Bitkár v škôlke

flower24
14. feb 2018

Ahojte, poradte prosim. Dcera (5r.) ma v triede chlapca, ktory vsetko, co sa mu nepaci, "riesi" bitkou. Resp. buchancom spoluziakov a pod. Ked mi to spomenula dcera 1x., povedala som jej, ze si to nesmie nechat a ma mu povedat, nech ju nebije. Ked neprestane, povedat to ucitelke. No odvtedy to spomenula uz viackrat a zjavne ucitelkine tresty (nemoze sa po bitke hrat, ked ostatni, len kreslit a pod.) nepomahaju. Neviem, ci sa ucitelka uz rozpravala s rodicmi, alebo nie, no zaujima ma vas nazor, ci sa mam s nimi porozpravat ja alebo najskor s ucitelkou, nech to riesi s nimi ona. Chlapec bije viacerych. Nie je to uz len na urovni stuchanec ake deti mavaju, ale nasu udrel napr. do hlavy. Bojim sa, aby niekomu vazne napr. s hrackou neublizil. Ako by ste to riesili vy?

lula313
14. feb 2018

@flower24 porozprávala by som sa s učiteľkou. Neviem, ale takéto “zlé” deti sú väčšinou deti z nie moc dobrých rodín, buď vidí takéto správanie doma alebo zúfalo vola po pozornosti, takze by to bolo vhodne riesit aj s psychológom..

flower24
autor
15. feb 2018

@lula313 Tiez sa toho obavam, ze to ma z rodiny. Mamu ked obcas vidavam, mam pocit, ze je stale v strese.

lula313
15. feb 2018

@flower24 preto bude treba začať u učiteľky a neviem, či sa jedna o súkromnú alebo štátnu škôlku a aku majú možnosť využiť pomoc psychológa, ale treba to riesit, kým niekomu vážne ublíži.

dominika6
15. feb 2018

@flower24 toto je začarovaný kruh,kedže po útoku ho učitelka od detí izoluje,no on to má už v povahe..je to obraz toho,čo má doma,nemusia byť doma bitky stačí že rodičia na neho vrieskajú a privádzajú ho do stresu..
tak ako to ty riešiš s učitelkou,tak to určite s ňou riešia aj iní rodičia,ktorých sa to týka..
tam bude už len treba aby ho vylúčili..ak by sa stalo niečo vážnejšie..
bežné štípance,štuchance,a podpichovanie je bežné..

simca06022011
15. feb 2018

my sme mali takehoto chlapca v skolke a nemal to z rodiny, bol proste dominantny typ. Nebolo po jeho udrel, uhryzol, hodil po niekom nieco... ucitelka to riesila primerane, ale z aktivit ho nevynecahvala. Sedeli na trestnych stolickach iba ked sa v case volnych hier neposluchalo a len kym sa neukludnili 😃 Bol mensi (3-3,5r) ale, preslo ho to ked dostal jedneho krasneho dna buchanec a hryzanec späť... Urcite by som sa ja poradila s ucitelkou ako to vidi, ci su to stukance alebo sa naozaj bije a su tam nejake urazy, ci hadze po detoch hracky napr. A ona to potom vie riesit s riaditelkou zariadenia/rodicmi. Z poslednej skolky (tam sme boli ako predskolaci) poslali dieta normalne na psychologicke vysetrenie, lebo bolo agresivne este aj na ucitelku a potom ho presunuli do inej skolky, nakolko naozaj mal problem ten chlapcek. Dokonca aj nejaka inspekcia sa na to bola pozriet, lebo mama nebola ochotna to nejak riesit. Viem, ze sa do toho miestne mamy velmi zahryzli a doslova ich vystvali, aj ked to podla mna nebolo primerane, ale dedinske sarvatky to je ina vec (nebol tam problem iba syn, ale aj mama sa nepacila mamickam, ale to je ina diskusia) 😃 ale na tom vidno, ze sa to da riesit. Len nic nerieste zatial medzi rodicmi, lebo mozu to vziat v pohode a nemusia, hlavne ked ich nepoznate. Alebo v satni sa prihovorit s niecim inym, aky su nezbednici atd ze sa stale "klbsia" a uvidite reakciu.. zase ono mozu mat aj neprimerane prisnu povahu na toho chlapca, dozvedia sa ze je "zly", budu to riesit iba trestom a bude to este horsie....

