Čo by mali vedieť 5 ročné deti?

19. feb 2020

Ahojte,
mam doma 5 rocnu dceru a stavaju sa nam tieto veci: niekedy si proste len tak neutrie po kakani zadok, po cikani sa mi zda, ze sa vzdy utiera, ale aj tak ma niekedy ma svoje zenske partie cervene, takze uvazujem, ze sa neutre po cikani ked na nu nedohliadam. Potom sa niekedy doskrabe v tom zahybe ako je laket a ma to fakt skarede, proste na potieranie niekolko dni. Potom sa casto pozabudne a utrie si sopel do rukava, do ruky. Kedysi pekne jedla vidlickou a nozom a teraz preferuje iba vidlicku. Co je moj najvacsi problem je, ze ked jej nepripominam, tak nepije. V skolke na to nedohliadli po kopec prosbach a velakrat som si ju vyzdvihla uplne znicenu, ako asi clovek vyzera, ked cely horuci letny den nic nepije vodu, len nejaky sladeny caj na obed. Tak som ju vybrala a hladam nejaku vhodnejsiu skolku. Doma bud stravim cely den jej pitnym rezimom, lebo sama od seba sa nenapije alebo (vynimocne, mozno raz, dvakrat sa mi to stalo) ak mam hlavu plnu inych veci, tak o piatej si vypyta pit a da si 1 glg. Jej rocny brat si ide sam dat z flasky bez problemov. Ak sa mi tieto veci nakopia vsetky v jeden den, dochadza mi uz trpezlivost. Vsetko som vysvetlovala, ale je to ako so stenou hovorit. Zda sa mi inteligentna, normalne dieta a v inych veciach schopna. Co robim zle?

heidy222
19. feb 2020

Opisujes moju dceru! Takze neviem ti povedat ci je to normalne, ale ja mam toto tiez.

oliali
19. feb 2020

Na porovnanie, chlapec 5,5 ... po kakani utieram ja alebo aspon kontrolujem.. splachnut niekedy zabudne, umyt ruky po zachode stale pripominam, zo skolky chodi ako prasiatko, niekedy sa uspini uz doma pri ranajkach... teplaky mu vydrzia ciste len jeden den, poutiera do nich vsetko.... inak je sikovny, mudry, pozna abecedu, cisla, vela sportuje... v septembri ide do skoly, som zvedava 😂

kukikuk1
19. feb 2020

moja 6 ročná je stále len lyžičkou alebo vidličkou....hygiena OK, ale vo veľkej radšej utriem ja, keď je doma, inak sama. Podľa mńa len trpezlivosť a stále pripomínať.

angela85
19. feb 2020

Tu na ml robia z komára somára. Pre deti sú to nepodstatné veci, oni sa chcú len hrať. Zabúdajú na takéto pre nich zbytočnosti... Sú to normálne deti

mogaa
19. feb 2020

Opisuješ normálne 5-ročné dieťa.....čo sa týka kontroly pitného režimu žiadna škôlka ti nebude nútiť dieťa piť keď raz nechce......pri predškolákoch má 1 učiteľka na starosť 20detí , nie 1 dieťa ktoré bude stále ponúkať s vodou....u nás v škôlke dostanú vždy k desiatej, obedu a aj olovrantu - čaj, vodu alebo mlieko okrem toho sa môžu napiť kedykoľvek sú smädné(okrem času oddychu), ale učiteľka teda nesleduje či dieťa pije a koľko vypije - to môže mamička ked je s dieťaťom doma a nie učiteľka čo má na starosť 20detí....

halienka
19. feb 2020

normálne 5-ročné dieťa, očakávaš od nej moc na jej vek. Čo sa pitia týka, to má každé dieťa inak, ani ja som moju nemohla donútiť piť vodu, až keď som jej tam začala pridávať trochu domáceho lipového sirupu začala piť. Viem, mala by sa čistá voda, ale tak radšej toto ako by mala byť pomaly dehydrovaná.

