Stalo sa mi neraz takáto udalosť...
Chodím do škôlky pre moje dieťa každý deň o 16hod.
Poslednú dobu tam stretávam jedno dievčatko čo chodí s mojím chlapcom do triedy. Deti majú 5 rokov.
A to dievča ma poprosila o pomoc či jej pomôžem uviazať si šnúrky na topánke alebo pomôcť obliecť si bundu alebo vytiahnuť hore zips na bunde že sa jej to zaseklo.
Ona sa oblieka sama a jej mama zatiaľ išla do inej triedy pre menšieho súrodenca.
Samozrejme jej pomôžem, ale šokovalo ma čo mi povedala.
Prosila ma aby som jej mame nehovorila nič že som jej pomohla s obliekaním lebo by na ňu nakricala že je nesamostatna.
Ja moje dieťa nechám nech sa oblieka sám ale keď potrebuje pomôžem mu. Nikdy by som naňho nekricala kvôli tomu.
To už aké majú očakávania niektoré matky na 5 ročné deti.
Kvôli tomu kričať na dieťa lebo potrebuje pomoc. To už je choré..
Čo si o tomto myslíte vy?
nič si nemyslím. ako chceš teraz naložiť s touto informáciou od dievčatka? budeš sa zhovárať s jej mamou? povieš učiteľke? alebo s tým vôbec nepohneš? čo ti pomôže, keď ti my napíšeme náš názor na to?
Tak verím, že sama si si urobila názor. Nemalo by to tak byť.
Myslim si, ze na plodenie deti by sa malo davat povolenie po absolvovanych psychotestoch. Ale to by sme do sto rokov vymreli, keby ich mohli mat len dokonali ludia s vyriesenymi vsetkymi traumami a respektujucou vychovou...
Zaujíma ma čo si o tom myslite vy tuna.
Môj názor je že ako vidím niektorý rodičia by chceli od dieťaťa samostatnost dobre že nie už od bábätka aby ich dieťa neotravovalo s ničím, aby bolo šikovné aby sa dobre učilo na samé jednotky atď atď.
To som už trochu predbehla čas ale mám dieťa aj na ZŠ a tiež vidím ako niektory trápia deti s učením že musia hodiny sedieť na úlohy aby všetko bolo dokonalé.
A keď sa stane chybička že dieťa niečo zle urobí tak rodič hneď začne kričať na dieťa že je neschopné a nič nevie. Podľa mňa je to choré
moja dcera bola taka ista .. nekricim na nu a aj tak rozpravala podobne.. lebo sa bala reakcie kt videla u inych matiek a bala sa ze i ja zacnem jedneho dna... neriesila by som to- nieje to tvoja vec .. ak chces pomoz a ak nie tak nie .. netreba sa v tom rypat-deti toho navypravaju
tak ja si myslím to, že dajme tomu, že je to reálne, čo povedalo dievčatko a jeho matka je naozaj zaťažená na dokonalosť už teraz, v tak útlom veku. je tu predpoklad, že z dieťaťa bude rásť úzkostlivé dieťa, ktoré bude vystresované z každej nedokonalosti (napríklad dvojka z diktátu), bude mať dodrbané postupne trávenie, črevá, všetko, pretože bude žiť celý život v napätí, čo zase na to mama/rodičia povie/povedia... to je celé. a potom sa buď v puberte utrhne z reťaze a bude robiť rebéliu alebo druhá alternatíva môže nastať tá, že to vydrží do dospelosti a rodičov potom nebude chcieť už možno nikdy ani vidieť. alebo tretia možnosť, že bude jedného dňa takou istou matkou...
čo sa dá ešte od tohto čakať?
Že dievčatku pomôž a mlc ako hrob
Nemyslím si o tom nič, ani by som to neriešila.. Ale, v ostatnom s tebou súhlasím. Vidím to aj na matkách dcérinych spolužiakov, ako prežívajú školu, učenie, krasopis, známky.. hrozne tlačia na deti, aby boli dokonale, šikovné, samostatné, a keď sa stane chyba, rúcajú sa z toho a dávajú to deťom vyžrať zákazmi atď ...
Moja bola v tom veku na "atletickej" sutazi, kde sutazilo asi pät tisic deti. Od zaciatku som vedela, ze moje dieta nema sancu, lebo sa ani vela nehybe, ani nerobi ziaden sport.
Cely cas som trpla, ako to moje dieta zoberie, ze nevyhra. Pripravovala dom ju na to.
