Pekny den. Chcela by som do septembra docielit aspon to, ze sa nebude cez obednajsi spanok pocikavat, nakolko ide do skolky. Plienky ma len na spanie, ale v skolke byt s plienkou nemoze a ja ani nechcem samozrejme. Cez den chodi samostatne na wc, nie je ziadny problem, nikdy (uz rok nema cez den plienku, iba na spanie). Ma dost silny spanok, nezobudi sa na to, ze mu treba. Pred spanim ho dam vzdy vycikat, uz som skusala, ze pred spankom nepije, ale nezabera to. Ide mi hlavne o to, ze ide do skolky a proste musi byt bez plienky. Ma 3,5 roka. Dakujem.
Dietatko najlepsie dozrieva cez leto .skusite to,neboj, kazdy sa nauci, pokial nema psych.problemy. pomalicky vyskusaj. Kupte obrazkove slipiky. Ja som maleho budila v noci, asi po 2-3 hodinach. Drzim vam palce, prehanaj v chvaleni, vyskakuj, tlieskaj.. uvidis, pojde to🙂
@xlucia na wc sa cez den pyta, v tom nema ziadny problem, nema problem ani pri dlhsom cestovani, vzdy sa pyta, len to spanie. Uz som skusala nedat plienku par dni, aj vysvetlovala, ale akosi to nezabera. Minule leto som ho odnaucila od plienok na den, ziadny problem. Ale uz som sa rozhodla, ze nedam plienku vobec. Dam mu nepremokavu podlozku do postele. Rano sa vzdy zobudza s tym, ze aj plienka je precikana a samozrejme aj pyzamo, vobec sa nezobudi na to, ze je mokry. Dakujem za odpoved.
treba dodrzovat cez den pitny rezim, vecer pred spanim 2 hod. nepit, ked ides ty spat, dat ho vycikat
@nina233 Ten poobedny spanok by si mala zacat trenovat teraz v lete... problem je ale s pitnym rezimom.....
Nepit 2hod pred spankom.........a to sa ako da v skolke? Pokial si pamatam, tak my sme mali obed, po obede pohar mlieka, ci vody......potom cikat a potom sa islo spat............
Ja som v skolke trpela........mna hnali vycikat pred spanim, ale ja som potrebovala ist na zachod pocas spania......a mile ucitelky ma terorizovali tak, ze mi nedovolili ist na zachod.......ja som sa bud vycurala do postele, kde som v moci 2 hodiny prelezala... 😠 alebo som sa snazila zadrzovat moc a tym, ze ma bolel cely mocovy mechur som nemohla spat...a nakoniec mi drzkay aj tak pustili moc a poslednych 10 minut uz som bola cela mokra......
No proste des!
Ja ti neviem ani pomoct.......ja by som mu nosila veci na prezlecenie.....a vysvetlila ucitelkam, co je vo veci 😒
@nina233 - ja by som to veľmi neriešila. Do škôlky nastupuje vždy plno detí, ktoré majú na noc plienku. Je to normálne, keď sa cez spánok pociká, no tak ho prezlečú. Na postieľku treba doniesť nepremokavú plachtu. Ono tie detičky dozrejú a prestanú sa pocikávať, uvidia ostatných a pod. Ja som si už po skúsenostiach s mojím synom povedala, že netreba nič siliť, keď dozreje zvládne to aj bez rôznych opatrení. Môj malý pije veľmi veľa, večer má fľašu mlieka, v noci sa tiež budí na mlieko, ale nepociká sa, keď mu je treba tak sa vypýta. Vôbec som ho to neučila, od plienok sa odstavil až keď mal 2 roky a 7 mesiacov a do mesiaca nemal plienku ani na noc.
@leteku ved ani ja nechcem nic silit, kazde dieta inak dozrieva a urcite drobci v skolke mavaju mensie nehody. V podstate sa v lete odplienkoval cez den bezproblemovo, pekne sa pyta. Ale uz skusim spanie bez plienok, uvidim, podlozku som mu uz dala a skusim ho v noci dat cikat. Dakujem 🙂
Presne viem o čom píšeš, moja má teraz skoro 5 rokov a asi 8 mesiacov nemá vôbec plienku. Ona tak isto spáva veľmi tuho, že ani nevie, že sa pocikala, ale teraz už sa jej to nestalo posledý týždeň že sa nepocikala. Ja som ju dávala cikať ked som išla ja spať, to bolo asi 2 hodiny po jej zaspaní a potom ešte v noci som ku nej vstávala, ale nepomohlo to a ráno bola celá mokrá a dokonca ked som raz zaspala a nevstala som ku nej tak sa ani nepocikala ale to večerné cikanie po dvoch hodinách som dodržiavala, no teraz asi 2 mesiace ju už vôbec nebudím na cikanie a ani sa nepocikáva ale môže sa stať. Takže podľa mňa by ho stačilo budiť nejakú dobu po 2 hodinách ako zaspí a potom prestať. Inak moja druhá dcéra pila mliečko stále pred spaním a som jej povedala ked mala 3 roky, dostala novú posteľ, že už nemôže piť mliečko pred spaním ale po spaní a akurát jej aj plienky došli tak sa nám pocikala pár krát ale potom už nie, ale ona nezaspí tak tuho ako druhá.
