Mamičky letných detičiek. Ako prosím nastupovali vaše deti do škôlky? Mali nejaký čas adaptačný proces? - povedzme nejaký čas pred dovŕšením 3 rokov len na doobedie alebo ste dali v septembri prvý krát a rovno na celý deň?
Ďakujem.
@lia2022 Záleží od konkrétnej školky aký má adaptačný proces, nie od veku detí. Ja mám októbrové, čiže pri nástupe v septembri nemali ešte ani 3 roky. U nás prvý den dve hodiny, druhý štyri, tretí celý den, ak neboli problémy. Ale nie je to všade rovnaké.
hned na celý deň
augustový a septembrový a hneď na celý deň
Hneď na celý deň. Predtým chodila 2x týždenne do jasliciek tak už vedela o com to je cca je
@lia2022 ahoj, všetky deti majú v štátnej škôlke rovnaký adaptačný proces. Štandardne prvý týždeň je taký rozkúskovaný a potom už bývajú detičky na celý deň. Samozrejme ty ako mamička ho môžeš nechávať aj len do obeda v škôlke, to je na tebe, keď ho chceš brávať na obed domov, tak oni ti brániť nebudú... Moja prostredná chodila celé tri roky len do obeda do škôlky i keď to s adaptáciou nesúviselo🙂.
a nie je to jedno v ktorom mesiaci sú narodené? sestrina je decembrová a priebeh nástupu bol rovnaký i keď išla neskôr. dokonca viem že niekde jej hovorili že adaptačný ani nemajú.
V škôlke neriešia, kto je kedy narodený. Majú nejako nastavený adaptačný proces a idú podľa neho. Niekde nemajú žiadny adaptačný proces. Moja dcérka je augustová a išla podľa adaptačného procesu rovnako ako ostatné trojročné deti. Prvé dni chodila na dve hodiny, potom na dopoludnie. Od tretieho až štvrtého týždňa chodili ostatné deti už na celý deň, moja chodila celé tri roky len na dopoludnie, pretože nám to tak vyhovovalo.
@lia2022 Moja je narodená na konci októbra, takže išla do škôlky keď ešte nemala 3 roky. Adaptacny proces ma naša škôlka 3 mesiace, ale ostavala na celý deň od prvého dňa.
dcéra rovno na celý deň u nás adaptácie nie je, druhá v 2,5r tiež bez adaptácie
Ďakujem.
Keď nastúpi do škôlky tak ich nebudú rozlišovať podľa dátumu narodenia. Záleží od škôlky. U nás bol postupný adaptačný proces. Najskôr 2 hod, potom 4 hod, od 3-4 týždňa na celý deň.
Ženy my sme sa zrejme veľmi nepochopili 🤔. Napísala som augustové deti koli tomu, že väčšinou tie deti berú do škôlky automaticky od septembra..keď je žena zamestnaná ako toto potom rieši? Ona na celý deň rovno do prace, dieta na celý deň do škôlky? Čo som ja počula nechcú deti veľmi brat na konci školského roka na adaptáciu..
Čo sa mi zdá že by šlo skôr povedzme pri novembrovych/decembrových deťoch ktoré zoberú povedzme od septembra, teda pred dovŕšením 3r. a ta žena je ešte pár mesiacov na RD takže môže chodiť povedzme len na doobedie.
Neviem inak vôbec ako to funguje , tak za to sa pýtam. Ďakujem za odpovede.
@lia2022 každá škôlka to má inak. U nás v okolí žiadna adaptácia nie je. Ani pre augustové ani decembrové ani žiadne deti
Ešte dodám, že u nás škôlky idú cez prázdniny v letnom režime, učiteľky si berú dovolenky a deti sa zbierajú do jednej triedy z viacerých škôlok. Takže nemajú kapacitu na pridanie ďalšieho dieťata, nové deti nastupujú výhradne v septembri a keď má niekto mega šťastie, tak možno po Novom roku. Inde to môže byť inak s trochou šťastia, ale mám pocit, že posledné roky sú škôlky vo všeobecnosti velmi vyťažené a naplnenosť ide na maximum.
Adaptácia sa v septembri rieši dovolenkou, home officom, ideálne sa vystriedajú obaja rodičia.
Obe moje deti šli do škôlky v septembri ako 2,5 ročné na celý deň a ja som šla do práce na plný úväzok - nebola som pol roka doma len preto, že mi bežal rodičák 🤷🏻♀️ Žiadne deti nechodia do škôlky na adaptáciu v júni. Na 100% nie. Neviem kde si to počula. Učím už roky v škôlke 😉 my dokonca neprijímame deti počas šk. roka (iba ak prestupuje z inej škôlky), ale nie také, že je dieťa marcové, tak nastúpi až v marci - nedržíme a neblokujeme miesto iným deťom. Všetci nastupujú v septembri
Hned na cely den. Nasa skolka take vtakoviny ako adaptacny nema.
Závisí od každej škôlky individuálne, každá škôlka to má nastavené inak 😊
@lia2022 čítala som tu - v tvojom príspevku - 'Čo som ja počula nechcú deti veľmi brat na konci školského roka na adaptáciu' - preto sa pýtam, kde si o tom počula, lebo ja za 20 rokov praxe nemám žiadnu skúsenosť s tým, aby mali deti pred nástupom do MŠ možnosť prísť na adaptačný pobyt. Za koniec šk.roka považujem jún, nakoľko júl/august sú materské školy zatvorené a fungujú len zberné triedy na striedačku v rámci mesta, takže ani vtedy nie je priestor na nejaký adaptačný pobyt. Jednoducho nastúpi v septembri a bude si zvykať ako všetky ostatné deti bez ohľadu na mesiac narodenia 🤷🏻♀️
V auguste su skolky otvorene? 😮
@lia2022 mňa by zaujímalo, kde ti škôlka vezme na adaptáciu dieťa v auguste. Veď 90 % škôlok funguje v obmedzenom režime iba na zberných triedach, takže vtedy ti dieťa nikto nevezme. Od septembra bude nastupovať s ostatnými
dcéra rovno na celý deň...