Čas po príchode zo škôlky

k_a_j_k_a
4. okt 2012

Ahojte. Chcem sa opytat ako travite cas s detmi po prichode zo skolky domov. Lebo mne sa zda, ze nic nestihame. Domov chodime o cca 16:30. Kym sa dostaneme k veceri je 17:00 a viac, deti jedia dlho, aj 30 min. Potom sa deti chvilku hraju, ci uz same alebo spolu s nami, alebo pomozu s dom. pracami. A je 18:30, kedy ich uz musim hnat do sprchy a najneskor 19:00 spat, lebo nevladzu. Nedajboze maju zly vecer a su schopne prejacat cely vecer ako vcera starsia :( a nestihame vobec nic. A to nehovorim o tom, ze obcas treba aj upratat. Sa mi v poslednej dobe zda, ze sa sebe vobec nevenujeme :(

andrejka1983
4. okt 2012

@k_a_j_k_a ahoj..a možem sa opýtat čo robíš doobeda kým su deti v školke? ak si doma tak máš kopec času aby si postíhala upratať či navariť,alebo sa venovala sama sebe...a ak chodíš do prace, tak si skus navariť večer aby si mala navarené už na druhý den, uprata ked budu deti spať, a venovať sa sebe možeš kedykolvek podla mna 🙂...nech sa na hodinku dve s detmi zahra manžel a ty vybehni na kávičku s kamoškou, alebo čakaj do víkendu a chodte na výlet všetci spolu alebo len tak na zmrzku.... 🙂 ako popravde, ja sa na materskej nudím 😀 😀 mam 2 ročnu dceru, tá mi neporiadok nespraví, čiže upratane mam vždy, obed stiham navarit za dve hodiny v priebehu dna kedykoľvek a zbytok dna sme bud na ihrisku, alebo sa prechádzame alebo beham po obchodoch aby som nejako zabila čas 😅

andrejka1983
4. okt 2012

ale možno ked budem chodiť do prace a z prace rovno po deti do školky, tiež to možno budem vnímať tak ako ty, že nebudem vedieť kde mi hlava stoji...ved uvidíme 🙂 škoda že den niekedy nemá aj viac hodín,....a zas na druhej strane, je super ked už deti konečne spia a možme sa vyvalit k telke, alebo len tak mať čas pre seba a manžela 😉 😉 že ?

kluvancek
4. okt 2012

To je osud mamičiek ☹ Nevenovať sa sebe. Mám 3deti. pri tých prvých som nezažila to čo prežívaš ty. Ale chodili zo škôlky hne´d po druhej. Väčšinu sme išli tatovi na proti,alebo sme ho čakali (už napapané)a išli na bicykle, prechádzku.... Pri tomto poslednom je to skoro tak isto,až na to že bývame na domčeku, tak krpatý sa aj sám zahra vonku.Keď ti tak dlho jednia, škôlke mali teplý obed-mohla by si im skúsiť dať chlebík na prechádzku, alebo do misky nakrajať jablčko (iné ovocie) a vonku papať.... Možnosti je veľa. Treba čas kým si zvyknete a najdete ten správny systém. Držím palce.

adetka
4. okt 2012

podobne riesim aj ja... odkedy mam dve deti a pracujem (od 7-mych mesiacov mladsej)... tak nestiiiiham... (starsia naviac chodi dva dni v tyzdni este na anglictinu - takze prichod o cca. 18.30 hod)...
nastastie manzel spolupracuje pri domacich pracach: takze mi vecer vyvesi pradlo, v sobotu povysava, obcas po dievcatach poupratuje... kedze obidva baby obeduju varene (u svokry a v skolke), vecer im davam iba studenu veceru, pripadne nieco co sa urobi rychlo (aj tu manzel pomaha)...
ale mas pekne, ze ti uz o siedmej idu spat... Mirka (starsia) zaspava o desiatej vecer...
cas na seba jedine cez vikendy 😉

kluvancek
4. okt 2012

@andrejka1983 Neviem či vieš ake kajka má dve deti s rozdielom menším ako rok :-O. Ja som mala so 14mesačným rozdielom a viem asi o čom hovorí-píše.

prasiatko30
4. okt 2012

@andrejka1983 zeby bola po ranu v robote ked ma deti v skolke? To len tak medzi nami.

