Čo to znamená, keď syn maľuje všetko jednou farbou?

oliatana
23. sep 2014

Môj syn maľuje všetko jednou farbou. Neviete, čo to môže znamenať? Učiteľka v škôlke mi povedala, že môže byť jednostranne zameraný, ale čo som čítala môže ísť aj o uzavreté dieťa. Viete mi poradiť, ako mu pomôcť? Máte niekto podobné skúsenosti?
Ďakujem za odopovede

tenerifka
23. sep 2014

Zeby si sa spytala jeho?

lalinko2010
23. sep 2014

môj syn maľuje v zásade doma len čiernou farbou, lebo sa mu páči, v škôlke maľuje farebne, tak neviem.

bubelko
23. sep 2014

neviem, kolko ma syn rokov, ale moji vo veku tych 3-4 rokov uprednostnovali jednu farbu. zo spielgruppe sme zasadne nosili tmavomodre vytvory... cely rok. modra fixka bola ta, ktora ako prva koncila znicena v kosi... dnes je to uz inak... 😉

libka1
23. sep 2014

a v com mu chces pomahat? teraz maluje zelenou, o tyzden bude malovat modrou a za mesiac pestrofarebne... deti sa zo dna na den menia, robia to co ich kedy napadne, podla mna riesis nieco co vobec riesit netreba... skus si s nim popripade sadnut a namalovat pestrofarebny obrazok, popisovat mu ze slniecko je zlte, trava zelena, atd... mozno sa mu to zapaci a sam zacne malovat s viacerymi farbami. co ked je len lenivy vymenit si ceruzku za inu farbu? 😀

stanislavao
23. sep 2014

vobec nic to nemusi znamenat. deti maju oblubenu nejaku farbu a tak je vsetko len jednej farby. casom sa to zmeni.

desszi
23. sep 2014

Neanalyzuj prilis a nepocuvaj prilis "odbornikov". Kazde dieta je ine, zrejme je za tym len fakt, ze sa mu momentalne ta farba paci najviac, nic viac a nic menej. Moj syncek ma obdobia, ze kresli vsetko modrou, potom sa mu paci ruzova, potom kresli farebne (aby vyhovel aj psychologickym poziadavkam 😀 ) a tak. Jednoducho sa mu to tak paci a je s tym spokojny. A aj ja 🙂

anniera
23. sep 2014

Môj mladší syn má 4 roky a tiež maľuje všetko jednou farbou. Omaľovánku vymaľuje dôsledne, nezájde ani za čiaru ale odmieta tam použiť viac farieb, jemu sa to proste páči jednofarebné. Predpokladám že o rok pochopí podstatu omaľovánok. Teraz to jednoducho kreslí tak ako sa to páči jemu. Nič zlé na tom nevidím, všimla som si v škôlke že väčšina detí v jeho veku to robí úplne rovnako ako on.

ivett1
23. sep 2014

@oliatana a v akom zmysle by mal byť jednostranne zameraný? ...učiteľka ti to nevysvetlila? ...škoda, že si toto nedala ako diskusiu... keď sa nad tým zamyslím, náš tiež v 4 rokoch kreslil a vymaľovával len jednou farbou ...ale striedal ich 🙂 mám odložené niektoré jeho výtvory... mesiac používal modrú, potom zelenú, dokonca aj žltú a skúšal aj čiernu atď... a keď to mám tak hodnotiť, ten náš kreslil veľmi málo, kreslenie ho nezaujímalo a kreslil len také "potvory" ...dlho ...podľa toho by teda mohol byť aj jednostranne zameraný, nie? ...minulý rok (mal 5 r.) konečne začal kresliť nejaké postavičky, ale zase figúrok "smeťákov" (možno poznáš...) a tento rok už kreslí transformerov a robotov ... takže tak ...čo sa týka vymaľovania omaľovávaniek, tak to je teraz veľmi precízny a pekne všetko vyfarbí, ako má byť ...podľa predlohy ... v 4 rokoch používal jednu farbu - vymaľoval tiež všetko "od čiary po čiaru", ale len tou jednou farbou, ktorá bola u neho práve v kurze...
naše učiteľky v mš hovoria, že má veľkú fantáziu a je technický typ (kreslí detaily...) ... a to mu pred dvoma rokmi kreslenie nič nehovorilo a teraz si kreslí a maľuje sám vždy, keď má chvíľu času😉 ...
zdá sa mi divné, keď sa pýtaš ako pomôcť synovi ...lebo si nenapísala v čom? ...aby používal rôzne farbičky alebo aby nebol jednostranne zameraný alebo uzavretý ? no, keby bol uzavretý, tak to by si si možno všimla, ale keď je jednostranne zameraný - podľa učiteľky, tak nech ti povie ona, čo si pod tým predstavuje a ako ho rozvinúť...😉 ...
PS: my - konkrétne ja 😀 som sa už veľa krát snažila toho nášho presvedčiť, aby mi nakreslil našu rodinku (ľudí🙂) a on samozrejme nakreslil, ale zasa sme všetci vyzerali ako tí jeho transformeri 🙂 ...manžel mi hovoril, že to je normálne, deti aj takto vnímajú svet ...cez svoje "idoly" 😉 naša dcérka nás zasa kreslila v tých 6r. ako rodinku víl😉

bibistec
23. sep 2014

tak ja neviem ale mna to ani nenapadlo analyzovat. moja dcera mala tiez take obdobie vsetko bolo cervene lebo sa jej ta farba najviac pacila. teraz je vsetko pestre. to neries

piacere
23. sep 2014

a môj má 4 a nemaľuje vôbec... nevie a nechce 😉 😎

skoricaxx
23. sep 2014

ahoj moj bude mať 5 a tiež kresliť ho moc nebavi, a ked uz aj raz za cas nieco vyfarbil tak jednou farbou ano pekne postupne len si proste nevymeni farbičku ..............nie je čo riešiť......................a nakresliť domček alebo niečo podobne tak to nechce ani skusiť sem tam niaku prišeru..............