eeffka
15. feb 2018

@flower24 riesila som to instruktazou aby sa dcera nenechala otlkat a vratila naspat a este jednu navyse prilozila aby si zapamatal do koho neskakat. mozno nevychovne ale efektivne.

siska53
15. feb 2018

@flower24 najskor sa porozpravaj s ucitelkou o celej tej situacii. Ja som tiez musela nieco podobne riesit,ale tam slo o kamosa,maly sa na neho nestazoval,len ja som.si vsimla,s cim.chodi. Divne modriny - na hlave,otlacky okolo ruk ako od put. Tak sa chlapci nesmeli hrat,nakolko ten chlapcek bol velmi silny (nie tucny,len mal.naozaj vacsiu silu na svoj vek) a tu silu si neuvedomoval. A v ramci hier sa chlapci aj poklbcia bez toho,ze by s apovazovali za nepriatelov. Ale ked ho potlapkal po pleci priatelsky tak,ze na cele modrina,lebo maly pri tom padol a buchol sa o roh postele,tak opat za ucitelkami a odvtedy ich izolovali. A to som sa rozpravala aj s jeho mamou,ale ta to cele mala na haku. Cize pohovor s rodicom.nie vzdy pomoze..ona mu sice nieco povedala (v cudzej reci,otec bol cudzinec), len.. Deti aj lahko zabudaju a mali len 5r.,tam je pamat na take veci prilis kratka..
Ak neuspejes u uciteliek (ak au normalne,tak ano),uz jedine s riaditelkou,prip.vyssie. Zvacsa vsk staci to riesit na pode triedy.

smile31
15. feb 2018

@flower24 ahoj... no ja som dosť "razna osoba" a keby mne niekto v školke dieťa bije určite by som si odchytila rodiča, zavola by som k tomuto nášmu rozhovoru aj učiteľku... určite by som to nenechala len tak...

pininka
15. feb 2018

Drzim ti palce, sestra riesila to iste, s ucitelkou, s riaditelkou, s ostatnymi rodicmi, matka sa odmietla o tom rozpravat a posielala pre chlapca babku,ktora z toho bola nestastna. Nakoniec vacsina rodicov dala deti na inu skolku,aj sestra. Neskor sa dozvedela,ze chlapec robi to iste aj v skole a tiez si s tym nevie nikto dat rady.

iren88
15. feb 2018

@flower24 tak možno by sa teda mala učiteľka porozprávať aj s jeho rodičmi, zistiť či nie je problém tam

pupavica
15. feb 2018

také nezhody sú najhoršie :(

viera
15. feb 2018

Asi by som to neriesila s ucitelkou,kedze zjavne to nezabera...kedze to robi dalej ..... lebo nie vzdy to pomoze.... a "mama nebude vzdy na porudzi"...Takze asi by som vysvetlila svojmu dietatu, ze to co robi nie je pekne a vratit mu to "spat v tej istej forme"..Uhryznutie, buchnutie a opytat sa ho, ci sa mu to paci...Ak nie, tak nech jej to nerobi ak ano, tak aj ona to bude robit nanho dalej...Podla mna to viac zaberie a mozno uz si viac nedovoli...My sme nieco podobne tiez riesili a zabralo to

aduska121
15. feb 2018

@flower24 ahoj urcite by som sa porozpravala s ucitelkou nech to riesi s rodicmi..moj maly ma dva roky doteraz bol vzdy ako anjel no poslednej dobe zacina byt aj on taky...chodime do detskeho centra..najskor ok vzdy bol taky ze si nechal robit zle deti mu brali hracky on o ne ani nebojoval vzdy si nasiel nieco ine a bol spokojny.. Ked sa ine dieta rozplakalo hned isiel a podal hracku ..bola som na nho pysna ziadne ine dieta nebolo take ....a teraz ? Teraz hocikedy len tak niekoho udrie ked ma niekto nejaku hracku hned ide a zoberie mu...neviem co sa udialo v jeho hlavicke ale dufam ze sa to cim skor zmeni 😑

deti95060810
15. feb 2018

začala by som s pani učiteľkou a pokračovala s pani riaditeľkou...

