Anglická škôlka - reálne skúsenosti

slim_any
20. dec 2022

Ahojte, nenašla som v starších diskusiách presne to, čo som hľadala, tak skúsim takto, nanovo.
Idem sa pýtať hlavne rodičov, ktorých deti už majú za sebou anglickú škôlku, alebo ju už navštevujú. Viem, že asi najdôležitejšie je, aby sa v škôlke rozprávalo výhradne po anglicky. A teda nebol to pre deti napríklad šok, zvykli si?
Ako ste boli spokojní po čase? Naozaj sa tá angličtina na deti pekne nalepila a rozrozprávali sa? Potom ste deti dali aj do základnej školy kde sa vyučuje anglicky?
Alebo anglická škôlka nie je až taká dôležitá a naučia sa pekne anglicky deti aj bežne v škole? Samozrejme tie, ktorým sa chce :D
Ďakujem za každý postreh a radu.

nique
20. dec 2022

@slim_any píšem ako matka a zároveň v minulosti učiteľka v cudzojazyčnej škôlke.
1. Ak by som mala v našej obci EN škôlku, išla by som do toho určite
2. Moje deti chodia do maďarskej, pričom my s mužom po maďarsky ani zaťať. Prvý rok pre nich bol ťažký. Plakali, nevedeli sa zapojiť do hry. Teraz už sú v pohode. Rozumejú ale hovoria malo. Prepínajú do SK.
3. Bola som učiteľka v nemeckej škôlke. Ak aspoň jeden s rodičov vedel po nemecky, dieťa sa za 3 roky krásne naucilo. Ostatné deti veľa zabúdali. Resp. nepoužívali ten jazyk mimo škôlky.
4. Môj 6r vie komunikovať v EN len vďaka EN rozprávkam. Naši môžu pozerať TV, ale len v EN. Odmalička. Sú na to zvyknutí. My s mužom pracujeme z domu, syn počuje, že hovoríme EN, tak to vstrebáva. Teda staci deti v tom podporiť a ide to.

slim_any
autor
20. dec 2022

@nique ďakujem pekne za postrehy 🙂
Ale malo by to nejaký efekt, aj keby ja s mužom rozprávame doma len po slovensky, nie?

mimka2019
20. dec 2022

@slim_any efekt by to malo vtedy, ak by denne to dieťa počulo anglický jazyk...v škôlke aj doma...ak nerozprávate anglicky, stačí pustiť anglickú rozprávku...moja dcéra od 3 rokov rozpráva plynulo anglickým jazykom...ale po anglicky som od malička s ňou rozprávala aj ja...a výlučne len anglické rozprávky...zvyšok rodiny rozpráva po slovensky, takže teraz ovláda plynulo oba jazyky. Treba sa tomu denne venovať, škôlka podľa mňa nestačí...dieťa zabudne...a dôležité je, aby dieťa vedelo rozdiel a vedelo automaticky prepnúť jazyky. Ja mám 3 detí...s 2 staršími som to nepraktizovala...s najmladšou áno...a som veľmi rada, že som do toho šla...angličtinu má lepšiu ako ja 🤣

tanyan
20. dec 2022

Dcéra chodila do anglicko-španielsko-slovenskej škôlky.
Iba škôlka nestačí, určite tam treba aj ďalšiu podporu. Napríklad u nás sa pozerali rozprávky iba po anglicky alebo po slovensky. Okrem škôlky navštevovala dcéra aj Helen Doron kurzy (od 18 mesiacov).
Teraz navštevuje ZŠ s rozšíreným vyučovaním, lebo v okolí nie je ZŠ s vyučovacím jazykom anglickým (hoci bilingválne gymnázia sú). Má 8 rokov a po anglicky hovorí plynule, rozumie takmer všetko.
Bežne v škôlke sa deti naučia nanajvýš počítať po anglicky do 10 a pomenovať farby, prípadne nejaké pesničky. Toto však podľa mňa nie je učenie jazyka, ale len alternatívne hranie.
My sa doma rozprávame po slovensky. Po anglicky som jej niekedy čítala rozprávky a niektoré rozhovory máme občas po anglicky. Neaplikovali sme tie metódy s jasnými hranicami a napriek tomu vie jasne rozoznávať jazykovú príslušnosť a nič sa jej nepletie.
Ako demonštráciu jazykovej úrovne rada uvádzam, že vo veku 6 rokov sme boli spolu v kine na WW1984 v origináli s titulkami na želanie dcéry. Ona rozumela všetko a my s manželom sme si mohli prečítať, keď nám niečo nebolo jasné...

