Boli by ste ochotní prispieť na vzdelávanie pre učiteľky v škôlke?

murcos
5. dec 2012

Milé mamičky, chcem sa niečo opýtať.
Vzdelávanie začína v materskej škole (aj ked si to priamo neuvedomujeme) Práve v škôlke by mala naša/vaša ratolesť dostať štartovací kapitál pre svoju (nielen školskú)budúcnosť.
Žial, systém je postavený tak, ako je postavený, pani učiteľky (aj z dôvodu nízskych platov) - aj napriek ponuke nemajú možnosť navštevovať veľa kvalitných vzdel. programov, ktoré by im pomohli pri vedení našich najmilších. Boli by ste ochotné prihodiť grošík - ak by ste vedeli, že určitá oblasť vzdelávania, o ktorú má pani učiteľka záujem (a ktorú by prípadne odprezentovala rodičov s škôlke) bude pre dieťa mať ozaj význam???

sjuzocka
5. dec 2012

Definuj "grošík" 🙂) aj by som bola ochotna, ale moje grosiky su obmedzene, takze len do istej miery. zaroven som si takmer ista ze by sa neboli ochotni podielat vsetci rodicia (niektori naozaj ziju od vyplaty k vyplate) a tym padom nastava otazka ci je to fer a tak... musel by sa asi odhlasovat jednotny poplatok, ktory zcasti moze take vzdelavanie pokryt. Ale este lepsie by bolo, keby ste vyuzili rozne fondy a nadacie, ktore vypisuju grantove kola, v ktorych sa daju ziadat veci aj na taketo vzdelavanie. ak je to odovodnene, tak by to mohlo prejst, ako sucast nejakeho zmysluplneho projektu.

sintra
5. dec 2012

no presne, keby si specifikovala, o ake vzdelavanie ide a kolko by mal byt prispevok, lahsie by sa odpovedalo.

stanislavao
5. dec 2012

ja si myslim, ze vzdelavanie pedagogov by mala zabezpecovat skola, zriadovatel. v dnesnej dobe je velmi vela informacii aj na internete, cize ucitel, ktory zaujem ma, tak sa vzdelava aj takto. v dnesnej dobe, ked vidim, na akej ubohej urovni skola a skolka u nas su, tak by som im nedala ani 1e navyse. platime skolku mesacne 10e, skolu rocne 34e - "dobrovolny" prispevok. okrem toho este ZRPS. do skolky kazdy rok darujeme hracky, do skoly sme dali televizor, ozdoby a co prave potrebuju. mame 2 uvery a neni myslitelne, aby sme este ucitelkam platili skolenia.

felinda
5. dec 2012

tak ja tomu celkom nerozumiem.....máme platiť na vzdelanie učiteliek? ako to je fajn nápad...ale kto mi potom zaručí, že tá ktorej sa na to ,,vyzbierame,, ostane učiť moje dieťa? či budem vzdelávať svojimi grošmi všetky učiteľky v okrese???? Lebo však tá vzdelanejšia si isto bude hľadať niečo lepšie a k nám príde zas len učiteľka ako predtým.....

zeleny_cajik
5. dec 2012

Áno, v rozumnej miere, na rozumné programy. Napriek tomu si myslím, že dôležitejšie ako vzdelanie sú v tomto povolaní láskavosť, trpezlivosť a obetavosť a to sa naučiť nedá za žiadne peniaze 🙂
Inými slovami, uprednostním učiteľku, ktorá sa riadi viac svojim rozumom a srdcom a ktorú moje dieťa miluje pred tou, ktorá má v malíčku všetky najnovšie pedagogické postupy a je to studený čumák...

karamel
5. dec 2012

jednoznacne nie 😉

jasminet
5. dec 2012

platime 22€ mesacne, cca 35€ stravu mesacne, 50€ "dobrovolne" zrps na pol roka - v statnej skolke - nemame pani ucitelkam aj plat davat este mimo to?? dam na zaujimavy program pre deti, na obnovu skolky, ihriska, priplatim stravu ak to bude za to stat, ale dovzdelavanie p. uc. by malo byt financovane z inych zdrojov

edie63
5. dec 2012

Nezaplatila by som ani cent, napriek tomu, ze ja som tiez ucitelka a nikdy by som nedovolila rodicom, aby platili za moje vzdelavanie (mne to pripada akoby som mala napr. platit kurz kadernicke aby normalne urobila moje vlasy). Ked sa chcem zlepsovat a vzdelavat a zamestnavatel mi to nezabezpeci (je to naozaj individualne, na kazdej skole to riesia inak), tak sa o to postaram sama a tak by to mal urobit kazdy "normalny" a zodpovedny ucitel.

vadimka
5. dec 2012

NIE, neprispela...

takzvane vzdelavacie programy su vela krat len krasna obalka [sama som sa ich zucastnila], je to prepieranie penazi ....

