Aký máte dojem z mladých učiteliek v škôlkach?

20. nov 2024

Mamicky, ake mate dojmy s dnesnych mladych uciteliek v skolke? Ja musim byt kriticka, pride mi ze tu profesiu si vyberaju dievcata ktorym sa nic nechce robit. Pamatam si svoju ucitelku, tiez bola mlada vtedy, vedela milion basniciek a pesniciek, krasne kreslila a bola velmi kreativna.
Mam pocit ze dnes uz to tak nie je, ucitelky si pripravia nieco co si vygooglia, nakreslit zvladnu dom a zaspievat pec nam spadla. Zaroven nedokazu citlivo komunikovat s detmi ktore nastup do skolky neznasaju bez problemu, napr placu rano pripadne sa zacnu pocikavat. Ako to vnimate vy vo svojich skolkach? Je to pre vas dolezite?

klara1205
20. nov 2024

Neviem sice ako to je v inych školkach...ale ja mam 30 rokov vyštudovala som pedagogicku školu spravila si minimum a odvtedy učím v škôlke..Moje víkendy vyzeraju tak že si chystam na cely tyzden kolkokrát aj 9-10 hodín podklady, pomôcky, plán, ten plán sa musí dodržať,plus nam popridavali robit charakteristiku deti v triede kazdy tyzden zapisovat do denníka do toho som triedna, akcie,no je toho vela..moj den nekonci 16:15 ked sa zavrie školka...Kazdy druhy den tam sedim s rodicmi riesime kazdodenne starosti niekedy sa dostanem domov az o 6tej..je to statna skolka nemame exkluzivne vybavenie takze pomocky si casto vyrabam sama...Navyse ked sa zavrie skolka kvoli chorobnosti my ostat doma nemozeme, ideme do prace robime administrativu na ktoru popri detoch a edukacnych aktivitach nemame cas.Takze ak su mladé učitelky lenive a len internetove to ma mrzi pretože ja si myslim že my mlade by sme mali mat tu energiu a silu a vkladat to do vedomosti deti

ms_green
20. nov 2024

Tak ja mám presne opačný pocit a skúsenosť. Mladé baby ešte nie sú otrávené zo systému, chcú skúšať nové pedagogické postupy a deťom sa venujú. Zatiaľ čo pedagogičky čo sú tam 25 rokov sú otrávené, nič nechcú meniť.

milanemila
20. nov 2024

My mame v skolke mladucke ucitelky a aj v jaslickach boli a vsetky su uzasne. Mlade pekne mile baby a o tie deti sa ako o vlastne staraju. Ked poobede pridem, tak ziadne dieta nechce ist domov 🙈 Iba jedna je starsia co ma po 30 a riaditelka.
Ja si skor aj zo svojich skolkarskych cias a aj ked bol mladsi brat v skolke pamatam stare vyhorene jezibaby, kt si obcas plietli skolku s vojenskym vycvikom.

jana_eyre_2
20. nov 2024

Nikto nepozná všetky učiteľky v škôlke ani v škole.. sú to ženy ako akékoľvek iné a tak sa medzi nimi nájdu super učiteľky a aj učiteľky s veľkými medzerami.. tak ako sa takéto nájdu aj medzi staršími učiteľkami s napr.30r praxou.. nie je to o profesii ale o človeku.. a čo moje deti chodili do škôlky, boli tam skoro vsetko úžasné učiteľky aj mladučké, aj staršie.. našli sa tam dve, ktoré buď vyhoreli, alebo si zmýlili profesiu a jedna bola v mojom veku a druhá šla do dôchodku.. takže subjektivne všeobecne hodnotenie o ničom nevypovedá..

(A povedzme si pravdu rodičia sú na Tom rovnako 😉😉)

zuzuliennka1
20. nov 2024

a ty si s tymi ucitelkami pocas vyucovacieho procesu?
za tie podmienky a plat sa urcite kazda, ktorej sa nechce robit - hrnie za ucitelku 🙄🤦🏼‍♀️ je to uplne naopak. samozrejme vsade sa najdu vynimky, ale ja teda obdivujem kazdu, ktora pracuje ako ucitelka v skolke, a teda este nad to specialne pedagogicky v specialnych skolkach. vsetky klobuky dole.
skor narazaju na skostnately system a podla mna maju viac starosti s niektorymi rodicmi, nez detmi…

autor
20. nov 2024

@klara1205 ta administrativa je strasna. To uznavam.
@ms_green Myslim mladu ucitelku pred 20 rokmi a mladu teraz. Mozno som len natrafila na take. Na skole skladaju skusky aj z hudobneho nastroja ale vobec nehraju a nespievaju na hodinach.
@zuzuliennka1 nie som tam celych 8 hodin ale vidim. Aj na ihriskach ako sa spravaju. O tom ze asistentku ziakovi moze robit hocikto radsej pomlcim.

