Ahojte, syn ma 4 roky, v poslednom case zacal byt priecny, neposlucha (asi zasa nejake obdobie), ale co je najhorsie, robi to ako naschval vtedy, ked niekam treba ist. Napr. rano, ked sa nam treba vychystat z domu do skolky. Nechce sa sam obliect, ze ho mam ja. Naschval sa suchce pomaly, lebo vie, ze ma ist rychlo atd. A ja uz od rana vzdy nervy, lebo aj ja sa chcem dostat do prace v normalnom case. Zacala som ho budit skor, aby sme stihali, ale tak preco nemoze spolupracovat a mohol by si aj dlhsie pospat. 😏
Mate dake rady na toto? Inak do skolky chodi rad, potom uz mi v aute vravi, ze sa uz tesi a tak.
Ahoj @autorka.
Vies co, mna ranne suboje oberaju o 90% energie, ktoru som nacerpala spankom :D skusala som vsetko mozne. Najviac zabralo (tiez 4 rocny), ked vstanem, prezliekam ho este v posteli, tym sa prebudza. Ked ho doprezliekam, tak sam sa zdvihne a odide jest ranajky. Kym sa nachystam ja, je hotovy, napapany, zubky umyte. Naraz sa obuvame a ideme.
Mimo tych ran sa prezlieka sam uplne normalne, sklada si veci, chysta si sam topanky, capicu, rukavice, bundu. Rano zije asi v inom vesmire. Ja nema rada pokazene rana. Takto chodime vzdy obaja vysmiato 😊
Este 6 rocne deti som rano obliekala. Vedeli sa samozrejme aj same, ale v polospanku som na nich natiahla veci, prebrali sa a cupkali k ranajkam. Nestalo mi to za nervy, ze 10 min sedi pri jedej ponozke a cumi do steny
@8853
@akje presne asi do 5-6 rokov som dcéru v polospánku obliekala ja na posteli...potom ked už vstala, išla sa umyť a najesť....obliekanie bol boj a ja som to vzdala...dnes má 16,5roka a je samostatná, neubralo jej to " na kráse" takže moja rada, ak to zdržuje a máš z toho nervy, obleč ho ty, alebo si dajte preteky, kto bude skôr, ale nejakú hru popritom...držím palce
@belllinka ano. A ani nie že nechala, prehodila cez plece (lebo samozrejme bol rev) a išli sme. Ale veľmi rýchlo to slečna prehodnotila a do dvoch minút bola svojpomocne vyštafírovaná a viac sa toto neopakovalo. Rovnako tak som jej hračky, ktoré odmietala upratať, nahádzala do vreca na odpadky a išli z domu preč a tiež bolo po problémoch s tým, že sa jej nechce upratovať. Samozrejme bola predtým upozornená, ale ja nevyjednávam a čo poviem, to platí.
Myslím,že toto pozná skoro každý rodič...súťažte kto sa skôr oblečie a pod.,prípadne ak chodíte autom,do auta dať nejakú hračku, za ktorou by sa ponáhľal a pripomínať,kto ho už v škôlke čaká a pod.
Zo zaciatku skolky som obliekala ja. Moj starsi syn sa tiez takto suchotal. Ma pomaly 7 a musim si zaklopat, posledne 3 mesiace vychadzame z domu o 5 minut skor.
Mam kvoli detom posunute hodiny o 5 minut skor. Uz isiel do skoly/skolky hladny. V zime sa stalo, ze s mladsim sme sa obuvali a pomaly nastupovali do auta, on este len vysiel z kupelne a vyzliekal si pyzamo. Hrozne ma nastval. Vzala som ho, ze ide v takom stave, v akom je. Reval jak tur, aj mi ho bolo potom luto. Narychlo som ho napokon obliekla do teplakov. Na druhy den sekal dobrotu, odchadzali sme z domu takmer o 10 minut skor. Na treti den sme znova boli tam, kde predtym. Uz nastupoval aj do auta bosy a obuval sa v aute 😮💨
Ked chodil do skolky,niekefy s nim isiel moj muz, aby ma nedrblo.
Aj teraz sa niekedy, ked ho asi obchadza nejaka choroba, vlečie, ale inak sa zrychlil.
