Ako vysvetliť dieťaťu inakosť?

21. máj 2024

ahojte, syn už dávnejšie menil škôlku a v tejto novej je jedno dieťa autistické. ako vysvetliť synovi prečo sa to druhé dieťa napr. nerozlúči, nezakýva, nepovie ahoj, má svoj svet a nevníma ho keď sa napr hrajú (chápem to len aby to trošku chápal aj on). musím si dať pozor na formuláciu lebo syn berie všetky slová hrozne vážne a všetko nafukuje.
chcem aby chápal že za chovanie toho dieťaťa on nemôže (že neurobil nič zlé ani sa k nemu nechoval škaredo) ale že ani to dieťa za to nemôže a má ho rešpektovať. mám to nechať tak keď sa on na to nepýta alebo to skúsiť vysvetliť?

minenkak
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kacena4
21. máj 2024

brat to ako hotovu vec, proste ako mame kazdy inu farbu vlasov, oci, pokozky tak mame kazdy aj ine spravanie. apropo ak niekto nosi okuliare, ci pouziva barlu tak aj toto dieta ma problem a prejavuje sa to v jeho správaní aby to nebral ako utok na jeho ale prijal ho takeho aky je. mozno mu trosku viac vysvetlit danu dg. aby chapal prejavy držím palceky

basulaak
21. máj 2024

Asi by som mu doma mimo cudzich usi a oci vysvetlila po lopate ze chlapcek je chory. A nevie dat ahoj a zakyvat. A ze slabsim a chorym musime pomahat a ochranovat ich, nie sa im smiat. To ze je chory sa dotkne len dospelej osoby, nie jeho sameho. Deti totiz nerozumeju, ze on ma svoj svet - “preco? Aj ja chcem mat svoj svet.” Syn by to nechapal takto.

luccija
21. máj 2024

@basulaak to by som nerobila môže mu to povedať deti to budú počuť, hovoriť mu to..deti sú ako opice jeden niečo počuje a zvrhne celú triedu
Ja by som mu povedala, že každý je iný niekto má viac kamarátov, niekto menej, blonďavy, kuceravy tak chlapček sa správa takto.Inak deti aj samé vycítia takéto veci a potom záleží či sú empaticke, alebo ignorujú.Zalezi koľko má syn rokov ja si myslím, že stačí povedať, že je iný svojský neznamená, že zlý len inak reaguje.U nás bol taký chlapček vyclenovany, ale robil deťom zle a bolo to trápenie pre všetkých na šťastie išiel do špeciálnej škôlky.

mamamasama
21. máj 2024

Vysvetlila som ešte predtým, ako sa s tým stretol. Existuje veľa detských kníh aj na túto tému.

deedol
21. máj 2024

ak sa nepyta, neriesila by som to.
ak sa pyta alebo vidis, ze na to ine spravanie nejako reaguje (staci, ze sa zacudovane pozrie alebo je smutny alebo co - svoje dieta urcite poznas a uvidis na nom, ze nad tym premysla), tak by som zacala, ale opatrne. moj syn mal ako 5r skusenost s aspergerom, ktory mu nieco vzal a zjedol. vysvetlila som, ze chlapcek za to uplne nemoze, ze to nie je nevychovanost, ale ze sa tak narodil, ze niektorym veciam uplne nerozumie. nedavala som mu nalepky (autista, asperger - mozno maminy autistov by povedali, ze to mam pomenovat, neviem) ani som ho nenazyvala "chorym", len som sa snazila uviest nejake priklady, napr. ze mozno nechape niektore spolocenske zvyklosti, humor, dvojzmysly, prirovnania. pouzila som nejaky priklad typu "isli mi oci vypadnut" (iny, ale uz si neviem spomenut) a vysvetlila som, ze ten chlapcek by to napr. mohol brat doslovne. to mojho syna zacalo bavit (lebo ani on vela takychto prirovnani nepozna), takze sme sa dostali k tomu, ze mu mam hovorit dalsie, a tym sa debata ukoncila.
neviem, ci som to uchopila "spravne", snazila som sa, aby tam nebolo obvinovanie, ale ani taky ten nadradeny sucit ze "chudacik", lebo to sama nemam rada. mozno napise nejaka mamina s takym dietatkom - rada by som si precitala taky pohlad. 🙂

tiika
21. máj 2024

Rozprávala by som sa s ním o tom, že ľudí ktorých poznáme sa zvyčajne správajú podobným spôsobom. Tomu správaniu rozumieme, sme na to zvyknutí.
Bezne je však i to, že obcas stretneme niekoho, kto to ma inak. Všimneme si, že ma iné potreby a napĺňa ich inym spôsobom.
Spýtala by som sa, či aj on si všimol na chlapčekovi niečo zvláštne a výnimočne.. a čo to bolo?…
No a vidíš, tento chlapček to ma takto a ty to máš inak. Oboje je v poriadku.
A teda môže skúsiť ešte pozorovať ako sa to dieťa správa. Radšej teda menej predpokladať a skôr a viac veci sa ho opýtať, zistiť, či to tak chce predtým než niečo urobíme.

