Angličtina v škôlke

majuskaba
16. sep 2024

Dobrý deň.
Máte skúsenosti s angličtunou v škôlke? Nemýlia si detičky potom slovenčinu a angličtinu? Alebo je to eše skoro? Mám doma 5 ročne a škôlka ponúka raz týždenne hodinovú lekciu angličtiny.

stvura
16. sep 2024

preco by si mylili? okrem toho aku sofistikovanu vyucbu ocakavas od jednej hodiny tyzdenne? naucia sa uplne zakladne veci hravou formou. s kludom prihlas

kiki68
16. sep 2024

@majuskaba to urcite nie, budu to zaklady jazyka hrou. Ako su pesnicky, hry, tam nejde o nejaky velky to sah. Ja mam multilingualne dieta a nema problem so 4 recami, co idu plnou intenzitou. Jedna z nich je anglictina. Ale to je uplne o inom ked ma dieta od narodenia ten jazyk ako takto.

ivka225
16. sep 2024

Bol realizovaný výskum, kde porovnávali skupiny detí, ktoré sa začali učiť cudzí jazyk v predškolskom veku so skupinou detí, ktoré sa začali učiť tento jazyk až v škole. Z hľadiska zvládnutia jazyku v rannej dospelosti nie je medzi obomi skupinami štatisticky významný rozdiel.

pribinak
16. sep 2024

Veď to je už nevyhnutnosť aby pri nástupe do školy poznal aspoň pár základných slov

Čo si ma akože mýliť? Veď to sú úplne odlišne slova: pes - dog, auto - car.

Ved práve, že deti dá učia ľahučko, bez námahy a ani si neuvedomujú, že sa prostredníctvom hry niečo učia. To je mega výhoda

jaskolka
16. sep 2024

Jedna hodina týždenne pre 5 ročné deti budú nejaké úplne jednoduché detské pesničky,základné slovíčka.
Pochybujem, ze by si dačo potom mýlili, veď aj v telke máš trebárs Lala program, kde idú anglické pesničky a riekanky.
Budú sa učiť formou hry, co je najjednoduchšie učenie

slavomira236
16. sep 2024

@majuskaba moja mala v skolke ako predskolacka..neviem ci sa tam naucila 20 slov. Zvycajne im pustalu pesnicky spievali. Tych 20 sliv by sa naucila aj z telky

3petka
16. sep 2024

@majuskaba môj chodil od 3 rokov. Bolo to super nejak si na ňu zvykol ale potom bola Corona a online vyučovanie bolo na prd. Teraz už chodí ako školák.

tanyan
16. sep 2024

Určite to nie je skoro. Podľa mňa je to skôr neskoro, ak si má cudzí jazyk osvojiť dôkladne. Naša začala chodiť na angličtinu, keď mala cca. 18 mesiacov. Prešla prirodzeným vývojom reči v oboch jazykoch.

annm81
16. sep 2024

Nie, 5-ročné dieťa si už nebude pliesť dva jazyky - to sa týka menších deti a s úplne iným systémom učenia sa viacerých jazykov. Za tú hodinu týždenne sa dieťa nenaučí nič, čo by nedobehlo za prvý polrok výuky angličtiny na ZŠ. Teda ak sa ti peniaze za ten "kurz" hodia inde, nemíňaj zbytočne. Na druhej strane, ak ti to príde ako zaujímavé spestrenie týždňa v škôlke, pokojne tam dieťa pošli.

milanemila
16. sep 2024

@majuskaba dcera ma v skolke 3x do tyzdna anglictinu a nic si nemyli. Ale ja som skor taka trosku skepticka voci tomu, co sa tam realne nauci, lebo ano slovicka sa na nu ponalepovali, ale nie je to ze realne sa nauci hovorit v anglictine. Skor tam teda chodi, aby bola v styku s cudzim jazykom a naozaj investovat do toho sa oplati podla mna az neskor.
Rozmyslali sme aj ci jeden z rodicov doma nebude hovorit iba po anglicky s detmi a kedze mam lepsi akcent, tak by to padlo na mna, ale zas mne to pride neprirodzene ak rodic vylozene nie je cudzinec, takze sme to zavrhli.

matkahelka
16. sep 2024

@majuskaba u nas je anglictina aj pre tie najmensie deticky, dcera ma 2r.a 9 mes. a tiez od oktobra zacinaju s anglictinou. aj ked mnohe z tych deti este nerozpravaju dobre po slovensky, ta anglictina je skvela aj na pocuvanie a ucia sa vlastne pasivne. starsia dcera to mala rovnako a v 1.roc. ZS potom boli velke rozdiely na hodinach anglictiny, ktore deti v skolke jazyk mali a ktore nie. vobec sa nemusis bat, nic sa dietatu nemyli.

michaela789
16. sep 2024

Môj takmer 3r syn už valí v slovnej zásobe bez zaváhania (v primeraných oblastiach, samozrejme - domácnosť, zvieratá, typy áut...). So starými rodičmi rozpráva plynule slovensky, lebo som mu vysvetlila, že nerozumejú. A doma, keď sa mu chce, bľaboce v AJ, pesničky, vypočítavanky,... Vôbec nie je zmätený. Hocikedy ho "preskúšam" zo slovenčiny do angličtiny a naopak. Chápe, že je to druhý jazyk a že dôležitejšia je momentálne slovenčina. Nebála by som sa ani v najmenšom.

clementine93
16. sep 2024

Pliesť sa im to určite nebude aj keď je škoda, že niektoré deti nevedia poriadne ani po slovensky, majú slabú slovnú zásobu a nevedia tvoriť vety, skloňovať a celkovo sa vyjadrovať. Ale hlavne, že chodia na angličtinu 🙈

annm81
16. sep 2024

@clementine93 Ja som veľký zástanca toho, že učiť dieťa viac jazykov, mu môže len prospieť. Ale súčasne máš pravdu. Mnohi rodičia totiž pod učením jazyka chápu posadenie dieťaťa pred televíziu a keď sa dieťa naučí farby a číslice v cudzom jazyku, majú pocit, že dieťa je dvojjazyčné a treba ho v tom pozeraní TV ešte viac podporiť. Reálne sa ale dieťa naučí jazyk len tak, že s ním niekto komunikuje. No a keď je dieťa pred obrazovkou, nemá čas komunikovať ani len v rodnom jazyku.

margotka17
16. sep 2024

@majuskaba veď za tú hodinku sa čo to na deti nalepí, pomenujú ovocie, zeleninku, rátať sa naučia, zvieratká, pesničky a v prvom ročníku im to pôjde ľahšie, určite by som súhlasila 👍

lauricka
17. sep 2024

@majuskaba neváhaj, prihlas ju, v pohode

lauricka
17. sep 2024

@ivka225 tiež si myslím, že nie je, ale ak je tá detská angličtina zábavná, prečo nie? Minimálne si dieťa spojí angličtinu s niečím príjemným a bude ju mať rado. Horšie je, keď vymákne daku ježibabu na ZŠ a vzťah mu pokazí, aj to sa stáva.