Chovanie 6 ročnej dcéry (asi) kvôli kamarátom

27. máj 2022

Baby idem si k vám po radu ...
Dcéra má takmer 6rokov , ide o to že máme takú partiu deti na ulici a strašné sa zmenila chovaním ...ja viem že deti majú rôzne fázy , obdobia ale toto je moc , už aj na koňa ..vychovali sme ju slušne naozaj ale už nevládzem ...nechce zdraviť , papuluje neskutočne , a keď jej dohovarame alebo aj zakazujeme tak iná sa nám normálne smeje do očí ... neskutočne ju mám chuť niekedy tak strieskat nech sa uvedomí ...a hlavne to jej vysmievanie do očí ,keď jej človek niečo vysvetľuje ...dohovára ,že takto nie...priznám sa že už aj po riti dostala ,čo mi nervy rupli ...manžel je tiež už na prášky...a horšie je ,že viem odkial to pravdepodobne pochádza,pretože vidím že tie deti sa chovajú tak k rodičom ..
Obmedzili by ste s nimi kontakt? My maminy sme tiež kamarátky ale tie jej deti sú neskutočne a moja všetko od nich nasáva ....presne aj tie gestá, tón hlasu a podobne ,opakuje po nich ...nechcem jej zakazavat kamarátov v 5rokoch ,ale ja už neviem 🤷

ddaassuullaa
27. máj 2022

Zakazes tychto, najde si casom inych podobnych🤷‍♀️ odmalicka detom vysvetlujem, ze cely zivot sa budu musiet stretavat a hlavne vysporiadat s ludmi, ktori im nesedia. Syn je uz dospely a uz nema problem zvladnut aj "blbcov". Dcera je v puberte a ta este mava samozrejme tazke srdce na ine spravabie a prejavy rovesnikov, ale porozpravame sa, otocime na srandu a je spokojnejsia.
Na zaciatku to bolo ako obohrata platna, opakovanie po inak vychovavanych detoch. No snazila som sa vysvetlovat, ukazovat priklady, ci niekde inde, kde sa dobre citia, take vidia - skolka, skola, stari rodicia, rodinni znami a priatelia, kruzky a treningy. A ked bolo najhorsie, nastavovala som zrkadlo - ako sa chovali oni, ukazala som im na spravani voci nim. Ale kludne, za kazdu cenu som.sa snazila.nedat vytocit, to som brala ako osobne zlyhanie. Radsej som.zaliezla do kupelne a chladila si tvar v studenej vode...nebolo to vzdy lahke, ale zvladli sme. Vybrali sa myslim tou cestou, ktorou boli vedeni doma od zaciatku. Drzim palce

autor
27. máj 2022

@ddaassuullaa ďakujem za názor , ja už som zúfalá, my jej dohovarame , snažíme sa aj muž , ale ona sa nám normálne vysmieva ...je to zlyhanie že mi rupnu nervy pravda , uvedomujem si to ,ale nevládzem naozaj ...oni tie deti stále za ňou chodia , každý deň sú páky spolu preto rozmýšľam že či nebude lepšie aspoň trošku obmedziť kontakt...pretože v priamom prenose vidia ako sa chovajú stále

saxana000
27. máj 2022

5 rocna nema co robit na ulici sama..mas tam byt s nou a dohliadnut na to s kym a ako sa rozprava a kto sa ako bavi s nou.ak by som si vsimla taketo spravanie hned by bolo po kamaratstve ako medzi detmi tak medzi dospelymi.

autor
27. máj 2022

@saxana000 ona samozrejme nie je sama, ale som s ňou ale oni sú sami na ulici ...ale som rada že má niekto taký istý názor lebo pod nich som veľmi uzkostliva...

autor
27. máj 2022

@saxana000 oni sa k nej nesprávajú zle povedať nemôžem ale veľmi zle sa chovajú k rodičom , žiadny rešpekt, úcta nič a zato neviem , pretože to vidí...a veľmi sa zmenila

motovidlo
27. máj 2022

Ja by som cielene hľadala inú skupinku na stretávanie - krúžky, iné ihrisko, materské centrum a pod. Čím bude staršia, tým viac ju budú rovesníci ovplyvňovať a tým je dôležitejšie, aby bol ten vplyv správny - ak vás už teraz nerešpektuje a papuľuje, predstav si, čo bude v takej partii vyvádzať v puberte.

