR.

jeltica
2. mar 2021

Malo by to byt tak, ze automaticky spada karantena aj na ostatnych clenov domacnosti, ktori ziju pod jednou strechou. Inak ako nemala by karantena podla mna ziadny zmysel

maris5
2. mar 2021

@kikuska91 v poslednej dobe aj sa zatvarala skolka tak RUVZ nariadil karantenu pre zamestnancov a deti. Nie pre rodicov. Pokial dieta nie je pozitivne nie je dovod, aby boli aj ostatni clenovia domavnosti v karantene. Ale ako som pisala vyssie pohladaj zapisnicu pre vasu skolku.

cinda555
2. mar 2021

@durianka1973 ja chápem čo píšeš. Covid sa môže preukázať po + a - 5 dňoch u toho dieťaťa. Nariadenia sú zmätočné a nie jednotné. Žiaľ. A treba si položiť otázku prečo sme tam kde sme?

ibrunova
2. mar 2021

@cinda555 Tam kde sme, sme preto, lebo ľudia sa musia strašne nutne navštevovať, chodiť cez lockdown do Tatier na týždeň, na Zanzibar, robiť si doma oslavy a podobne.
To s karanténou je tak, ako je, rodič je len sekundárny kontakt, darmo sa tu rozčuľuješ. Samozrejme už by mal mať každý rozum a kým nevie, ako na tom jeho dieťa je, sa zdrží kontaktov, lenže bohužiaľ pol národa sa stále potrebuje socializovať.

hettinka
2. mar 2021

@kikuska91 manžel nech ide na OCR a hotovo.
V karantene je oficiálne len dieťa, ale ak má soplik, iné problémy, treba riešiť aj test a v prípade pozitivity sú už v karantene všetci.

Inak, do prace majú chodiť výlučne ti, ktorí nemôžu mat homeoffice. Všetci ostatní majú byt doma. Takze manžel než ohľadu na karantenu dieťaťa má mat umožnený ( teda vlastne nariadený) HO, ak zo povaha prace umožňuje. Pokial jo zamestnávateľ aj tak núti chodiť do prace, nech pohrozí nahlásením na RUVZ a inšpektorátom prace.

cinda555
2. mar 2021

@ibrunova ja sa nerozculujem. Len tvrdiť že "ja" to nemôžem mať ale môj syn bol v kontakte s osobou ktorá je infikovaná je cez čiaru. Doba kým sa to preukáže je cca 5 dní. Netvrdím že "škôlkari" sú najväčší problém ale určite netreba podceniť kontakt aj keď cez dieťa. Dospeli sme do štádia keď tu máme veľa "odborníkov" na koronu.

maciatkolulu
2. mar 2021

@cinda555 pozri sa, ten vírus tu bude, ten vírus sa bude objavovať raz v škôlke, raz v škole, raz v práci, kebyže vkuse sme pre sekundárny kontakt doma, tak koniec, z čoho majú rodiny žiť? Ôk, keď môžeš odhlásiť a byť doma to je super. V AT to funguje rovnako, akurát minulý týždeň vyšli pozitívne deti, na "detských" testoch co majú 2x do týždňa, automaticky ostali v karanténe len deti co vyšli aj po PCR pozitívne. A rodičia ani nikto iný nie, iba deti s pozitívnym PCR výsledkom. Choré podľa mňa je, že sa neotestuju deti, ale rodičia podľa teba je ôk, že decko ide do školy, škôlky a stačí negatívny test rodiča? Vieš o tom, že dieťa môže byť choré a rodič zdravý? Príklad u nás zo školy,IBA DETI pozitívne PCR ani jeden učiteľ... Ani jeden rodič z našej triedy... Tak i com to je? Rodičia, veľakrát stačí iba jeden negatívny a hurá je aj dieťa, no blbosť. Apropo, toľko blbosti, čo máte na sk, že človek nerozumie... Vy sa hľadáte a naťahuje té namiesto toho, aby ste pohli zdravým rozumom. Zdravé dieťa a zdraví ľudia patria von. Na slnko a bez ruská. A deti vedia byť rovnako prenáša com a veľa x bez príznakov m ako dospelý človek. Nechápem, že v AT to zvládajú testovať a vedia krásne aspoň trochu podchytiť problém a rýchlo konať. Kdezti na sk sa testuje ridic👍, od veci. Toto nikomu nekole oči? Na našej škole v pondelok zachytili 8 nakazených deti!!!! Všetky sa potvrdili aj PCR. Ostatní sú ôk. A nie sú v karanténe, neodporúča sa chodiť do kolektívov a tak. Dali možnosť testovať sa aj rodičom a mame od včerajška zadarmo domáce testy. Inteligentný človek sa vie zariadiť. A najmä nerobiť paniku a nedrbat do ostatných.

