Ahojte. Rada by som zistila vase nazory na skolky a detske centra. Dnes ich uz mozeme najst velmi vela a dokonca rozneho druhu. Jedna skolka ponuka vyucbu cudzieho jazyka, ina sa priklana k alternativam, ci uz Montessori alebo eko-pedagogike..atd. Je vsak nieco, co vam v skolke vasich deti chyba? Ci sa to uz tyka vychovy, vzdelavania, kruzkov, stravy ci prostredia? Je nieco, co by ste rady dopriali vasim detom, aj ked im to vy same dopriat nemozete? Za kazdu odpoved budem vdacna 🙂
@elainedeclerq svojmu dietatu by som chcela dopriat pobyt doma so mnou a najlepsie aj dalsimi surodencami. Domacu stravu, spolocne prechadzky a vylety.
Sukromne skolky ma dost rozculuju a ta statna do ktorej sa zial chystame asi tiez nebude nic moc.
Elementarne zaklady, co by mala skolka splnat.
- inteligentny a empaticky personal s pedagogickym vzdelanim, veku primerany program a priestor na prirodzeny vyvoj deti
- bezpecne, zdraviu neskodne a esteticke prostredie, vlastny travnaty dvor, samostatna spalna, vhodne hracky
- na mieste pripravovana strava z netoxickych surovin, idealne nakupena od miestnych dodavatelov
Vsetko ostatne je oblb na rodicov - sauny, bazeny, jazyky, akoze montessori navonok.
Zial ani elementarne zaklady ktore som spomenula vyssie nie su realitou v sukromnych a statnych zariadeniach .. sukromne prevadzkuju ludia ktorym ide len o zisky a obcas vladne tupota, statne su zanedbane ze hroza - plesnive steny, padajuce stropy a pod.
V dobrej skolke by urcite okrem dobrych ucitelov nemali chybat ani DOBRE PANI KUCHARKY....ja mam napriklad dodnes depresiu z tarhone a sojoveho masa. 😝
Nic nieje dolezitejsie ako normalny ucitel s velkym U, z niektorych uciteliek mam na prvy pohlad krce v bruchu, chudak niektore deti...
Ako sa už spomínalo viac krát - personál. Od samotných vychovávateliek, cez kuchárky až k pani na upratovanie. Dnes má hádam každá škôlka čisté prostredie, zaujímavé hračky, ihrisko... naša má ja saunu, zvieratká a bazén. Ale čo oceňujem najviac je personál. Je mi šumafuk podľa čoho učia, či klasika, či montessori, či iný typ programu. Môže to tam byť vybavené od stropu až po podlahu nejakými vychytávkami, ale ľudský rozmer je najdôležiteľší. Ak tam chýba, nikdy to nebude dobrá škôlka.
najma dobry ucitel. u nas v skolke sa ucitelia dost casto menia. nerobi to detom dobre.
PANI Učiteľka 😉 a mne osobne aj krúžky, pre všetky deti, nie len pre vyvolené 😅 a cudzí jazyk určite a ak by sa dalo, aspoň raz do týždňa dotiahnuť aj logopédku k deťom 😉
Nám nechýba nič. Empatické milé učiteľky, ale aj ostatní personál - na všetkých je vidieť, že majú deti radi. Aj pani kuchárky, ktoré často niečo dobré donesú aj mojmu mladšiemu, keď prídeme pre staršieho do školky...
Čisté prostredie, kvalitná vyvážená strava a dobré vzťahy aj medzi personálom najvzájom. To je alfa a omega. Pokiaľ toto funguje, aj rodičia sa radi zapájajú do školkových aktivít a prispievajú nad rámec (mimo bežných poplatkov).
@elainedeclerq Ja by som v našej teraz už škole podotkla chýbajúcu nižšiu cenu za školné, ale s tým nič neurobím. Vzdelanie niečo stojí. Učiteľky máme síce všetko staršie ale veľmi milé a skúsené dámy a aj pánov máme dvoch.
Čo mi však chýbalo v školke bola prívetivosť niektorých učiteliek. Neskutočne ich obťažovalo na opatovné naliehanie pripomenúť v kuchyni na čo naša malá proste nejedáva a jesť nikdy nebude, boli to len dve veci. Potom ostať s ňou aj keď samotnou do danej hodiny v škôlke a nie vyvolávať, že je tam sama a kedy prídeme, hrôza
My zijeme v Taliansku, kusok od Bologne v malej dedinke. Mala si zvykla na skolku rychlo, ucitelky su starsie okolo 50 rokov, je ich v skolke 18 ziakov, a 3 ucitelky, jedna z toho je na adaptaciu dievcatka ktore ma problemy s chodenim. Neviem ci je to zvykom na Slovensku, ale skolku sme zacinali pomaly, prvy tyzden po jednej hodine s rodicmi v triede, potom druhy tyzden same po dve hodiny, a takto sa to stupnovalo do konca mesiaca. Dcera chodi na pol dna. V skolke ocenujem aj milu pani upratovacku, ktora ma na starosti triedu a pomaha detom s jedenim a dcerka si chvali jedla. Vybavenie je uz starsie, ale detom ide hlavne aj tak o zabavu. Ucitelky su fajn, dokonca ked vonku prsalo tak ma chcela zobrat autom domov.
ja odpoviem na otázku témy - čo by nemalo chýbať v škôlke
a to je UČITEĽ, ktorý má svoju prácu nielen ako zamestnanie, ale ako poslanie 🙂
a potom tam môže chýbať aj niečo z toho, čo si uviedla
ak je tam človek milujúci deti so srdcom na správnom mieste, je to viac ako Montessori, cudzí jazyk,....i keď ani to nie je zlé 😉
ale deti vnímajú skôr učiteľa ako človeka, aký je, ( lebo predsa - supluje mu väčšiu časť dňa rodičov) , ako prostredie a činnosti, ktoré ho rozvíjajú
lebo ani najlepšie vybavená škôlka nedá dieťaťu toľko, čo "najlepšie vybavený učiteľ" 🙂
ja som s našou škôlkou spokojná
krásne prostredie, milé učiteľky, malá sa tam teší a to je to najviac
samozrejme jazyk, krúžky, aktivity majú, čo je tiež super
ale hlavne ľudský prístup a to spolu so super výbavou je úplne to najlepšie 🙂