A ano pri 2 detoch sa nestacis ani obzriet a je den v cudu a uprativanie akurat tak za pochodu a aj to len co sa otocum uz ako keby som nebola nic robila. Plus k tomu pripocitaj kruzky a aj ked tie moje rakety su uz o pol tretej doma tak cele popoludnie travime vonku aj 3-4 h a som rada ked su o deviatej v posteli a o pol desiatej zhasnute a ja mrtva

blumka
4. okt 2012

no ja mam pocit, ze
@k_a_j_k_a nepise ze sa nevenuje sebe ale ze sa nevenuju sebe..cize ona a deti spolu maju malo casu na splocne aktivity 😉 ci sa mylim?
Ja chodim pre starsiu dceru do skolky medzi tretou-stvrtou, kym dojdeme domov je pat (zastavime sa skoro vzdy na ihrisku). Doma sa hodinku nieco pohrame ale vacsinou ma k tomu baby nechcu, bavia sa same, o siestej zhruba je vecera, a potom uz tie tradicne ritualy pred spanim, umyt, rozpravky, pomodlit, okolo pol osmej uz lezia...
Velakrat tiez ked dojdeme zo skolky tak by som chcela s detmi robit to ci ono ale ony uz nechcu, hlavne ta starsia, ma asi dost tej "kontrolovanej" zabavy zo skolky, tak sa im nevnucujem. A obcas si ju necham doma, napr. v piatok a to uz kadeco spolu vymyslame a riesime.
Co sa tyka casu na seba tak akurat dnes som pisala kamoskam, ci nedame dajake wellness...uz mi zacina harasit 😀 Ale moj muz sem tam vezme deti k svokre cize poobedie mam pre seba, to si trosku oddychnem, alebo ked ideme raz za mesiac k nasim, tak tam mi s babami pomozu oni a mozem vybehnut aspon na kavu s kamoskami.
upratujem a varim doobedu, kedze som este doma, ale tiez si to neviem predstavit v akom svungu musia byt mamicky co chodia do roboty...

maruska123
4. okt 2012

No baby ja mám dieťa jedno , dcéra má 2 apol roka, pracujem od jej 11 mesiacov, doteraz som ju kojila, som k tomu tehotná ale tiež mám pocit že nestíham, po robote pre nu do jaslí, nejaké domáce práce, večera, niekedy s nou absolvujem nákup, kúpanie a o 20.00 som hotová ( vstávam ráno o 5.15 ) a zaspávam na gauči...alebo rovno pri dcére, samozrejme ked manžel môže tak pomôže, neviem ako to budem zvládať s dvomi deťmi... zatiaľ si to neviem ani predstaviť...

smiesko
4. okt 2012

@andrejka1983 obdivujem ženy, ktoré povedia, že sa na materskej nudia....mám síce len jedno dieťa má 5 rokov do škôlky chodi len do 12:00hod. Nerobím, lebo som na predĺženej rod. dovolenke z dôvodu nepriaznivého zdravotného stavu dieťaťa, sme veľmi často chori, ale ja mám stále čo robiť.

dorekapa
4. okt 2012

ahoj babky.Pripajam sa k tej teme.Ja mam predskolacku doma.Manzel robi na smeny,je policajt,takze vacsinou taha 12styk a ja robim 8cky a tak si chodim kazdy den prenu z prace o takej 16stej.Kedze skolku mame cca 5 min.chodze od bytovky,tak cesou zo skolky stale zajdeme do obchodu,na dvor a hod.nam hned zbehne.Prideme domov o 17:30 a ona sa ide hned hrat,lebo si zvykla ked pride zo skolky mat taku hod.sama pre seba so svojimi babikami.Ja medzi tym,pospratujem kuchynu,zapnem pracku,alebo pozehlim..kedy ako.V posledom case vela varim,lebo robime domcek a tak varim velke mnozstva na stavbu pre chlapov.Vecer okolo pol 8 ju sprchujem,a do pol 9 uz je v posteli a aj po precitani rozpravky.Ked sa dohra,ze uz chce byt pri mne,tak sa rozpravame ci uz v kuchyni,alebo v obyvacke,hrame pexeso..kreslime..Ja som spokojna a vidim,ze aj moje dieta je spokojne.Verim,ze ma vytvorene dobre zazemie a venujeme sa jej dost.Vikend travime v lese,na chalupe a nedele chodime na detske predstavenia,alebo do kina.