Velmi pomaha motivácia. Ak rano nevyvadza, moze po skole - ak sa nauci - na hodinu pocitac. Fakt to zabera 😁
Neviem, ci som pomohla, ale aspon vies, ze v tom nie si sama.
Ja som bola do práce tiež obmedzená časom. A dieťa som obliekala, na jedlo som mala stanovený čas (čo zjedla, to zjedla), koľkokrát som ju aj obúvala. Presne, nebol čas na nejaké dohováračky. Do školy sa už obliekala sama, niekedy sa zamotala. Od 9 rokov sa sama budí na budík a okrem desiaty a vlasov už nemusím nič, teraz si už aj raňajky robí a dokonca si stihne aj posteľ ustlať😉
Aj ja som dnes rano chystala dvoch, 4 a 6r do skolky. Vstala som o 5, pochystala seba. Deti zobudila o 5.25 a o 6 sme odchadzali z domu. Tajomstvo uspechu je asi menej vychovno spravnych metod :D sadla som ich k telke, pozuli pečivo, strcila do ruk hrncek mlieka, vypili. Vypla tv. Kto bol prvy, umyla som mu zuby (aj tomu 6r aj ked si vie samozrejme sam). Potom druhemu, oboch som obliekla aj ked sa vedia sami, ja som uz bola. Vzala batohy a sli sme. Nemaju sa velmi kde suchtat, lebo vacsinu veci robim za nich, ale sami mi vraveli, ze su unaveni, nevyspati. Takze od nich o pol siestej rano vela nevyzadujem. Potom ich preberie cesta peso, dnes bol hnusny fucak. Zial mne odvoz do práce nepocka.
Ja napríklad netrvám ráno na tom aby sa moja škôlkarka obliekala sama. Ráno chcem mať pohodu, zobudím ju, vyčistíme si zuby a potom jej na 30 min. pustím rozprávku. Pri pozeraní ju oblečiem, učešem, zje si raňajky, ja sa za ten čas vychystám tiež a keď skončí rozprávka odchádzame z domu. Všetko bez stresu.
Mimo tých rán nemá problém obliecť sa aj sama.
My mame presne 22 min. na to, aby deti (7 a 5 r ) vstali, obliekli sa, wc, kupelna, ranajky, obut sa a utekat na autobus. Jednoducho museli pochopit, ze autobus necaka. Niekedy mladsi tazko vstava, tak ho posadim a dam dole pyzamo a cez hlavu dam tricko, ale viac nie. Musi pochopit, ze jednoducho, ked sa bude motat, zmeskame. Na vymyslanie nie je cas. Keby sme neboli tlaceni autobusom a vymyslal by, v da om ase by som za sebou buchla dverami, ze ja uz potrebujem ist do prace, nech sa vychysta sam.
Deti casto len cvicia s nami a skusaju, co mozu. Ked zistia, ze nemozu ANI RAZ, rychlo pochopia.
u nas to bolo tak- nechcelo sa rano vstavat, tak som dala budik o pol hodinu skor a celu tu pol hodinu som prebudzala ale tak aby bolo vsetko s usmevom (steklenie a somarinky). no a najskor to bolo tak ze som pustila rozpravky a popritom som ho sup sup rychlo prezliekla nakrmila obliekla a isli sme. potom uz ked ho to preslo tak tie rozpravky ani nemuseli byt. no hold ked sa ponahlas tak takto to mas najrychlejsie, inokedy ho nechavaj samostatnosti.
My to mame to iste a to ma hodinu pred odchodom budik ma 6r nervy tisic ale bohužiaľ ked si chcem ušetriť nervy nic ine mi neostáva ako ju obliekať 🙈
Zienky, dakujem vam vsetkym za rady, od zajtra zacneme skusat 😀 ja som odporca toho, ze ked sa vie obliect sam, preco by som ho rano mala ja, ale asi zmenim postoj a ked tu viacere pisete, ze potom sa to pekne naucili, tak vyskusame. Lebo ozaj mi to uz za tie nervy nestoji. A s tym, ze syn nie je ranne vtaca uz nenarobim nic 🙂 tak aspon nech ideme potom obidvaja v klude z domu.
@sissy27 suhlas, toto urobila mamina dcerinej kamosky. Bolo to prvy a posledny krat 😅
U nás pomohlo, keď som na nich prestala "tlačiť", že sa ponáhľame. Zobudím ich skorej, oni ešte nepoznajú hodiny, a keď aj začnú vymýšľať, nechám ich tak, a tvarim sa, že sa nič nedeje. Lebo čím viac od nich niečo chcem, tým viac nechcu oni ...