cinda555
2. mar 2021

@maciatkolulu ďakujem pekne za vysvetlenie.

anoushka33
3. mar 2021

Aj podľa môjho názoru je opatrenie "stačí izolovať skolkara, ktorý bol v kontakte s nakazeným, jeho rodina nemusí byť v karanténe" nedostatočné. Najmä ak má starších súrodencov, a tí vzhľadom na toto opatrenie môžu ďalej chodiť do školy. Bez príznakov potenciálni nosiči šíria vírus ďalej a vytvárajú sa tak ideálne podmienky na jeho mutácie, ktoré môžu neskor udrieť ešte viac ako doteraz. Aj z toho dôvodu s veľkým smútkom (veľmi nám chýba škôlka, syn tam chodí rád, pani učiteľky sú výborné atď.) nedávam skolkara do škôlky od januára. Môžem si to dovoliť, som doma s menším súrodencom. Nechápem, prečo sa u nás netestuju deti, keď je dôvod. Uvažujem čisto teoreticky : keby si rodiny, ktoré môžu ako ja, nechať doma deti, tak urobili a neriešili len potrebu "dieťa sa musí socializovat", bolo by v škôlkach a školách menej detí a je možné, že čísla nakazených by klesali konečne. Rovnako aj keby rodičia viedli aspoň počas lockdown deti od troch rokov k noseniu rúšok aspoň na ihriskách a miestach v meste v exteriéri, kde sa deti vidia a socializuju s inými deťmi, tiež by mohlo byť lepšie. Rodič však musí byť príkladom. Je mi smutno, keď v parku ci na ihrisku rodičia nemajú rúška, nielen deti... Na Slovensku zlyhávame my ľudia. Sme netrpezlivi, unavení z covidu, no bez rozvahy a veľkej dávky obety sa k normálnemu životu nebezpečné vrátime. Boj s covid, rovnako ako výchova, začína doma. Pointa : ak je to možné, ti, ktorí môžu, nech obmedzia kontakty, aj za cenu, že par týždňov budú dieťa ešte vychovávať a vzdelávať doma. Budú nosiť rúška a dodržiavať opatrenia. A sa testovať. Preventívne. Áno, je to ťažké obdobie pre celý svet a je to naša nová realita. Vírus musíme poraziť.

anoushka33
3. mar 2021

Ps. COVID zasahuje všetky oblasti nášho života. najviac však zdravotnú starostlivosť. Kvôli covidu trpia i umierajú ľudia pre odložené terapie, zákroky, oneskorené vážne diagnózy... Nech ktokoľvek povie, že musíme konečne žiť normálne a mám plné zuby opatrení, riskuje, že situácia sa ešte zhorší. Škôlky teraz majú byť určené pre zodpovedných pracujúcich rodičov, ktorí nemôžu deti zabezpečiť inak.

maca2017
3. mar 2021

@kikuska91 Riešili sme predminulý týždeň. V piatok zavreli triedu v škôlke lebo učiteľka bola pozitívna. V karanténe málo byť iba dieťa. Rodič ktorý musel s ním zostať doma karanténu nemal nariadenú. Hneď v sobotu ráno dostal syn teplotu, u nás testovali tak som s ním bola a vyšiel pozitívny. Takže v karanténe sme museli zostať všetci a prihlásili sa na PCR. Starší syn dostal teploty na 4 deň, tak som ho dala otestovať aby mu Mudr mohla dat lieky. Vyšiel pozitívny. My s mm žiadne príznaky, čakáme na výsledok PCR. Zaujímavé bude keď budeme negativni, nakoľko s deťmi sme doma fungovali v normálnom režime...

beronsche
3. mar 2021

@cinda555 a tvoje tvrdenia su na zaklade coho? Je za tym viac, ako len tvoj pocit a ze ty si myslis?
Moja skusenost: pozitivna ucitelka, deti v karantene, rodicia nie. Konzultovane s hygienou! ajaRodicia s lekarom. Rodicia v tomto pripade nie su prvy kontakt.
Pozitivna kolegyna, potom co ona bola prvym kontaktom. Ona pozitivna az po zacati karanteny. Vsetci z kanclu su podla hygieny, aj podla osetrujucich lekarov (kontaktovany dvaja) ok, do karanteny nik nejde.

martul
3. mar 2021

@cinda555 martina1201 má pravdu, v karantene je len dieťa, či je to ok alebo nie, to je na tých čo to schvaľovali