angua27
4. okt 2012

@k_a_j_k_a taký je život.
u nás je to takto: malého si zo škôlky vyberám po 16. občas ešte obchod, občas ihrisko. domov prichádzame po piatej. večere väčšinou studené, tie sú rýchle, ale robíme ich s malým spolu. kecáme pri tom, smejeme sa. a snažím sa jeden deň sa venovať domácim prácam, do ktorých, ak má malý chuť sa zapája a jeden deň venovať hraniu s ním. okolo siedmej začnú večerné rituály a po ôsmej už malý leží. zatiaľ sme takto spokojný. v škôlke sa dosť vybehá, vyhrá, takže program odo mňa nevyžaduje. a sme radi, že sme vlastne spolu a nemusíme sa nikam ponáhlať. raz za týždeň chodí k svokrovcom zo škôlky a soboty trávi s tatinom. na spoločné väčšie výlety a aktivity nám ostáva nedeľa. 😉

lenka_b
4. okt 2012

@k_a_j_k_a Ahoj. Tak rovnako je na tom viacero ludi. Ja koncim v praci o 17.00, o malu si dojdem o tej 17.15., domov dojdeme okolo 17.30-17.40 a potom varit veceru, najest sa, o 19.00 sa kupeme a pred 20.00 spat.. A takto je to stale 🙂 Uz som si na to zvykla. Ja mam na stastia vacsinu piatkov volno, tak sme spolu, ale na prijemne chvile mame vikendy 🙂 Povinnosti volaju 😒

ivett1
4. okt 2012

aj my to máme podobné😉 ... taký "normálny" rodinný život🙂 ... čo už ... večer trávia naše deti podobne... staršia dcérka už chodí do školy, tak tá si už musí po príchode domov urobiť ešte navyše úlohy (okolo 16.30 hod)...potom sa hrajú spolu so synčekom (keď je teplo idú ešte na chvíľku von), alebo zvlášť, večerajú a pozrú si nejakú rozprávočku, absolvujú večernú hygienu (okolo 19.30 hod) a šup do postele ... samozrejme do našej manželskej (ešteže je taká obrovská...) a na to sa veľmi tešia, lebo si ešte dobrú polhodinku rozprávame zážitky z celého dňa a čítame krátku rozprávočku pred spaním ... sú celkom spokojní... a potom sú tu predsa ešte víkendy😉

andrejka1983
4. okt 2012

podla mna ide o to , kto si ako dokáže zorganizovať den a stanoviť si nejaký režim....neviem, ja sa fakt nemožem sťažovať na svoju matersku, teraz už len rodičovsku....skorej sa bojim že ked nastupim do roboty, skončí sa mi moj pohodlný život 🙂 čo sa týka dieťaťa ja ani neviem že ju mám, je maximálne samostatná, ale mimo to, mňa baví traviť všetko svoj čas nou, ona sa hra na ihrisku a ja si čitam na lavičke knihu...ked sme doma skáče si napr., na trampolíne a ja pijem kávu,ked idem nakupovat, má svoj vlastný košík a nakupujeme spolu....ked sa spolu hráme tak sa hrame, ked ideme upratovať, tak mi pomáha ( po svojom ale znaží sa), ked varím, tak sedi pri mne v jedálenskej stoličke a tiež si niečo vari vo svojej mištičke alebo pozera televizor a papa piškotky a ani o nej neviem, len sem tam zakuknem či je všetko OK.....všetko je o systéme 🙂
.....čiže ja važne nejak nemám pocit že by som niečo nezvládala alebo tak, jasne že ak niečo nestihnem spraviť, tak to spravim zajtra ved svet sa nezruti.....
neviem, možno je to tým že mam dobre dieťa, možno je to vo mne že matersku neberiem ako tragédiu,nie som ten typ ktorý by sa večne sťažoval a hnal sa rýchlo spať do práce...skorej ešte môjmu manželovi vravím aby sme viacej chodili niekde von aj s malou, že doma je to už nuda 😀
ale tak každa sme iná, inak rozmýšlame......ale jedno mame spoločne, všetke chceme byt tie najlepšie matky a manželky že ?? 🙂

