Chlapec v škôlke učí moje dieťa neslušné veci

4. okt 2023

Ahojte. Syn chodí druhý rok do škôlky(bude mať 5). Ku koncu minulého šk roka nastupil do triedy aj ďalší chlapec. No a odvtedy moj syn chodí domov ako zbláznený. Piští, predvádza sa, rehoce sa na ničom..dovtedy bol úplne zlatý normálny, a teraz bežne spomenie slova zasran zasraty atd.. a vkuse hovorí, že to ma ***** naučil. Dnes to zaklincoval tým, že prišiel domov a ukazuje mi stredný prst, so slovami -toto je faker 🤐 a potom fu*k you .. to povedal dnes hadam aj tri razy, kým pochopil, že si neželám aby to hovoril.. doteraz som to s učiteľkou neriesila (chlapec žije iba so starkou a ocom -ktory má tiež povesť grazla) tak ako na jednej strane chápem, ale dnes ma to úplne dorazilo. Určite budem o tom s ňou hovoriť.. ako by ste to riešili vy?

denisah6
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mircalla
4. okt 2023

No rozhodne by som to riesila s ucitelkou. Mali sme podobny pripad. ucitelky si boli toho vedome, chlapec mal udajne dake psycho diagnozy. Rodicia aspon spolupracovali a chodil s psychologovi (aj na odporucanie skolky). Ale na milion percent by som to spomenula. Neverim, ze o tom nevie. Otazka je, ci bude hrat prekvapenu alebo o tom vie a neriesi. Nase to teda riesili

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
letfenixa
4. okt 2023

Mali sme to isté, chlapca s diagnozami plus žil iba s mamou, ktorá mala 2 práce a všeličo syna naučil.

kacena4
4. okt 2023

no v skolke nic nevyriesis, ucitelka nemoze za to ako si rodic ne/vychovava svoje dieta. skor sa zameraj na svoje dieta vysvetluj mu, ze takto sa go vasej domacnosti nerozprava ..... vsetko je o vychove, deti v skolke chytaju nie len dobre veci ale aj zle. dolezite je aky postoj zachova rodic. dieta nechape ze je to nevhodne, musi sa to naucit

ziarifka
4. okt 2023

Dcéra za mnou prišla: "Mami, strelím ti po pysku. " Chvíľku rehot a potom: "Mami, čo je to pysk a prečo sa po ňom strieľa?" Má to od spolužiačky z úplne vzornej usporiadanej rodiny. Ešte ju naučila vyšprtávať si ušný maz a jesť ho, že je to pochúťka... A pravidelne sa pýta, kto je to cvok, debil, imbecil. Nepoužíva to, ale nie som nadšená, čo tam pochytí.

nikpa
4. okt 2023

Môžeš riešiť s učiteľkou ale neviem či to pomôže. Ak je raz dieťa nevychovane z domu, nepomôže, že v škôlke ho bude učiteľka upozorňovať a dohovárat. Popravde, ešte ti toho veľa zo škôlky a aj zo školy prinesie. Skôr by som sa zamerala na osvetu a výchovu svojho dieťaťa lebo to je jediné, čo môžeš ozaj ovplyvniť.

autor
4. okt 2023

Ďakujem za rady, učiteľke to každopádne poviem, ale naozaj bude lepšie sa zamerať na syna a vysvetľovanie

denisah6
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
yanni
5. okt 2023

@denisah6 Ano, takemu dietatu nevysvetlis, ked to ma doma na dennom poriadku. Ale TY mozes vysvetlit svojmu dietatu, ze toto nie je korrektne spravanie a takto sa v normalnom pripade nikto s nikym nerozrava, ze je to urazlive a ponizujuce. Pises, ze tvoje dieta ma 5 rokov. % rocne zdrave dieta vyrastajuce v zdravom prostredi by to malo pochopit. Moja najmladsia ma 4 roky a ona si to vie pekne ustrazit. Tiez maju v skolke jeden taky vykvet a moja ho "vychovava". Len ja doma detom prakticky od narodenia vstepujem slusne spravanie, vysvetlujem dookola a nie az, ked sa vyskytne takato situacia. Ak sa vyskytne, tak uz si to vedia sami zregulovat. Mame 5 deti a ani jedno z nich domov nenosilo podobne vyrazy.