Pani ucitelka, ak ma naozajstny zaujem o deticky ci uz v skolke alebo v skole spravi vsetko pre samovzdelavanie, kniznice su plne odbornych knih, internet zaplaveny informaciami, v knihkupectvach sa lamu policky roznych detskych psychologov...staci si len vybrat....nemienim podporovat nejaku "vzdelavaciu instituciu- agenturu"...a myslim, ze je to od veci pytat si to od rodicov....uz aj tak mame plno poplatkov...skor odporucam obratit sa na sponzorov, mestsky urad.

titkovamiriam
5. dec 2012

Učitelka v skolke ma presne definované čomu sa ma venovat a ma k tomu adekvatne vzdelanie.Odpoved na otazku nie!

meluela
5. dec 2012

@murcos nech sa najprv v tomto state prestane kradnut, potom mozme opravit nemocnice, nakupit pristroje, zabezpecit dostojny zivot postihnutym, zaplatit kvalitne skolky a skoly. Ak ani potom nebude dost penazi na skolky, tak treba stanovit ich realnu cenu a umoznit rodicom aby si tu sumu odratali z danoveho zakladu.

Grosik sem, grosik tam, nemala som pocit ze by vzdelanie bol rozhodujuci faktor pre to, ake boli moje ucitelky v skolke. Tie co mali normalny matersky pristup boli fajn, dalsie dve boli vyslovene chore osoby, takze staci vyhodit dusevne chore osoby zo skolstva a hned bude detom lepsie.

olifcek
5. dec 2012

nie, neprispela. nech sa kazdy vzdelava za svoje peniaze, resp., nech sa o to postara zamestnavatel. mne tiez nik neplati anglictinu /bez ktorej nenajdem tak lahko pracu v obore, ktory hladam/, ci nik neplatil vysoke skoly.

Olivke v skolke kruzky platime zo svojho, to je ok.

cize NIE, nedala by som ne vzdelavanie cudzej osoby peniaze, ani, ked sa jedna o ucitelku v MS.

salma22
5. dec 2012

nie ....mne nedali volno ani v robote ked som chcela studovat a nic mi nikto neplatil.....mam do koho davat peniaze

daniela242
5. dec 2012

Nie, určite nie. My platíme za škôlku mesačne 15€ plus strava plus 8€ zrpš mesačne. takže si myslím že je to dosť. Ja už na vzdelávanie učiteliek neprispejem nič. Je to ich povolanie ktoré si dobrovoľne vybrali. Mne takisto nikto nič zadarmo nedáva.... a každe zvyšovanie svojej kvalifikácie si musím zaplatiť sama.

ikke
5. dec 2012

skor nie... napr. ani pediatrom neplatime celozivotne vzdelavanie, aby nam deti neliecili 50 rokov starymi metodami

luciahromadkova
5. dec 2012

tomuto teda skutocne nerozumiem, sama som ucitelkou MS, ale aby mne rodicia prispievali na vzdelavanie? ked uz tak zriadovatel, alebo skola, zamestnavatel, granty /no ale to sa musi posnazit cely pedagogicky zbor/, a potom za akreditovane vzdelavanie ucitelka dostava kredity a pri 30 kreditoch ma narok na kreditovy priplatok, vrati potom tento kreditovy priplatok rodicom alebo detom?
sama mam ako ucitelka v MS nizky plat, ale preco by mi vzdelavanie mali platit rodicia? su na to ine moznosti, rodicia mozu prispiet na pomocky, hracky, aktivity, ktoré potom "vzdelaná" ucitelka použije priamo s deťmi aj to tiež tak, že rodičia budu ochotní dobrovolne prispiet do obcianskeho zdruzenia, ktoré si sami zalozia a sami vedu.
A este jedna vec, nikde nie je napisane, že ak ucitelka vzdelávanie absolvuje uplatní získane skusenosti a poznatky v praxi s detmi, lebo ak ona sama nema potrebu sa vzdelavat a uplatnovat v praxi s detmi nove skusenosti, bude ucit stale rovnako. A urcite by som nepodporovala neakreditovane vzdelavacie institucie.

