Celodenný pobyt predškoláka v škôlke

zunolu
3. dec 2017

Ahojte. Moja 6- ročná dcerka tento rok nastúpila do MŠ. Pre nedostatok miesta ju však prijali len na pol dňa . Zo začiatku mi to ani tak nevafilo teraz mi to ale velmi komplikuje starostlivosť o mladšie deti ( aj teraz sú choré a musím ísť aj s nimy 1,5 km do škôlky po najstaršiu) . Som sice na MD ale v škôlke je viac detí ktorých matky sú tiež doma a v škôlke spia ( a bývajú bližšie) Dcérka do skolky chodí rada a je nešťastná že tam nemôže spať. Chcela by som vybaviť celodenný pobit. Podľa zmanych by ju ako predškoláčku mali upredostniť aj na poobede ale oficiálne som to nikde nenašla či je to tak naozaj. Neviete mi niekto poradiť ako to je ? Chcela by som mať aj iné argumenty ako moje problémy.

marlenka222
3. dec 2017

Hm vzhladom k tomu ze si na MD a mas viac deti, ak je kapacita skolky nepostacujuca, mozno je to jediny sposob ako tvoja mala moze vobec chodit do skolky. Nikde nie je pisane ze 6 rocne dieta musi chodit do skolky (nieto este v nej spat).

basena001
3. dec 2017

@zunolu jednoznačne predskolaka musia zobrať.ziaden poldenny pobyt.ak nevyhovie riaditeľ,obrátila by som sa na zriaďovatela.

marlenka222
3. dec 2017

Zriadovatel ma s tym prd. Rozhodnutie o prijati vydava riaditel.

zunolu
autor
3. dec 2017

V obci budujú novú MŠ s väčšou kapacitou a tak nabrali vela 2,5 ročných detí, ktoré tam spia. V MŠ nespia len 3 predškoláci vratane dcéry z toho jedna na žiadosť rodičov a druhý má 4 a ešte rok v MŠ bude.

basena001
3. dec 2017

@marlenka222 ano,rozhodnutie vydáva riaditeľ,ale zriaďovateľ má právo odvolacieho konania,resp.presetrenia prip.staznosti.skolka musí!prednostne prijať predskolaka,ak nie je dostatočná kapacita,ma tak urobiť aj na úkor iného dieťaťa,ktoré nie je v predškolskom veku.otazne je,čo bol pri zápise nedostatok miesta - ak bola kapacita triedy (myslim,že je to 24 deti) predškolákov naplnená,neviem,kde sa našlo miesto na ,pol dňa,.problém je,ak autorka pri zápise súhlasila s poldennou dochádzkou (?)

marlenka222
3. dec 2017

@basena001 nemusi lebo nie je zakon ze predskolak sa musi zucastnovat predprimarneho vzdelavania. Ved prave ze suhlasit tu a teraz lebo aspon nieco a po 4 mesiacoch sa idem odvolavat- neviem. Odvolala by som s aihned keby som to chcela riesit.

basena001
3. dec 2017

@zunolu školka nemala uprednostnit 2,5 ročné dieťa pred tvojou predskolackou.prednostne sa zo zákona prijímajú predškoláci,až potom si škôlka definuje vlastne kritériá prijatia

basena001
3. dec 2017

@marlenka222 ano,predškolská príprava nie je zo zákona povinná,t.j.rodic predskolaka nemusí do MS zapísať.ale ak sa pre zápis rozhodne,riaditeľ predskolaka prijíma prednostne.hold,zrejme mala riaditeľka MŠ svoje záujmy a nepostupovala pri informovaní rodiča korektne.fakt je,že keď sa už z neznalosti,či dovery v riaditeľku s poldennou dochádzkou súhlasilo,je to v priebehu roka už zložité meniť.ale k 1.januaru by som to asi skusila oficiálnou žiadosťou.

renatik91
3. dec 2017

A budú ju v rámci toho “pobitu” aj biť?