mkso
15. feb 2018

určite sa porozprávať s triednou učiteľkou...robila som 30rokov v škôlke,poznám to dobre...vždy sa odzrkadľuje niečo z rodiny,hoci rodičia dieťaťa zatĺkajú.../veľakrát ani netušia čo všetko dieťa doma vníma/...psychologička...málokedy pomohla...u nej v ordinácii,kde je ticho,sama s dieťaťom-dieťa sa správa úplne inak ako v kolektíve-takže to bolo na nás učiteľkách-stále sme museli mať oči aj na bitkárovi,aby sme zabránili ublíženiu iným deťom...sú typy detí,ktoré sa ubránia,ale tých bojazlivejších sme museli chrániť my

flower24
autor
15. feb 2018

Dakujem vam vsetkym za reakcie. Dnes som nad tym rozmyslala a tiez mi vyslo, ze najskor sa spytat ucitelky, ako to presne je, ako to riesi ona a ci sa rozpravala s rodicmi. Nasa triedna je v pohode, skusena a mila ucitelka. Riaditelka presny opak, s nou by som to neriesila, kym netreba. Ta mu vraj, ked neposlucha, da podla dcerinych slov este aj na zadok 👎 Nezvlada svoju rolu ucitelky vobec. Necitliva, neempaticka, prisna, ide len podla hodiniek, aby sa stihlo "co sa ma". S rodicmi zatial tiez nie, nepoznam ich osobne, mozu zle zareagovat aj smerom na syna, napr. trestom a ten to veru nevyriesi, len zhorsi. Nechat tak to samozrejme nemienim. Niektore spominate, ze mu to ma vratit. Aj manzel, ked to opakovane pocul, sa nastval, ze toto zaberie. Mozno ano. No nechceme dceru viest tymto smerom. Zlo plodi len dalsie zlo. Mozno nasu by bit prestal, no ostatnych nie. A ona sa na agresiu nechce ani pozerat.

katttka82
31. jan 2020

@flower24 ahoj, doriesila sa vam nejak situacia? Prave dnes som ja skusila konfrontovat mamicku chlapca, ktory viem, ze dlhodobe cape, bije, skrabe moje aj ostatne deti v triede a celkovo neposlucha... Je to uz pojem. Nie som konfrontačny typ, skor naopak. Odhodlala som sa po tom, co udrel pastou mojho syna do chrbta, priamo pred mojimi ocami! Bez ostychu, bez dôvodu a vedel, ze to vidim. Bola som sokovana. Dnes som narazila rano na neho a jeho mamu, tak jej o tom incidente povedala. Miesto, ja neviem, ospravedlnenia, ci vysvetlenia svojmu synovi, ze tak sa nemoze spravat, zautocila na mna, ze jej syn chodi doskrabany od mojho a ze to ma nafotene a neviem co este. Pytala sa jej , ze preco mi to teda neoznamila. Ze nema cas riesit vsetky incidenty v skolke. Doteraz sa na syna nikto nestazoval, ani mamicky ani ucitelky - naopak, chvália ho. Nemyslim si, ze moj syn je anjel, nie som naivna a urcite aj capol spat, aj ked mu hovorim, ze sa to nema. Strasne ma sokovala ta reakcia.

flower24
autor
1. feb 2020

@katttka82 Fuha, to je silna kava...ked dieta udrie ine bezdovodne pred ocami mamy a jeho mama sa ho este zastava 🙄 U nas to poriesil jeden otec, ktory poziadal o preradenie toho bitkara do inej skolky a vyhoveli mu. Teraz je dcera skolacka a maju vo vedlajsej triede podobny pripad. Ucitelky sa s jeho mamou dohodli na psychologovi.

katttka82
6. feb 2020

@flower24 ved toto! Chcela aj ukazat detom, ako civilizovane vedia dospeli riesit konfliktne situacie. Ale asi nie vsetci. Chapem aj ju, ze asi pocuva staznosti na svoje dieta stale dokola a uz ju to nebavi, ale vymyslat si nezmyselne obvinenia namiesto toho aby prijala zodpovednost za svoje dieta a mozno priznala, ze nejaky problem tu je. No nic, uz viem, ze s nou nic nevyriesim. O otcovi ani nevravim, ten ani len neodzdravi na pozdrav... Zatial to necham tak, ale ked sa nieco vazne vyskytne uz to idem riesit, cez ucitelku, ked bude treba, riaditelku. Dik za reakciu 😉 pozdravujem