Čo robia štvorročné deti v škôlke?

28. aug 2020

Ahojte,

nenájde sa tu, prosím, nejaká pani učiteľka z materskej školy, ktorá by mi vedela priblížiť, čo zhruba robia 4ročné deti v škôlke - aké aktivity, na čo sa zameriavajú, čo sa učia. Resp. čo by po tom roku v škôlke (ako 5roční) už mali vedieť, aby v pohode zvládli predškolský ročník?

Ide o to, že staršia dcérka má 4 roky. Škôlku kvôli spánku brala veľmi zle. Keď prišla korona, bola najšťastnejšia na svete, že môže zostať doma. Mám doma ešte ďalšie, mladšie, dieťa, a teda by aj staršia mohla zostať doma, ale všetci sme si mysleli, že sa jej tam bude páčiť a že jej škôlka prospeje, lebo je veľmi šikovná a mala som pocit, že doma "stagnuje".

Teraz však kvôli korone (keďže sme z BA) a kvôli svojmu zdravotnému stavu zvažujem, že by som ju radšej do škôlky nedala - aj tak má z nej skôr hrôzu, len sa bojím, že jej doma nebudem vedieť dať to, čo by získala v škôlke, ani ju toľko naučiť, aby bola pripravená v 5rokoch.

Preto by som chcela vedieť, ako veľmi je ten rok v škôlke pre dieťa dôležitý z hľadiska toho, čo sa tam dieťa učí a pod.

Ďakujem veľmi pekne za info 🙂

pribinak
28. aug 2020

Škôlka je v tomto veku aj o získavaní sociálnych a komunikačných zručnosti, o osamostatňovania sa, zdokonaľovaní v samoobslužných zručnostiach.

Deti sa často učia básnicky a pesničky, aby si trénovali pamäť, veľa sa kreslí, aby do trénovali jemnu motoriku. Deti preberajú od iných deti slovnú zásobu, formujú sa nezávisle priateľstva.

Však ju daj len na doobedie, ak tam nechce spávať

autor
28. aug 2020

@pribinak to sme chceli, ale zrejme to nepôjde (chcú, aby deti aj prespávali) a navyše tie protikoronove opatrenia, že dieťa ani nemôže vstúpiť do škôlky s rodičom - toto nezvládne, už keď som s ňou chodila ku triede, cely 3/4 rok plakala takmer celý čas doobeda, no zle to bolo, vydržala som len kvôli tomu, že som verila, že to, čo získa v škôlke jej ja doma nedám a že si hádam zvykne, ale nezvykla

jana005
28. aug 2020

Na tvojom mieste by som ju nechala doma a vyskúšala až potom o rok.

pribinak
28. aug 2020

Treba dať šancu novému školskému roku. Vyskúšaj čo bude tento rok. Určite by dom to aspoň prvý mesiac vyskúšala.
To sú aj tie zručnosti aosamoststnovanie, že dieťa chápe, že teraz bude v škôlke a bude bez mamky.

autor
28. aug 2020

@pribinak áno, tak som to brala aj ja a bola som rozhodnutá dat ju tam na pol dna, len teraz sa situácia v BA ohľadne tej korony zhoršuje - aj v našej škôlke sú rodičia pracujúci v Rakúsku a pod - čiže skôr sa bojím ju dat kvôli tomuto a riešim, či ak ju nedám, či jej to bude moc chýbať

pribinak
28. aug 2020

V BA? Buď rada že máte miesto. Nemusí v MS spat.

amienne
28. aug 2020

Ja ta uplne chapem. Mam predskolacku a do skolky ju nedam nakolko manzel je velmi rizikovy a mladsia dcera bohuzial tiez. Sused zlava mal covid v aprili, sprava ma pravdepodobne teraz. Na ulici sa vybavuje kazdy s kazdym v druznom kontakte, takze musim deti chranit nielen pred skolkou ale aj zivotom na ulici bohuzial. Kazdy den riesim ako ju zamestnat, co vymysliet. Uz nou trasie prva puberta, zacina akoby leniviet a je v aktivitach apaticka, odvrava. Ale snazime sa co najviac byt vonku kym sa da a tam si trenovat roznymi hrami pamat. Ze si opakujeme napriklad stromy na J. Doma co zvladnu musia robit same (obliect, umyt sa,zaviazat snurky, ustlat postel, upratat hracky, a pod), zpajam ich do domacich prac. Vela citame, snazim sa aby kreslila, to co si vypocuje v audio rozpravke a bavia ju predskolacke zosity a ulohy. Ale budem vdacna aj ja za napady.

