Čo dokáže predškoláčik?

ilena
10. sep 2015

Čo dokážu vaši predškoláčikovia? Viem,že každé dieťa je né, ale niektorí v okolí už rátajú, poznajú písmená, príp. čítajú. Je dobré takto dieťa učiť dopredu? My sa snažíme naučiť to, o čo má záujem.

lilimoni
10. sep 2015

A robite dobre. Ked ma zaujem o pismenka, ucte pismenka ak cisla, ucte cisla 🙂
Podla mna by predskolak mal vediet napocitat do 10 a poznat pismenka zo svojho mena 🙂

alusha
10. sep 2015

v prvom rade by mal vediet cisto rozpravat, s tym ma vela deti problem, a to robi potom aj pri citani a pisani v prvom rocniku problem... pismenka zo svojho mena, pripadne meno napisat tlacenymi pismenami, vyhlaskovat slovo, povedat ake pismeno pocuje na zaciatku, ake na konci, cisla do 10, zakladne geometricke tvary, poznat farby, nakreslit postavu so vsetkymi nalezitostami, co ma mat... poznat basnicky, pesnicky... toto ma v kratkosti napada, co vyzadovali od syna na zapise do prveho rocnika

liebling98
10. sep 2015

@ilena môj najstarší syn dokáže narátať do 100, sčítať do 10, pozná všetky písmená, ale nevie ich ešte spájať do slov (AUTO - vyhláskuje všetky písmená, ale neprečíta "auto"), ppozná základné farby, základné geometrické tvary, vymenuje dni v týždni, aj keď sem-tam netrafí správne poradie. Hodiny ešte nepozná. Vie napísať svoje meno, prečíta dvojciferné číslo (trojciferné už nie). Má veľmi dobrú orientáciu, vpravo-vľavo nie je preňho problém od 3 rokov. Vie, ktoré číslo je väčšie, ktoré menšie.
Máme také knižky úloh pre predškolákov, niektoré úlohy mu idú bez problémov, s niektorými sa trochu trápi.

jolinka
10. sep 2015

to je velmi individualne, moja prva dcera vedela pismena , farby, cislice velmi neskoro, bola celkove nezrelsia bez zaujmu o skolu, odporucili nam odklad /isla do skoly s odkladom na 7 rokov presne/

farby vedela az tesne pred 4 rokmi, 5,5 rocna pri prvom zapise nevedela ani naratat do 5, este nechapala ani princip ako si odratat male mnozstvo predmetov, ratala jeden predmet viacx alebo vynechavala, pismenka ju zvlast nezaujimali, posun nastal az v druhom predskolskom roku, ked zrazu od veku 6,5 do 7 dobehla vsetko, poznala pismenka, precitala a napisala slabiky alebo velmi jednoduche slova 3-4 pismenka, ratala jednoduche prikladiky do 10. Teraz je piatacka a uci sa na jednotky.

Syna mam teraz prvaka, on sa v predskolskej triede este aj hodiny naucil, nie komplet vsetko ,ale cele hodiny, polky, alebo ze za 5 minut je tolko a tolko, matematiku zvladal uz na urovni konca prveho rocnika . Pisal uz kratke spravicky tlacenym pismom a tak.. Ale zase je dost nesustredeny a zivy, tak som zvedava ake budu vysledky.

Ako tu radili, zosity pre predskolakov...my sme kupili synovi take s priserkami, to ho zaujalo, lebo hlavne motoriku ruky mu trebalo precvicovat, vela sa s dietatom rozpravat, preberat vsetko mozne co ho zaujima, socialne ho otuzovat, nech chodi na prazdniny ku pribuznym, otukava sa aj s cudzimi detmi, dieta pred skolou sa potrebuje vela vyhrat vybehat, obmedzujte hry na pocitaci a take veci ...myslim do skoly su pripravene najlepsie socialne zrele deti ktore maju siroky prehlad po trosku zo vsetkeho, nemusi mat specialne rozsiahle vedomosti. 😉

cairka
10. sep 2015

A moja našťastie len predškoláčka (je jesenná) vie narátať do 14 , nepozná písmenka, nevidí rozdiel medzi T, L, prípadne B, D. Svoje meno raz napíše správne DIA, inokedy ADI, či IDA...DIA číta ako B, jednotka, A ... farby pozná, ale často rýchlejšie hovorí, ako rozmýšľa , tak povie nesprávne a opraví sa....a darmo sa s ňou budem rozprávať ...tie cvičné zošity pre predškolákov tiež robí s nadšením 😉

seahorse27
10. sep 2015

My mame uz sice prvacku, ale ako predskolacku sme ju do nicoho nenutili a ani to neodporucam, ak nevidite u dietatka jasny zaujem, pretoze mu mozete niektore aktivity skor zhnusit ako ho nieco uzitocne naucit. Nasu od malinka bavili cisla, ako 4-rocna uz dokazala nasobit a prisla na to uplne sama, potom si uz pytala sama priklady...takze u nas bola a je matematika top 🙂 Vôbec ju ale nabavili pismenka. Viem, ze niektori predskolaci uz vedia pisat a citat. Nasa poznala len par pismen a vedela napisat svoje meno, samozrejme len tlacenym pismom. Viac som sa ju ani nesnazila ucit, kedze som videla, ze ju to nebavi - ved sa to nauci v skole. Kupili sme aj zopar kniziek s úlohami pre predskolakov - aj tam si vybrala len tie matematicke a logicke 😀 Ulohy na jemnu motoriku ostali neurobene...ratam, teda s tym, ze s pisanim bude trosku problem kvôli jemnej motorike, ale teraz aspon na nej vidim, ze sa snazi to naucit a uz ju to aj celkom bavi...Dolezite je, aby predskolacik bol emocionalne a socialne zrely na skolu, aby sa vedel dostatocne dlhy cas sustredit na jednu cinnost a nie to, ci vie ratat, citat a pisat...Oni dost toho cvicia aj v skolke, takze ja by som to nijako nesilila. jasne, ze farby su samozrejmost - nasa poznala uz ako 2-rocna, vseobecny prehlad ma tiez super - ale to zavisi hlavne od toho, ako sme s nou od malinkata komunikovali, ake zazitky sme jej dopriali - co vsetko videla a skusila, cize je to dlhodoby proces 😉

pupavka_pupavka
10. sep 2015

ono dost zalezi ci dieta ma aj surodenca,tie mensie deti sa ucia od starsich,nas maly pozna pismenka,vie ratat do 30,vie sa podpisat,napise mama,babka a to sa uci sam ze chce aby som ho naucila napisat mama...cislice sa uci podla zlosovania kena od malicka,kazde dieta je ine,tiez som neni zastancom toho ze dieta nieco nasilu ucit,ved to vsetko sa naucia v skole 🙂

jolinka
10. sep 2015

a hlavne sa nepredhanat s ctiziadostivymi matkami...co nahustia do deti niekedy aj zbytocne ci nelogicke vedomosti, anglicke riekanky bez porozumenia zmyslu atd.

Mnohe sa domnievaju ze nejakym nutenym ucenim ci drilom vyrobia svojmu dietatu "naskok" pred ostatnymi a bude mat lepsie vysledky v skole. Opak je pravdou. Deti sa v skutocnosti ucia velmi efektivne a s radostou...ale len to co ich bavi a sami chcu. Casto sa zanedbava prave socialna stranka, slusne spravanie, samostatnost dietata...dieta s encyklopedickymi vedomostami nepozdravi, nevie pekne jest, je nesamostatne, nevie sa skamaratit a fungovat v kolektive. Rodicia ocakavaju ze na to je ucitel a skola 🙄 🙄