Ahojte chcem sa opýtať tých čo už mali po minulé roky deti v škôlke, pripravovali učiteľky nejaké aktivity pre deti ? Naučili sa tam deti niečo nad rámec normálneho fungovania ?
@elizabet173 museli sme dať malú do našej škôlky a pýtala som sa mamičiek či sa ich deti niečo minulý rok naučili a že iba pozdraviť , jesť príborom , farby a pod lenže toto ona všetko vie . Inak že sa iba pozerajú ako sa hrajú - žiadne básničky, čítanie kníh ani keď su na prechádzke tak im neukazujú listy a stromy a pod. Tak ma zaujímalo či je to normálne - ide o zmiešanú triedu všetkých ročníkov čiže sa nevenujú ani starším
Tak každý týždeň by mala byť téma, ktorej sa venujú rôznym spôsobom - informácie o téme, výtvarná, matematika, básnička/pesnička, cvičenie. Pevne verím, že vo väčšine škôlok to tak aj funguje. Hlavne si neviem predstaviť, ako sú pripravení predškoláci na školu, keď sa len voľne hrajú.
@sima1415 to je zvlastne tak to co potom s nimi robia? Väčšina škôlok je zapojených v kadejakých projektoch maju dake zameranie a musia kadečo spĺňať a mat to aj zdokumentované fotkami…ako tie deti zábavaju ked im nic neukazujú? Nasi sa starajú o zahradu, spoznávajú hmyz, stromy, kolobeh vody, a vo vnútri kadejake aktivity podla aktuálneho obdobia ci z kvetov, listov, gaštanov a take
Plus spievajú nonstop daco ved to tie deti rozptyli aj ked idu jest tak spievajú
@sima1415 nedokážem to posúdiť, ale nečakala by som po prvom týždni v škôlke, že budú mať nacvičené divadelné predstavenie. Pre tie deti je v prvých týždňoch dôležité, aby sa naučili spolu fungovať. Počkaj ešte zopár týždňov a uvidíš, dieťa ti aj porozpráva, čo robili. To, že sú v zmiešanej triede, nemusí byť prekážkou a nezabúdaj, že ty nevidíš, čo učiteľky počas dňa s deťmi robia. Ukazovateľom nie je počet básničiek, ktoré sa naučia ani počet výkresov na nástenkách. V niektorých škôlkach majú každý týždeň vyvesené pre rodičov, čomu sa budú venovať, aby mali trošku predstavu.
@hilda08 je tam len štvrtý deň a zatiaľ mi vravela že len na nich pozerajú a idú von na prechádzku, lenže toto hovorí viac detí a aj staršie takže zrejme na tom niečo bude .... Uvidím čo bude ďalej ale popravde čakala som že aspoň zo začiatku sa budú snažiť im robiť program nech sa im tam páči a nič. Celý deň sa tam mala sama hra lebo že ony nemôžu donútiť iné deti až sa s ňou hrajú - vďaka Bohu s tým nemá problém keďže je introvert ale chudence tie iné deti čo nemajú čo robiť a potom jasné že plačú a vzpieraju sa že tam nechcú ísť
@sima1415 u nas sa prvy tyzden nerobi nic aj učiteľka to hovorila ze nech sa tie deti bez nátlaku aklimatizuju nech ich tie učiteľky spoznajú aka je kto povaha a tak..a potom postupne začínajú pracovat na rôznych úlohách…len je zvlastne ze aj staršia vravi ze nic nerobi ved predskolaci uz maju aj pracovne zošity..nemáte nástenku kde by davali co deti vytvárajú? Alebo žiadne fotky z aktivít? Fakt si neviem predstavit ako trávia tie deti cely den ked s nimi nic nerobia
na stranke skoly by mali mat "osnovy" - moze to byt v ramci dokumentu "skolsky vzdelavaci program". nieco taketo:
