Čo všetko má vedieť dieťa pred nástupom do školky?

3. mar 2024

Ahojte, čo všetko by malo vedieť dieťa pred nástupom do školky? Musí sa vedieť obliecť?
To, že nemôže mať plienky a dudu chápem. Musí ísť na WC dieťa samé, alebo pomôžu učiteľky? A čo reč? Vadí, keď dieťa slabšie rozpráva?

nykkushka
3. mar 2024

U nás bola "podmienka" klasicky, bez plienky aspoň čiastočne sa vedieť obliecť /vyzliecť, samostatne papať a vedieť ísť na WC. Ale čo viem, tak pani učiteľky deťom pomáhajú.
A čo sa týka reči, je dobré ak vie dieťa aspoň niečo vyjadriť - ze chce piť, ísť na WC, že ho niečo bolí...

anjelicek26
3. mar 2024

Tak dokonalosť nikto neocakava, ale samé sa obliecť,samé sa najesť, stiahnuť a vytiahnuť si nohavice na WC,ideálne sa utrieť. Moji vedeli,inak učiteľky pomôžu,ale pri toľkých deťoch, na ktore dávajú pozor,je kazde "samostatne" obrovské plus.. rozprávať ako vodopád nemusí,ale povedať,že je mu zima,teplo,ma smäd,hlad,či musí na záchod proste treba...vedieť si čistiť zúbky, poriadne si umývať mydlom ruky, to je asi cele.. kúpiť tie najjednoduchšie papuče,topánky,bundu,aby sa to dieťaťu pri obliekaní uľahčilo. Žiadne cvoky a spony na papuckach,proste guma a nasuchnut. Jasne zipsy na bunde a podobne veci pomôže ucitelka.. to proste ešte tak malé dieťa motoricky nedá.. mate pol roka do nastupu, nechaj ho skúšať co sa da samého.... aj za cenu,že to bude na začiatku trvať večnosť....

anketkarka
3. mar 2024

Keď mi záleží na svojom dieťati, tak sa snažím ho pripraviť na to, aby bolo čo najviac samostatné, lebo tá učiteľka tam nie je len pre neho a nebude mu vedieť pomocť kedykoľvek. Tak najlepšie je keď je dieťaťu rozumieť čo potrebuje a aj na toalete vie samostatne. Učiteľka príde skontrolovať a doutierať. Ale každé dieťa je inak zrelé. Úlohou mamičky je, aby to dieťa naučila všetko čo sa len dá, kým pôjde do škôlky. Už pre dobro toho dieťaťa.

lenja123
3. mar 2024

U nás majú deti ísť samé na WC, zadoček im ešte v prvej triede pomáhajú utrieť učiteľky. Samé si majú umyť ruky, najesť sa, občas im pokrájajú mäso. Pri obliekaní pomáha aj upratovačka 😁, ale len keď idú von, napr. pomôže zo šnúrkami, ale inak skôr dozerá, aby si obliekol to, čo má. Do pyžamka sa obliekajú samy. Ak rozpráva horšie nevadí, ale je dôležité, aby rozumel tomu, čo od neho učiteľka chce a sám vedel vyjadriť aspoň základné veci, napr. ze mu treba na WC atď. Tiež je dôležité a na čo veľa rodičov zabúda, je aby spolupracoval s učiteľkou a aspoň trochu aby fungoval aj v kolektíve. Nemusí určite počúvať ako cvičený psík, ale nesmie tam byť úplná ignorácia všetkého.

1mina
3. mar 2024

Samozrejme bez plienok, obliecť sa ako tak, ale u nás v škôlke pomáhali. Sami poprosili aby deti nosili voľnejšie tepláčiky, veci bez zipsov, ľahko obuvatelne topánky atď. Teraz keď je predškolacka už nosí šaty, silonky a proste také veci čo si vtedy nevedela šikovní obliecť. Ísť cikať ideálne teda po volaní utrieť, po kakani utierali. Tá reč nemusí byť nejaká úžasná s tím sa ráta, hlavne aby rozumel.

zuzanockamt
3. mar 2024

@lenja123 Občas pokrájajú mäso? To 2-3 ročné deti si vedia krájať mäso?

