Čo mám spraviť vo chvíli, kedy na syna (4 a pol r.) zvýšim hlas a on sa mi začne vysmievať do tváre ? Mám 100 chuti mu dať po papuli naozaj už som tak vytočená , skúšam to po dobrom 100 krát , potom podľa rád psychologičky mu oznamujem, že sa moja nervozita graduje štýlom “ešte raz ti to poviem a naozaj sa nahnevam” úplne ma ignoruje a keď už začnem vrieskať, tak sa mi vysmieva do tváre ešte aj prstom ukazuje. Nevladzem s ním už , buď skončím ja na psychiatrii alebo on v decaku. Niesom vôbec za fyzické tresty , nedostal nikdy ani po riti. Nepíšte mi , aká som hrozná matka , že sa takto vyjadrujem a že som nemala mať radšej deti , nezaujima ma to. Som naňho sama a už nevládzem, mám plné zuby toho ,ako sa správa, čítam si stále články o výchove, skúšala som aj nekričať vôbec. Vraj , že po mesiaci bez kriku príde brutálna zmena, jasne taký bačov..👍🏼 a nie , ani čas pre seba o samote mi nepomôže. Potrebujem zmeniť jeho správanie , nie si oddýchnuť od otrasného chovania a potom sa dotoho vratiť späť a tváriť sa že nič.
Ďakujem.
Potrebuješ zmeniť svoj slovnik ako asi prvý krok.. neviem ka mam deti vychovane slušne ale to len kvôli-vdaka mojej prisnosti, so mnou sa proste nehraju, co poviem platí a nehovorím to sto krát, ale dva krát a vedia, že to myslím vážne, lebo veci beriem/odchadzam/majú iný trest.Na druhej strane nemáme milión 5 variabilnych pravidiel a povinnosti podľa vertra a nálady, ale par jasných transparentným logických a nemenných . Neusmernujem každú blbosť,nekomentujem každý výstup a neriešim každý konflikt. Nie som verklik ani sudca sní jediný spôsob komunikácie usmerňovanie.. treba nájsť rovnováhu v tomto všetkom. Hlavne povedat dieťaťu,že si s toho unavená a že nechceš kričať ani ty po ňom a ani nie on po tebe. Uši vám slúžia dobre a viete si jeden druhého vypočuť. To,že jeden neakceptuje argument ci názor toho druhého je tiež v poriadku. Toto je snáď najdôležitejší bod do zivota - nemusí byr vždy 0o mojom a nemusím mať vždy pravdu a aj tak toho človeka pocuvnem kvôli tej tisícke iných veci,ktoré robí správne...
@doriiis pretože nebudem biť malého človeka a budovať si rešpekt na fyzických trestoch. Z toho nikdy nebude rešpekt, iba strach. Mám známu čo svoje dieťa bije a chváli sa tým že je ako 5 korún , že je vychovaný, ale to že si ide pri ňom poškrabať hlavu a maly sa skrči od strachu že mu ide vylepiť to už nevidí.
Niekto reaguje na strach smiechom. Nemusí to byť ze sa ti priamo vysmieva. Len nevie co iné vymyslieť. Skus mu namiesto negatívnej pozornosti ponúknuť ignoraciu. Pri neziaducom správaní odid. (Nahnevam sa a pôjdem prec) Ale teda nevravim že to bude fungovať, ale skúsiť môžeš.
Mlady muz ta ma dokonale precitanu, presne vie co na teba plati, ako ta vytocit do biela a jeho to bohovsky bavi. Ked chces zmenit jeho spravanie, zmen najprv to svoje. Psychologicka ti to uz povedala a aj tak si si to nevzala k srdcu... Mozno by stacilo menej ziapat a trosku viac ho v takych situaciach ignorovat. Pokazis mu zabavu, ktoru z teba ma. Cim skor, tym lepsie, lebo o par rokov ti vylepi on, nie ty jemu
No to je blbá vyhrážka, že sa naozaj nahneváš 🤷. To je taký dôsledok pre neho že nijaký 🤷. Takže rozmysli si niečo, čo pocíti. Napríklad ešte raz a nemáš telku do večera. A spraví ešte raz a nemá telku do večera... A potom nepovoliť.
autorka - daj ho do decáku. tam mu bude lepšie a dostane aj lepšiu výchovu... ty s tou svojou "voľnou" výchovou dostaneš vás oboch...ale na psychiatriu 😀
Tak potom veľa šťastia a pevné nervy. Ďalšia,čo si mýli výchovnú facku s bezhlavym bitim.
Tak buď ďalej so 4 ročného zrelá na psychiatriu.🤷🏻♀️
@lonely66 to je maminazasatnika alebo tak nejako... Ona to "neposluchanie" dlho riesi na MK
@veronikaszabova nepoznám. som tu relatívne často, ale toto mi nič nehovorí. čo je to zač?
No ja by som mu dala jednu vychovnu nech sa preberie lebo zjavne z reci ,,ze zachvilku sa uz fakt nahnevas” ma prdel.