Ahoj nina233 mame taky isty problem, maly ma 3,5 roka a na noc stale plienku.Skusala som uz vselico, vstavala som aj v noci k nemu kazde 2-3 hodiny som si dala budik,jeho na WC-sa vycurat, aj sa vycural a dost,a rano postel mokra a on spinkal. Cez den tiez nemame ziaden problem, len v noci ma silny spanok a nezobudi sa na to ze mu treba cikat.
Prebrala som to aj s kamoskami az mi jedna povedala vraj u chlapcov dost casty problem.A vysvetlila mi toto:
Príčin nočného pomocovania - tzv. enuresis nocturna môže byť veľa, ale často je za tým len ešte nezrelý signalizačný systém - prepojenie na trati močový mechúr - mozog (jednoduchý systém u niektorých deti dozrieva neskôr a neznamená žiadny chybný vývoj ani znížený intelekt)
Prestala som stresovat seba a jeho. Snazim sa nadalej mu vecer nedavat uz pit, pred spanim vycikat ale urcite ho nebudem nechavat este bez plienky pokial to nefunguje.Potrestam tym len seba, ze kazdy den budem prat pocikane postelne pradlo,on bude spinkat celu noc v mokrom, bude mozno viacej chory,ze bude spat celu noc v mokrom.
Pockam este pol roka az rok, dalej trenovat zvyklosti a ak to tak ci tak neprejde, budem to riesit s pediatrom a nefrologom.Ale urcite uz nebudem k nemu vstavat a budit ho kazde dve hodiny do rana.
@nina233 nocne a obedne cikanie je o vyzretí mozgu, nie o pití mlieka alebo vodičky... tu nepomáha žiadne zobúdzanie a davanie cikať viac krat za noc, dieťa je unavené a
@juliagregor Pol roka som to robila so synom......nic nepomohlo....obaja sme mali malo spanku a ziadny pokrok ☹
Molžno bola chyba v tom že od plienky ste začali odnaučat príliš neskoro
@nina233 do 5 rokov sa nočné pomočovanie, najma u chlapcov, považuje za normálne, kamoškin syn sa pomočoval v noci do 9 rokov, je to sčasti aj dedičné, nič s tým nespravíš, on napr. ked spí u nás, tak sa ma kamoška hned pyta, či sa nepocikal, ked spí niekde inde, má s tým občas problém...je už šiestak....vyšetrenia má všetky v poriadku 🙄
denné pýtanie a nočne cikanie su dve rozne veci...
starší syn v noci necikal od 18 mesiacov a pýtal sa v 3 rokoch
Dakujem vsetkym za odpovede. Ako citam, tak nazory su tu rozne, kazdopadne to chce viacej trpezlivosti a netlacit na dietatko, proste, kazde je ine. Inak by ma zaujimalo, aky mali postoj ucitelky v skolke na to, ak sa im tam dietatko pocikavalo cez obedny spanok? Mate s tym skusenosti?
@nina233 dala mi oprate pyžamko do skrinky, a to nevravím, ked im ušlo aj počas hrania...
daj vela vecí do skrinky... v školke deti reaguju inak ako doma ... pri malých deťoch je skupinove cikanioe pred každou aktivitou a j po nej... 🙂
bude to OK 🙂
@nina233 ahoj. mame presne ten isty problem, maly ma 3r a 3m, cez den je uz vyse roka bez plienok, ale v noci ich ma. rano je plienka precikana tak velmi, zeby som nou mohla niekoho prizabit 😀 . poobede mi uz pol roka nespava, tak to riesit nemusim, aj ked obcas v skolke zaspinka, a to sa pocika samozrejme. aj ked cestujeme autom a nahodou zaspinka na hodinku, tak sa pocika. 😠 inak sa pyta, dokonca chodi cikat sam, aj v skolke. 🙂
tiez mam z toho hlavu v smutku. lenze ja sa ho bojim v noci budit, lebo on je schopny byt niekedy aj 2h v noci hore, ak sa preberie. a ja potom nevladzem fungovat na druhy den ☹ .