Ja som mala.tiez,problem takyto. Aj ked uz so skolakmi.
Nechceli vstavat, obliekat sa., motali sa,po byte, len aby oddialili odchod.
Vzdy, ked toto urobili, nacjystali sme im,po,1 Eure a,povedali,,se pojdu busom🙂🙂 ...to zabralo aspon na cas. Ale to boli uz vacsie.deti....
U mňa pomáha mať ráno režim ,zobudím ju a celý čas som spočiatku chodila za ňou a hovorila čo má robiť 😂 u mňa je základ urobiť jej hygienu a dostať ju za stôl ,nech ju učešem ,dám lieky a niekde medzi tým ako raňajkuje niečo malé a pije mlieko ,tak rýchlo na seba Hádžem veci ja ,už v tom mám prax a ráno nepotrebujem vyzerať nejak super do škôlky 😂 potom jej umyjem zuby a vyjdeme von dverami,nedávam šancu na výhovorky 😂 obliekam ju ja,obliecť sa vie aj sama s nebudem ju obliekať do 18tky 😂 tak ide to rýchlejšie takto ráno .. vďaka režimu je ok na škôlku za cca pol hodinu a to už sedíme aj v aute 😂 a to teda máme toho ráno veľa,ale zvykla si a zvláda 😂 ale dôležité je nehovoriť že koľko minút ešte má ,lebo to je len v strese 🙏 aj tak v 4och rokoch nevie koľko je 5 minút alebo určite jej nepomôže keď jej budem stále hovoriť že nebudeme stíhať 😔 čas jej nehovorím vôbec ,vie že má režim a musíme ísť presne podľa neho 🤗 ale zobudiť sa ju snažím srandovne..už viem že keď vstane inak ako s úsmevom tak to nebude dobrý štart 😔 niekedy si privstanem ak šla deň pred neskôr spinkať ..
Dala by som mu cas a ak nebude, zabuchla dvere a akoze odisla bez neho… potom by som sa samozrejme vratila. Dalsi den by som mu pripomenula, ze odides bez neho. Myslim, ze on dobre vie, ze len skusa tvoju trpezlivost.
@liliana8 ale samozrejme ho pocas chystania instruujem. Najskor poviem, co ma na ranajky, ked dopapa, poviem, ze treba zubky. Manzel to robi rovnako. Teraz prisiel na fintu, ze ak chce ist na bicykli do skolky, tak mu povie, ze bicyklisti sa sami oblecu, napapaju, umyju zubky a on zlaty to tak robi potom sam 😁 ked doumyva zubky, nasadza prilbu s okuliarmi a stepuje pri dverach, kedy sa uz pojde :D ma to lepsie zmanazovane ten moj muz :D
My si uz vecer spolu nachystame, co si oblecie. A ma vlastny budik (v tvare robota 🤭), to ho motivuje vstavat. U nas sa rano nechce mne... No obavam sa, ze mna by nezachranil ani budik robot 🥱
Ak mu to neide, pomaham. Vecne mu nebudem topanky obuvat a pod..
Ulachci mi to odchod, menej nervov, revu. 4r proste nechape ten princip, casovy usek a pod.
Treba vysvetliť preco, co sa deje, popri tom pomahani.
U nas su dni, ked to vie a niekedy nevie, proste sa zobudi, ze on chce pomoct. V skolke sa bude aj tak sam obliekat, aj ked príde domov, zrazu mu to ide. No asi potrebuje este mamu/tata. Ze je to prave v nie najšťastnejšej chvíli, kedy niet casu, co narobis.
@kajus_a wow nonto moj by sa rano este chcel hrat s tym a hentym, ked nepovolim slzy ako hrachy...
Daj mu napr. 10min na oblečenie - ak sa neoblečie, tak odchádzate tak ako je, v pyžame a s ponožkou v ruke... rovnako tak na jedenie, umytie, čokoľvek. Proste o 7:30 (alebo kedy potrebuješ) je odchod z domu bez ohľadu na okolnosti. Cieľ je prísť do škôlky / práce načas, ostatné je nepodstatné.