autor
27. máj 2022

@motovidlo veď toho sa bojím , ona bola vychovaná , dobrá , ale úplne sa otočila ..veľmi ma to trápi ,lebo nie sme rodičia ktorý sa nestarajú a neriešia ...ale veď tie deti sú aj moja vizitka , a ona surovo v 6rokoch povie predavačke ,že nepozdravim tá, lebo sa mi nechce??? Skoro som odpadla...

ddaassuullaa
27. máj 2022

Mozno aj ano, obmedzit, ze jej najdes ine aktivity a nebude mat tolko casu travit s takouto partickou. Kazdemu obcas rupnu nervy, oreto som ja utekala schladit si hlavu. Nastastie, ked ja som uz sla vybuchnut, muz zachoval chladnu hlavu a naopak. Talze skuste najst na poobedne aktivity nejake kruzky, ihrisko mimo ulicu, nejake sportove cinnosti, v ktorych by mohla pokracovat aj v skole. Vyslovene nezakazovat, ale odviest pozornost inam

autor
27. máj 2022

@ddaassuullaa áno ono som to aj tak myslela že nepoviem jej ,nebudeš sa s nimi hrať , baviť atď ale že teda budeme niečo iné robiť ...len ona sa za nimi stále pýta , oni sa k nám stále hrabú hrať

autor
27. máj 2022

@ddaassuullaa maminka mi jednoducho zavolá ,že poslala ho k nám hrať lebo sa pýtal k nám ...🤷

ddaassuullaa
27. máj 2022

Fuha, tak toto by som domov nedovolila, vzdy s nejakym vhodnym vysvetlenim - nemas upratanu izbu, ocino je unaveny z prace, zabudla som, musime este ist do obchodu a pod...a naucia sa neposielat ku vam ich deti. Drzim.palce,.je to beh na dlhsiu trat

autor
27. máj 2022

@ddaassuullaa ďakujem , budem to musieť nejak spraviť ,pretože ja tiež neposielam deti ,k niekomu sa hrať ...a nepáči sa mi to...vôbec

ivik111
27. máj 2022

Ahoj,ja mám toto skoro s 5 ročným synom...nehovorím,že bol predtým anjel,ale čo sa s ním deje v poslednej dobe,tak už som hodná na lexaurin!samozrejme pred bytovkou partia o niečo starších detí a on od nich doslova "nasáva"všetko ako špongia🤦🤦slovník,gestá,naprieky,sácanie...nepáči sa mi to,upozorňujem, vysvetľujem ,ale on ako zhypnotizovany!najradšej som,keď sme mimo sídliska,ale on má tie decká strašne rád,čiže sa tomu nevyhneme.Neporadim,ale nie si sama v podobnej situácii..

autor
27. máj 2022

@ivik111 oni sú približne rovnako starý všetci ...ale hrôza ...ona bola práveže super, bola vychovaná, kľudná ,vedela čo sa patrí a teraz ,no sklamaná som ..ona po nich opakuje gestá, výrazy ,všetko ...zlá je k súrodencovi lebo to vidí u nich že sa len bijú a hádajú ...a ona sa im chce podobať

elizabet173
27. máj 2022

kamaráti, ktorí sa takto správajú, by k nám nechodili ani náhodou a tiež by som hľadala iné miesta a iné činnosti na trávenie voľného času. Doma sprísniť pravidlá, ak ich poruší, nasleduje trest, pridať povinnosti v domácnosti, ale stále ju ubezpečovať, že ju máš rada. Ako si reagovala, keď povedala predavačke, že ju nepozdraví, lebo sa jej nechce? Mala si jej nastaviť zrkadlo - neurobiť niečo, čo si jej sľúbila, povedať jej, že sa ti nechce, že aj ty máš právo sa takto rozhodnúť a zároveň jej povedať, prečo to nerobíš. Nechali ste to zájsť ďaleko, je najvyšší čas to riešiť.

