Čo treba urobiť, keď mi nezoberú dieťa do škôlky?

ywaywa
4. apr 2012

ahojte maminky 🙂 boli sme na zapis v skolke a davnejsie a pani ucitelka povedala ze maju 23 deti navyse co sa robi ked vam dieta nezoberu do skoly????
pise sa odvolanie ??? alebo ako sa to riesi sukromna skolka tu nie je a dalsie budu asi tak isto plne 😢 lebo mamicky na ihrisku vraveli ze sa boja ze im deti nezoberu do skoly

koniarova
4. apr 2012

@ywaywa Odvolanie napísať môžu, ale nepomôže im to. Keď nie je miesto, majú smolu.Musia si nájsť škôlku inde, popr. súkromú, alebo opatrovateľku. Ak sa nedá, musia ostať doma, samozrejme, bez peňazí. Poprípade poriešiť ďalšie dieťatko. 😉 😉

ywaywa
autor
4. apr 2012

@koniarova tak to je vazne na nic vymyslene bojim sa dalsie dieta neplanujem ☹ a doma sa mi nechce byt ☹ a opatrovatelka nie je lacna zalezitost ☹ mam hlavu v smutku

mummy01
4. apr 2012

@ywaywa nam nevzali dcerku do skolky tak sme si spravili syna 😀 Zial,odvolanie mozes napisat ale asi to nebude nic platne.Je to celkovo blba situacia okolo skôlok....

pepsyna
4. apr 2012

@ywaywa skus si vybavit predlzenu rodicovsku dovolenku-niektore doktorky su ochotne potvrdit nepriaznivy zravotny stav dietata na tieto ucely-da sa predlzit do 6 rokov,ale tak tebe by stacil rok a buduci ti uz dieta do skolky snad vezmu.ak sa ti nechce byt uz doma,tak rodicovsky prispevok das nejakej opatrovatele a ty mozes ist do prace

zu2za3na
4. apr 2012

áno situácia so škôlkami je hrozná, moja kamoška má ročného chlapčeka a už teraz ho bola zapísať do škôlky, aby mali pre neho miesto, ja som si stále myslela, že detí sa rodí málo 🙂 alebo máme ešte menej škôlok? 🙂

lenka311
4. apr 2012

@ywaywa U nás to baby do septembra riešili budď to predĺženou rodičovskou alebo PN... alebo babičky...
Mne bude mať malá 3roky v marci budúci rok, tak som si žiadosť podávala už teraz - asi mi ju od septembra nezoberú, ale modlím sa nech je to aspoň od toho marca.. Toto je na Slovensku fakt blbo vyriešené - kedysi dieťa malo 3roky a išlo proste do škôlky... A to nie je až tak dávno - sestrin syn má 12...

@pepsyna To sa dá vybaviť, že rodičák baba dostáva do 6rokov dieťaťa? O tomto som nikdy nepočula. Áno vybavujú si predĺžené rodičovské, to viem aj baby poznám, no nikto nedostáva po 3roku dieťaťa ani cent... Iba im platia odvody a zdravotné a nevyhodia ich z roboty... Financie nikto z nich nemá...

mummy01
4. apr 2012

@pepsyna to fakt?Potvrdia ze dieta je chore aj ked je zdrave?Pokial viem o tom rozhoduje posudkova komisia ci prispevok aj po 3.roku mamina dostane.Nieje to automaticke a zda sa mi to aj nefer voci detom ktore su naozaj chore.Mama ktora ma zdrave dieta ma omnoho viac moznosti ako mama dietatka choreho,tak som trocha v soku ze sa taketo nieco praktizuje......to je moj nazor.

stardust
4. apr 2012

vam stat alebo samosprava neprispieva na opatrovatelku 😕 ?

koniarova
5. apr 2012

@stardust Prispieva, 230 eur do 3 rokov dieťaťa na opatrovateľku, alebo jasle.. Ale opatrovateľka musí mať na to papiere, čo väčšina nemá.