mystery1
4. okt 2012

@andrejka1983 super taku som mala prvu dceru do 3rokov ako zacala chodit do skolky v 4m5tich rokoch veeelka zmena a toto moje druhe dieta nema ziadny rezim som rada ked stihnem ist na Wc vsetko robim v strehu a jedavam ked nikto nereve aj to vacsinou popri nejakej cinnosti 🙂 a ale da sa

kaja73
4. okt 2012

@andrejka1983 je to tym ze mas dobre dieta 🙂 😉

blanblan
4. okt 2012

Tak my mame trosku iny rezim ktory celkom fain funguje a nepovedala by som ze mam malo casu na malu, samozrejme rada by som mala este viac, ale vseto sa neda 🙂 Mam to stastie ze robim na smeny ked robim rano o 14.30 som doma takze mozem ist pre malu o 16ked konci "vyucovanie" v skolke potom ideme bud do parku ak sa da alebo do mesta na zmrzku alebo napr. teraz su tu kolotoce...alebo sa len tak hrame doma. do 18.30 co su tak 2hodky. Potom Okolo 19.15 veceriame a 20.30 do postele. (keby som ju dala skor tak sa moc skoro zobudi a to nepotrebujeme lebo skolka zacina o 8.30.) pred spanim citame knizky a trosku sa pomojkame, aj ked je to len chvilka, je to pre mna snad to najdolezitejsie z celeho dna (po tej citovej stranke) tak ale keby som mala 2 alebo viac deti bolo by to asi menej organizovane...

k_a_j_k_a
autor
4. okt 2012

Dakujem Vam. Vidim, ze mnohe mate doma to co my, nase chodievaju spavat najneskor o 19:00, cize tu hodinu - dve si mnohe este odpocitajte. Ale zase od tej siedmej do osmej som si zvykla popratat, co sa da (tak aby som nerusila deti, tym padom v detskej zostava permanentny prevadzkovy neporiadok, i ked deti si to upratuju, len po svojom 🙂 ) a od osmej sa mozem venovat MM alebo sebe 🙂. Len mi zacal chybat ten cas s detmi. Doteraz som bola s nimi takmer stale, teraz ich rano ocesem, dam im pusinku a bezim do prace. O ostatne sa stara MM. A poobede sice koncim 15:30, ale kym sa dostanem do skolky, je 16:15, casto aj viacej (podla zapchy v meste). Kym sa dostaneme domov je cca 16:45 a vychadza mi to nejaka hodina a pol na hranie - jeme dlho, cize tam sa to skratit neda. Nejako nestiham vnimat, deti ma uz mnohokrat nepotrebuju, tiez sa hraju radsej same. MM robieva vecere, cize aj cas na seba/ domacnost mam. Len mi pride, ze sa detom dostatocne nevenujem. :(

k_a_j_k_a
autor
4. okt 2012

@andrejka1983 ja chodim do prace, cize doma cely den nie som. odchadzam pred siedmou, deti len ocesem, lebo to MM zatial nezvlada. Ale je pravda, ze nevarim, lebo to zase MM zvlada vynikajuco 🙂 inak, ako pise @mystery1, prva dcerka je taka ako Tvoja, nastastie sa zatial v skolke nezmenila, no je tam mesiac, tak uvidime este. Ale druha je hroooozne ujacana a upistana. Od nej kludne slova ani nedostanes a pravdu povediac leze to dost na nervy pocuvat to stale :(
@kluvancek rozdiel medzi detmi mam rok a pol, ale aj tak je to obcas sranda 🙂

sjuzi
5. okt 2012

@k_a_j_k_a ahoj, ja sa uplne hrozim buduceho skolskeho roka, starsi pojde do skoly, mladsi do skolky, ja do prace, urcite to bude zahul 😝 a to je medzi nimi rozdiel takmer 4 roky...