Samozrejme nevyhralo, ale vsetky deti dostali medajlu za ucast. A jak jej ju ucitelka davala, tak moja zahlasila, ze nastastie dostala medailu, lebo keby ziadnu domov nedoniesla, ze by som ju zbila(mi povedala ucitelka)😁
To su vsetko iba detske predstavy a fantazie. Mozno nieco odkukali z telky, mozno nieco poculi od kamaratov.
To dievcatko iba chcelo urobit mame radost, ze to zvladlo same.
Myslim si to ze ak je to pravda sa.mi to nepači.
Čo si myslím? Deťom treba načúvať, ale treba ich i brať s rezervou.
V jednom ma byt dieťa v 5r už ako tak samostatné, viazať šnúrky nevedela dcéra ešte ani v 1 triede, nosila radšej lepaky.
Skor ma zarazilo, že dieťa samo bolo v šatni a obliekalo sa. Bez rodiča a ze sa balo reakcie mami. Ja by som tam počkala s nim na mamu, mne by svedomie nedovolilo odísť, kým tam nepríde doslela osoba.
@lonely66 Presne toto som mala na mysli že rodičia sú zaťažený na dokonalosť a keď niečo nevide podľa ich predstáv tak kričia na deti čo ešte horšie dostanú bitku.
Také dieťa môže byť poznačené z tohto do budúcna.
@jesenzima Presne tak.
Ja som úplný opak, nie som dokonalá a ani od svojich detí neočakávam dokonalosť.
@kavasmliekom To je u nás normálne keď má niekto viac detí, staršie sa obliekajú chystajú sa samé a rodič oblieka menšie dieťa. Potom sa stretnú pri dverách a idú spolu domov.
@oliolijanka inak toto poznam. Moj syn tvrdi vsetkym ucitelkam, ze ho doma bijem ak donesie 2. Akoze vazny pohovor bol so mnou s ucitelkou na prvom stupni. Kukala som na nu ako puk, ze ja a bijem?! Jaaaaa!??! Deti nebijem. Som mu povedala, ze ak ma este raz zavola nejaka ucitelka na pohovor, za tieto blbe reci, potom zažije normalnu bitku. Lebo som bola nasrata ako čert.
Moja tiež raz v triede povedala, že na ňu budem za niečo veľmi kričať. Večer potom prišlo za mňou, že toto povedalo, že vie že nebudem za to kričať a nikdy som za to nekričala a že je jej ľúto, že o mne také povedala. Nevedela pre to spať 🤷 Takže s rezervou.... Učiteľky by Ti vedeli povedať svoje... V škôlke ich učiteľky tiež vedú k samostatnosti. Možno chcela len pozornosť.
brala by som to s rezervou, robila som v skolke a deti maju velmi bujnu fantaziu...keby sa vsetko zapisovalo, co nam hovorili deti, co sa doma robi/nerobi a pod. a dalo by sa to rodicom precitat, tak by boli velmi prekvapeni az zahanbeni😂
staci, ze ucitelka povie rodicom, cvicte s nim prosim doma obliekanie, rodic upozorni doma dieta a nemusi ani kricat, dieta si to vyhodnoti po svojom a "problem" je na svete
@anketkarka Píšeš že možno chcela len pozornosť.
Potom rodič sa dieťaťu nevenuje dostatočne. Lebo prečo chce pozornosť od cudzej osoby?
Pozri ja ti napíšem z môjho života. Náš malý ma 4,5 roka a už dlho niektoré veci vie robiť sam. Keď sa mu nechce akebo trucuje - zrazu ich nevie! Samozrejme v tých najnevhodnejsich situaciach. Mame este ďalšieho syna, ma 1,5 roka. No jasne ze ma ten veľký kolkokrat vytočil keď mi zahlásil, ze si nevie obliecť pinosky/pančuchy, keď už to dlho vie a ja do toho obliekam maleho - ktorý to fakt nevie! Idealne, keď ho muz berie do skolky q treba stíhať autobus. Ma dostatok času a takto začne zmenšovať, no dovidenia.... Povieš to 10x po dobrom, nepomáha. Vytočil sa, pokrytím ze to vie a nech si nevymysleli lebo pôjde peso do skolky. A on to zrazu vie na výbornú!
Takže pokial to je takto aj u toho dievcatka, vibec sa matke nečudujem. Nie všetci sme tu blazeni anjeli reagujuci dokonale!
A faktom je aj, ze deti v tomto veku si veci aj vymyslia. Vidím to u toho nášho. Ten keď niekedy začne príbehy, co pani učiteľka jemu povedala ci urobila, nestíham chápať! A pritom ju má tak veľmi rad, ze bol nešťastný a plakal, keď bola chorá. Ze on tam nechce ísť, lebo jeho Karin tam nie je! A mnohokrat o nej veľmi pekne hovorí. Takže asi sotva bude pravda co si nevymysleli kolkokrat. A niekedy ani nevedia vyhodnotiť celkom situaciu.