lujza123
5. apr 2012

@ywaywa no ja uz mam nachystanych zopar scenarov kedze som na tom podobne
1. z platu 500 eur zaplatim 400 za sukromnu skolku a pojdem na socialku ziadat vsetky mozne prispevky kedze 100 eur je daaaleko pod zivotnym minimom
2. Pojdem na urad prace ze si hladam zamestnanie kde mozem pracovat aj s dietatom kedze v mojom sucastnom zamestnani to nejde. Budem s nou chodit po pohovoroch 😀 a vypisovat nekonecne ziadosti o nejake prispevky lebo ma nechcu zamestnat
3. Sadnem si na namestie , malu oblecem do nejakeho zabavneho oblecka, naucim ju volake tanecky a dam klobuk pred seba...mozno aj s tabulou prosim prispejte mi lebo nemam co jest a nemôzem pracovat lebo nemam kam dat dieta
4. Dam ju strazit mojej 80 r babicke a budem dufat ze to preziju obidve
5, vezmem si uver na 2000 eur a budem skusat mieru korupcie riaditelok MŠ

6. asi najrealnejsia moznost je odist prec zo sk...viem ze v zahranici to tiez nieje lacny spas ale aspon sa to da utiahnut s jedneho platu a nezomret od hladu pritom

dai
5. apr 2012

@lujza123 v okoli trencina stoji sukromna skolka 400 euro?
- aj v zahranici v pohode z jedneho platu vyziju len ludia kde muz ma dobru pracu ( nato potrebuje perfektne ovladat jazyk a mat vzdelanie a skusenosti...)

alami
5. apr 2012

@ywaywa skús obehať škôlky po dedinách v okolí, tam sa nájde miesto. Budeš musieť síce voziť, ale lepšie, ako ho nemať kde dať.

koniarova
5. apr 2012

@alami Súhlasím, to je jediné rozumné riešenie. 😉 😉 😉 😉 😉

dai
5. apr 2012

@mummy01 suhlasim - myslim ze je to od mamiciek velmi nepekne zneuzivat system a brat prispevky ktore su urcene pre zeny ktore naozaj kvoli zdravotnemu stavu svojich deti pracovat nemozu ( myslim ze ziadna matka so zdravym dietatom si nevie predstavit co take chorucke dietatko stoji koruniek - nehovorim o tom o co tazsie je to byt s chorym dietatkom doma ako so zdravym...)
ten system je velmi zly, treba v danej oblasti tlacit na poslancov aby sa zriadilo viac skolok, pripadne skusat v dalsich skolkach ak je ich viac...

lujza123
5. apr 2012

mne sa zda ze toto je dlhodoby problem ved to pocuvam stale a tie pribehy okolo toho ako dostat dieta do skolky su desive......uplatky, doprosovanie sa, zapis 3 mesacnych deti....stare budovy skolok sa menia na obchodne centra...sukromne su priserne drahe, ani sa nedivim ked musia splnat vsetky mozne hygienicke a neviem ake kriteria a zamestnavat ucitelky s VS
Keby je daka peticia alebo protest tak sa okamzite zucastnim ale kedze tento problem sa tyka tej "podradnej" skupiny obyvatelstva - zien, matiek tak sa ziadne protesty a zmeny konat nebudu ...rovnako ako sa nezlepsia porodnice, znevyhodnovanie na trhu prace a ine delikatesy

dai
5. apr 2012

@lujza123 ja sa nepokladam za podradnu skupinu obyvatelstva a ani si nemyslim ze sa tak ku mne niekto sprava - skor my si musime otvorit huby, necakat ze to niekto spravi za nas...
mozes kludne aj ty zorganizovat protest, spisat peticiu ... 😉

lujza123
5. apr 2012

@dai zaokruhlila som...stoji cca 380...hej je tu aj jedna za 70 ale tam je nahlasenych o 30 deti viac ako mozu zobrat
tomuto nechapem..- aj v zahranici v pohode z jedneho platu vyziju len ludia kde muz ma dobru pracu ( nato potrebuje perfektne ovladat jazyk a mat vzdelanie a skusenosti...) Co s tym ma spolocne muz? Aky muz? Ja hovorim o sebe a dcere ..napr v anglicku su aj statne skolky kde sa sice dieta nauci skor po arabsky ako anglicky ale nestoja majland a jazyk a skusenosti mam dostatocne na to aby som nerobila umyvaca riadu alebo podobnu pracu

dai
5. apr 2012

@lujza123 prepac - pochopila som to tak ze ty chces zostat doma - preto pises ze sa da vyzit z jedneho platu...
tak ale nato sa nemusis stahovat do anglicka, staci do vaecsieho mesta - tam najdes pracu z platu ktoreho v pohode utiahnes sukromnu skolku... teda ak mas jazyk a skusenosti ako pises 😉

