Čo treba kúpiť dieťaťu do škôlky?

andrejka2424
6. aug 2014

Zaujímalo by ma,čo asi mám očakávať,že bude môj syn potrebovať v septembri do škôlky. U nás to má byť na škôlke nalepené len týždeň pred začatím školského roku,ale ja by som už teraz rada niečo nakúpila.Štandardne treba kupovať obliečky? Rozmerov ako mal v detskej postieľke,či majú už väčšie paploniky a vankúše? Vodové farby,farebné papiere,pohárik na zub.kefku,malý uteráčik...a pod. Treba aj meno vyšiť,všade písať?

januliku
6. aug 2014

@andrejka2424 U nás potrebuje pyžamko, papučky, nepremokavú plachtu, toaleťák, hyg.vreckovky, pohárik, kefku, pastu a náhradné oblečenie do skrinky. U nás treba aj označiť meno, buď vyšiť alebo ja napíšem fixkou na textil.

andrejka2424
autor
6. aug 2014

Plachtu rozmerov ako na postieľku?120x60? či tie lehátka sú už asi väčšie,že?
@januliku

januliku
6. aug 2014

@andrejka2424 Sú o niečo väčšie (myslím 140x70), ale ja mám túto ešte z postieľky, oni to tam natiahnu. Ale v každej škôlke to nie je pravidlo, dokonca ani nie v každej v našom meste, takže radšej sa popýtaj mamičiek, čo im tam už deti chodia, nech zbytočne nekupuješ, čo nevyužiješ.

andrejka2424
autor
6. aug 2014

@januliku jasné,zatiaľ kupujem len bežné veci.

stanislavao
6. aug 2014

@andrejka2424 pyzamko, papucky, toaletny papier, papierove vreckovky - u nas este granulovany caj. myslim, ze kazda skolka to ma trosku ine. niekde treba aj uteraciky svoje. u nas nie. navliecky svoje nemyslim ze musia byt a ak, tak ano postielkovy rozmer, cize ak vam ostali doma z postielky, tak vyuzijete. u nas netreba nic oznacovat, ved dieta si hadam svoje veci pozna. cize nepotrebujete nic take, co by ste nekupili aj 2.9. hned hocikde. lehatka v skolke su myslim vacsie ako 120x60. pohariky maju v skolke deti kazdy svoj, nenosime z domu. zalezi vsetko od skolky.

katy1979
6. aug 2014

@andrejka2424 pockaj si na ten zoznam lebo naozaj to ma kazda skolka inac. U nas len papucky a pyzamko, papierove vreckovky. Inac sme myslim nenosili nic. Aby si zbytocne nekupovala a co potom s tym

januliku
6. aug 2014

@andrejka2424 Existuje tu aj skupina Prvýkrát v škôlke https://www.modrykonik.sk/group/2095/ , kde si mamičky radia čo a ako. Ak chceš, môžeš sa pridať 🙂

andrejka2424
autor
6. aug 2014

@januliku už sa stalo. To bude asi najlepšie 🙂

borcino
6. aug 2014

ma sme obliečky nepotrebovali....potrebovali sme papučky, pyžamko, zubnú kefu, pastu s pohárikom, vankúšik ak napr. cvičia a sedia na ňom, hygienické vreckovky, mydielko, toaletný papier, náhradné veci do skrinky, ak by sa dieťa oblialo alebo pocikalo a potom sme dávali peniaze na pomôcky (ako je papier, pastelky, farby....atĎ)

horana
6. aug 2014

@andrejka2424 Nekupuj dopredu, u nas (obyc. stat. skolka) nebolo treba prakticky nic co by sme nemali doma. Ziadne vodove farby ani ine pomocky, vsetko sa kupovalo spolocne zo ZRPS triedneho poplatku, ktory sa ustanovil na prvej schodzi rodicov. Ani obliecky sa nedonasali, boli erarne.
Len pyzamko, nahradne veci na prezelcenie, uteracik, prezuvky, kefka & pasta, koniec.
Mydlo, hyg. vreckovky a wc pap. bolo treba doniest za kazdeho ziaka po 10ks/rok, nebolo treba hned dalsi den, staci postupne. Ale vsade chcu inak, niekde chcu vyslovene tekute mydlo a len naplne...a pod. ved si pockajte aby ste nekupili zle...Hygienicke vreckovky napr. u nas chceli vyhradne splachovacie do wc (ani som dovtedy nevedela ze taku su, maju to v DM)..a pod.

jerryjanka
6. aug 2014

u nas pyžamo ak dieťa choodi teda na cely den, nepremokava plachta alebo podložka do postielky toaleťak a vreckovky počet ti povedia a kefku pastu poharik

maznacik007
6. aug 2014

u nas len papuce, pyzamo, cvicebny ubor a kefku .. ostatne sa kupuje z prispevku co platime

lalinko2010
6. aug 2014

@andrejka2424 ahoj, u nás okrem plachty a návlečok na paplóny, všetko! dostali sme zoznam v prvý deň a bolo, poobede som prišla do škôlky s plnými taškami! ale tak čo už, človek nakúpi.