@andrejka1983 pri prvom synkovi som si tiez myslela, ze matky s 1 dietatom, co nic nestihaju, su asi nemozne, alebo si cas na materskej rodicovskej nevedia zorganizovat 😀... Ach aky to omyl! Pochopila som, ked sa narodil nas druhy, ktory je uplny opak nasho starsieho. Spi hodinu denne, v noci sa tiez budi, este som sa od jeho narodenia nevyspala, je uplakany, naladovy, kazda cinnost ho zaujme tak na 2 minuty a uz musim vymysliet nieco ine... Takze i mnou spominana nuda skoncila, esteze starsi je v skolke, lebo ked su napr. chori a mam ich doma nahromade, tak si sadnem az vecer... 😝 Tak si to uzivaj a neruhaj sa ako ja 😀

andrejka1983
5. okt 2012

@sjuzi veru,aj tak to može byť 🙂 ved uvidíme

malinkaaninka
5. okt 2012

@andrejka1983 ti požičiam moje.neni za dve ale za celé stádo rozbehnutých oviec.to sa potom ťažko organizuje 🙂

lenkove
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
andrejka1983
5. okt 2012

@malinkaaninka 😀 😀 si zlatá, dakujem...a čím to je že je ako stádo ovečiek???? 😉

lenkove
5. okt 2012

@k_a_j_k_a to je presne ako u nás a mám rovnaké pocity ako ty... 😔 Dotraz sme boli s malou spolu vždy a teraz mi má stačiť pusa ráno a hodina po škôlke? 😅 😅 A tiež doma v detskej permanentný neporiadok a tak..
Keď zo škôlky odchádzame o tej 16 hod, je to ako u vás. Hodinu a čosi cesta domov s ihriskom. Večera, krátka hra, kúpanie, spať 😔 O ôsmej je už v posteli.. Našťastie sa mi podarilo v práci presadiť, že dva dni v týždni chodím na šiestu a môžem ísť po malú o tú hodinku skôr, to je poznať na našej pohode.... Ty asi nemáš takú možnosť, alebo sa skús spýtať.. Ja som sa tiež s malou dušičkou a pochopili 😅
A doma pred spinkaním kúpe malú manžel, ja vtedy upratujem izbičku, kde spinká. Po kúpeli jej robím masáže, klasické bábätkovské, ale akože sa hráme.... Na chrbátiku jej behajú mačičky a mackovia... z nožičiek musím mliečko vytlačiť (ako v Bambuľke), píšem na ňu a hovorím, že ju ľúúúúbim a že je mooooja... Je to takých 20 minút a aspoň mám pocit, že sa jej a iba jej venujem... Hráme napr. všetci spolu pexeso, alebo puzzle skladáme.. Ale mne chýbalo to, túlenie, mojkanie.. 😔 Tá masáž to skvele zaplní... No a potom rozprávka (pri nej už často zaspí) a spinkať. Skús si niečo nájsť také už možno posteľové, rituálové.. Aj keď s dvomi detičkami je to isto o inom ako s jedným.
Ja len dúfam, že budeme mať ďalšie bábo, aby som si to s oboma ešte trošku užila (naplno im venovala môj čas a energiu), lebo len do práce chodiť ☹ to je akási smutná predstava...

alenka777
5. okt 2012

@k_a_j_k_a buď rada že končíš o 15,30 , málo žien má takú pracovnú dobu, ak pracuješe do 17.00 napr. tak nestíhaš vyberať deti ani zo škôlky a to už je ďalší problém....