A aky vyvodis dosledok z jeho zleho spravania?
@anjelicek26 ale tiež si sa nejak musela dopracovať k tomu , aby vedeli že to myslíš vážne a že majú počúvnuť. Tak ako na to? Ja mu nemám čo zobrať ani zakázať , nemá ani tablet , telku tiež moc nepozerá , na žiadnu hračku nieje naviazaný tak , že by si mal niečo uvedomiť ak by som mu ju zobrala.
Treba vyvodit dosledky, ak ho mechces bit, tak nejake prirodzene plynuce z jejo chovania.
@anjelicek26 super si to napisala
Odporucam ti knihu: Vychováváme děti a rosteme s nimi. Obsahuje vstko co potrebujes vediet. My sme podla nej sli nastastie od narodenia a nase dve deti 9 a 7 nemali nikdy ziaden vyrazny problem. Myslim, ze jednoducha rada co sa zmesti na par riadkov tu neexistuje. Drzim palce ;)
@lonely66 zije u rodicov, ktory maleho otlkaju, jej brat ho otlka... Vsetci sa jej staraju do vychovy. Ona je bez roboty, bez €, zavisla na rodicoch. Je toho viacej.
Urcite aj toto je ona
Chyba otec.
@veronikaszabova nenašla som ju... ale potom nie je kompletná, ak žije v takej rodine a vypisuje príspevky na MK. či len ja som taká, žeby som okamžite konala?
@lonely66 zmazali jej nick a vsetky jej diskusie. 🙂 asi zalozila novy
Chyba je, že sa s ním polhodinu doťahuješ, potom sa "veľmi nahneváš" a potom kričíš. Poviem raz, dvakrát a koniec diskusie, neviem čo také strašné vyvádza ale všetko sa dá riešiť.
No mat decko co sa mi vysmieva do ksichtu tak raz sa uz ozaj nezdrzim a po tej vyskerenej hube dostane . A je mi jedno co si o tom kto mysli. Ja som ako dieta dostala tolko x ze to ani nespocitam ale vzdy to bolo ked bol na to adekvatny dovod. Mam svoju veeeelku trpezlivost ktorej ma materstvo naucilo ale vsetko ma svoje hranice
@januska12323 nie nie to si nepochopila, nerobím to všetko naraz , to som len opisovala čo všetko som už skúšala odkedy má toto ignorantské obdobie , čo som sa pokúšala aj udržať nejakú dobu , či to niečo spraví. Teraz som už rezignovala , vyhorela a už len vrieskam. Lebo už neviem čo s ním.
Snažila som sa hlavne držať rád detskej psychologičky, pár vecí sa zmenilo. No táto ignoracia vôbec.
Autorka ved tak neber veci, ale pridaj povinnosti.. pomôžeš mi vyložiť umyvacku cely tyzden, ponosis veci do prania, pomôžeš pri varení.. lebo kvôli tebe to nestíham,ked sa furt musíme dohadovať aby si si obul topánky.. ako príklad... prispôsob to vašej situácii.. je to len o retorike a nie,nie je to ľahké.. mam auti syna,co ma všetko hlboko a je to boj no ale kto prestane bojovať už prehral....
Treba mu jednu capnut po ústach (nie silno) len aby sa zľakol, a viac to neurobí.
V prvom rade ani nezvýš hlas. Predchádza tomu asi nejaká situácia kedy mu chces niečo zakázať a on neposluchne. Namiesto zvyšovania hlasu mu okamžite fyzicky zabráň v tom aby robil zakázanú vec, pri tom buď úplne potichu a následne od neho odíď a ignoruj ho. Potom si počkaj kedy bude od teba niečo chcieť - hocičo triviálne hoc aj pohár vody. Nech mu to trvá aj tri dni, také malé dieťa určite čoskoro bude niečo chcieť. A pokojne mu na to povieš NIE. Keď sa bude pýtať prečo tak mu vysvetlis - ty preňho nič nespravis lebo on sa nesprával ku tebe vhodne, pripomenies konkrétnu situáciu. Ani keď sa bude ospravedlňovať, odprosovat, nevyhovies mu. Nesmieš ustúpiť, potom to celé pokazis a budeš to mať o to ťažšie. Opakuj koľkokrát treba vždy keď robí čokoľvek nevhodné.
Bit neznáme ze mlatit dieta alebo fackat.....moja 6.5r tiez párkrát dostala.po riti ano nebolelo ju alebo ak mi náhodou viac uslo pri nervoch ale potom sme sa o tom bavili a ospravedlnila sa....ale to mozno 2 3krat sa stalo....väčšinou dostane tak ze ani neboli ju to ale ked jej niečo 100krat poviem ze nemoze robit alebo nieco neposluchnr zacnem vreskat aj tak nic potom dostane po riti a ma zakazane tv mobil co ma naradsej
No a prečo mu teda jednu nevylepis? Nemôžeš čakať zmenu,keď nič nerobíš inak