hajajanka
6. aug 2014

@andrejka2424 U nas sme potrebovali len papucky, teplaky a pyzamko. Do skrinky som mu zbalila aj nahradne spodne pradlo, tricko, tielko, ponozky.
V kazdej skolke je to inak. Niekto nosi do skolky aj postelne pradlo, nepremokave podlozky, toaletny papier, vreckovky. Treba si naozaj pockat na zoznam zo skolky. Ved dnes dostanes tieto veci kupit hocikedy, nie je to ako volakedy, ked sme v auguste stali trojhodinove sory v obchodoch ;)

andrejka2424
autor
6. aug 2014

@hajajanka Vieš prečo to riešim s predstihom? Lebo tiež som od septembra zamestnaná a tu u nás v meste(zapadákov ako vyšitý) nedostať kúpiť poriadne nič,takže budeme musieť ísť autom do žiaru a to budem musieť čakať na manžela,kedy on bude mať čas,lebo robí hlavne 12-tky,keďže nemám vodičák. Ale aj tak budem musieť vyčkať,lebo ako vidím,v každej škôlke je to inak.

mimla
6. aug 2014

U nás len papuče a pyžamo. Ja som pridala aj veci na prezlečenie. Všetko ostatné majú. Ale je fakt, že to nie je štátna škôlka. Inak k tým obliečkam, raz ma pobavilo, keď som prišla ku kamarátke na návštevu a ona mala na šnúre kopec rovnakých obliečok. Bolo to asi 4 roky dozadu. Zo srandy som sa spýtala, či perie pre celú škôlku. A ona mi na to však prikývla. Obliečky si síce nekupovali, ale pri ich praní a žehlení sa domácnosti striedali. Neviem si predstaviť, že popri bežných povinnostiach periem a ŽEHLÍM(!) obliečky na celú triedu.

horana
6. aug 2014

@mimla tak to je huste! 😠 (s tym pranim a zehlenim)

babulina
6. aug 2014

u nas si perie kazdy sam za seba, ak sa dietatu stane nehoda alebo v inom pripade raz do mesiaca mi nabalia obliecky na opratie, ale ze pre celu triedu tak to pocujem prvykrat

maznacik007
6. aug 2014

@babulina predtým sme byvali v meste a mala chodila tam do skolky a tam to bolo tiez tak .. obliecky aj uteraky prali mamicky a striedali sme sa .. a vzdy pre celu triedu ...

v tejto skolke kam chodi maly maju pracku a peru a zehlia si to samy teda pani upratovacka ... my rodicia sa len skladame na cistiace a na pracie prasky.../ v takom pausali rocnom z toho kupuju aj hygienicke veci a pitny rezim, vytvarne potreby a tak/

simca06022011
6. aug 2014

najlepsie bude pockat co vam nakazu doniest... a neriesit.

andrejka1974
6. aug 2014

v kazdej skolke je to ine 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 nam stacia balicek vreckoviek, jeden balicek vlhcenych servitok raz za pol rokaa potom len nahradne oblecenie, a samozrejme papucky, pyzamko 🙂 🙂 🙂 🙂 ine sme uz nic nosit nemuseli, predtim bolo treba vankusik a v zime aj deku , al;e uz nemusime, deti dostali nove postielky aj s perinkami a vankusikmi 🙂 🙂 🙂 🙂

niki101988
11. aug 2014

@andrejka2424 Obliečky? To som ja dcérke nikdy nekupovala do školky, ani žiadne farby ceruzky.... Jedine tak papučky, dva druhy oblečenia na prezliekanie a pod. Aj keď si myslím, že veľa závisí od škôlky ale potom nechápem prečo škôlky stoja toľko peňazí a človek tammusí ešte za svoje okrem platby kupovať milión vecí

tarra6
11. aug 2014

Dopredu nekupuj nič. Ide o to, ktorá škôlka čo chce. V našej do prvej triedy som dala papuče, pyžamko, do skrinky komplet náhradné oblečenie, keby niečo. A vtedy ešte nosila plienky, tak aj plienky. Učiteľky deti prebalili. Inak potom v škôlke na začiatku povedali, že treba za každé dieťa doniesť mydlo (stačilo im klasické), balík papierových vreckoviek, a 4 ks toaletného. Toto nosili rodičia postupne. Inak nič. Aj uteráčiky dala škôlka. Výtvarné a podobné potreby zabezpečuje škôlka. Samozrejme, ak to donesieš ako sponzor, v škôlke sa potešia. V druhej triede sa od plienok odúčala, tak som dávala ešte štvorcovú nepremokavú podložku. Ale nepýtali ju, to len aby nebola mokrá postieľka, keď bola nehoda. Ale ak nehoda aj bola, nikdy mi nič (ani nikomu inému) domov prať nedávali. V prvej a druhej triede nebola treba ani kefka a pasta, lebo malé deti si ešte samé veľmi zuby umývať nevedia. Toto chceli až od 3. triedy. Poháriky dala škôlka. Kefku sme menili podľa potreby, a pasta stačila na rok jedna. V štvrtej triede potom ešte bolo treba úbor na cvičenie - len tričko s krátkym, šortky a ponožky do vrecúška, nie igelitky. Ostatné mi vrátili domov. Takže ak tam bude hneď aj spať, zober pyžamko, papučky, náhradné oblečenie. Ostatné sa dozvieš. Najlepšie je zistiť od mamičiek, ktorým do Tvojej škôlky chodili deti, čo a ako.