turistka
5. dec 2012

Nie

cmulinko
5. dec 2012

Po prve...vzdelavanie zacina v rodine......bola by si ochotna prispiet beznej slovenskej rodine na vzdelavacie kurzy pre rodicov,ktore by potom pomohli byt napomocne stat sa lepsim rodicom a ktore by mali vyznam pre to dieta...je ich x druhov od prvej pomoci v domacnosti,montessori v domacnosti,ako zvladat stres v rodine,joga pre deti,rozne art kruzky a sportove kruzky rozvyjajuce detsku zrucnost, motoriku a intelekt ....atd atd.

mimikas
5. dec 2012

Nie nedala. Ani mne niekto iny nezaplati kurz a asi ani ucitelka nebude prispievat na kurz metke dietata.

matusiatko
5. dec 2012

ja by som neprispela, syn chodil do skolky este par mesiacov dozadu a o taketo vzdelavanie sa staral zamestnavatel... teda zriadovatel. Myslim, ze prispievame, kde sa len da... ale na toto uz naozaj nie. A je to naozaj o pristupe ucieteliek k detickam, jedna nepotrebuje ziadne dovzdelavanie je mila, ustretova, nauci a druha moze mat "10 kurzov" a nenauci deticky nic.

rebeka7501
5. dec 2012

Na otázku otázka : " A z akého dôvodu ?". Pedagogický pracovník v materskej škole (súkromná či štátna) musí mať potrebné vzdelanie. Je iba na ňom, či si vzdelanie ďalej rozširuje (na vlastné náklady). To ako pristupuje k výchove detí, alebo ku svojej práci je len na ňom. Táto profesia bohužiaľ nie je o peniazoch ale poslanie. Osobne si myslím, že človek, ktorý ide pracovať do škôlky i keď iba s pedagogickým minimom a má kladný vzťah k deťom, vie ich zaujať, vie ich naučiť má väčší prínos pre deti ako nejaký zakomplexovaný típek s titulom pred menom a za menom, bez vzťahu k deťom. Z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že dcéra navštevovala štátnu MŠ a riaditeľka škôlky vymýšľala rôzne aktivity pre deti a ich rodičov, zabezpečila rôzne krúžky (za minimálnu sumu ročne), rôzne výlety, exkurzie a pod. krúžky často viedli učiteľky uvedenej MŠ bez ďalšieho príplatku. Deti naučili samostatnosti, pripravili ich na vstup do ZŠ. Oproti MŠ, ktorú dcéra navštevovala cca 2 mesiace (sťahovanie) sa to nedá porovnať. Tam nerobili NIČ, neochotné, ofučané učiteľky i ostatní pracovníci MŠ. Veľmi rýchlo sme dcéru vrátili do pôvodnej MŠ i keď sme veľa precestovali. Stálo to za to.