http://www.msmajernikova.sk/?page_id=712
jasne, ze to nebudu robit prvy tyzden 🙂
@sima1415 asi zalezi na skolke. Moja chodi do jasliciek a robia grafomotoricke cvicenia, spievaju/tancuju, mali uz aj divadielko v jasliclach, alebo pozoruju vonku rozne rastliny/listy stromov, na vianoce piekli kolaciky a vyrabali ozdobky na stromcek, pred spanim im citaju rozpravky, na valentina im urobili z cesta na pizzu korpus v tvare srdiecka a deti si davali na to vselijake suroviny a potom im to upiekli, robia s nimi ochutnavky ovocia/zeleniny so zaviazanymi ocami a deti hadaju co to je, mali detsku olympiadu to robili vselijake discipliny, mali karneval aj haloweensky a vianocny vecierok, spravili detsky spartan race a davali detickam medaily, mali aj penovu party, robia si smoothie, ucia ich separovat, maju tematicke tyzdne a k tomu prisposobene aktivity. Akoze naozaj som niekedy az prekvapena, kolko veci vymyslaju a som velmi rada 🙂 Kazdy tyzden nam posielaju fotky, co vsetko robili, takze vzdy vidime ake aktivity maju. Isla do jasliciek ked mala 1,5 roka to vedela sama jest aj sa obliect, cize ja som to nebrala tak ze tieto zakladne obsluzne cinnosti by ju mali ucit tam.
No, neviem si celkom predstaviť riešiť listy na stromoch, keď prvé dva týždne učím deti vôbec chodiť na tej prechádzke normálne... 😄 95% mojej práce je aktuálne začleniť nové deti (a rodičov) do skupiny a chodu MŠ. Robíme úplne blbosti, ako kolo kolo mlynské, čo je pre predškolákov úplne nula bodov, ale chápu, že začlenujeme dvoj trojročných. 🙂
@natalala píšeme o prvom týždni v škôlke, nie o tom, čo sa s deťmi urobilo počas uplynulého školského roka.
Tak toto čo píšeš, nie je štandardne fungovanie škôlky. Skôr mi pripadá, že učiteľky sú pohodlné, a kašlú na aktivity, ktoré by mali robiť. My bývame na dedine, aj dcéra tu chodila 3 roky do škôlky, ale bola som veľmi spokojná, mali kopec aktivít, ktoré mali aj zdokumentované na fotkách, nástenku mali stále plnú rôznych prác. A mali aj veľmi pekne vystúpenia, čo som bola veľmi milo prekvapená, čo s nimi nacvičili. Dcéra sa tam naozaj veľa naučila 🙂
@majka176 sú v škôlke týždeň. Keby toto trvalo dlhšie, tiež by som nebola nadšená. Ale počas prvého týždňa možno 5 detí place, potrebuje utesit, dve sa pocikaju...podstatné je, aby sa tam cítili dobre, na ostatné bude ešte more casu
@elizabet173 Áno, to beriem, ale reagujem na autorkin ďalší príspevok, kde píše, že sa rozprávala aj s inými mamičkami, ktorých deti tam už chodia dlhšie.
Môže to tak byť a nemusí, ani moja dcéra nehovorila vždy vsetko, čo robili v škôlke. Väčšinou odpovedala,že sa hrali.
@sima1415 ja som vystudovana učiteľka a teraz si ešte dorábam ucitelstvo v MŠ a presne v takejto jednotriedke som bola 3 týždne na praxi. Samozrejme, že sa im venujú, veď majú presne plány, štandardy, ciele. Venovali sa aj predškolskom, aj najmenším deťom, pracovali v skupinkách. Starší samostatnejšie na zadanej úlohe, drobcom pomáhala učiteľka. Ale nečakaj, že ty ako rodič nebudeš musieť svoje dieťa učiť nič, najlepšie je, keď spolupracuje rodina a škôlka.
