Čo urobí škôlka s 2,5-ročným dieťaťom hovoriacim v inom jazyku?

29. sep 2023

Ahojte, najde sa tu mamina, ktora sa odstahovala do ineho statu a dietatko sa musi naucit uplne iny jazyk?
Necham ho ib apol dna.

Bojim sa, ako to moj da. 😪

Je velmi priatelsky, otvoreny a sikovny chlapcek.

gionella
29. sep 2023

Neboj deti sú ako špongie. My sme mali v školke Turka, prvý rok skúšal lámano, druhý rok už mu to išlo krásne a tretí rok už bol prvák a vyhrával súťaže v recitovaní 🙂
Mali sme aj vietnamceka, prvý pol rok bol úplne ticho, druhý rok už rozprával slovensky, ale časovanie skloňovanie mu ešte nešlo. Neboj ❤️

haley7897
29. sep 2023

V zahraničí je to úplne bežné. Dcéra mala kopu spolužiakov v škôlke ktorý prišli zo zahraničia nehovoriac jedno slovo v angličtine. Rovnako dcéra v škole. Do par týždňov sa rozhovorili. Moja dcéra začínala školu tak, ze išla v januári rovno do druhého ročníka nehovoriac prakticky nič po anglicky. Do pár týždňov komunikovala. V školách aj škôlkach sú na to pripravení.

sisaka
29. sep 2023

V 2.5 roku? V tom veku sa dieťa bez mihnutia oka naučí iný jazyk.

denkabemommy
29. sep 2023

Detičky nemajú vôbec problém sa dohodnúť, je jedno akými jazykmi hovoria, to je na nich to krásne. Máme v rodine nemecky hovoriace deti a úplne v pohode sa dorozumejú s mojími deťmi 😅

sapetka
29. sep 2023

Nerobila by som si hlavu.. deti sa naucia skor ci neskor jazyk

sovica
29. sep 2023

@autorka Moji sa narodili síce v DE, ale do 3 rokov hovorili s nami len po slovensky. Pasívne nemčinu vnímali cez rozprávky a z okolia. V 3 rokoch nastúpili do škôlky. Syn začal síce rýchlo rozumieť, ale asi pol roka takmer vôbec nerozprával, len slová alebo jednoduché vety, potom sa už rozhovoril. Mladšia dcéra znášala škôlku lepšie, rýchlejšie rozumela a už ca po mesiaci-dvoch skladala jednoduché vety. Po roku už obaja rozprávali veľmi dobre. Kým nastúpili do školy, ich nemčina bola perfektná. Obaja sú na gymnáziu.
Ja som na rýchlejší posun v jazyku preferovala návštevy kamarátov aj po škôlke. Malo to želaný účinok. Samozrejme, aj pasívne učenie jazyka je dobré - rozprávky v telke.
Vôbec sa nemusíš báť, deti sa učia jazyk veľmi rýchlo, nasávajú ako špongie a hlavne to nie je učenie, ako v škole (že musíš). Ono sa ten jazyk na tie deti lepí, ani nevieš ako. Neviem, akú máte škôlku. U nás bola otvorená len do 14.00 hod. Niektoré sú otvorené aj dlhšie. Máte už nejakú vybratú?

kiki68
29. sep 2023

Normalne sa nauci, vies kolko je takych deti v Rakusku? Mame len v nasej skolke asi 10 deti bez nemciny. Ale ze fakt nic nevedia a dari sa im, ucia sa ten jazyk lepsie ako rodicia. Deti su v tomto velmi prisposobive dokazu sa do cca 5 rokov naucit ten jazyk uplne bez akcentu. Cize napr dieta bude native speaker v danom jazyku a rodic mozno bude kdesi na B2, ak vobec

elmivelmi
30. sep 2023

Nijako,bud len rada ze ma prilezitost sa takto lahko naucit iny jazyk.Nwboj sa do par mesiacov bude rozumiet .mozno ak po par tyz.