nikaeli
21. máj 2024

Nepoužila by slovo 'chorý' už len z princípu, že z choroby sa človek vylieči, z autizmu sa vyliečiť nedá. A druhá vec, stále je to citlivá záležitosť, nech sa toho deti nechytia. Aby zakaždým, keď urobí niečo 'nevhodné' nevykrikovali, že je chorý. Chlapček rozpráva? možno by si mohla stavať na tom. Môže sa hnevať, možno aj udrieť, pretože nevie povedať, čo chce, či nechce. Niektorým veciam nerozumie. Nerád čaká. (Neviem presne ako sa správa). Za mňa ako učiteľku detí s PAS by bolo najlepšie, aby im o tom povedala pani učiteľka. Jožko robí to a to, lebo... a to by jej zase mali vysvetliť rodičia - objasniť dôvody jeho reakcií. Synček nech ho berie takého ako je.. ak chlapček nerozpráva, je fajn používať znaky, kľudne aj gestá, ktoré sú nám prirodzené - zakývať papá, pokrútiť hlavou nie, atď. Ak by mal aj agresívne prejavy, nech sa otočí a ide preč.

cookie29
21. máj 2024

suhlas s @nikaeli chlapcek nie je "chory".

Casto sa pouziva termin "inak obdarene dieta"... ale teda pre skolkara tiez nic moc.
Ja by som asi zacala otazkou sama sebe, ze preco mu to chces vysvetlovat? Z vlastnej skusenosti, taketo male deti su dost citlive a empaticke, a to casto aj ked je doma opacny priklad, ono sa to kazi neskor... a vedia si najst sposob komunikacie aj bez slov... proste kazdy sme iny... takze pokial Tvoje dieta nema otazky alebo nema reakcie, nelamala by som si hlavu. Doveruj mu a nepredbiehaj

nikaeli
21. máj 2024

@cookie29 nemám rada ani tento pojem. Vymysleli si ho rodičia, lebo to znie lepšie, ako 'postihnuté' dieťa,.... No keď vidím, čo všetko sprevádza autizmus, s čím bojujú deti, s čím bojujú rodičia, keď vidím to zúfalstvo a neskutočnú únavu v ich tvári, vnímam pojem 'inak obdarené dieťa' ako úplný nezmysel.. Prepáčte mi mamičky za názor. Som s týmito deťmi denne 20 rokov a naozaj nevnímam autizmus ako dar.
Správanie chlapčeka by som nijak nekomentovala. Ak si s tým nevieš rady, popros učiteľky, či by nemohli deťom vysvetliť, prečo sa Jožko správa tak a tak a že to nerobí naschvál. Moja dcéra bola počas ZŠ integrovaná kvôli dyslexii a dysgramatizmu, namiesto diktátu mala doplňovačky, atď. Neskôr sa pridala dyskalkúlia, často pracovala s kalkulačkou. Deti sa vypytovali prečo, vadilo im, že oni majú za dve chyby dvojku a ona jednotku - požiadala som učiteľku, aby im to vysvetlila, zdôvodnila, prečo je to tak. Boli deti, ktoré sa jej snažili pomôcť, vysvetľovali jej úlohy a boli deti, ktoré sa jej vysmievali, že je hlúpa. S tým neurobíme nič, ľudia sú rôzni. Ak ti syn niečo povie, skús mu to vysvetliť bez používania nálepiek.

thirstymonk
21. máj 2024

Máme v škôlke slušnú ciganečku. Syn nemá problém s ňou ísť za ruku, keď idú deti vonku. Nesmrdí, normálne rozpráva, hrá sa, nemá vši, nie je problém. Keď bol v školke prvy deň, povedal mi, že ma opalene ručky, nožky, aj lička :D
Autistu nemajú, ale aj syn má NKS a ešte majú jedného takého chlapca, berú sa všetci v pohode a to je super. Nikto sa nikomu nesmeje.

barrborka
21. máj 2024

@thirstymonk prečo by malo smrdieť,no nemám slov ,..takto písať ..