autor
27. máj 2022

@elizabet173 ako povedala som jej svoje , nenechala som to tak , aj pred predavačkou som to riešila aby vedela že to nie je u nás bežne ...tak snažím sa ...ale je to strašné , clovek len spomína ako bolo s ňou dobre...vieš nechcela som byť semetrika ktorá jej zakazuje kamarátov , je nás tu malo , zo začiatku som bola rada že má aspoň niekoho ale už to presiahlo medze

elizabet173
27. máj 2022

vieš, je namáhavejšie ísť s dieťaťom napr. do útulku a venčiť psíka z útulku, alebo tráviť čas iným zmysluplným spôsobom ako nechať ho hrať sa na ulici. Bolo by mi srdečne jedno, či vás tam je málo, veľa alebo tam bývate iba vy ako rodina, ale s tými deťmi by sa moje 6 ročné dieťa nestýkalo. Ešte máš pár rokov možnosť ovplyvniť, s kým bude tovje dieťa tráviť voľný čas a formovať ho.

autor
27. máj 2022

@elizabet173 mam doma 5psov 😄 ale áno ja viem ako to myslíš , musíme niečo vymyslieť s mužom ...

autor
27. máj 2022

@elizabet173 na nejaké krúžky ju prihlasime a budeme chodiť mimo ,kým ju to neprejde

unicornlady
27. máj 2022

U nás chodia dievčatá napr. na tanečnú alebo krúžok "šikovné ruky". Možno aj u vás niečo také je.

elizabet173
27. máj 2022

škoda, že ste to neurobili už dávno, držím palce.

autor
27. máj 2022

@elizabet173 veru škoda , ďakujem

autor
27. máj 2022

@unicornlady vieš čo nie jediné v meste , my sme mala dedina

unicornlady
27. máj 2022

U nás aj v dedine je napr. skauting, spevácky, ale tanečná v meste, to hej.

ropucha6
27. máj 2022

Tiez by som sa nenapadne snazila zmenit partiu 🙂 ale zas ja som celkom priama, ja by som asi aj pred “kamoskou” ci detmi povedala, ze takto sa slusni ludia nespravaju a nezelam si to vo svojom okoli.

lujza10
27. máj 2022

@saxana000 presne 👌

nwnw
27. máj 2022

Toto riesim tiez. Len u nas su take deti v skolke. Rodicia nezaujem. Ucitelky hotove. Ti najvacsi tupci maju este aj dar strhnut dav.

elenka.k
2. jún 2022

Ješkové oči, to akokeby si o mojej písala /vtedy keď bola menšia a mala také obdobie/ fakt u nej nič nepomáhalo a mňa išlo roztrhnúť, čo robila také masky na mňa, raz som na ňu tak doslova zvrieskla, / neviem určite som jej aj jednu dala, po riti/ že sa až zľakla, zobrala som jej tuším všetko, všetko čo mala rada a odišla so slovami buď sa naučíš, alebo budeš sama a bez ničoho, odmietala som kontakt s ňou, nepovolila som jej vyjsť z izby, aj keď už sľubovala ...Musela si uvedomiť, že toto si nebude dovoľovať, tiež som jej potom pritykovala, že nie je tá a tá /jedna z jej kamosiek/ nech neopakuje po nich, že ona je ona a ak opakuje je strašné škaredá. A tiež som hneď zopakovala - napodobňovala a o dosť škaredsie, všetko čo dcérka a to aj von, aby sa hanbila. Nech si uvedomí, nech vidí. Našťastie to trvalo krátko.... to zlé obdobie, držím palce aj Tebe aby s tým dcérka už prestala. Teraz mi už riešime pubertu ... Našťastie, nenabija s ňou veľmi, no akokeby 😁🤭

vivuska666
2. jún 2022

Zakazala by som jej kamaratov, mamickam povedala svoje. A dovi dopo.