ariannazara
3. mar 2024

Naučí sa všetko, zbytočne sa stresovať aj jest, aj obliekať aj všetko;)
Môj ma plienku na spanie ešte ale oducili ho do mesiaca.
Jest tiež doma nechcel v škôlke v pohode jedol.
Všetko sa naučí okuka od detičiek.

anketkarka
3. mar 2024

@ariannazara prepáč, ale keď to dokázal, tak to bolo Tvojou neschopnosťou, že si to s ním nedokázala Ty. Tie učiteľky si to nezaslúžia, aby všetky neschopné matky im takto hodili chúďatá deti na prevýchovu. Ty máš jedno dieťa a tie učitelky ich tam majú veľa. Keď všetko čo máš pri dieťati ako matka na starosti hodíš na iného, tak si matka roka 👍👍👍

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nykkushka
3. mar 2024

@ariannazara prepáč ale tento názor mi príde trošku, dosť, sebecký. Keby takto rozmýšľali všetci rodičia, tak učiteľky by v škôlke nič iné nerobili, len by deti učili to, na čo sa doma rodičia vykašľali a na zábavu, iné aktivity by času moc nemali. Vieš učiteľka možno je povinná 20 detí obliecť /vyzliecť, 20 detí učiť ako si umyť ruky, 20 detí kŕmiť, ale všetko na úkor iných vzdelávacích aktivít....

ariannazara
3. mar 2024

@anketkarka
@nykkushka už sa ozvali matky roka, napísala som ze moje dieťa nič nevedelo? Napísala som ze aj keď náhodou niečo nevie tak sa zbytočne stresovať, naučí sa.

lenja123
3. mar 2024

@zuzanockamt nie, ale zvyknú mať už malé kúsky, prípadne ako hovoria moje deti - mäso do ruky 😁.

mogaa
3. mar 2024

Reč nevadí, ale dieťa by sa malo s dopomocou obliecť a vyzliecť a samozrejme samé jesť...je nereálne ak idú 2 učiteľky von s 20deťmi aby ich komplet oni obliekali, detto po návrate vyzliekali....také že dať si čiapku na hlavu, obliecť si vetrovečku , obuť si topánky by malo vedieť samo...učiteľka zapne gombíky , zaviaže topánky a podobne....ak to dieťa nevie, záleží na ochote učiteliek, lebo ano môžu ti ho po 2-3mesiacoch vylúčiť že to nevie....to je štátna škôlka, samozrejme iný prístup je v súkromnej kde je na jednu učiteľku menej detí....ono sa prihliada aj na vek dieťaťa, pri dieťati čo má menej ako 3roky ti budú akceptovať viac ako pri skoro 4ročnom dieťati ktoré to už má dávno vedieť....

nikpa
3. mar 2024

Snažila som sa ich pripraviť tak aby čo najviac dokázali sebestačne. No napr. mladší sa nevedel vôbec obliekať, len vyzliekať. Najedol sa, umyl rúčky, vycikal, rozprával malo, takmer nič. Hlavne ze je odpienkovany a bez cumla a naje sa sám, ostatne sa doladi 😀

lienka.7
3. mar 2024

@autorka každá skolka je iná. Každá má svoje "pravidla". Ja som sa pýtala susedy a ta mi povedala, že základ je bez plienky. Potom je fajn, keď vie piť z pohárika a samo sa napapať. S obliekanim na začiatok pomáhajú, moja sa obliecť ani obuť nevedela, pomáhali jej, naučila sa všetko. Na wc s najmenšími v pohode chodia, moja sa tam proste sama bala chodiť. Ritulu im umierajú aj 2 triede. Minule ako som bola pre malú jedno dievcatko volalo ucitelku, ze sa vykakalo. Normalne prišla, pochválila ho, utrela ritku a šli naspäť do triedy.
A samozrejme závisí aj od veku, je ine keď tam dávaš 2,5 rocne dieta a 4 rocne dieta. Komentáre typu ze pomaly ma vedieť čítať, písať a počítať si tu fakt nevšímaj 🤦‍♀️

