Cievkované dieťa a škôlka

21. jan 2024

Ahojte, prosim, ak by sa tu našiel niekto, koho dieťatko muselo byť od malička pravidelne niekoľkokrát denne cievkované (každé 3 hodiny), ako ste postupovali keď malo dieťatko nastúpiť do škôlky? Je jediným riešením zostať doma na predĺženej rodičovskej dovolenke? Vďaka za vaše tipy!

deti95060810
21. jan 2024

po mentálnej stránke je Ok?

autor
21. jan 2024

@deti95060810 ano, absolutne v poriadku

deti95060810
21. jan 2024

môže sa stať že ti dieťa jednoducho do mš nezoberú, pretože povinná školská mš je v 5 rokoch .
jedine východisko je predĺžená RD

autor
21. jan 2024

Skor by ma zaujimal nazor niekoho kto ma osobnu skusenost, ako to riesil. Dakujem

janage
21. jan 2024

Osobnú nemám, ale poznám prípad, keď dieťa bolo diabetik a bolo nutné dávať inzulín. Mamka sa dohodla so školkou, dieťa chodilo tuším na pol dna a podávanie realizovala ona.
Škôlka ale bola súkromná sa mi zdá.

kaktusik007
21. jan 2024

cievkovat? akoze sorry, ale toto je dost vazna vec. A teda dufam ze mas dievca, pretoze cievkovat chlapca nemoze ani bezna zdravotna sestra.

janage
21. jan 2024

Na ZŠ zas poznám dieťa, kde mu mamka robí asistentku a pripomína, pomáha keď treba. Tam tuším je aj pumpa ale veľmi kolíše stav. Funguje im to dobre

autor
21. jan 2024

@kaktusik007 vysvetlis mi prosim co si chcela tvojim prispevkom do tejto temy povedat. Vdaka

janage
21. jan 2024

Na FB je skupina Zavretá škola. Skús tam napísať možno poradia, nasmerujú. Ozvu sa rodicia.

pietra
21. jan 2024

Osobnú skúsenosť nemám, ale do bežnej škôlky ho s najväčšou pravdepodobnosťou nezoberú. Toto si asi nikto na zodpovednosť nezoberie, v škôlke pracujú učitelia, nie zdravotníci.
Hľadala by som skôr špeciálnu škôlku pre deti so zdravotným znevýhodnením.

autor
21. jan 2024

@janage dakujem, je to nieco ine, ale vdaka za spravu. Tiez som rozmyslala nad tym, ze by som dieta dala len na 4 hodiny (doobeda), ale aj tak by som musela raz prist kvoli cievkovaniu. To by sa dalo, jedine ak by mi zamestnavatel pristupil na pracu z domu...

kaktusik007
21. jan 2024

co som chcela povedat? ze vyzadovat od uciteliek v skolke, aby dieta cievkovali, je proste absurdne. Taketo dieta je s dlhodobo nepriaznivym zdravotnym stavom a presne pre taketo dieta /teda jeho rodica/ je predlzeny rodicovsky prispevok do siestich rokov veku.
Nasledne - bude potrebne ak zdravotny problem bude pretrvavat - riesit ZDRAVOTNEHO asistenta pre dieta ci uz na predskolsky rocnik v skolke, alebo do skoly.

a rovnako som tym chcela povedat, ze ak ide o dievca - zdravotna sestra to da. Alebo poucena a naucena matka dietata - avsak ina osoba asi legislativne nebude v poriadku. A v pripade chlapca to naozaj nemoze robit uz len tak hocikto, ani obycajna zdravotna sestra.

autor
21. jan 2024

@pietra to mi je jasne, ja by som popravde tuto zodpovednost asi ani nedokazala niekomu zverit

janage
21. jan 2024

U nás v škole je niekoľko integrovaných deti, telesný postih rôzneho druhu. Od pohybových obmedzení, cez diabetikov apod. Tam kde deti potrebujú speci asistenciu robí to väčšinou mamka. Bežnú robí asistent pridelený škole a spolužiaci. Napr. odprevadia na wc. Mamky sú na opatrovatelskom keďže ide o vážne diagnózy a deti nie sú celý deň v skole.

janage
21. jan 2024

@kaktusik007 ale autorka nikde nepísala, že očakáva, že to bude robiť učiteľka v škôlke. Pýtala sa či je spôsob akým by dieťa škôlku navštevovať mohlo.

autor
21. jan 2024

@kaktusik007 no prrrrr... ja som ani len naznakom nespomenula, ze by som od ucitelky v skolke pozadovala, aby cievkovala moje dieta 🤚
Pytam sa na osobne skusenosti, ci je jedina moznost predlzeny rodicovsky zo zdravotnych dovodov a prip.ak niekto v takomto pripade ziadal, ci mu bol uznany. Dakujem za pochopenie.