malinkaaninka
5. okt 2012

@andrejka1983 neviem,má temperament chlapec.keď umývam okná,vezme mi sprej a postrieka všetko dokola a pomaže handrou /ako ja../ takže okna su viac flakate ako predtym ale ta radosť že dačo pomohol..ked varím,mieša mi v hrnci.raz som pražila rezne,stála som pri ňom meter a do vriaceho oleja mi nalial hrnček mlieka.stalo sa toh vela ked som myslela že ma odvezú,ale pokial sme zdraví..tak predýchame.je to pár mesiacov čo vykrikoval cez plot okolidúcim "ja som sirotaaaaa" /často vtedy pozerával rozprávku Charlie/

kluvancek
5. okt 2012

@kaja73 Kaja nejde o to či máš dobre dieťa. Ja som mala 2 so 14mes rozdielom. Boli a sú anjeli. Stále sme niečo vyrábali, tvorili, lepidlo, farbi na sklo, papier, korálky, sezonné ovocie zelenina listy....... bola súčasť nášho každodenného žitia. Stále vonku, víkend čo víkend niekde preč, najčastejšie pod stanom, v zime zase lyže......... Proste trávila som s detmi čas. Takže nuda neviem čo je. Teraz mám krpatého čertika. A pri ňom nestiham vôbec nič (a to mám už pomali dospele pomocníčky. Neobsedi za vymalovankou, ja zase za autičkami 😅 .Máme už cez 3roky a stále si hladám cestu ako ho s niečim zaujať a zabaviť.

@malinkaaninka
@andrejka1983
@sjuzi
@k_a_j_k_a
@blanblan
@kaja73
@mystery1
@ivett1
@lenka_b
@blumka
@angua27

@smiesko
@prasiatko30
@adetka
Baby práve čítam jednu super knihu 😀 ide sa počúrať, a verte či nie skoro na každej strane sa vidím 😅
"Spoveď šialenej matky" Super čítanie pred spaním 😀 teču mi slzy od smiechu. Prajem krásny čas venovaný samej sebe 😉

mima595
5. okt 2012

@k_a_j_k_a - ja si myslim, že si uplne normalna a pohodova mama..to len ty beries, že nemas caas na deti, lebo si doteraz bola full time s nimi...
aj ja som to pri dvojkach brala tak, že oni su chudacikovia cely den v skolke, potom este nejake kruzky a ja som s nimi minimalne...
pri tom 3. dietati, už to tak neberiem...oni sa v skolke ucia samostatnosti..niekto hore to nazval "organizovanou zabavou"..asi je to spravny pojem..podla mna oni chcu robit iež len to, co chcu oni...venovat sa sami sebe 😉 😉 ..chapes, ako to myslim??? tak si to absolutne nevycitaj....pridu zimne vecery, možno natiahnete vecerny cas, kym pojdete spat a budete sa venovat sebe habadej...

ta mensia je este malinka, ona urcite potrebuje viac casu na adaptaciu, preto take piskoty a revy...možno este nevie dobre rozpravat 😕 ?? ci?? tak sa vyjadruje takto..neboj, to prejde...
ja to vidim na neteri, ma 2 a pol roka, moj syn ma 2 roky a 11 mesiacov a už aj ten pol roka je velmi vyrazny v spravani sa...myslim v skolke...

a ked ti este poviem, že u mojich starsich ..su predskolaci...je najnovsi hit chodit sa hrat k druhym detom..tak to už je len na porazenie...su dvojicky, chlapec a dievca, takže nomalne musim mat rozvrh!!!! lebo jeden sa ide hrat ku kamaratovi, dalsia ku kamoske, najmladsi je doma s muzom, ja vysedavam na navsteve..raz u jednej, raz u druhej...a pritom nerobim...dufam, že ich o zachvila prestane bavit, lebo ja sa normalne s MM už ani nevidim 😀 😀 😀 😀

kluvancek
5. okt 2012

@k_a_j_k_a Prepač myslela som že menej, ale to nič nemaní na tom že máš dve deti a je s nimi robota. A máááš super že manžel ti pomáha aj s varením. Drž sa ho 😅. A nestresuj keď nestihaš, je nás viac, a viac. Ver tomu že ten čas čo tráviš s detmi sa raz vráti. Moja ticha zásada je keď tu nebudem na čo budu deti spomínať, na to ako bolo upratané?, alebo na to kde sme boli a ako tam bolo dobre, čo sme robili, ako sme sa hrali......