cookie29
21. máj 2024

@nikaeli ja tiez nie, ale pouziva sa... prave preto som dala do uvodzoviek. Ja s detmi neprichadzam do styku tak casto ako Ty, len teda mam pocit, ze v 3 rokoch su tie deti este "neskazene" spolocenskymi filtrami. Cim starsie tym horsie a v skole uz je to vacsinou odraz spravania blizkeho okolia a spoluziakov.

autor
21. máj 2024

ďakujem za názory 🙂 keby mu poviem že je to dieťa choré už toho bude toho plná trieda 🫣 takto to nechcem určite formulovať a sama to nevnímam tak, že je to dieťa choré-je proste iné. rozpráva veľmi málo, iba pár slov, ale napr minule sa chvíľku hrali na obchod lenže to dieťa potom odišlo a malo svoj svet. no jasne že môj ho začal obháňat že nech sa ide hrať s ním, ho tam naháňal s košíkom, a potom mi tak smutne hovorí že to dieťa sa s ním hrať nechcelo a nezobralo si košík od neho. povedala som že asi sa nechcelo hrať na obchod a že nie každý sa musi hrať tak ako by si prial, že sa chcelo hrať s niečím iným (to len veľmi stručne tu píšem), ale tak neviem či to nechať tak že to iba tak všeobecne vysvetliť alebo to nejako rozoberať.

denithestrange1993
21. máj 2024

Ked sa ta spyta,preco robi xyz tak mu to vysvetluj,ale kym sa nepyta tak to nechaj tak. Asi by som mu povedala,ze chlapec je trosku chorucky a preto nerozprava,nemava,nehraje sa tak ako by si chcel,ale stale patri do nasej triedy a je to nas kamarat.

denithestrange1993
21. máj 2024

Pre vsetkych co hovoria,ze autizmus nie je choroba tak tu mate definiciu choroby a hned pod tym definiciu autizmus kde sa spomina,ze sa jedna o ochorenie

Choroba (lat. morbus; gr. nosos, pathos) alebo aj ochorenie je porucha telesných, kognitívnych (schopnosť poznávania), sociálnych alebo psychických funkcií organizmu, ktoré negatívne ovplyvňujú jeho výkonnosť a zdravie. Choroba je každá odchýlka od normálneho priebehu životných procesov živočícha a človeka. Býva spojená s oslabením organizmu alebo len jeho časti. Každá choroba má svoje prejavy a príznaky (lekársky symptómy).

Autizmus je celoživotné vývojové ochorenie, ktoré ovplyvňuje spôsob, akým funguje mozog človeka a spôsob, akým komunikuje a chápe svet. V dôsledku toho môže takýto človek potrebovať pomoc v niektorých oblastiach.

dzejny656
21. máj 2024

Ja ti odporúčam rôzne knižky na túto tému, my napríklad máme doma "Mami, oci, každý je výnimočný". Odmalička vysvetľujem malej že každý je iný, inak sa citi, inak vyzerá, správa sa, reaguje, iné veci dokáže a že je to v poriadku. Slovo chory by som ja osobne nepouzivala.

cookie29
21. máj 2024

@denithestrange1993 ono zavisi ako sa k tomu postavis. Autizmus je spektrum. Ja som to tu uz davala viackrat. Cize kazdy autista je do urcitej miery jedinecny. A je to nesmierne siroky pojem. Kdezto ked si predstavis chorobu ako taku, tak kazda ma svoje priznaky (symptomy), ktore su pre nu typicke....

denithestrange1993
21. máj 2024

@cookie29 aj autisti maju urcite formy od lahkych az po tazke,to iste choroby mozes mat trochu poskodenu platnicku a taku,ktoru je potrebne operovat. V ociach dietata je slovo spektrum pomerne tazko uchopitelne. Ked im povies,ze dieta je chore/inak vnima svet ako my,tu uz je pre nich zrozumitelnejsie.

nikaeli
21. máj 2024

@denithestrange1993 áno, autizmus je choroba, veď nakoniec - diagnostikuje ho pedopsychiater. Niečo po tých 20 rokoch o autizme viem. Napriek tomu by som dieťaťu nepovedala, že sa jeho kamarát správa inak, lebo je chorý.

denithestrange1993
21. máj 2024

@nikaeli preco nie? Ja rada nazyvam veci pravymi menami,samozrejme s prihliadnutym na vek dietata.

autor
21. máj 2024

@mamamasama z akej knižky je obrázok prosím?