@elizabet173 autorka pise v komente, ze sa informovala u inych mamiciek, co sa ich dieta naucilo a nenaucilo v skolke za rok a ze sa jej to zda malo, na to som reagovala. Staci nabuduce pred komentovanim citat s porozumenim ;)
@natalala tomu hádam ani sama neuveríš, že sa za celý školský rok naučili farby a jesť s príborom, ine nič. Neviem, na čo to autorka témy riešiť po týždni v škôlke. Keď tam dieťa dať musela, tak musela. Asi by som si tu škôlku nevybrala. Keď už tam dieťa má, tak nech pár týždňov počká a potom sa informuje a robí zavery
@nominativ ja by som aspoň to kolo mlynské prijala ale dnes zase nič nerobili ...
@e3v3a3 u nás foto len čo prišli hasiči, Mikuláš a jeden závod - to je za celý rok, nástenka nič ale beriem je začiatok roka ale že ani minulý rok tam nič nebolo ale to sa zase vyhovárali na koronu -chápem výlety sa nedali ale tak kresliť si mohli
@kate_cs ja to vôbec neberiem že na tu máš moje dieťa vychovaj ho ale očakávam že jej dajú určitý typ sociálnej interakcie ktorý ja nedokážem vybaviť - je iné hrať sa v škôlke spoločne s inými a rozdiel na pieskovisku
@elizabet173 ja sa informujeme čo môžem od škôlky očakávať že čo sa reálne robí v iných , veď píšem že tam len začína tak sa nedá veriť tomu čo povie ale keď si spomeniem čo sme my ako deti robili v škôlke že sme si každý deň pred spaním čítali , každý druhý deň som nosila nejaký obrázok a pod a tu zatiaľ nič , chápem že sa musia začleniť a zisťujú čo a ako ale nemali by hneď od začiatku motivovať deti k tomu aby tam chceli chodiť ?
@sima1415 veď to ja nehovorím. Ale veľa deti aj v predškolskom veku nevie poriadne držať farbičky, nožničky. A hoci v škôlke to trénujú, spýtam sa ho a povie mi, že doma ani nožničky nemá. A potom sa môže matka sťažovať, ale aj ona musí doma s ním niečo robiť.
A tento prvý týždeň, dva sa nerobia žiadne špeciálne aktivity. Deti sa zoznamujú, adaptujú, uvidíš sama. Veď vždy keď berieš dieťa sa pýtaj, čo robili. U nás v škôlke sa každý deň dáva na nástenku, čo deti robili, alebo to majú v skrinke.
@kate_cs budem blba ale závidím len mamine ktorej dieťa nepozná nožnice:D vďaka Bohu za tie bezpečnostné ktoré nestrihaju vlasy ani látku lebo inak by sme doma nic nemali :D pýtala som sa aj učiteľky čo robili tak že sa hrali no tak ja neviem :D počkám a uvidíme , čo bude časom len ako píšem je to zmiešaná trieda sú tam aj predškoláci a všetci robia to isté
Syn nastúpil do škôlky ako stvorocny, v podstate mal všetky návyky zvládnuté, vedomostne bol na tom tiež ok, ale mne šlo hlavne o to, aby bol v kolektíve rovesníkov, socializoval sa, získal režim, chápal trošku autority, povinnosti, no proste taka príprava na školu.... V našej škôlke majú každý týždeň inú tému, v rámci toho robia rôzne aktivity, dá sa povedať, že denne nieco vyrábajú, tvoria, učia sa, trénujú grafomotoriku... Akože niežeby nejako brutalne vedomostne rástol oproti tomu čo vedel pred nástupom do škôlky, ale tak venujú sa im denne, určite sa tam nenudí, akoby to bolo doma, hlavne sa tam má s kým hrať, ja mu rovesníkov nenahradim... My sme spokojní, a to je štátna školka, neviem v čom by mohla byť súkromná ešte lepšia :D ale tak mali sme šťastie na učiteľky
@sima1415 a vieš, čo je v škôlke normálne fungovanie? Len pre zaujímavosť, pozri https://www.minedu.sk/data/att/21698.pdf Takže, aby toto zmákli, aktivít bude viac než dosť. Ak si myslela nejaké krúžky, na každej škôlke je to iné, mali by vás informovať.