autor
19. feb 2020

Takze je to asi normalne. Dnes mi nejako dochadza trpezlivost s tymto a chcela som vediet, ci mam nerealne ocakavania. Ved za chvilu ma ist do skoly a toto mi pridu take problemy batoliat alebo ako to povedat

autor
19. feb 2020

Tak mi aspon povedzte, ze v akom veku dietata sa clovek prestane sustredit na zadocky

autor
19. feb 2020

@halienka Hej, toto pomaha aj nam, ale obcas by som chcela proste aj tu cistu vodu nech pije, je to zdravsie. Asi sa aj na toto vykaslem, zbytocne mam z toho stres a nefunguje to

autor
19. feb 2020

@mogaa V skolke, kde bola pred prestahovanim sa mi nikdy nestalo, ze by prisla bez napitia. Predpokladam, ze tam im aspon pri obede povedali, nech dopiju pohar a nedavali im sladeny caj. Takze si myslim, ze aj v skolke moze byt rozdiel, ale samozrejme necakam od nich zazraky

miadi
19. feb 2020

Kamoskyna 8r ked sa u nas vykadi vola mamu aby jej utrela zadok.😆a vzdy nam upcha wc papierom hoci normalne sa to nestava☹️

agimami
19. feb 2020

Je to úplne normálne.. Môj syn síce len bude mať 5 o mesiac ale akoby ste opisovali jeho 😂až na to ze sa neskriabe

sona463
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sona463
19. feb 2020

Ako by sa mal budúci prvák správať a čo by mal vedieť:

vydržať pri hre alebo inej činnosti 15 – 20 minút,
dokončiť začatú prácu alebo hru,
neodbiehať od činnosti,
zvykať si na nové prostredie a osoby bez väčších problémov (neplakať, neskrývať sa za rodičov, neutekať z novej situácie preč),
pozdraviť, poprosiť, poďakovať,
vyjadriť svoje požiadavky, starosti,
vedieť sa hrať spoločne s deťmi, nevyhýbať sa ich spoločnosti, medzi deťmi nebyť bojazlivý a plačlivý,
vedieť ostať chvíľu aj bez rodiča (v niektorých školách pri zápisoch deti od rodičov zoberú a nechajú ich pracovať samé pod dozorom učiteľky),
správať sa neagresívne, spory s deťmi dokázať riešiť väčšinou bez bitky, hádky, vzdorovitosti,
samostatne sa obliecť a obuť, pozapínať si gombíky a zaviazať šnúrky,
samostatne sa najesť (používať príbor), automatizované hygienické návyky,
správne vyslovovať všetky hlásky, vyjadrovať sa plynule aj v zložitejších vetách,
správne držať písacie potreby (sklon papiera, prítlak písacieho materiálu),
napodobiť tvary písma, geometrické tvary,
kresliť tak, že línie sú pevné a neroztrasené,
nakresliť postavu so všetkými základnými znakmi,
poznať základné farby, geometrické tvary,
počítať do 10, poznať číslice 1 – 10,
rozprávať obsah krátkej rozprávky a rozumieť jej obsahu,
naučiť sa naspamäť detskú pesničku alebo básničku,
vysloviť krátke slovo samostatne po hláskach,
poznať celé svoje meno, adresu, mená členov rodiny,
poznať dni v týždni, ročné obdobia (prípadne aj mesiace v roku),
rozlišovať, čo je viac, menej, veľa, málo, trochu,
behať, preliezať, chytať a hádzať loptu, skákať cez švihadlo, robiť kotrmelec dopredu.

lenka2710
19. feb 2020

Moja ma tiež 5 a dostať do nej aspoň 2 deci vody za celý deň je výkon hodný uznania! Už som jej skúšala dávať piť všetko možné, len až pije a nič! V lete v pohode, ale cez zimu katastrofa
Po cikani sa utrie, po kakani tiež, ale to skontrolujem keď je doma! Papa tiež len vidličkou alebo lyžicou! Ruky jej musím vždy pripomenúť umyť, ona nemá čas 😂 takže máš úplne normálne dieťa doma
Inak po rozumovej stránke podla logopedicky vie všetko, čo ma vedieť, dokonca aj navyše, len takéto bežné veci treba pripomínať