thirstymonk
21. máj 2024

@barrborka Väčšina ciganov smrdi. Tak to proste je, ja som si to nevymyslel. Hral som na ciganskom pohrebe, taka tma tam bola, že ani svetla nepomahali. Pred kostolom vajdovia, mercedesy, bmwčka, cigani ovešani kilovymi zlatymi reťazami, bolo vidno, že su pri peňazoch... obleky luxusne atď, ale smrad bolo citiť. Toho sa proste väčšina z nich nezbaví.
O osadníkoch nehovorím, to je jasné, oni si nevedia ani riť utrieť (to akože teraz vôbec nepreháňam, ale je pravda, že blavak si to nedokáže predstaviť), tak preto smrdia. Ale tí ostatní "slušní", zrejme ich pokožka vylučuje nejaký feromón, alebo čo, ktorý nám europoiďakom smrdí.

Ale aby to nebolo len také čiernobiele - aj my im smrdíme, vraj. Pýtal som sa otca tej ciganečky, v pohode týpek ;)

nikaeli
21. máj 2024

@denithestrange1993 odpoveď nájdeš v mojom prvom príspevku 😉

cookie29
21. máj 2024

@denithestrange1993 ľahká či ťažká forma na to nie sú reálne kritéria. Pretože to nie je lineárne. Dokonca ani neexistuje nejaká krivka. Je to spektrum. A povedať malému dieťaťu že iné dieťa je “choré” jednak je to “nálepka” aspoň v tomto prípade a tie ja nemám rada. A jednak u deti v malom veku “choroba sa lieči”. Úprimne pokial nebudú deti samé mat záujem tak nie jo zrovna najľahšie riešiť toto.

denithestrange1993
21. máj 2024

@cookie29 ok,ja mam na to iny nazor. Podla mna aj "iní, inak obdarení, výnimočný" je nalepka. Deti nie su hlupe,vidia tie rozdiely,ze taketo dieta inak komunikuje,alebo nekomunikuje,ma ataky,atd. Ked uvidi vase dieta vozickara tiez sa budete bat tejto "nalepky"? Objektivne pomenovanie stavu nie je nalepkovanie ani stigmatizacia.

macinko321
22. máj 2024

Knižka Trochu iný Timi. Presne o tomto. Alebo ešre Mami, oci, každý je výnimočný. Rudko so šmatľavým jazýčkom. Tá o Rudkovi síce nie je o auti dieťatku. Ale presne hovorí o onakosti, o rešpekte, o tom, že tie detičky za to nemôžu. O prijatí. O tom, nájsť spoločný spôsob hry, vedieť sa priblížiť k takémuto dieťatku. Zistiť v čom je ono výnimočné, dobré, čo má rado.

veki23
22. máj 2024

Neodporúčam hovoriť, že je chorý. Dieťa sa ho môže vypytovať na detaily choroby, liečbu, bolesť lieky. A ak náhodou niekto z dospelého personálu napr. pri častých respiračných ochoreniach spomenie, že choré deti nemajú byť v škôlke, tak deti nerozlišujú rozdiel medzi chorobou a chorobou a mu môžu vravieť, že keď je chorý má zostať doma a liečiť sa. Pre integráciu je dobré spájať a nepoukazovat na rozdiely. Ak tvoj syn len spomenul, že sa s ním ten chlapček nehral a bez vysvetlenia odišiel, tak by som poukázala na to, že nie všetci a nie vždy robíme, to čo sa od nás žiada a sú rôzne dôvody, prečo v tom nepokračujeme. A uviedla by som nejaký príklad, keď ani Tvoj syn bez vysvetlenia niečo neurobil a dôvodom mohlo byť zamyslenie sa nad niečím iným, vyrušenie, zaujatie pozornosti novým impulzom.

cookie29
23. máj 2024

@denithestrange1993 ale suhlasim, ako som spominala vyssie, dala som to do uvodzoviek, pretoze sa to pouziva, mne sa to tiez nepaci.
Deti rozdiely vnimaju, samozrejme, ale neskatulkuju ich. Proste to beru vacsinou ako fakt. Inak fyzicka inakost sa vysvetluje trosku inak ako vnutorna inakost. A v tomto pripade sa rozpravame o autizme.... ktory je v podstate taka siroka diagnoza, kde sa dava vsetko... autista moze byt clovek, ktory funguje uplne normalne a v podstate to na nom nepoznat ako aj clovek, ktory potrebuje byt v calunenej miestnosti aby si neublizil, je neverbalny, nekomunikuje a pod... takze to je dost specificke.

cookie29
23. máj 2024

@macinko321 super knizka. Tuto je mozne nahliadnut do anglickeho originalu

https://www.illustrationx.com/fr/news/5463/rema...