Ako zvýšiť dcére v predškolskom veku sebavedomie?

24. feb 2022

Dcéra má nízke sebavedomie. Často od nej počujem vety, že to nevie, že sa bojí, že niečo nezvládne. V prítomnosti iných ľudí je tichá, na ihrisku by bola najradšej sama. keď sú tam aj iné deti, každému ustupuje, čaká, púšťa iné deti a len sa pozerá.... Poraďte prosím, ako ju podporiť, aby sa jej sebavedomie zvýšilo a viac si verila a bola priebojnejšia ? Bojím sa, aby sa raz nestala terčom šikany.

elizabet173
24. feb 2022

viesť ju k samostatnosti, nerobiť veci za ňu, motivovať ju a podporovať v tom, aby ich robila ona. Čím viac si vie urobiť sama, tým bude sebavedomejšia. Ale nezabúdaj, že je to črta povahy, zmeníš to len čiastočne.

janba
24. feb 2022

Neviem, koľko má rokov, ale prihlásila by son ju na nejaký šport

autor
24. feb 2022

@janba kolektívny ? Či to je jedno, aký šport ? Je v predškolskom veku, tak sa aj bojím, čo bude keď začne chodiť do školy

u2jana
24. feb 2022

Urcite nejaky kruzok, pohybovu pripravu, plavanie, alebo na zus. Spozna nove deti, dost jej to pomoze.

beronsche
24. feb 2022

Uistovat, ze vsetci robia chyby, nech sa neboji zlyhani, vysvetlit, ze ak sa cosi nepodari, svet sa nezruti..
uistovat, ze ona je presne taka, ako ma byt a ty si rada, ze je presne taka..
Nikdy pred nou nekomentovat, ze je ustrachana, malo priebojna. Neprenasat na nu svoje obavy..
Nechat ju robit veci samu, ked zisti, kolko toho zvladne, zvysi sa jej aj sebadovera. Ale opatrne, netlacit.
V situacii, ked ma strach, nepopierat jej pocity, vecne uznat, ale nerozmazavat to..
Pises, ze je v predskolskom veku, urcite by som zvazila testy skolskej zrelosti, dost mozne, ze nie je emocne zrela pre skolu.
Inak, mam velmi podobne dieta, uz v skole.. Tiez ma to trapilo.. Bala som sa rovnako ako ty..
Nam pomohol odklad, ale dieta nezostalo v skolke, ten rok chodilo do alternativnej skoly, kde boli pomiesane deti (predskolaci s prvakmi), takze intelektualne nestradalo. Citlivym pristupom sa da vela zvladnut.. 🙂
Stale to nie je triedny leader, skor pozorovatel.. Ale s detmi vychadza dobre a aj sebadovera sa zvysila.. 🙂

elizabet173
24. feb 2022

do škôlky chodí? Ako sa prejavuje tam? Ak nechodí, je najvyšší čas ju tam zapísať a okrem toho na nejaký krúžok, kolektívny šport v jej veku a pri jej strachoch nie, ale tanečný by ju mohol zaujať, prípadne plávanie.

autor
24. feb 2022

@elizabet173 do škôlky chodí, ale je často chorá, do toho korona, takže viac je doma ako v škôlke... Z tohto dôvodu sme ju doteraz nikam na nejaký krúžok ani nezapisovali, aby sme to zas zbytočne neplatili, ale asi dám tomu šancu. keď aj len pár razy tam pôjde, možno by jej aj to prospelo

0silvia0
24. feb 2022

ten kruzok je dobry napad. Co dceru bavi? Mozno tanecny, vytvarny?

elizabet173
24. feb 2022

snaž sa ju do škôlky dávať čo najviac, korona už ustupuje, keď sa oteplí, ani toľko chorá nebude bývať. Ten krúžok určite, výtvarný asi nie, tam si odsedí, odkreslí, pohybový bude lepší. Bolo by fajn, keby ste sa stretávali s rodinou, ktorá má dieťa v podobnom veku, osmelila by sa ľahšie, ako keď príde na ihrisko a pobehuje tam desať detí. Spoločné výlety, kino, ZOO, plaváreň, opekačka, návštevy, pomohlo by jej to.

katkaapetko12
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
24. feb 2022

@elizabet173 Snažíme sa byť medzi ľuďmi čo najviac, aj na výlety atď s ňou chodíme. Medzi rodinnými príslušníkmi sa cíti dobre, síce chvíľku trvá, kým sa oťuka, ale potom už je vo svojej koži ... Keď k nám prídu raz za čas kamošky s ich deťmi alebo známi, ktorých často nevidí, to za celý čas slovka neprerečie, skôr sa prizerá ako sa hrajú s jej hračkami, keď aj im chce niečo povedať, tak len spolu so mnou má odvahu. A na ihrisku tiež keď je sama, tak to lozí, hraje sa, ale stačí,že tam niekto príde a stiahne sa. Doma nemá extra prísnu výchovu, povedala by som, že sme taká normálna rodina.Neviem, kde sme urobili chybu,že si tak málo verí. Dlho som to brala, že však je malá ešte, ale nelepší sa to vôbec.

Ďakujem za odpovede všetkým, určite skúsime ten krúžok, hádam tam nebude skôr trpieť

autor
24. feb 2022

@katkaapetko12 ďakujem pozriem

elizabet173
24. feb 2022

nemuseli ste urobiť žiadnu chybu, je to taký typ dieťaťa. Ale to, že kamošky s deťmi prídu raz za čas, nestačí. Bolo by lepšie, keby chodila jedna, ale pravidelne. Dávaj ju do tej škôlky, pomôže jej to.