Ahojte,
jedálny lístok v našej MŠ je strašný, obsahuje veľa prekombinovaných jedál a tiež dosť nezdravých jedál a nápojov. Používa sa margarín namiesto masla, dávajú sa sladené čaje a sirupové vody, chýba čerstvé ovocie a zelenina, namiesto čoko pudingu s banánom by som vedela predstaviť zdravý jogurt + banán... Aj tak veľa detí má menej zdravý jedálniček doma, tak by sa mohli zdravšie stravovať aspoň v škôlke...
Niektorí rodičia sme sa sťažovali, no nie je ochota o zmenu. Že vraj jedálne lístky je časovo veľmi náročné prerobiť. Hľadala som na internete zdravé jedálne lístky, že by som stiahla z webovej stránky iných MŠ, no našla som iba dva extrémy: buď je jedálny lástok nezdravý alebo je už príliž "bio", čo by zase znamenalo značné zdraženie...
Chcem sa preto spýtať, či nemáte niekto vo vašej škôlke taký jedálny lístok, ktorý stojí za to, nechýbajú v nej denne čerstvá zelenina+ovocie, ale zase nie je každý druhý deň tempeh, chlorella alebo batátové gnocchi s tofu omáčkou ozdobené kaviárom... 🙂
Ide mi hlavne o to, aby jed. lístok obsahoval minimum cukru + čerstvú zel. a ovocie.
Ak viete o takom jed. lístku, prosím, podeľte sa oň, príp. pošlite link na web stránku...
Ďakujem!
Skolky funguju na starych normach komunisticke kvasnicove pomazanky a bryndzove polievky.a toto sa tak skoro nezmeni.vyhladaj sukromnu skolku alebo bravaj dieta na obed domov ina moznost neni
to mozno najdes v sukromnych MS, ale v statnych su tie jedalnicky viac menej rovnake, u nas sa mnohym nepacilo, ze sa detom nedava cista voda, argument MS bol, ze deti nie su z domu zvyknute na cistu vodu...
tiez mi nie je jasne, preco sa tie jedalnicky rokmi vobec nezmenili, resp. len minimalne, a stale sa varia jedla, ktore nechutia vacsine deti, nikomu neprekaza, ze sa tym padom jedlom strasne plytva
@oblivian súkromné školky majú brutálne jedla v Ba, ale za jedlo platia rodičia 4.5€ (info tri roky dozadu)... Ak rodičia v škôlke hlasovali za tieto prevádzky, bola to ledva tretina rodičov lebo to bolo príliš drahé.
Nechcime ale lacné a kvalitné. Za kvalitu sa platí
to je problém aj škôl, okrem jedneho dna, kde je čistá voda, je stále sladený nápoj, každý týžden buchty a často dávajú lacné kukuričné keksíky
Suhlasim a drzim palce! V skole mojich deti je 4x do tyzdna maso!! a raz biela muka. Stazovali sme sa.. odpoved - inak deti nic nezjedia.. cele zle.
@liz_lemon tak v nasej skolke maju zadobnik na vodu a ak deti chcu idu si vodu nabrat kedykolvek.nasa si prvy rok chodila capovat aj k obedu lebo nebola naucena na sladene malinovky..postupne sa samozrejme naucila aj na dzusiky malinovky a sladke caje ale primarne ked je smadna si vzdy vypyta vodu.
Už som tu to viackrat písala, keď chodil syn do MS, tak sme navrhli, že miesto cukru, med, alebo trstinový cukor, miesto margarínu nirmalne maslo, miesto sirupovej vody cistu, alebo obyčajný čaj. Miesto bieleho pečiva aspoň 2x celozrne pečivo, nie trvanlivé ale čerstvé mlieko, miesto krupice a pudingu radšej jogurt a ovocie + ešte nejaké uoravy Vedúca súhlasila. Urobila rozpočet. Mal sa navýšiť cca o 10’EUR mesacne.
1. Polovica rodičov nechcela platiť viac
2. Další rodičia mali problém prečo nie sirupy a sladeny čaj lebo ich dieťa nepije cistu vodu
3. Ini rodičia mali problém s pečivom, další nechápali prečo nie trvanlivé mlieko
Výsledok? Nechali sme to tak
@diamond007 Jasné, viem, že za kvalitu sa platí. A to tu na krajnom východe Slovenska je nepredstaviteľné... 🙂 Len keď som navrhla, že by sa mohlo vynechať sirup z vody, odvetili mi, že potom nevyjdú kalórie, ktoré treba dodržať... Ale na druhej strany jablko tam pridať nemôžu, lebo... Lebo?! Preto hovorím, že nechcem nič extra, len trošku upraviť - napr. puding vymeniť za biely jogurt s lyžičkou lekváru... Tak málo by stačilo, len keby bola ochota... Tak teda chcela by som skúsiť nájsť taký jed. lístok, ktorý by bol zdravší, ako ten náš aktuálny a kuchárky by ho mohli okopárovať... 😀
@oblivian všetci sú zdravé stravovanie, kým nemusia otvoriť peňaženku.
Daj si koľko spraví rozdiel jogurt a koľko puding.
Koľko čerstvé mlieko a koľko trvanlivé.
Koľko med či trstinový cukor a koľko obyčajný biely.
A potom skús vypočítať celkovo koľko to urobí na mesiac a povedz kamoškam. Či by s tým súhlasili.
@oblivian ahoj. Ja som z jedalnicka v synovej skolke na nervy. Trvanlive, krabicove mlieka, 1 jablko za tyzden- akoze ovocie, namiesto chleba vatove toastove chleby. No nieco otrasne. Od narodenia som sa snazila detom vstepovat navyky zdravej stravy, vela ovocia a zeleniny a tod ho skolka. Zaujimave je, ze u nas v skolke sa nikto okrem mna neozyva. Riaditelka ma poslala za veducou a veduca to ma viete kde. Normy mozu byt akekolvek, ale ak nie je zaujem zo strany veducej, tak sa mozme aj potentit. Som naozaj z toho uz nestastna. Zvazujem aj odchod syna zo skolky ( len kvoli tej strave).