727simqa
3. dec 2017

Jednoznačne ak je predškoláčka má byť uprednostnená pred mladšími deťmi a to bez ohľadu na to, že ste na MD. Pracujem v MŠ ako učiteľka a takto to funguje aj u nás. Nechápem, ako to mohla takto poriešiť vaša p.riaditeľka. Deti predškoláci majú prednosť pred mladšími.

jovana100
3. dec 2017

Skuste pozrieť tu: https://www.minedu.sk/data/files/5982_prijimani...
v odseku 1. 11 Podmienky prijímania
1.11. Podmienky prijímania
Počet detí, ktoré môžu byť do materskej školy prijaté, závisí od kapacitných možností
konkrétnej materskej školy.
Riaditeľ spolu s miestom a termínom zverejní aj podmienky prijímania detí do materskej
školy. V prvom rade riaditeľ akceptuje podmienky prijímania detí stanovené zákonom
č. 245/2008 Z. z.; môžeme ich nazvať aj „zákonné podmienky“:
- prednostne sa do materskej školy prijímajú deti, ktoré dovŕšili piaty rok veku,
- deti s odloženým začiatkom plnenia povinnej školskej dochádzky,
- deti s dodatočne odloženým začiatkom plnenia povinnej školskej dochádzky.

mtsl
3. dec 2017

@marlenka222 je škoda že nepoznáš zákon a trepeš mimo tému. predprimárna výchova síce nie je povinná ale ak rodič požiada o predprimárnu výchovu platí § 59 odstavec 2 zákona 245/2008

zunolu
autor
3. dec 2017

To že nebude v MŠ celý deň na zapuse nikto neriešil oznamili mi to len v deň nastupu do MŠ. Vtedy sa mi to ako až taký problém nezdalo a bola tu aj otázka adaptácie, keďže nastupila len tento rok. Teraz sa však začínajú objavovať problémy, ktoré z toho plynú. Okrem toho som medzy tým zistila že som tehu čo mi to ešte viac komplikuje.

simca06022011
3. dec 2017

@marlenka222 predškoláka musia prijať a na celý deň...

@zunolu písomne oznámiť riaditeľke že ziadas o prijatie na celý deň ak sa a ňou nedá normálne dohovoriť. Právo na to máte a podľa mňa je to tiež veľmi namáhavé každý deň lietať po 3-4 hodinách hore dole s malými deťmi. Doteraz si ich kapacity nezaťažovali, ale už je malá predskolacka, celodenný pobyt ju najlepšie pripravu na celý deň plný povinnosti v škole 🙂 iste to vybavíte... My sme už boli v 3 škôlkach, mala je v kolektíve od 1,5 roja a vždy riaditeľka povedala: uvidíme koľko bude predškolákov, zvyšok doplníme mladšími. Proste ak sa im prihlásia predškoláci, prijať ich musia. A na celý deň.

monikq
3. dec 2017

nerozumiem, aky kluc zvolili pri vybere deti na cely den.
poziadaj riaditelku o cely den pre dceru. ak ti nevyhovie, povedz jej, ze celu vec postupis na presetrenie zriadovatelovi. predskolaci maju prednost, mas na to pravo.

zunolu
autor
3. dec 2017

Ďakujem. Určite to yi chcela by som aby od nového roka bola na celý deň. Bývam od MŠ asi najďalej ako je to u nás v obci možné a riaditeľ aj starostka ( zriaďovateľ je obec ) to vedia ta dúfam že mi vyhovejú.

klaudiaden
4. dec 2017

To je dosť zvláštny postup, ja som doteraz bola v tom, že predškoláci jednoducho do škôlky chodiť musia, veď na to je aj zákon? Či ten už neupravuje to či tam musí aj spať?

katarinamarkova
4. dec 2017

@zunolu ?
,,To že nebude v MŠ celý deň na zapuse nikto neriešil oznamili mi to len v deň nastupu do MŠ. ,,

To až v deň nástupu si sa dozvedela, že bude chodiť na pol dňa? Kedy si preberala rozhodnutie o prijatí?? čo presne je uvedená na ňom??

