Budú škôlky od 1/2025 zadarmo?
Predskolaci ich maju zadarmo aj teraz.
Nie
Prečo by mali byť? Nie
Ano. Spolu s lacnymi potravinami, lacnym plynom a lacnym benzinom.
Len prechádzajú pod ministerstvo.Doteraz patrili pod VUC ak sa nemylim
ale to sa tyka mzdovych nakladov na zamestnancov doteraz patrili pod obce a mesta
neznamena to ze budu zadarmo
predtym to bola prenesena kompetencia na obce a mesta (nie na VUC ako mylne pise vyssie) teraz je to spat na state (centralizovane)
meni sa kolonka rozpoctu odkual sa hradia mzdy, energie atd
No nám sa zvýšila cena od nového roka
Nie nebudú normalne mi prišiel výmer na stravu, réžiu, aj skolne
To len znamená, že budú patriť inde. Neviem prečo by mali byť zadarmo.
Nebudú financované cez podielové dane, ale cez prenesený výkon štátnej moci- teda prostredníctvom normatívneho financovania.
Rečou človeka- pre Teba sa nič nezmení. Mení sa pre obce a mestá, už to nebude ich originálna kompetencia, budú vykonávať len prietok financií z ministerstva priamo na MŠ.
To je len prechod správy a financovania z obce pod ministerstvo a nie, že Ti poplatky bude platiť štát.
A ty myslíš, že doteraz boli financované rodičmi len? Nepochopila si to. Platiť budeš aj naďalej a pravdepodobne viac ako doteraz......
@anetkaadamko nič také som nenašla
ostáva všetko po starom ,posledný rok neplatí rodič okrem režijneho poplatku strava, triedneho fondu, riaditelské fondu, poistného , prispevku na čistiace prostriedky
nič som nenašla že by rodič od 2025 alebo 26 bol oslobedný od mesačného poplatku
je iny systém financovania a zvyšena kontrola čo sa vyučuje v školach a škôlkach
To sa tyka len sposobu financovania, netyka sa to poplatkov rodicov
kde by na to vzali prachy ked na to čo predvadzaju nemaju prachy a si požičiavame neskutočne
@anetkaadamko teraz som hladala nič také som nenašla , len že školy a školy budu mat ešte viac buzeracia a papierovačiek to ano to im pridali zase
a ak by vam aj mesačny poplatok odpustili , bude to tahane z dani , neviem si predstavit že by ešte viac zdvihli odvodove alebo danove zataženie, však teraz 58% ti ide štátu
iba ak by sme niečo dostali z eu fondov , že sa ide čerpat na vzdelavanie
skôr by som dala asistentov viac aj do škôlok a škôl
@anetkaadamko to sú len reči súčasnej vlády, však si pozri v akom mínuse je štátny rozpočet, kde by ešte zobrali na toto peniaze, veď aj daňový bonus berú rodičom
@sara07 chapem ze mas potrebu vsetko kritizovat ale toto je z pohladu skolok skolskych druzin a jedalni pozitivny krok
najma pri niektorych samospravach ktore zdrziavali mzdy, nepresuvali cele normativy a pouzivali ich na ine
@mamina7070 družín a jedální sa to netýka, zostávajú pod obcami, obce sa ich nechcú vzdať. Takže nám v školstve zostávajú dve kategórie pedagogických zamestnancov.
@michaela329 och to je skoda veru
@mamina7070 je to inak jedna z požiadaviek odborov, ktorú nechcú splniť a bude aj témou štrajku.
@michaela329 hej ved to je nonsens aby o druzine a jedalni rozhodoval starosta co ani zakladnu skolu nemusel dokoncit a podpisuje sa krizikom (este ze su mandatne certifikaty)
@mamina7070 im ide hlavne o prachy, čo si budeme nahovárať.
@mamina7070 čo prosím ta kritizujem , kde konkrétne máš pocit ?
zoberu danovy bonus a odpustia mesačny poplatok ,
v podstate viac zoberu väčšej skupine , a pohodia menšej, ano je to hodné kritike, nech urobia niečo pre rodiny pre všetkých a nie tymto štylom , či ked ti pohododia ohladanu kost šlahame do vdaky hlavou o zem , ked su prachy na netrebenko, opravu zahrady , rauty, hymny , renty , zvyšene paušalne poslanecke tak by sme mohli aj inde mat
prečo tak ako je danovy bonus nepredlžili alebo neurobili lepším ? priestor je
o tom že zriadovatelia kašlali na škôlky a tie potom tahali od rodičov prachy mne nemusíš pisat my sme sa slušne vyskladavali 3x na veci ktoré mal platit zriadovatel
oni ti síce odpustia mesačny poplatok
ale stale ti ostane platit :
režijny poplatok strava
triedny fond
riaditelsky fond
všetky divadla, kurzy, kružky - jazykové
režijny poplatok na čistiace prostriedky
poistné
nie 😁