@nina233 je uplna hlupost ze 3,5 rocne dieta je na plienku privelke, ze ak ju nosi je vlaastne chore ako to napisala xlucia..,
kazde dietatko je v tomto ine , a najma v noci sa nezobudia na potrebu ist na wc aj ovela ovela vacsie deticky.
kazdopodne by som to skusala bez plienky a najma teda v lete na to ide vhodne obdobie,skusat skusat
kazde dietatko sa to zatial naucilo nemaj strach...
a inak v skolke je velmi velky cinitel kolektiv tam sa to podla mna najneskor nauci necikat pocas spania...
btw ak to bude este aktualne nazverovala by som sa s tym pani ucitelke a uvidis vyriesi sa to samo 🙂
@nina233 - ja som učiteľka v škôlke, síce teraz na materskej a poviem ti, že s tým nie je žiadny problém. U nás to vôbec nevadí. Ja robím síce v špeciálnej triede (takže u nás je toho možno asi aj viac) ale ani v iných triedach to nie je problém. Normálne sa dieťatko prezlečie, veci sa zbalia do igelitovej tašky a hotovo.
joj, no, my riesime ovela horsie, o par dni mame tri roky, uz rok sa pyta kakat, je rok bez plienky, ale cikat si pyta iba niekedy, aj to az vtedy, ked ma dost velky flak..., casto sa nepyta vobec. Poobede uz nespava, na noc mava plienku. Neviem, ci je tu niekto taky, co riesil nieco podobne v tomto veku. V jeseni ma ist do skolky, veru, mam z toho uz teraz hlavu v smutku, pretoze mi ho tam za takychto podmienok nezoberu. Zatial nevidim nijaky posun v tejto oblasti. Co sa tyka pocikavania sa pri poobednajsom spanku, viem, ze sa to detom niekt. kamaratok stavalo a nebol problem, ked doniesli do skolky tie nepremokave podlozky, nahradne oblecko, niekde aj plieku, postupne sa deti akosi same v kolektive naucili. Ale my... prosim, povzbudte ma niekto, ze ste na tom boli podobne a cez leto sa to zlepsilo, lebo ja mam uz v poslednej dobe pocit, ze sa to nikdy nenauci.
@nina233 ano, ved som si aj k nemu lahla, na chvilku. Isoi sme za tmy, viedla som ho, alebo na rukach aj pipka som mu podrzala. Hlavne najst odvahu. Bude to ako pri kojeni, vieckrat za noc,,treba ho skontrolovat, aby ti nenachladol. To urcite date do septembra. mozno budes prekvapena ako to pojde. Moj sa odnaucil po 2! dnoch... a to som myslela, ze nikdy. Raz svokra nedala ,ked hol u nich na noc... a tak som skusilq. Myslim, ze staci zacat poobednym. Pohmataj, ci mu nestoji pierko😉 a vtedy hadam treba zobudit
@amima jasne, ajko pisem vyssie, cez leto deti rychlejsie rastu aj dozrievaju. Ako je zname RODIČOVSTVO nauci kazdeho trpezlivosti.
Dnes nie je moznost vybrat si skolku, tedy castejsie sme radi, ked dieta ma miesto. Je to individualne, co sa tyja p.ucitelky. ale skor to toleruju, ved to neni zmenseny dospely... myslime na to, ako sa to nauci dovtedy, nestresujme sa, ajvked sa to tazko dodrzuje.
Nechaj rast co chce rast, pride čas.... 🙂 zelam vam ,nech sa uz tesite
@nina233 skusenosti s pocikavanim-na to reagujem
moj anastupovala do skolky 2r3m, takym plienku "pre istotu" doslova zatrhli, ze nauci sa.... tak som chodila 2-3x do tyzdna s balickom... neoperu, zabalia ti 😀
Ak sa dieta pocikalo a nepovedalo neriesili, na decku uschlo a len som nuchala co to do prdele tak smrdi... moja dcera 😀
a to bola dobra skolka a ucitelky sa starali.to myslim vazne.ale decku ujde, cusi a oni nekontroluju.
3,5r chlapec je fakt veli velky na plienku, ved to je uz 2. rocnik v beznej skolke, s nim sa parat nebudu+ deticky su take "mile" ako len ony vedia byt. Treba to riesit.
@nina233 nemas odstranovat plienku preto ze ide do skolky, ale preto ze pokial nema nejaku chorobnu pricinu, napr. nefrologicku, tak je uz na plienku skratka velky...
naucis ho to jedine tak, ze mu plienku nedas. a v takom veku by som nedala ani na noc. jednoducho by som malemu vysvetlila ze sa plienky minuli, uz nie je co kupit, a ma slipky, jednoducho uz je predsa velky chlapec.
par dni to potrva, ale vytrvala musis byt aj ty. ak po jednom pocikani vratis plienku, tak on sam nema dovod a motivaciu aby chodil na zachod, plienka to isti....