Ahojte, je tu niekto, ktora zostala doma s dietatkom do 4r? Co ste robili doma? Hlavne, ked prsalo vonku?
@glorikarebeka a nemala si pocit, ze ste s niecim pozadu? Mna tento pocot momentalne zoziera, ze co ak jej neviem dat to, co skolka a bude stagnovat.
Skús keď tak niake pracovné zošity robiť, kresliť, maľovať, vyfarbovat omaľovánky to bežne v škôlkach robia.
Nič doma dieťa nezamešká.
Ešte by som to chápala, keby je predškolák a majú prípravu na školu.
Ale inak, škôlkarovi vieš aj doma nájsť veľa vecí, pri ktorých sa niečo naučí.
Dosť často aj hocičo, čo nájdeš- napr. letáky z Dráčika a vystrihovať hračky, nalepovať na papier, prípadne niečo tam nakresliť... (to u nás menšie deti veľmi bavilo, tie väčšie už potom skladanie z papiera, vyrábanie z toalet.roliek atd.. podľa návodov na internete)
alebo sme pozreli z archívu Zázračný ateliér (ale tam je skôr vyrábanie pre staršie deti)
https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/15231
Asi je ešte malý na to, ale na tvrdší papier (prípadne kartón) deti niečo nakreslili, ja som pomohla s taviacou pištolou a oni tam nalepovali napr. nejaké fazuľky, cestoviny... a vyrábali obrázok
skúsila by som zaradiť nejaké aktivity ( vyfarbovanie, tvorenie , popristom zapájať aby si precvičovalo farby napríklad - na nete je kopec inšpirácii vhodné podľa veku ) + nechať a samé dieťa sa hrať, aby zapájalo fantáziu- skús pozrieť niečo z motessorri , formou hry
Čítame knihy, rozprávame sa, skladáme z kociek domy, robíme si pracovné listy, kreslime, modelujeme z plasteliny, mame všelijaké edukačné hry, staviame si prekážkove dráhy, tancujeme (napríklad so stuhou, so šatkami,...) zahra sa aj sama s babikami, plysakmi, ...
Niekedy mi pomáha s varením. Hráme spoločenské hry.
Vždy ma obdobie kedy ju vie niečo extrémne baviť a výhra sa s tým aj 1-2hodiny. Stačí dat kineticky piesok a neviem ze mam dieťa. Rôzne vykrajovacky na plastelinu, temperove farby, pečiatky, lepidlá, nožnice....A aj 2hod o nej neviem. Najnovšie je to sliz
pocit, ze ste pozadu? vsak je to skolka, neucia sa kazdy den nieco nove ako v skole. ale inak super su tie kadejake pracovne listy, kde su nejake spajacky, doplnovacky a podobne. pexeso je super hra, ja sa neterkou hravam tak, ze mame obrazkami hore a hladame rovnake. ale dolezite je aj nechat dieta, nech sa zahra same, nech si nieco najde, netreba vyplnat cas do poslednej minuty nejakymi aktivitami z tvojej strany.
?? .. moje deti urcite pozadu nie su. :D
Wau, dakujem kocky! ❤️
Tak ho prihlas na dva rozne kruzky, jeden pohybovy a druhy "intelektualny", napr hudobnu, anglictinu. Na kruzkoch je super ze nie sú závislé od pocasia. Nam chodi syn na lezecky, velmi zdravy šport. Oblubena byva u deti keramika ale existujú aj menej bezne-sokoliarstvo, vcelarsky...
Ja som doma s dcerou. Do skolky ide v septembri, to bude mat 3 a pol roka. A pozadu nie je. Skor naopak. Poznam jej rovesnikov co uz chodia rok do skolky a teda v nicom nezaostava, skor naopak. Rozprava krasne plynule cele vety. Vie pocitat po anglicky do 10,vela anglickych slov vie. Vie basnicky, pesnicky, je smela, komunikativna, neboji sa ludi. Neboj sa, nic im neujde.A nic specialne nerobime. Doobeda klasdika, uvarit, upratat, ideme von, pozera rozpravky, hrame hry spolocenske. Poobede s bratom starsim sa zabavi, aj s jeho kamosmi ked k nam pridu. K nasim ideme aj 4x do tyzdna. Na kruzok nechodi, tu nie su ziadne kruzky pre tak male deti.
Vies co, moj veru pozadu bol. My sme boli stale vonku, ale v skolke sa kresli, maluje, vystrihuje, prvy rok ho nevzali, takze az teraz chodi a za ten rok, co tam chodi, vidim, ako kazdy den s niecim novym pride, co sa naucil. Do toho sa rozvija aj socializacia, adaptacia na nove veci, situacie. Chodia do divadla, kniznice, telocvicne...
Raz som aj skrine upratala, teda veci pretriedila...5 rocnej spm povedala, nech si povyklada komodu, skrinu kde dociahne, tak vsetko vyhadzala na.zem,,poskusali sme, vytriedili. Bola.to pre nu zabava na cele dopolunie. Bordel vsade, no vysledok stal,za to. 🙂 🙂 a najvacsiu radost mala z.mojich veci 🙂
@zitaje ano aj som chodila, ale je ine ked tieto veci robi v kolektive a s ucitelkou (bezo mna), ma trilion inych podnetov, inak reaguje na jedenie, doma spi ken s dekou, tam si ju uz nechava v skrinke a spi bez nej, doma by sa zblaznil, keby ju nema, o tom hovori, ze ten pokrok je za mna velmi viditslny.
Idu do prace somnu, ale len jedna. Druhá je v družine. Nemáme dni bez školy/škôlky
@victoriab ale to si s nim mohla robit aj ty a nečakat na skôlku. Moja nechodila do skolky vôbec a nebola ani neni pozadu. Ale ano, chce to od matky zamakat a investovat peniaze do pracovnych zositov, vstupneho, kruzku....
Normálne sa hrali doma s hračkami ...po obede sme išli von