davita
23. sep 2014

@piacere 🙂 tak aspoň nemáš takéto starosti 😝
@oliatana kým si nereže ucho, myslím, že môžeš svoju pozornosť venovať inam : p. učiteľku pozdravujem, že je genius, keď toto zistila z výkresu ....... nuž, a p učiteľka nepodala vysvetlenie? nečuduj sa, taka hlúposť sa nedá obhájiť, podložiť argumentami ..... kto vie, koľko farbičiek bolo na stole 😀 k dispozicii

horana
23. sep 2014

Snad historicky najznamejsi maliar Picasso mal (v dospelosti v produktivnom obdobi) tiez farebne obdobia, napr. 4 roky kreslil len modrou, dalsie tri roky len ruzovou atd. diela z tychto obdobi maju neskutocnu hodnotu..este ze sa nedostal do ruk "odbornikom",ti by ho hned zaradili a zanalyzovali ze by si chudak neskrtol 😀

Btw cudujem za nazoru uciteliek, moje deti toto dice nemali ale par deti z ich skolok ano, nie je to zdaleka take raritne. Co viem nikdy sa to nejak specialne neriesilo.
My sme vobec na SK taki pokadeni z domnelej "normalnosti", viem ze deti v skolach niekedy kritizuju aj ked nekreslia tymi spravnymi farbami, teda napr. zelene ci fialove slnko je prehreskom 😠 , co je zaujimave tak skolka do ktorej chodilo jedno z mojich deti susedi s medzinarodnou skolkou, a jedna presklena chodba im vidno aj do ich casti. Oni mali vzdy hrdo na nastenkach cierne slnka a zelene zvieratka, to v slovenskej casti sa take nedostali pre istotu vobec na vystavku ako tie co nepresli sitom 😕

m.i.r.i
23. sep 2014

nas ma 4.5 a nekresli skoro vobec...v skolke ho ledva donutia nieco...doma mam asi 2 vyvtvory akychsi ufonov co som ho donutila nech nieco nakresli..inak nic, ani omalovanky ani nic kreslit..povie, ze to nevie a hotovo..a co...jedine preco mi to trosicku vrta v hlave je vyvin jemnej motoriky, ze dufam, ze to casom dobehne ked pojde do skoly, aby poriadne drzal pero a ceruzku a pisal..ale inak ku kresleniu ziaden vztah..ani malovat..ze od ciary po ciaru? by som stastna bola ak by aj jednou farbou maloval..🙂 neviem co riesis 🙂

k_a_j_k_a
23. sep 2014

moja mladsia dcerka cely minuly rok kreslila vsetko ciernou a tmavofialovou. nebadam na nej, ze by bola nejaka divna. a aj ucitelky mi vtedy (viacere, nezavisle od seba) povedali, ze to prejde. preslo a uz zase vsetko kresli ruzovou 🙂

diskutujuci
23. sep 2014

odľahčím 🙂 už skupina bez ladu a skladu spievala: "Píšte všetci modrou farbou iná farba nebude " možno je to prognostik niečoho čo má prísť 🙂

kliara
23. sep 2014

A akou farbou maľuje? Koľko má rokov? Možno nerád kreslí (maľuje) a nechce sa mu meniť farby. Skús sa ho spýtať. Alebo sa ho spýtaj, prečo maľuje všetko len jednou farbou? Odpoveď bude možno jednoduchšia, než by sme si mysleli. Netreba hneď všetko analyzovať a riešiť.

yanni
23. sep 2014

no ja umriem. Nas ma 4,5 roka a presne ako @piacere nemaluje. Nechce. a ked uz ho raz za cas "prinutim", tak najskor ofrfle a povie, ze on to nevie a tiez aku farbu chyti prave do ruky, takou carbe. carbe a to doslova. On nevie ani pmalovanky vymalovavat. No proste, Piccasso z neho nebude.
ja nechapem, v com by malo byt to dieta akoze jednostranne?

danulicek
23. sep 2014

ja som do 5 rokov maľovala všetko ružovou. pokiaľ mi ružovú schovali, tak som nemaľovala nič 😅 v škole sa to zmenilo a dnes ružovú nemôžem ani vidieť 😅 takže určite by som sa nebála, každé dieťa má rôzne obdobia a to platí aj pri farbách 🙂

mia18112
23. sep 2014

Moj maly ma 4,5 roka, tak isto nerad maluje a kresli. Omalovanky vobec. A najlepsia farba je čierna. No a co ? Neriesim....

reuska1
23. sep 2014

Moja dcera maluje od uplneho malicka, vzdy ju fascinovali pastelky a fixky (aj ked teraz ma skoro 3 a pol a kresli stale len carbanice a slniecko)....ale ked bola malinka, odmietala cevenu farbu...ci uz pri kresleni, alebo ked sme sa hrali s vkladackami, vsetky cervene kocky ostali na koniec....ked maluje vodovkami, tak teaz zas zasadne len fialovou,....ale pastelky vsetky farby....je to proste take obdobie

babulina
23. sep 2014