zuzubb007
3. mar 2024

Obliecť, cikať, kakat sa vypýtať, umyť, najesť proste taká samostatnosť, jasné, že nakrájaju rezeň a podobne

nika11103
3. mar 2024

@lenja123 to aj mne prve napadlo, však v škôlke dajú detickam masko už na malé kúsky pokrájané 🙂

nika11103
3. mar 2024

Masaker je v škôlke pre tie učiteľky trebárs kombinézy . Moja švagriná tam upratuje a svokra vari, ale keď idu detičky von hlavne v zime, tak pomáhajú všetky . Na prvacikov nepovedia ani slovo ale že keď už si ti predskolaci nevedia ani bundu obliecť, že to je masaker

autor
3. mar 2024

Ďakujem baby. No dcérka je bez plienky, bez dudy, vie sama papať (len je veľmi vyberava), vie piť z pohárika. Také základne veci povie, že chce jest, piť, cikat - dorozumieme sa. Len s rečou je trošku problém, slovnú zásobu má síce bohatú ale vety poriadne netvorí (tvorí, ale nie tak ako by sa už očakávalo 😊). Pôjdeme k logopedičke, teraz má 2r10m.
Akurát sa nevie/nechce obliecť a vyzliecť sama

julia_romeo
3. mar 2024

@zuzanockamt ako ktore.. Moja sa vedela uz v 2 rokoch najest priborom...

zuzanockamt
3. mar 2024

@julia_romeo Úžasné 😊

anketkarka
3. mar 2024

@ariannazara no myslím, že to dieťa má veľký stres, že pre neho je všetko nové v tej škôlke a nie ešte, že tie tety chcú od neho niečo viac ako mamka. Takže tým, že ho to učíš pekne doma s láskou a v pohode,tak jeho chrániš pred stresom a nie sebecky sa tváriť, že ,,sa naučí" lebo Ty z toho máš stres. To je potom nezrelosť byť matkou. A odnesie si to to dieťa a učiteľky.
Nikde si nenapísala, že Tvoje dieťa nič nevedelo, len si uznala, že si sa vykašlala na dieťa v odplienkovaní a hodila si to na učiteľky.

anketkarka
3. mar 2024

@autorka je dôležité, že sa vie dorozumieť, že učiteľka pochopí, čo potrebuje. Nemaj strach, každým dňom to bude lepšie a lepšie. Logopéd sa rieši okolo 4 rokov. Dieťa dozrieva každučkým dňom. Aj šikovnosť pri obliekaní v tomto veku je individuálna. Dôležité je to skúšať a trénovať. Skôr ide o snahu ako o výkon.

zuzanockamt
3. mar 2024

@anketkarka Logopéd sa rieši aj omnoho skôr než v 4 rokoch. Asi nemáš skúsenosť.

anketkarka
3. mar 2024

@zuzanockamt nemám, moje deti rozprávali čisto a relatívne skoro, ale v 2 rokoch a 10 mesiacoch by som neočakávala nič. Maximálne konzultácia. Autorka napísala, že dcérka tvorí vety, dorozumie sa. Do 4 rokov reč dozrieva a môže sa to každým dňom zlepšovať.

slavomira236
3. mar 2024

Dcerka ked islaala 2,5. Ona bola zrucna vedela sa obliect sama komplet okrem snurok samozrejme. Najest . Aj na zachod chodila sama a sama sa poutierala. Paradoxne na to sa mi stazovala ucitelka ze ju nevola😆.

13valusik13
3. mar 2024

Dieťa by hlavne malo vedieť jesť pri stole a sedieť pri tom na stoličke. Nie behať okolo a hľadať telku, mobil 🙂 S obliekaním pomáhame, s jedením pomáhame (motivujeme k samostatnosti). Na wc väčšinou chodia malé deti spoločne ( tiež pomáhame), ale malo by si vedieť vyzliecť, obliecť nohavice. Dôležité je aby spolupracovali aj rodičia hlavne cez víkend nechať dieťa sa samé najesť, obliecť, vyzliecť. My ich to môžme naučiť a pop víkende/prázdninách zase prídu a nič nevedia😔