mummy01
5. apr 2012

@dai presne tak,mamine co taketo nieco zneuziva by som dopriala exkurziu do zivota choreho dietatka a jeho maminy aby vedela ako velmi sa takyto zivot lisi,s cim vsetkym takato mamina a dietatko musia bojovat.Mne dcerku nevzali do skolky a v zivote by ma nenapadlo riesit to takto,lebo je zdrava.No a synceka do skolky dat nemozem lebo je chory,je to tiez nefer lebo vsade sa hovori o integracii chorych deticiek ale prax je ina.Ja by som tiez skor chcela aby som mohla svoje dieta integrovat a aby bol s rovesnikmi ako sediet doma za ubohych par eur ktore nepokryju ani vydavky na lieky,ci spec.stravu.
Je to naozaj vecou zleho systemu,dostat dieta do skolky je casto tazke.My sme napr.nasho starostu rok a pol otravovali aby zriadil skolku.Tak zriadil-sukromnu-za co mu teda pekne dakujem lebo na to nemam aby som tam dieta dala.
@lujza123 ja tiez stale vravim ze ten co nebojuje za svoje prava nikdy nic nedostane....ja by som sa tiez s radostou zucastnila 😉

lujza123
5. apr 2012

@dai ani ja sa nepokladam za podradnu skupinu ..len mam pocit ze v tejto spolocnosti sa to tak bere ...zeny s detmi, dochodci, postihnuty
Mozno aj preto lebo zeny sa nevedia spojit a za nieco protestovat...niesu to organizatorky a demonstrantky rovnako ako ani ja niesom. Nemame ziadne paky ako lekari ze prestanu chodit do roboty, nic co by niekoho prinutilo sa tomuto problemu venovat

dai
5. apr 2012

@lujza123 no, my mame mnozstvo - je nas 50% obyvatelstva - keby sme nieco robili tak by nas museli pocuvat 🙂
neviem, ja mam asi stastie na pracu, ze nam skor vychadzaju v ustrety - samozrejme ze aj ja to citim ze nemozem uz podat taky vykon ako ked som bola sama - hlavne co sa casu tyka, tak priority su uz niekde inde ( nie sediet 12 hodin v praci ) - takze trochu aj zamestnavatelov chapem...
ja sama som dlho rozmyslala ked som mala priajat naspaet zenu po 5 rokov RD na manazersku poziciu...zial, mnohe stereotypy sa mi aj potvrdili - iste by to bolo ine keby ta zena nebola na deti sama a mala manzela , takto su to caste vypadky v praci, obmedzeny cas straveny v praci etc. ... takze zial naozaj sa z pohladu zamestnavatela necudujem ze ma obavy z matky s detmi - druha vec je ze ked zisti ze v pohode svoju pracu stihas a robis ju dobre tak sa nema preco nad tebou zamyslat 😉

dai
5. apr 2012

@mummy01 no,ja to neprajem nikomu - uzila som si svoje pri narodeni mojho chlapceka - je predcasniatko - nastastie hadam bude v poriadku - aj ked uz teraz sa prejavuje to ze mal podporu dychania na jeho zdravotnom stave - byva casto zahlieneny, hned mu kazdy kaslik ide na plucka etc. ... ale pochopila som cez tie problemy co mamy chorych deticiek prezivaju a ako super su nato mamy deti zdravych ... prave pre take matky ako si ty by mali byt tie prispevky este vyssie - ale to by ten system nemohli zneuzivat mamy zdravych deti ( zial aj tu na koniku je ich dost ☹ )

stanislavao
5. apr 2012

ani ucitelka, ani riaditelka skolku nenafukne a ked nieje miesto, tak ho nenajde ani po odvolani, staznosti, ci po niecom inom. ja tiez cakam rozhodnutie, ci mi ho prijali, alebo nie, ale obavam sa, lebo su deti 4 rocne, co nevzali uz minuly rok, tak skor asi vezmu tie a nie mojho, ked len v sept. bude mat 3 roky. tak su dane normy, ze tolko a tolko deti moze byt v takej a takej triede a s tym nenarobi nikto nic, jedine vlada. stazovat sa do skoly urcite nepomoze.