katarinamarkova
4. dec 2017

@klaudiaden predškola nie je povinná. Dieťa nemusí chodiť do predškoly, žiadny zákon o tom nehovorí, hovorí len o povinnej 10r. dochádzke.

zunolu
autor
5. dec 2017

@katarinamarkova bolo tam napísané len to že ju prijímajú do MŠ. Ktoré deti budú na celý deň sa všetci dozvedeli v deň nástupu... Ani kritériá podľa ktorých vyberali deti na celodenný pobit nikde neboli uverejnené proste sa rozhodli...

katarinamarkova
6. dec 2017

@zunolu prosím ťa, vieš nájsť to rozhodnutie??
musí tam jednoducho byť napísané, že je prijaté na:
- celodenný
- poldenný
- adaptačný
.....
pobyt

čo je tam uvedené? Je blbosť aby si mala rozhodnutie o prijatí v rukách cca od mája? dobre hovorím a niekedy v septembri sa dozvedela na aký pobyt je vlastne dieťa prijaté.

jasminet
6. dec 2017

ak mas na rozhodnuti napisane, ze je prijata do MS, tak by som len oznamila v prvom rade ustne ucitelke, ze od nasledujuceho dna, tyzdna, mesiaca bude dcera v skolke aj spat. bodka...ak by protestovala, tak pisomne. dostala si ty nieco pisomne, ze poldenne iba bude chodit?
u nas na rozhodnuti je len uvedene, ze dieta sa prijima do ms...o dlzke pobytu sa tam nepise.

zunolu
autor
7. dec 2017

Na rozhodnutí je uvedené len to že ju prijímajú do MŠ a kolko treba platiť za stravu, nedostali sme ani len zoznam vecí potrebných pre deti tan nalepili na bránu MŠ asi 3dni pred začatím školského roka. Dnes som sa o tom rozpravala s učiteľmi. Tie mi povedali že chápu moj problém, ale oni nie sú kompetentné s tým niečo robiť , len riaditeľ. Uprednostnovali deti pracujucich rodičov a deti ktoré sú v škôlke ďalší rok aj keď sú na MD a bývajú 5 min od škôlky ( mne trvá cesta tam a späť cca 1 hod ). Je mi jasné že bydlisko sa v škôlke nerieši ale byvame na dedine a dobre vedia ako to je. A mali by brať ohľad aj na počet detí je jasné že s 3 je to zložitejšie ako s jedným...

katarinamarkova
7. dec 2017

@zunolu takže ty si sa s riaditeľkou ešte o tom vôbec nerozpravala? Či ako mam chápať poslednú správu?

jezurka47
7. dec 2017

Na rozhodnutí musí byť napísané, na aký druh pobytu bolo dieťa prijaté. Tak treba popozerať rozhodnutie. A veci treba riešiť s riaditeľkou, ucitelky s tym vážne nič neurobia, sama učím v MŠ. V škôlke, kde mám ja deti dokonca riaditeľka vyžaduje, aby rodičia doniesli pracovnu zmluvu, aby deti boli prijaté na celodenný pobyt. Nikde v zákone som tiež nič podobné nenašla 😁

basena001
8. dec 2017

@zunolu tu je rozhodujúce,že tvoja je predskolaka a nie,kto kde býva,chodí/nechodí do roboty!

miana23
5. sep 2018

Ahojte ako to dopadlo ja teraz riešim podobný problém dieťa predskolak prijatý len na pol dňa lebo som doma na MD

zunolu
autor
11. sep 2018

@miana23 nijako, v škôlke vraj nebolo miesto a celý rok bola na pol dňa...

miana23
11. sep 2018

@zunolu ďakujem no u nás to bolo už minulý rok a teda som ju vyhlásila doma malé dieťa a len by som behala hore dole do druhej dediny. Ja len či ste nenašli dieru v systéme lebo v parlamente vyzývali škôlky a by si zariadili žeby predškoláci boli v škôlke na celý deň

evittam
11. sep 2018

@miana23 Ja som bola na MD a syn predskolak-cely den. Nikto nic neriešil a to je u nas kazdy rok problém s miestami.