denisah6
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
yanni
5. okt 2023

@denisah6 S jazykmi, s ktorymi deti vyrastaju od narodenia, to nema nic spolocne. Pri neskor naucenych jazykoch, aj ked v rannom veku, je ten cit pre ten ktory jazyk iny. A ano, aj pre nadavky. My sme trojjazycna rodina, a jedno, kde sme zili a ake jazyky deti mali v skolskych zariadenia, nikdy nenadavali a nic nepreberali od inych. Ani andavky, ani bitky. Ono velmi zalezi aj na prostredi, v ktorom dieta vyrasta a sa aj celkovo pohybuje. hlavne tie prve roky (ca. pokym pojde do skoly, evtl. este aj preve skolske roky) dieta velmi formuju. Slovenko je este take "nepomiesane", nemas velke rozdiely, tam sa neda co velmi pokazit. ja neviem, mozno mam len take deti, co si uz same vedia vydedukovat, co je ok a co nie. Nemam pocit, ze by som musela nejak extremne vysvetlovat, co je ptavne a co nie. Mozno je to ale aj porstredim, v ktorom hlavne posledne dve deti od narodenia vyrastali a aj v ktorom vyrastaju teraz. V skole ich maju "pod kontrolou" a v skolke, ako pisem, mala najmladsia di letnych prazdnin len jedno take dieta. Nastastie chlapec uz je v skole a bol v nasej skolke len jeden rok.

tanyag
5. okt 2023

Ja si tiež myslím, že to musí to dieťa počúvať buď doma alebo v nejakom kolektíve.
Dám príklad - ja (žijem s dcérou sama) nepoužívam vôbec vulgarizmy, nadávky - ani slová ako debil, imbecil, trdlo atď. Dcéra tiež zo škôlky príde s rôznými slovami ale dá si vysvetliť, že to nie je pekné, samozrejme nechápe, lebo iné deti sa na tom smejú, ale u mňa to sranda nie je. Taktiež som moju dcéru na ihrisku počula povedať - Ci kokos, boha ti, do pindy...stopla som ju hneď a keď som sa opýtala odkiaľ to má, povedala, že od tej a tej dievčiny. Čiže z domu to URČITE nemá, má to z kolektívu, v ktorom sa pohybuje.
Tiež keď počujem ako sa niektoré matky rozprávajú s deťmi, tak mám dosť...ako jedna matka dokáže povedať svojmu dieťaťu - Poď sem, lebo ti jednu pri*ebem, ty si úplne j*bnutá, jak ti jednu zaj*bem, tak uvidíš 🤮🤮🤮 A samozrejme to moje dieťa počuje, tak ako to počujú aj iné deti. Ešte jedno šťastie, že dokážem svojej dcére vysvetliť, že to je škaredé a takto sa rozprávať nesmie 🙏🙏🙏 a ona tie slová neopakuje, dokonca keď počuje niekoho takto hovoriť, ešte ona ich upozorní, aby takto nehovorili a upozorní aj dospelého.
Takže jedine ti radím, posadiť si svoje dieťa a vysvetliť mu, že takto sa nerozpráva. Držím palce.

denisah6
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tanyag
5. okt 2023

@denisah6 Veď o tom píšem, že tie deti to niekde počuť musia, či už doma alebo von, v škôlke, v škole, v kolektíve. U nás na ihrisku by sa dieťa naučilo všetky "vybrané slová" tak ako od rodičov, tak aj od deti. A čo s tým spravíme? Ihrisko sa zmeniť dá (síce je to všade rovnaké) ale škôlku, školu nebudeme kvôli tomu deťom meniť, no nie? Preto je dôležité to tým deťom doma pekne vysvetliť a ak to ostatným rodičom nevadí, tak to už je ich vec 🙂