dai
5. apr 2012

@stanislavao tam nie stanka, ale mozno ak ide o statnu skolku, tak by sa oplatilo spojit s ostatnymi mamickami z vasho mesta a spisat peticiu za otvorenie este jednej triedy - to poslat primatorovi, poslancom mesta, nato staci mala pristavba, na ktoru by mesto mohlo mat...

stanislavao
5. apr 2012

@dai no nasa obec nema peniaze ani na smetne kose a nie to na pristavbu. starosta o situacii vie. uvidime, co bude. boli roky, ked bolo velmi malo deti a skolky sa redukovali, menili a teraz je zas opacna situacia a deti je vela v porovnani s tym, co bolo pred 5 a viac rokmi.

dai
5. apr 2012

@stanislavao no, to je prave problem - ze teraz rodia husakove deti... nas bolo vtedy velmi vela - myslim ze kazdy si uvedomuje ze husakove deti budu rodit mozno este tak 2-5 rokov a potom bude zase malo deti... co potom s tymi skolkami? na druhej strane v takych malych obciach - neviem teda kde ty byvas - ale napr. v dedine kde byva moja babka je kulturny dom etc. ... rozne obecne priestory, ktore by sa podla mna dali prisposobit na zriadenie docasnej skolky... a niektore zeny by sa mozno tiez potesili keby si tam nasli pracu... ale toto mi naozaj tazko posudit kedze nepoznam tvoju situaciu...

lucinocka
5. apr 2012

u nas su vsetky deti v jednej triede v skolke aj to ich je dokopy 10 :D a v skole su po max. 5 v rocniku..trebalo by to tu rozrodit, lebo nam zavru skolku a skolu:D pamatam si, ked smo chodila ja do skoly , tak som chodila do 1.I a 2.F 🙂 kolko nas bolo deciek 🙂 a nejak sme sa vsetci vosli aj do skoliek aj skol a vsetci sme boli rovnako stari🙂 a teraz vsade clovek cita, ze sa rodi menej a menej deti a stale je problem s miestom 😕

dai
5. apr 2012

@lucinocka no ved to preto lucka - lebo bolo velmi malo deticiek doteraz tak sa vsetko redukovalo, skolky, triedy v skolach etc. ... teraz sa zacali deti znovu rodit lebo rodia silne rocniky - ale situacia je nadstavena na ten nizky pocet deticiek ako bol doteraz... teraz to vyzaduje hlavne rychle riesenia, flexibilne rozmyslanie zo strany primatorov a poslancov, aktivitu zo strany mamiciek....

m.i.r.i
5. apr 2012

je mi luto v akej si situacii, zial toto je slovenska realita...ale ako maju niektore ruzove okuliare- ani v zahranici to nie je ovela lepsie..vo vacsine krajin zapisuju do skolok ci jasli deti ked sa este len narodia, alebo este skor....taky je nedostatok...no hroza
na druhej strane, trosku sa mi zda aj, ze to riesis aj dost neskoro..s takou situaciou musi pocitat vacsina z nas..a mat pripraveny nejaky plan B ( ale priblizujuci sa realite, nie tancovanie na ulici ci 80 rocna babka 😀 😀 )
My sme toto ciastocne riesili uz pri planovani dietatka...ked sme riesili kde budeme byvat, ake budu moznosti skolok v buducnosti, co ak nam ho nevezmu atd..ono neda sa naplanovat vsetko, ale treba s tym ratat predom...
My sa napriklad ideme aj kvoli skolke stahovat do mesta, aj ked mi je to velmi luto...ale bude vyhoda pomoci od mojich rodicov, sukormna skolka, ktoru potom budeme moct zaplatit a ine veci...ja som mala spisanych viac moznosti, co ak to a ak to..no viem, ze nie vzdy sa to da a nie kazdy je taky organizovany cvok ako ja( som schopna si na vsetko robit excelovske tabulky) ale zivot je teraz taky, ze musime mat viac alternativ a byt flexibilnejsi, pricom samozrejme vsetko ma plusy aj minusy.
Tak v tvojom pripade by som teda ked uz to riesis teraz urcite sla cestou hladania skolok inde, v obciach mavaju este miesto, skoda, ze si si nedala ziadosti do viacerych..pre kazdy pripad...

lucinocka
5. apr 2012

@dai to je smutne :( ciganom vedia byty postavit hned a rodicom, co chcu pracovat a odvadzat dane, aby ti smejdi mali z coho zit, tak tym je tazko postavit skolky..