Ahojte baby, rada by som sa poradila s mamickami 3,5 rocnych deticiek. Mojho synceka nevzali v semtembri do skolky z dovodu nedostatku miesta a tak som s nim doma. Avsak nemam predstavu, co taky jeho rovesnici robia v skolke....co sa tyka vzdelavania. Snazim sa ho teda ucit doma,aj ked je to spojene s dost vysokou davkou jeho vzdoru, nechcem vsak aby zaostaval za rovesnikmi. Preto by som bola rada,keby ste mi povedali, co by podla Vasich skusenosti malo ovladat standardne dieta v jeho veku. Avsak ak su tu mamicky s vysoko inteligentnymi detickami, tak s takymi sa porovnavat nechcem....fakt mi ide o vedomosti a zrucnosti standardnych deticiek.Dakujem krasne
@kkubekova ahoj ,velmi pekne Ti dakujem ....syncek uz jest a pit sam vie davno ale co sa toho obliekania tyka, tak aj by to vedel, ale nechce sa mu....on bude aj pol hodinu lezat holy, ale neoblecie sa ani za nic....to uz musim krik robit......a co sa tyka tych umeleckych aktivit, tak to sa vsetko snazime robit, ale on pri nicom nevydrzi dlhsie nez 5 minut a z toho som veru uz aj zufala....jedine, kebyze som mu citala,tak to vydrzi aj 2 hodiny ale s tym, ze to vsetko musi stale komentovat.a cely den by len behal....ja mam z neho taky pocit, ze je hrozne blaznivy ale co sa tyka nejakeho vzdelavania, tak lenivy a to ma mrzi a veru sa obcas aj hanbim,ked vidim,co vedia ine deti v jeho veku....
@kkubekova Všetko čo táto mamička vymenovala, a možno ešte by som k tomu doplnila naučiť ho farby, medziľudské vzťahy - požičiavať hračky, cvičenie, napríklad opísať čo robil deň dozadu - len stručne, pár slov, spoznať ako sa volá ktorý prst na ruke, ročné obdobia, ...
Videla som aj takú knižku k vývoju dieťaťa v jeho veku. Inak on je ešte malinký a pri určitých činnostiach vydrží možno tak 10min. Určite ho nenúť. Obdivujem tvoju snahu 🙂
@ivetlo dakujem.....vies ja som od jeho narodenia s nim vkuse doma a plus mala som rizikove tehotenstvo cize musela som lezat....takze som uz hruba 4 roky zavreta doma.....byvame s manzelom od akejkolvek rodiny 300 kilometrov....a muz chodi domov len vecer o 19.00 hod....takze ja priznam sa uz som obcas zrela na psychiartiu.....a moj syn, kedze sme stale sami doma,len je na mne zaveseny....stale by sa len hral,ale mozno teraz budem vyzerat ako zla matka....ale uz som pomaly alergicka na tie hry.....a tak sa snazim aspon doobeda sa s nim akoze ucit.....lenze je to spojene zial s jeho odporom 😢 .....a teda nemam ani sajnu co sa take deticky ucia v skolke,tak preto som sa skusila tu popytat.....najvasci problem ma vsak syncek so zaradenim sa do kolektivu...vobec sa nechce hrat s detmi a to denodenne chodime vonku,takze aj je s detmi v ako takom kontakte, ale vobec ich nechce a nic neche pozicat 😢
@lukihomamina a čo tak skúsiť materské centrá, robia v nich rôzne aktivity pre detičky a zvykal by si aj na kolektív 🙂
@lukihomamina vôbec nič zvláštne. Ja som mala dcérku doma do 4,5 roka spolu s mladšou. Čitali sme si, kreslili, venovali sa rôznym výtvarným technikám, učili sme sa nie plánovane a cielene, ale tak, že keď sme napr. šli von, učili sme sa názvy rastliniek, stromov, ročné obdobia, farby, tvary, "kresliť" písmenká...hlavne by to nemalo byť štýlom - tak, a teraz ťa idem vzdelávať 😀 ...ale v rámci hry. Keď šla babula do škôlky, nechceli mi veriť, že nikdy do MŠ nechodila, lebo vraj vie všetko to, čo ostané deti a ešte čosi naviac 😉 Neboj, vieš mu dať všetko a ešte oveľa viac, než v MŠ. Mimochodom, neskôr mi dieťa odporučili do triedy pre nadané deti. Naozaj medzi ostatnými vynikala. Celkom určite to je aj tým, že je šikovná a nadaná, ale čo tým chcem povedať je, že naozaj sa dá dietko stimulovať a učiť aj doma, aj dieťa, ktoré má vyššie nároky.