annm81
20. dec 2022

@slim_any Nemám dieťa v anglickej škôlke, ale najprv by som si poriadne preverila, ako to s tou výukou angličtiny je. Mala som tú česť stretnúť jednu takúto anglickú škôlku a prístup učiteľky mi neprišiel vôbec vhodný - všetka jej komunikácia s deťmi prebiehala tak, že najprv obšírne slovensky, potom to isté stručne anglicky. Deti tak vôbec nepotrebovali rozumieť angličtine. Ďalšia vec je, či ide o škôlku, kde chodia deti cudzincov, alebo kde chodia slovenské deti, ktoré rýchlo prídu na to, že medzi sebou sa ľahšie dorozumejú slovensky. Že sa naučí pár slov, riekaniek, farby a počítať po anglicky neznamená, že ten jazyk bude v budúcnosti zvládať.

Moje dieťa chodilo do škôlky, kde sa hovorilo jazykom, ktorý predtým nepoznalo. Na začiatku si učiteľky občasne vypomáhali angličtinou, ktorú syn ovláda, ale bolo to len v nevyhnutných prípadoch. Po mesiaci už EN nepoužívali vôbec a syn už rozumel jednoduché pokyny. V priebehu 3 mesiacov dokázal stručne komunikovať s inými deťmi, za pol roka vedel všetku bežnú škôlkarsku komunikáciu i keď s gramatickými chybami. Teraz, v predškolskej triede ho okrem jemného prízvuku nič neodlišuje od detí, ktoré majú daný jazyk ako materinský. Nie je zďaleka jediné dvoj, resp. trojjazyčné dieťa v triede a všetky sa jazyk naučili, takže sa to naozaj dá. Ibaže museli, inak by sa nedohovorili ani s učiteľkami ani s ostatnými deťmi. A to je otázka na tú škôlku, o ktorú máš záujem- budú tam prevažne slovenské deti? Hovoria učiteľky výhradne anglicky? A dokážu učiteľky zabezpečiť, aby sa deti medzi sebou nebavili slovensky? Neviem, ako sa pohybujú ceny za takúto škôlku, ale je dosť možné, že zaplatiť si anglicky hovoriacu opatrovateľku 2x týždenne na pár hodín bude mať väčší efekt.

kiki68
21. dec 2022

@slim_any ja som v takych robila a ano nalepi sa to, lebo su tam casto deti z inych krajin a inak by sa nedohodli. Ani s nami a ani medzi sebou. Nie je to vsak vhodne pre deti s dysfaziou vyvinu reci a uzkostami skrz mozne tazsie porozumenie. U nas mimo jedneho dietata ani jedno nemalo problem s adaptaciou. Takze odporucam skusit. Je dobre aby rodic tiez vedel anglicky, ako pedagog nie je dovolene komunikovat pred dietatom v inom jazyku. Pretoze dieta na to reaguje po svojom a moze ho to demotivovat.

slavomira236
21. dec 2022

@annm81 tak keď je to škôlka anglicka na Slovensku určite tam budú deti slovenske čiže medzi sebou budú hovoriť slovensky

annm81
21. dec 2022

@slavomira236 To nie je nevyhnutné. Sú škôlky a školy, ktoré vo veľkej miere navštevujú deti cudzincov.

tanyan
21. dec 2022

@slavomira236 Dcéra tiež chodila na Slovensku a boli tam deti aj z Británie, Brazílie, Ukrajiny... a nevedeli po slovensky.