Vopred upozorňujem, že nie som matkou dieťaťa.
Dozvedela som, že deti, ktoré dovŕšia 5 rokov do 31.08. 2021 sú rodičia povinný zapísať do škôlky.
Najmladšia dovŕši 5 rokov teraz dňa 19.06. s tým, že matka dieťa so škôlky neprihlásila (žiadosti sa u nás posielajú do konca Mája).
Dôvod = ako slobodná matka (žijúca iba z prídavku + výživné), ktorá má na starosti ďalšie 3 neplnoleté školské povinné deti, nemá na škôlku financie.
Moja otázka teda je, že čo "hrozí" tej matke ak nedá teda malú do škôlky? Toto sa totiž nikde nepíše rešp. nenašla som odpoveď.
škôlka pre prípravku je bezplatná vo väčšine MŠ a hrozí to, že nebudú môcť prijať do ZŠ o rok tak o rok bude musieť absolvovať prípravku.
@22abigail22 Predškolská je povinná, tzn. že dieťa do nej musí, rodič sa nemôže rozhodnúť, že ho tam nedá ..jedine, že by boli vážne zdravotné dôvody.
To aj o rok povie, že nemá na to, aby dala dieťa do školy.?
A moja otázka je, že o rok ho nezapíše ani do školy? Pretože škola bude drahšia ako predškolská škôlka. Navyše, na tvojom mieste by som mamičke skôr odporučila, aby išla pracovať a potom nemuší žiť len z výživného a prídavkov.
to je čo za dôvod, že nemá peniaze... nech si žiada o zvýšenie výživného za chvíľu pôjde dieťa do školy a potom ju tiež nedá?
@tinkavvv škôlka je zdarma strava určite nie.
@kapurka270 My sme mali zdarma aj stravu tento rok (predškoláčka). Závisí to asi aj od mesta (ak sa nemýlim mesto financovalo).
@kapurka270 aj náš predškolák mal tento rok zadarmo stravu.
@tinkavvv
@felicita027
Zadarmo? Ku mne sa totiž dostali informácie, že sa zaň normálne platí. 🤔
@22abigail22 v štátnych neplatí maximálne strava ale to aj v ZŠ. A v súkromných sa normálne platí ale ona keď má 3 staršie deti by to mala vedieť.
@patka06
Pravdepodobne. Už odvtedy čo má mala 3 roky dotyčnej hovorím nech si hľadá zamestnanie a nech mala prihlási do škôlky aby sa jej zlepšili financie, odmieta o tom počuť. 😔
Zatiaľ sú obedy zadarmo, plánovali to zrušiť od septembra.
No aj keby sa platilo, stravná jednotka v MŠ je cca 1 E /desiata, obed, olovrant/ - neviem si predstaviť doma za túto sumu pripraviť plnohodnotnú stravu pre dieťa - takže v podstate ušetrí.
Aký má dôvod odmietať nájsť si zamestnanie? Je spokojná s tým ako žije ona a aj jej deti?
@lucka_ke
Minulý týždeň dotyčná bola na súde ohľadom zvýšenie výživné + úprava stretávania (starostlivosti) - výživné ostalo na rovnakej sume ako bolo určené súdom v Decembri.
@22abigail22 akože radíš jej dlhodobo, aby išla pracovať a ona odmieta? Ach, ja budem za zlú, ale taká nemá čo mať deti. Chúďatá deti.
to je dobrá blbosť, takže ona žije z prídavku a výživného, dve deti v škole, s najmladším je doma, a dieťa nemôže dať do škôlky (čo je teraz už jej povinnosť), lebo nemá peniaze? a to ju nenapadlo, že keď bude dieťa v škôlke, ona môže chodiť do roboty? Obehať škôlky a popýtať sa, kde by dieťa ešte vzali, a ona nech si hľadá prácu, aj finančne jej to bude potom lepšie vychádzať.
U nás sa strava v škôlke platí. 1,54e na deň
Ale ak je rodič v hmotnej núdzi, tak sa menej platí
@ivkazba o tomto je reč už odvtedy malá dovŕšila 3 roky (čiže keď skončil rodičák). O hľadaní práce nechce ani počuť. Ale tak, cca 15 rokov nepracuje (vždy sa o príjem starali chlapi).
@felicita027
Práveže žiadnych z detí nechodilo do škôlky (iba rovno do školy od 6/7 rokov). Nebolo dôvod nakoľko matka bola/je doma.
Treba si toto precitat https://www.pravneprerodica.sk/velky-clanok-o-p... ona skolka je zadarmo, staci 4h denne, pred obedom moze dieta vyberat.
@patka06
Dôvod riadny nemá. Iba samé výhovorky prečo sa nedá.
15 rokov je nepracujúca. Za celú tú dobu bola žienkou domácnosti a o financie sa starali chlapi.
Tak je to neplnenie povinnej školskej dochádzky. Bude mat na krku socialku a odobratie dávok.
@ivkazba áno, ak mne je mi ľúto ale stratila som trpezlivosť sa neustále opakovať len aby to išlo jedným uchom dnu a druhým von alebo vyvolať hádku.
@22abigail22 zdá sa, že prišiel čas to zmeniť a bude sa musieť starať sama, buď si nájde prácu alebo v horšom prípade zase chlapa, ktorý sa bude starať
Nic take "strasne" jej nehrozi, len to:
Ze dieta sa nahlasi na socialku, berie sa to ako klasicky ked dieta nechodi do skoly, hlasi sa to denne na socialnu poistovnu a potom na socialku. Viem, robim to kazdy den....nasledne sa posiela setrenie, tety zo socialky budu chodit na kontroly ako na klavir, a zoberu sa rodinne a potom v pripade vymeskania urciteho limitu podnet na policiu.
A predskolaci neplatia nic, takze ak teraz matka sa vyhovara na to, ze nema peniaze, tak nebude mat ani na skolu? Inak to dieta bude fakt kvalitnou "vizitkou" matky.
@trixi12 viem (alebo aspoň to tak bolo), že u nás sú 2 škôlky (z toho 1 ale súkromná) a keďže sa prihlasuje dieťa do Mája, mohla by tak osobne sa informovať či by nezobrali.
@anjelicek26 ďakujem krásne. Preštudujem.
@patka06 dotyčná je v tomto tiež dobrá, že každých pár mesiacov má doma iného chlapa. 🙄
Ono socialka to proste bude riesit, ci je to dieta tyrane, zanedbane (mentalne, fyzicky) alebo preco sa rodicia vyhybaju ho ukazat... nerobi dobre. Ale ako kamoska mozes urobit len to, ze ju na to upozornis. Je to jej dieta, jej rozhodnutie. Ale nedavno tu mamicka riesila aj moznost odkladu, kedze dieta nebolo zrele na skolu. Dieta chodilo do sukromneho zariadenia, takze nemali razitko, su s tym teraz opletacky, kto im ten odklad da, kedze lokalna skolka "len tak" spolupracovat nechce, ked to dieta v zivote nevideli...
@lubkavargova1 ďakujem za objasnenie. Toto je teda odkážem.
@22abigail22 to nech si dá s tým nepracovanim potom pozor aj na dôchodok, lebo keď nebude mať roky odročené, žiadny nedostane.
Len pre doplnenie, škôlka pre predškolákov je zdarma - aj pobyt aj strava.