@miskajerry asi vas sklamem, ale nie je to problem skol. Je to problem veducej jedalne. Ako je mozne, ze su statne skoly, kde deti maju kazdy den ovocie, kde deti maju neustale k dispozicii cistu vodu ci nesladeny caj. Je to o veducej a jej manazmente! Viem o com pisem.
@oblivian ja mám niekde lepšie jedálničky večer pošlem.Stravovanie v škôlke a škole je des!my sme boli súkromná rodičia platili 4,50 eur, ale guláš, vepro knedľou zelo...ako pre dospelých ľudí.Bolo to preto, že sme stravu dovážali z vyvarovne.Ale v štátnej majú deti sirup, vodu kto čo má rád.Nie je snaha od vedúcich prerobiť normy a každý sa len postazuje, ale ak by mal dať v štátnej o 5 eur viac už sa im to nepáči.Tie normy su vzdialené od normálnej zdravej stravy a to tiež nečakám lososa a fetu syr, ale aspoň nie tie komunistické jedla
@kika831 uplne suhlasim, aj v nasej skolke to slo....ovoci a zelenina kazdy den, voda cista ale aj so sirupom bola k dispozicii, mali 2 naberace na capovanie. Aj s rodicmi sme sa dohodli, ze ked mali deti narodky alebo meniny sa robili ovocne misy, deti si zvykli
Tak u nás v škôlke sa varí aj zdravo aj nezdravo . Ovocie je 4x do týždňa raz majú "fajnotku" väčšinou dostanú mandľovú sušienku alebo malý balík biosarus ( nejaké zdravšie čipsy). Na pitie bývajú aj sladené mlieka alebo vody, ale aj bilinkové čaje a vždy je k dispozícii aj čistá voda. Pečivo býva aj biele aj celozrnné, ale aj sladké či slané buchty. Zelenina býva takmer každý deň ako príloha k desiate. Z tých lepších jedál mávajú často ryby, dusenú zeleninu so syrom a zemiakmi...ale bývajú aj prívarky, buchty, múčne jedlá..
@oblivian ja mam zopar zaujimavych postrehov..
Dieta mam v sukromnej MS,platime 4,50 za den! Na olovrant ked vidim cely krajicek chleba rozdeleny na 4 casti...to je ina kava. A dieta mi ide domov hladne.Ked vidim v statnej MS,tam ma kazde dieta riadny kusok chlebika.
A tiez teda jedalnicek nieje nic moc. 4x do tyzdna maso...teraz mali na skusku 2 tyzdne velmi zaujimavy jedalnicek- ovela viac ovocia a zeleniny,syn si pochvaloval ale pani ucitelky to zrusili. Vraj vela deti vymysla,nechcu dojedat vadia im nove chute.
Takze vsade je nieco...aj v tych sukromnych.
Pravda je aj to,že za tú sumu navariť v MŠ desiatu,obed ,olovrant je náročné.Lenže deti nie sú zvyknuté jesť nič!Zeleninové oblohy končia v odpade.Mnoho detí nepozná papriku,paradajku ani kaleráb.90%detí nemá žiadne stravovacie návyky,smutné...
vies, kazda minca ma dve strany,,, nedavno sme opustili MS, mam tam zopar kamosiek,, ,, deti napr ked je teplo, nechcu pit vodu, ci nesladeny caj,, aby im zabezpecili nejaky pitny rezim, čaj je osladeny,, vtedy,, deti piju,,,,,, olovrat, ci ranajky,, vsetky zeleninove - mrkove, hraskove, cviklove, rybacie natierky nepatria medzi oblubene ,,, deti to vacsinou nejedia, pytaju si cisty chlebik, max s maslom,,, pre mnohe su to nove chute,, ktore z domu nepoznaju, potom tazko ich budu jest,,,takze jedna vec, je co, by si predstavovali rodicia, druha vec, co su deti zvyknute jest z domu,,, cest vynimkam,,,ale ked aj v inych MK diskusiach vidim, ako maminy pisu, ze cez tyzden nevaria, ved vsetci maju stravu v skolach, skolkach,v praci,, a vecer, len nieco zohreju,, tak chapem,, ze tym detom,, klas. varena strava, zeleninove polievky, ci natierky,, extra nechutia...
Naša škôlka je zapojená v projekte zeleninkova škôlka, tento rok sa do toho projektu zapojili úplne všetky triedy - vraj sme zatiaľ jediná škôlka na svk, ktorá je do tohto projektu zapojená úplne cela. Platíme za to 2 x ročne 10€ ak si dobre pamätám - Každý utorok majú deti učenie o 1 zelenine - všetci tu zeleninu supu, krajaju a jedia. Na narodeniny a meniny deti mame zakaz nosiť akékoľvek sladkosti, zákusky, ani domáce koláče. Možme nosiť iba ovocie . Pani učiteľky to deťom krajaju počas dňa. X krát aj samé donesú deťom svoje ovocie zo záhrady. Taktiež majú sirupy, ale nie často - častejšie mi prídu 100% džúsy. Počas dňa majú cely deň k dispozícii čistú vodu, mávajú aj citronady. Nevravím, že majú extra zdravý jedálny lístok a dostávajú denne kvantum ovocia, ale nás jedálny lístok mi nepríde taký katastrofálny…a tým, že toho ovocia sa nosí na narodky a meniny viac, pani učiteľky im to delia na viac dni… čiže to ovocie majú celkom často.