Napríklad mi hovoril, že v skolke spinkal a deti aj pani učiteľka ho zobudili. No alecu nich v skolke sa (zial) nespava.Ked som sa na to opytala ucitelky, tak sa zasmiala. Maju tam takú detskú posteľ, kde si môžu ľahnúť a akože späť. Tak sa hrali s detmi a on "spal".
Neber všetko ako týranie deti.
Je pravda, že niektorí iz od 1,5 ročných očakávajú už abecedu a malú násobok aspoň, no nie vždy je všetko čiernobiele ako to na prvý pohľad vyzerá.
@kavasmliekom
robila som v jasliach. Mnohé 3rocne deti sa už vedeli obliec same. myslím bundu, čiapku, topánky, pripadne overal a čižmy.
A "same" dieta v skolkarsjej šatni? Ja teda neviem ako u vás, u nás sú naoriklad dve triedy oproti sebe a tie šatne nie sú ďaleko. Kauze ta mama iska pre to druhe dieta?
Asi ideme do extremov...bud rodicia robia za deti vsetko, aj to, co by mali robit same, alebo chcu od nich az prilis vela...
Co si myslim...chudak dieta, ak sa boji reakcie mamy. Asi vela pocuva o samostatnosti...moji v 5r nevedeli co to slovo znamena...teraz uz okolo 10.r ich nutim, aby sa ucili samostatnosti v tom, co maju vediet.
Nic s tym neurobis, pomoz a hotovo,...dieta sa aspon nauci, ze cudzi ludia pomozu.
A pokial ide o tu pozornosť a "zly" roduc sa chúďatko duetatu nevenuje - ja som s prvý 2,5 roka teavila maximum času. Hrali sme sa, chodili von, spievala tancovali sme, rafsej s nim skladala puzzle a kocky a jaskyňa na kuchyňu, urobila večer. Spával s nami v posteli, tulili sme sa, ráno vstaval o 04:00 🫣 a citali sme knihy, kreslili, hrali s plastelinou atd. Mal všetku moju pozornosť- i keď sa často hral aj sam a dho, pekne!
No a potom prišlo druhe dieťatko a to babo je proste potom prioritne, keďže to netozumie ze musí plakatceste pol hodinu hladom. Prečo? No lebo 3rocny braček chce citatať s mamou knihu.
Jasne, ze ti starsi zrazu maju menej tej pozornosti, ved logika nepusti. To však neznamená, že sa im rodicia nevenujú, ci ich ignorujú, len už je ta pozornosť rozdelená 50/50. A to sa aj tým 3-5-6 adt rocnym nie vzdy jednoducho chápe. A tak keď môžu, poprosím tetu v šatni- teba 😏
@autorka deti bežne chcú pozornosť. Stále hľadáš chyby na tej mamičke a súdiš niekoho o kom nič nevieš.
@svetlonos presne si to vystihla. Tá teta uprednostnila to dievčatko pred svojím synom a dala mu tak pocit výnimočnosti. Teta urobila dobrý skutok dieťaťu, ale súdi jeho mamičku. Autorka bude mať asi jedináčika, keď toto nechápe.
JUJ, chápem, že to myslíš dobre. Ale nezvelicuj z jedného krátkeho stretnutia. Deti sú rôzne a v tom veku naozaj vypustia z úst čokoľvek.
Aha, tak možno je to bežné, u nás nie, my mame dve triedy dole a 2 hore, čiže asi by som nenechala takto dieťa. Minimálne učiteľka by tam mohla byť. Ale ako píšem, všade je to ináč.
Moji synovci a neter si nikdy nic take nevymysleli. Ani ja ako.dieta. ale boli veci ktore som pochopila po svojom. No dnes su asi deti ine. Teraz mame v rodine uz len babatko ktore nema ani rok a dieta asi tak 5 rocne. S tym.sa nestretavam, byvaju v cesku. Este pubertiacku a vsetci ostatni su uz dospeli. Tak nemam.ofkial vedieť ake su dnesne deti
@anketkarka
tiež ma to napadlo akebo mama anjel dokonalá vzdy a všade. Bezdetna som mala teóriu v malíčku, na deti s mm sme boli "pripraveni" ved sme mali po 30tke a vôbec nie ruzove okuliare, ze vždy bude všetko super. No na prd ti je teória a skúsenosti druhych, keď ti dá realita potom zopar faciek napriek teoretickej pripravenosti 🤪.
Nič si nemyslim, vidím, počujem v škôlke každý deň ako pokrikujú na deti...ale nie rodičia, skôr starí rodičia...