sisska96
20. nov 2024

Poznám aj aj. Aj lenivú aj hyperaktívnu :D

kavasmliekom
20. nov 2024

Ja to vnímam tak, že každý bol mladý, bez praxe, so strachom...a aj deti boli iné, to nezabúdaj.
Ja si pamätám, že som nechcela chodiť do škôlky, lebo nás učiteľka bila po zadku, keď sme nechceli spať. Kričala, keď sme sa nevedeli rýchlo obliecť. Áno, vedeli kresliť, vedeli spievať...
Moje deti majú mladé učiteľky, neviem koľko majú rokov, jedna okolo 40rokov, druhá po skole, plus jedna praktikantka a sú veľmi milé, citlivé, objimaju sa s deťmi, veľa sa smejú, každý deň kreslia, veľa nových básniciek a pesniciek sa naučili. Jedine, co mi vadí, že zoberú do triedy aj choré deti, čo pred par rokmi bolo viac kontrolované, alebo korigovane.

kavasmliekom
20. nov 2024

Nemôže robiť asistentku hocikto. Tiež som chcela robiť, musím mať školu.

autor
20. nov 2024

@kavasmliekom moze. Ked je nudza. Kamoskin syn ma v skole spoluziaka co ma asistentku. Dievca ma strednu socialnu pracu so zameranim na domov dochodcov. Pre mna je to hocikto.

luccija
20. nov 2024

Keď tam nie si ako vieš koľko vedia basniciek?veď, ak nie si spokojná sťažuj sa🙂zaujímalo by ma koľko pesničiek a basniciek učia doma maminy svoje deti.Ja som mala deti, ktoré nepoznali plastelínu, lebo je z tohto ho neporiadok🙂myslím si, že je to ako všade sú dobré predavačky, otrávené, úradníčky, lekári...

klara1205
20. nov 2024

a este dodam k mojmu komentaru len tento jeden prispevok lebo rodicia tiez zabudaju co je skola a skolka a co je vychova doma....nemozu niektore ocakavat ze 100% nahradime
rodicov a opravime to co oni pokazili..zaklady su vsade potrebne.

marsmykkok
20. nov 2024

Tak aj u mladých sú také, čo prácu s deťmi milujú a sú super. Ale je zase pravda, že kedysi si skôr túto prácu vyberali ženy, lebo ich to bavilo a túžilo po tom od puberty robiť v škôlke s detičkami a teraz je aj dosť žien, čo túto prácu volia len z rozumu, že sa dá zladiť s rodinou a nerobia sa sviatky, víkendy, večer, noci a preto si urobia pedagogickú školu externe, ale deti ich nezaujímajú vôbec alebo naopak im lezú na nervy a nevedia to s nimi. Mám spolužiačku zo základnej čo má úplne iný odbor vyštudovaný, ale má 2 deti, tak si dorobila pedagogiku, ale fakt takto z rozumu, úplný nezáujem o deti a boli na ňu sťažnosti aj od rodičov aj od kolegýň učiteliek.

michaela329
20. nov 2024

@kavasmliekom ale môže... len si školu musí do 2 rokov začať robiť. A tak to v školách a škôlkach momentálne aj vyzerá. ŠKD detto.

yvanielka
20. nov 2024

@klara1205 prosím ťa tá charakteristika sa robí kvôli čomu? To majú k nahliadnutiu aj rodičia?

zuzubb007
20. nov 2024

Z teba musia byť v škôlke nadšene učiteľky, podľa vyjadrovania to je všetko a všetci zlý, robiť to môže ktokoľvek, nech sa páči môžeš si vyskúšať túto zodpovednosť, predpokladám, že sa ozyvas na každú kravinu, dnešné mladé učiteľky sú trošku nadčasové tak vyzerá aj to vyučovanie len toľko, za mňa mega spokojnosť s mladymi, ten plat čo majú za tú zodpovednosť a všetko by som im zdvihla minimálne raz toľko

autor
20. nov 2024

@luccija pretoze tie baby poznam. Jedna je dyslektik a dysgrafik. Proste si basnicku nezapamata. Ona je zlata baba, mila, tak ako tu niekto pisal, obijmaju sa s detmi. Ale to ze dieta postiska podla mna nie je jediny predpoklad dobrej ucitelky.