@alaguema dakujem krasne za tvoj prispevok.....ano mas pravdu, viem nie som jedina mamicka, ktora je na tom takto...uz ma aj mrzi, ze som sa vyssie tak rozpisala, lebo vyzera to, ze som sa chcela len vystazovat 🙂 ....ano aj my sa snazime ist na ucenie nenasilnou formou ale on je betar a vzdy ma velmi rychlo prekukne.....a este, ked si porovnavam dievcatka a chlapcov v tomto veku, tak sa to casto ani neda porovnat....baby su naozaj sikovnejsie, vyzrelejsie a hlavne kludnejsie....s nimi sa podla mna lahsie pracuje....teda aspon tie, ktore mam v okoli.... 🙂
@adulla2 dakujem za prispevok.....ano snazime sa chodit do centier tak casto ako sa to da.....ale musim sa priznat, niekedy uz ani nemam chut tam chodit....lebo syncek mava dve stadia.....bud cely cas stoji v rohu a ani sa nepohne ....alebo sa pusta do bitky......a pritom s nim na tieto temy neustale komunikujem a nic....obcas mam pocit, ze ma sice vnima ale jednym uchom dnu a druhym von
Tak ako už bolo spomenuté, obdivujem tvoju snahu vzdelávať svoje dieťa doma, ale aj to tu bolo spomenuté naozaj len formou hry. Nemaj obavy, že nevydrž dlho, v jeho veku je to prirodzené. Aj cez vhodnú detskú literatúru sa dá krásne vzdelávať, ak sa o príbehu kladením vhodných otázok ešte krátko porozprávate. Sebaobsluha tu už bola spomenutá, motoriku má zrejme v pohode, keď vravíš že sa nezastaví. Socializáciu tu už tiež rozoberali, tá je nesmierne dôležitá, zvykať ho aj na iné deti, skús aj možnosť, aby ostal niekde sám bez teba.Snaž sa, aby si rozvíjal jemnú motoriku, aby skladal skladačky, navliekal guličky, kreslil, hral sa s plastelínou. Ak ti to pomôže stiahni si Štátny vzdelávací program, s ktorým pracujú učiteľky v MŠ, v časti špecifické ciele - výkonové štandardy sú ciele, ktoré ma dieťa splniť ALE pozor až ako 6 ročné, tak sa nezľakni.Ak chceš mať predstavu o cieľoch pre 3 ročné deti stiahni si predchádzajúci Program výchovy a vzdelávania pre MŠ. Tam je to rozdelené podľa rokov. 🙂
@lukihomamina Ahoj, drzim ti palce, ja som doma dost dlho a chapem ako si to vsetko myslela, moj najstarsi ma 4r a tiez nechodi do MS nezobrali ho a skoro 3r, tak ten dokonca odmieta rozpravat, poviel len mama a tata a s tym si vystaci...... takze povedz ako ho mam naucit farby ale nieco ked nehovori....
Niekedy toho mam aj ja az dost a uz nevladzem ale potom vzdy sa na to vyspim a skusame to inak, dost cestujeme autom, takze aspon v tom aute su sustredeny a hovorime si o farbach a vsetkom co vidime, lebo doma je to nula bodou, to som len ucitelka a nic zadna snaha.
Drz sa neboj duje aj lepsie a ste na tom dobre
@lukihomamina Ja som s mojím synom robila to, čo ho bavilo, nikdy som ho nenútila napr. kreslit, ked som videla, že mu to nejde a ani ho to nezaujíma. Každé dieta je iné a zaujímajú ho iné veci, jedno je šikovnejšie na učenie, iné na šport alebo kreslenie. Moj mladší je čisto intelektuálne založený, zaujímali ho knihy, písmená, farby od malička sa rád učil, zato obliekanie a podobné veci to bol problém u nás. Je pravda, že dievčatá sú v obliekaní a kreslení všeobecne šikovnejšie ako chlapci. Moj nerád kreslí a nenútim ho do toho. Teraz má obdobie, že stále stavia stavebnice a lego. Podla mna je v podstate jedno, čo dieta robí, ked ho to baví a rozvíja si pri tom napr. jemnú motoriku. Určite by som ho nešla učit nič nasilu, ked vidím, že ho to nezaujíma, len preto, že susedov syn to už vie.
@janickacrazy Pekne si to napisala aj ja si to myslim, a hlavne ked ho to deti nutime, potom su nervozne, zurive a s toho sme aj my na prasky 🙂
@maja2005 ahoj aj môj tak , nerozpráva vôbec je síce mladší (2,6) ale strašne rada by som ho tiež už niečo naučila, farby, basničku, hoc čo, ale pressne toto, ako??ked nerozpráva a vystačí si s mama, avto,havo,dede a baba ☹
Ahoj, no podla mna by sa 3,5 rocne dieta uz malo vediet samostatne obliect a obut |viazat snurky nemusi, ale to zalezi od sikovnosti a jemnej motoriky|, jest samostatne lyzickou a vidlickou, pit z pohara, drzat spravne ceruzku.
Co sa tyka skolky, tak tam sa moja dcerka naucila vela novych pesniciek a basniciek - vela z nich som ja osobne nepoznala, ale je mozne ze su niekde na internete, len som o nich nevedela. Robili krasne veci z plasteliny, strihali rozne tvary a vela, vela kreslili, ci uz farbickami, stetcom s vodovymi farbami, niekedy rukami, Myslim, ze toto vsetko zvladnes aj ty doma 😉