autor
21. jan 2024

Prip.ci niekto "odbehoval"z prace za dietatom s takymito potrebami, ci sa to dalo zvladnut, ci to skolka umoznila...

jaskolka
21. jan 2024

Tak bežná škôlka ho zrejme nezoberie, možno nejaká súkromná, podľa dohovoru,alebo špeciálne MS. zároveň ty ťažko budeš hľadať klasické zamestnanie, keďže potrebuješ každé 3 hodiny ísť cievkovat dieťa. Je možné požiadať o predĺžený rodičovsky, ale ty podľa toho, ako píšeš, zrejme chceš, aby chodilo do škôlky.
Aky je jeho zdravotný stav? Nie je možné zaviesť permanentny kateter? Urostomia?

luliu
21. jan 2024

@kaktusik007 ukľudní sa, na čo tu útočis? Nikde nepísala, že chce, aby učiteľky dieťa cievkovali..... Nechápem na čo sa zapájas do diskusie, keď chces len utocit

nikpa
21. jan 2024

Trosku mimo tvojej otázky ale ty si určite podaj žiadosť o predĺženie RP bez ohľadu na to ci pôjdeš do práce alebo nie. Môžeš chodiť súbežne aj do prace, mať home office alebo na pár hodín (ako sa ti podarí) a malá do školky aspon na pár hodín. Môžeš poberať plat aj RP.

janage
21. jan 2024

A ešte je potrebné vziať do úvahy, že aj "bežné" deti sú po nástupe do škôlky veľmi často choré. Neskomplikuju dieťaťu časté choroby zdravotný stav, čo má teraz? Máš vykryté opatrovanie počas choroby? Ak bude chorobnosť štýlom týždeň v škôlke, dva doma?

pietra
21. jan 2024

Autorka, podľa mňa nie je reálne z práce odbiehať, ak je cievkovanie nutné každé tri hodiny. To by si tú škôlku musela mať pomaly pod oknami práce. Pretože ak si spočítaš cestu do práce a späť, samotné cievkovanie, ... však by si len poletovala medzi prácou a škôlkou a nič nestihla odpracovať.
Podľa mňa ostať na predĺženom rodičovskom a kontakt s deťmi riešiť iným spôsobom. Alebo pohľadať špeciálnu škôlku, ktorá má aj zdravotnú sestru.

galganka
21. jan 2024

Nám to hrozilo s najstaršou, našťastie sme sa tomu vyhli. Predĺžený rodičák som na ňu mala, ak by sme museli cievkovať, žiaľ do škôlky by nechodila a to sme ju mali cez ulicu. 🤷🏼‍♀️

autor
21. jan 2024

@nikpa dakujem za tvoju odpoved. Ziadat si budem, otazne ci uznaju, kedze teraz velakrat zamietaju i ked sa jedna o nelahke diagnozy. Dieta sa vyslovene pyta do skolky, ma rado kontakt s inymi detmi, chce byt rovnake ako starsi surodenec. Ja zaroven uz mam doma ponorku, zamestnavatel by zrejme vedel vyhoviet ohladom skrateneho uvazku a praci z domu. Na velky uvazok to ale aj tak nevidim, kedze kadejake virozy riesime kazdu chvilu...

autor
21. jan 2024

@pietra nejde mi ani tak velmi o tu pracu ako skor dietatu "dopriat" to co robia aj ine deti, aby co najmenej pocitovalo svoju "inakost"

autor
21. jan 2024

@galganka cize sa to u vas vyriesilo skor ako dieta nastupilo do skolky?

lianka123
21. jan 2024

Ahoj, my mame zdravotnicku v skolke, sme statna skolka.. cize podla mna sanca je. Treba sa pytat

nikpa
21. jan 2024

Vyskúšaj podať, keď to nevyjde tak napíš odvolanie. Pretože toto je naozaj taka diagnóza, že dieťa ťa reálne potrebuje každé 3 hodiny a za takých okolností normálne do práce nastúpiť nemôžeš.
No a keby si mala RP aj prácu na pár hodín, môžeš zaplatiť aj súkromnú škôlku, tam ti vyhoveju skôr ako v štátnej.

galganka
21. jan 2024

Nie, už bola v škôlke a zdravotný stav sa zhoršoval. Boli sme prakticky tesne pred začatím denno-denného cievkovania. Zmenili sme ale potom lekára, nasledovala operácia a už cievkovanie nehrozilo. Ak by sme neriešili zmenu lekára, ten ma už postavil pred hotovú vec, minimálne trikrát denne, škola nehrozí, kazdá choroba je problém.

letfenixa
21. jan 2024

Mali sme v škole diabetika, ktorého mama chodila pred kazdym jedlom mu merať cukor, pichať inzulin, nosila mu každý deň obed. Pracovala sama na seba a vo vzdialenosti 5 minút od školy.