lalinko2010
5. dec 2012

NIE! a prečo? chodila do školy, vzdelávala sa, prečo by mamičky detičiek mali prispievať učiteľke v materskej škôlke na vzdelávanie? do práce - 1 týždeň idú medzi 7-8hod ráno, domov idú o 12tej, 2 týždeň ide do práce o 11hod a domov ide o 16tej. má raňajky, desiatu, obed, olovrant. prípadne ak si priplatí má obed aj domov, pre rodinu.
systém - doneste dieťaťu ovocie nejaký deň, náhodou mamička zabudne, dieťa nemá ovocie, pozerá na deti čo ovocie majú, smutné...
idete po dieťa do škôlky - poviete meno a ani sa nespýta kto ste? a dieťa ide domov, jasné dieťa pozná svojho rodiča, ale mala by aj učiteľka.
učiteľka má permanentne telefon pri uchu a deti sú v triede
učiteľka sedí na dvore na lavičke, kde sú deti?
v triede je 15 detí a nevedia čo s nimi, dieťa má vedieť všetko dobre že nie, keď príde do škôlky - obliecť sa, vyzliecť sa, najesť sa samé, ísť na záchod samé a podobne. Jasné je to povinnosť rodiča aby to dieťa naučil, ale potom nemusia byť materské škôlky, na čo?
toto je len pár príkladov a za toto sa má platiť učiteľke za vzdelanie?
ja by som jedno spravila - znížila počet učiteľov / MŠ, ZŠ, SŠ /, bolo by na platy, učitelia s dôchodkami nech sú doma a užívajú si dôchodok, pohodu. Keď dostávali plat 9000sk, bolo im dosť, ale keď dostanú 300€ je to málo. zvýšenie platu o 30€ nechcú, ale keby zvýšili o 1000sk, tak by to bolo ok....
Ja chodím do roboty od 7mej do 15tej, prípadne do 17tej, lebo máme pevný pracovný čas, raňajky, desiatu, obed, olovrant mi nikto nedá - musím si doniesť z domu, keď zostanem s dieťaťom doma, tak sa modlím aby to nebolo nič vážne a do troch dní bol ok, aby som si neminula veľa dovolenky, lebo PN sa mi neoplatí.
učitelia majú prázdniny vždy keď aj deti! ja mám dovolenku len keď neni tak veľa roboty, aj to len dva dni, lebo keď prídem po dvoch dňoch do roboty, tak neviem kam skôr aby som to stihla spraviť a odišla o 15tej domov a bola so synom.
za všetko treba platiť - škôlka, strava, pomôcky pre dieťa, hygienické pomôcky pre dieťa / újde sa aj učiteľke domov, možno /, ešteže hračky netreba kupovať do škôlky, a ešte učiteľka na konci škôlkarského roka čaká niečo pekné od rodičov, za čo?
ČESŤ VÝNIMKÁM - učiteľkám. Lebo sú také ktoré RADI chodia do škôlky, k detičkám, a starajú sa o detičky a podobne.

sante81
5. dec 2012

suhlasím s @lalinko2010 uplne vo všetkom, u nas to funguje presne takto isto do bodky

jasmika
5. dec 2012

Ja k tomu len toľko.. Prečo sú stále nespokojní len tí ktorí majú dosť... lekári,učitelia... a podobní štrajkisti 😝 Neštrajkuje maminka ktorá má choré detičky či postihnuté a nemajú z čoho žiť. Neštrajkuje syn ktorý sa stará o svoju maminku (ktorá je bez nôh) a on sa o ňu sám stará a pritom chodí do práce na ošarpanej felicii ktorá ledva prežíva... tento prípad osobne poznám...
Ľudia naučte sa byť vďační za to čo máte... NEštrajkujú deti v izraeli ktoré su nevinné a bombardujú ichh.. Dnes je proste taká doba.. ale nieje zlá.. čo to niektorí trepete.. ved máme všetko...

Už len čakám kedy pôjdu politici štrajkovať že majú nízke platy... takto vnímam tie štrajky... 😠 😠 😠 😠
A odpoved na otázku tiež NIE nedala by som... Mojej mame nič nik nedal... ťažko pracovala celý život.. a teraz je rada že má ak keď svoj biedny dôchodok ale je zaň VĎAČNA:: to sa naučte milí moji učitelia a dochtori..

piacere
5. dec 2012

@lalinko2012 ešte že si dodala to "česť výnimkám", lebo ma dvíhalo zo stoličky pri čítaní tvojho príspevku....

A je mi ľúto, ak tvoja skúsenosť s učiteľkami v MŠ je iba takáto ako opisuješ.... a ak máš pocit, že to takto funguje, ako píšeš, tak si na veľkom omyle... či si robila učiteľku a píšeš z vlastnej skúsenosti? Lebo ináč neviem odkiaľ všetky tieto istoty berieš....

Moja mama robí 30 rokov učiteľku v MŠ... Na rannú smenu chodí o 6,20, prichádza o 15.00, na poobednú odchádza o 10.00 a prichádza o 16,45.... Desiatu alebo olovrant si nosí z domu, obedy si platí, domov nič nenosí....
Z hygienických pomôcok sa určite učiteľkám neujde domov, myslím, že toaleťák je to posledné, čo potrebujú doniesť domov z práce....
Áno, počas prázdnin, má moja mama DOVOLENKU (nie prázdniny), ktorú si na rozdiel od iných ľudí v inom zamestnaní nedokáže vyčerpať počas roka, len počas prázdnin (keďže pracuje v jednotriednej škôlke, kde sú dve učiteľky... jedna na rannú a jedna na poobednú smenu). To, že učiteľky väčšinou v júni už "odpadávajú" od psychického vyčerpania (po 10-tich mesiacoch bez dovolenky) a ich psychika si doslova žiada oddych, to nikto nevidí.... Prvý a posledný prázdninový týždeň sú na škole 🙂
A neprajem ti ten stres, keď je sama učiteľka na dvore s 18-timi deťmi a nevie, kde jej má skôr hlava "letieť"....