euka210
28. aug 2020

Ako Ti pisali, basnicky na pamet, kreslenie a nieco tvorive vyrobit, lepit, strihat. U nas mali vzdy temy ako zoo, vesmir, ludske telo, povolania...ale neviem ci som nepopliwtla aj predskolakov. Dnesne deti su mudre dost, v skolke je to najviac u malych o samostatnosti...obliect, najest,umyt a soc.kontakte. Ked sa jej venujes, tak vsetko je ok. U nas prisiel predskolak co nevedel co je plastelina, noznice...ale to je soc.pripad.

euka210
28. aug 2020

Ked mas obavu, daju sa objednat pracovne zosity, moji to radi robili ked dostali zo skolky v maji, lebo uz som ich nedavala.

autor
28. aug 2020

@amienne
@euka210 Ďakujem veľmi pekne dievčatá :*

jajka71
29. aug 2020

Ak sa rozhodnes nedat do skolky, tak kupit tie pracovne listy pre predskolaka, urobit si doma sarkana aby skusala strihat, lepit, farbit...pohladnicu pre niekoho, kto bude mat sviatok (skusat napisat meno), zobrat si z antikvariatu ci bazaru knizku typu Uz ho vezu ci Rapotacky, Riekanky...a ucit sa basnicky naspamat. Doma upiect medovniky (bude skusat rozbit vajicko, nalievat, prelievat, vykrajovat, miesat, valkat, miesit rukami a zlepsovat motoriku ktora sa velmi zide). Kupit z bazarika navliekacky,vprevliekacky, zapletat vlasy babike....pisat na magneticku ci klasicku tabulu, kupit jej magneticku tabulu alebo drevenu z preglejky a laminovane karticky priliepat suchym zipsom a urobit si tak rezim dna ci tyzdna. Karticky o postupnosti cinnosti (ako sa robi kolac, aky je postup pri obliekani, pri pestovani, vareni, peceni) dieta sa takto hravou formou vela nauci. Alebo karicky co k comu patri a nepatri ( co chuti zdravemu zubku, bolavemu, co rastie v trave, na strome, co plava vo vode lieta v oblakoch, chodi plazi sa po zemi....). Nezabudat na klasicke kocky, skladacky, vkladacky, puzzle, pexeso....tych moznosti je neurekom. So zdravymi neterami som travila dost casu a hladala formy ako ich ucit hrou a pamataju dodnes dnes ako mama inak obdarovanych dvojiciek som od feb. Bola s detmi doma....tak sme toho vyskusali habadej vratane vyberania lopticiek z lavora inak ako rukami,...treba skusat co dieta bavi a nie vzdy si to vyzaduje vela penazi, ved na cvicenie jemnej motoriky stacia stipce. Dat dietatu pripinat ponozky, tricka a tielka na susiak je na zaciatku zlozite....ak to urobite ako preteky vacsia zabava ak vyherca nieco ziska ;)

autor
29. aug 2020

@jajka71 super, ďakujem zo srdca za komentár plný výborných aktivít, veľa z toho už robíme, ale aj tak sa to veľmi zíde a bude to určite baviť aj mladšie 🙂

veroniq85
29. aug 2020

basnicky a ciary ju urcite naucis aj doma. Vo veku 4 a 5 rokov ide skor o socializaciu v spolocnosti ktore si tazsie osvoji doma s mamou a mladsim surodencom. Minimalne by som skusila na pol dna. Spat v skolke nemusi. Neviem ci uz nahodou buduci rok nebude povinna predskolka tak aby potom nemala z toho traumu uz ako 5 rocna ze zrazi musi zapadnut a prisposobovat sa kolektivu.

jajka71
29. aug 2020

Ucenie hrou. Ja vzdy ked mi sa da kupim nejake drevene alebo karonove karticky a uci sa kazde nase dieta po svojom ;)

daisylucky
29. aug 2020

Vyskúšaj, možno ju to bude baviť. Alebo ak ju nechceš dat, nič sa jej nestane, keď bude ešte rok doma, objednaj tie pracovné zošity alebo detské časopisy a skus zabezpečiť, aby sa aspoň s kamarátmi stretávala. Môj najstarší ako 4-5 ročny škôlku ešte ťažko zvládal, ako predskolaka si ju užíval, hneval sa keď som po neho skoro prišla. Prostredneho sme ako 3rocneho museli odhlásiť, lebo vôbec nezvládal, pre ako 4rocneho to bolo este dosť ťažké (keď prišla korona som si tak trochu vydýchla s nim, že ostal doma) , teraz ide byť predskolak, tak verím, že sa mu už bude páčiť. Deti sa každým rokom vyvíjajú, čo ešte nezvládal minulý rok, ďalší sa im už môže páčiť. Ale vnímam to tak, že pred školský ročník je dôležitý, tie predtým ani nie, hlavne ak sa tam dieťaťu nepáči, to ešte môže byť aj na škodu. Ak s nou budeš robiť aspoň trochu aktivity s pracovných zošitov a bude sa stretávať s rovesníkmi, určite o nič nepríde.