klara1205
20. nov 2024

@yvanielka robí sa predovšetkým u predškolákov pre psychologičky ak by tam bola sanca ze dieta potrebuje odklad do školy, alebo ak by bol problem v rodine a na socialke si mozu vyziadat charakteristiku dietata z pedagogickeho hladiska,.ale nedávno sa už začala robiť od 3r aby si učiteľky vedeli posunut informacie ako sa dieta rok po roku vyvija, na čo sa zamerať čo by bolo vhodné zlepšiť...Ja ju davam aj rodičom a na konci roka ju dostanú a domov

autor
20. nov 2024

@zuzubb007 dakujem za analyzu. Nemam este deti v skolke😗

michaela329
20. nov 2024

Ja mám napríklad obvykle skvelý dojem z mladých praktikantiek, čo ku mne chodia. A z nich takmer každá chce ísť nakoniec do MŠ. Asi hodne závisí od regiónu. Naopak ženy, po materskej, čo si školu dorábajú k inému odboru, tie si myslia, že v práci s deťmi sa len sedí a čerpajú sa prázdniny, moc sa nechcú narobiť- to je jedna katastrofa 🤦 Tam som za posledné roky mala možno jednu naozaj zapálenú.

kavasmliekom
20. nov 2024

A ty sa doma ako učíš s deťmi? Koľko básnici ék a pesniciek si ich naučila?

gaborka28
20. nov 2024

ja nemôžem súhlasiť, obe moje deti mali aj mladeé pani učiteľky aj staršie, skúsenejšie a tak ako vždy, aj tu platí, že je to o ľuďoch. v prvom ročníku v škôlke mali len mladučké učiteľky, jednu hneď po škole a doteraz na ne spomínajú v dobrom a keď sa stretneme, tak sa vždy pristavia a zaujímajú sa. moji synovia spievali, recitovali, mali všelijaké aktivity, besiedky a kadečo. potom v druhom ročníku mali staršie pani učiteľky - jednu výbornú, druhú takú, ktorá tú prácu podľa mňa robila za trest. s ňou sa nenaučili žiadnu básničku, nechodili veľakrát ani von, lebo raz bolo škaredo, raz teplo, raz zima... našťastie, druhá pani učiteľka to vyvažovala. takže naozaj je to podľa mňa o ľuďoch a absolútne by som nedehonestovala súčasné mladšie učiteľky. a už vôbec neporovnávala s dobou pred 20-30 rokmi. treba si uvedomiť, že vtedy aj tie nároky na učiteľky boli celkom iné, rovnako rodičia mali k nim iný prístup ako v dnešnej dobe, keď učiteľka nemôže na dieťa ani škaredo pozrieť...

anketkarka
20. nov 2024

@michaela329 aj škôlke? Dúfala som, že len v škole.

zuzubb007
20. nov 2024

Jak tak čo riešiš závidíš im ich prácu alebo čo?, učiť básničky a pesničky sa môže aj rodič s deťmi aj všetko ostatné, to ze je dieťa v škôlke neznamená, že nemusíme s ním doma nič robiť, dieťa je také ako ho rodič vedie

kavasmliekom
20. nov 2024

@luccija s tou plastelinou sa hlásim 😄 neznášam všetko polepené, ale už sme našli takú, ktira schne na vzduchu a nie je z toho neporiadok. Takže som zase dieťa 🤣

michaela329
20. nov 2024

@anketkarka s babami zo škôlky sa kamarátime... majú rovnaké problémy ako my v škole nájsť kvalitného človeka.

jarnajar
20. nov 2024

Naše sú super.

autor
20. nov 2024

@kavasmliekom este ziadne, jedno ma 2r, druhe 2m, ale spievam im denne. Aj uspavanky, aj v aute, starsi vie aj tanceky k trom pesnickam. Poznam asi 40 pesniciek a 4 cele kapitoly cin cin. O mna sa neboj. Nie som tela.

pralinka86
20. nov 2024

Podľa poctu naučených basniciek a pesniciek sa predsa neda posudit kvalita ucitelky. Keď vidim co všetko mozne vyrabaju, ako cvicia, ako preberajú jesen, planety a vesmir, ci ludske telo, co vsetko detom kolo tych tem chystajú, tak dovidenia. Ja si na nic take nespomínam 🙈😃
Vyuzivaju dobu, techniku na ukazovanie, pochopenie a tie deti to hlcu..

klara1205
20. nov 2024

tak by som položila proti otazku ak si zamerana na negativne stranky uciteliek - je tvoje dieťa dostatočne pripravene na pobyt v školke? po socialnej, fyzickej aj emocionalnej stranke?

Škoda že sa už pri zápisoch nenosia deti aby sme aj my pedagogovia videli na akej úrovni prinesiete vaše dieťa ked si robíte vy takéto prieskumy o učiteľkách..
často počúvam Ano Miško to vie, ano Miško už nemá plienky a potom dva mesiace strávim s Miškom učením na toaletu poprípade sa s ním učím rozprávať a podobne..To bol len príklad