A k otázke.... nie, nesúhlasím. Väčšina dnešných dovzdelávaní, ktoré ponúka ministerstvo školstva je totiž na dve veci.... a to ti potvrdia mnohé učiteľky....

mirininu
5. dec 2012

Nie, o to sa má starať zriaďovateľ, škola, učiteľ sám .... mne kto prispeje na vzdelávanie ? Iba ak ja a vo vlastnom záujme.

wena
5. dec 2012

Pokiaľ by som si to mohla dovoliť, tak zrejme áno, chcela by som ju podporiť.

kvetka_
5. dec 2012

@lalinko2010 sorry ale ty naozaj nevies co je to praca ucitelky, vobec nechapem, kde si ty toto videla a odkial beries nazor ze to tak je? nebudem tu vypisovat obhajoby na ucitelov MS, lebo to by som tu stravila privela casu a energie a mozno zbytocne. ale si UPLE MIMO.
Napriek tomu by som nebola ochotna dat nic na skolenie ucitelov MS, mne tiez zakaznici neplatia skolenia, plati mi ich zamestnavatel. Ako nic v zlom, ale neplatime uz dost tomuto statu? Mne je zle ked sa kadzy mesiac pozeram na vyplatnej paske, aky je rozdiel medzi hrubou mzdou a cistou. Vsade kam sa pohnem len platim- u lekara, v skole same "dobrovolne" prispevky... Clovek ma uz podla mna toho dost, stale kdesi prispievat z vlastneho...

zuzana76
5. dec 2012

som ucitelka, vsetky kurzy , pomocky, ucebnice som si platila zo svojho, nemyslim,ze by toto mali financovat rodicia, bud konkretna ucitelka, alebo skola, ci zriadovatel. To ked moje dieta bude na SŠ ucit 15 ucitelov, tak by sme mali platit kazdemu jednemu? to je nemyslitelne, viem,ze tu sa jedna o matersku skolu, ale moja odpoved je NIE

simsalabim
5. dec 2012

@lalinko2012 ja som tiez v soku, co si napisala...to snad nemyslis vazne, ked je take super byt ucitelkou v MS (ci ucitelkou vseobecne), tak to teda skus, aby si aj ty mala stale - celucky den - telefon pri uchu, kaslala na deti, ktorych je iba 15 v triede (v nasich triedach v skolke bolo bezne deti 22-26) dostavala zadarmo ranajky desiatu, olovrant, obed a co ja viem co este (fakt tomu veris, ze to dostavaju ZADARMO?!), aby si mohla mat stale prazdniny vtedy ked deti (prepac, toto sa vola DOVOLENKA a ucitel si ju smie vziat vtedy, ked tie deti maju prazdniny, nie inokedy) a - na to nesmiem zabudnut! - nemusela si sa triast, ked ti dieta ochorie, lebo ved PNku ti zamestnavatel tolerovat nebude 😖 Az mi je smutno, ze niekto ma taketo skreslene predstavy o praci uciteliek 😢 Potom sa nedivim, ze je nasa spolocnost tam, kde je. Kde inde moze byt, bez vzdelaneho a rozhladeneho naroda to takto vyzera. Pracu uciteliek velmi dobre z blizkeho okolia poznam, viem, co to obnasa na vsetkych 3 stupnoch... az takychto nazorov mi je az do placu.
A k veci - NIE, nemyslim si, ze by rodic mal prispievat na vzdelanie uciteliek MS (a ani ZS alebo SS). To je ulohou zriadovatela ci statu. Mna na skolenia posiela (sukromny) zamestnavatel, ktory mi to aj hradi (a castokrat su to drahe skolenia, ktore mi vyniknu v zivotopise a - kebyze som sa rozhdola odist - zrejme aj velmi pomozu v hladani dalsej prace).