autor
19. feb 2020

@sona463 vdaka, to je uzitocne

autor
19. feb 2020

@lenka2710 asi su nejako podobne nastavene

autor
19. feb 2020

@miadi toto bude dnes moj zly sen 😂

evkamotka
19. feb 2020

Ja si pamatam seba ze este zaciatkom zs som casto mavala vystipanu pisulu. Az som sa v noci budila ze stipe, rodicia ma potom sprchovali chladnou vodou na upokojenie stipania. Asi som sa zle utierala. Preslo to casom a teraz som normalna 🙂

autor
19. feb 2020

@evkamotka OK, vdaka 🙂

luccija
19. feb 2020

Neboj sa do nástupu do školy veľmi vyspeje.za ten polrok sa veľmi zmení.A sila kolektívu spraví svoje.Tam si utrie sopel do rukáva a vysmeju ju.Pit musí sama to ju nebude žiadna učiteľka v škôlke napomínať.staci jej nenapadne povedať, že môže odpadnúť, nebude vedieť ísť na WC a pod ....má pitie k desiatej, obedu musí si to regulovať.Tam si už bude zapisovať úlohy, pripravovať zošity, nič nezabudnúť, dozreje.Motivuj ju k tomu pitiu v škole bude musieť rozmýšľať pitný režim je veľmi dôležitý.

autor
19. feb 2020

@luccija vdaka za prispevok. Dobre, prave uz spia tak s chladnou hlavou si davam zavazok, ze sople a vystipanu pisulu budem brat podla moznosti s humorom a nesustredit sa na to, lebo to sa same napravi a zameriam sa na to pitie len

marca12
19. feb 2020

Je mi to trapne,ale moj chlap si dodnes nevie vytriet zadok docista a to ti piviem,ake mam nervy,ked hadzem trenky do pracky a toto vidim. Fuu keby ma vtedy svokra pocula kliat 😀

marca12
19. feb 2020

Moje krsnata este v prvom aj druhom rocniku sa stavalo,ze mali zle utrety zadok po velkej. Chlapci aj neskor. Kamoska vraj naucila deti tak,ze ak doniesli zo skoly okadene gatky a slipky,tak si museli v rukach prat.

autor
19. feb 2020

@marca12 To gatky prat som uz skusala, vobec to nefunguje u nej. Vyperie, ako keby to nejaka zabava bola.
Muz ma pobavil 😨 😀

eliska13
19. feb 2020

Kúp mokré servítky na zadok😅

eliska13
19. feb 2020

Nemá ekzém prečo sa škriabe v lakťoch?

autor
19. feb 2020

@eliska13 nie nema, mozno trochu suchsiu kozu, ked ju nenatrem, takze toto sa stava zriedka, ale akurat dnes zas. skrabavala sa aj za vlasami, ked sa potila, ale ostrihala som jej vlasy, aby mala akurat ten krk holy.
Hah, mokre servitky. Mne sa to proste zda absurdne, uz teraz pouzivam krem na zapareniny 9 krat pre nu a 1 pre maleho brata. Ale uvidime, aky ten bude, ked bude mat 5

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
angelinja
20. feb 2020

prepac ale nechpaem ako niekto moze toto riesti???to mi dava odpoved jedine to ze nemas skutocne problemy, 5,5 rocny chlapec ani ma nenapadne mup ovedat nech si sam utrie ritku., ruky sa mu nescu umyvat po wc- KTOREMU DIETATU SA CHCU???? ze si utiera sopel do rukava???????kks co riesis?????? TO JE VTIP??? ano aj moj si utiera je to dieta a akoze ty si neutres niekšedy sopel do urkava ked si leniva vstat z postele???boze toot co je uz za temy..a ano aj pit sak to je dieta , preto sa detom ponuka pit lebo si vypytaju az ked su totalne vyprahnute vacsinou...leb bo maju ine zalezitosti napríklad su zahladene do telky alebo sa hraju alebo tisis cinych moznosti...prepac ale toto co si napisala je na psychiatriiu ja uz nechpaem to ozaj tato nasa generacia je fakt uz dogabana prepac