Ako vysvetliť dcérke,aké je začiatočné písmeno v slove?

iveta143
23. apr 2020

Ahojte maminy, moja predskolacka nevie urcit, ked jej poviem napr.ze akym pismenom sa zacina slovo Orech? nevie mi na to odpovedat,len tipuje kadejake pismenka...inak je velmi mudra aj pamat ma dobru...len toto jej neviem uz ako mam vysvetlit...poradite nejake tipy? alebo ako ste to zvladli vy?

h2
23. apr 2020

@iveta143 S týmto sme problém nemali, ale čo tak skúsiť vyslovovať to ako Ooooooooorech, prípadne o-rech, proste to skúsiť oddeliť. Môžete si zahrať takú hru, na striedačku tak každá povie jedno slovo. Prípadne na striedačku vymýšľajte slová na rovnaké písmeno. Otázkou: "Akým písmenom sa začína slovo..." ju zatiaľ nezaťažuj.

lienka175
23. apr 2020

náš prvé písmeno zvláda dobre, on má zase problém, že keď mu slovo vyhláskujem, tak neviem dať dokopy, aké to bolo slovo... ale je narodený až koncom júla a vzhľadom na súčasnú situáciu sme sa rozhodli, že mu dáme odklad... lebo písanie ho vôbec nebaví... inak je veľmi múdry, pamäť má úžasnú, ale tú grafomotoriku treba ešte trošku vycibriť

iveta143
autor
23. apr 2020

@lienka175 moju dcerku tiez nebavilo pisanie,ani kreslenie...ale posledny mesiac co je doma,tak sa zlepsila...hocikedy sa zobudi a uz ide hned nieco kreslit a vystrihovat, takze s tymto problem nemame...len tie pismenka mi robia vraaasky, lebo maju to aj v ulohach co im zadavaju cez internet a toto akurat nevie pochopit alebo co...

lienka175
23. apr 2020

@iveta143 a je predškoláčka? absolvovali ste test školskej zrelosti? tam by Ti najlepšie poradili... nám tam napr. povedala, že to, že nevie spájať tie vyhláskované slová ona nevidí ako problém nástupu do školy... u nás je problém tá grafomotorika a teda hlavne to, že nevie povedať L a R... takže my sme už dlhšie zvažovali odklad a toto som dopomohlo k rozhodnutiu

anjika44
23. apr 2020

Kolko má rokov? Moj štyri a pol a asi rok sa pýta, že aké písmená potrebujeme, ked chceme napísať... Písmenká pozná od dvoch rokov, ale jednotlivo, nevie si ich spájať do slov, ked ich vidí spolu. No čo, tak sa rok u tvojej odloží školská dochádzka. Einstein tiež nebol zo začiatku genius, práve naopak a čo sa z neho stalo. 🙂

kiki68
23. apr 2020

Dat obrazok, vyslovit a co pocuje na zaciatku aky zvuk? Ked povie ze o, tak k tomu obrazku napisat o ciernou a zbytok slova dopisat inou farbou. Potom to aj nasledne vytlieskat cez slabiky. Tiez ked pochopi zaciatok tak nech sa ona druhe slovo, napr obrazok auta vezmes ako druhe a nech povie co vidi a spyta sa co pocujes na zaciatku? Tak povies a a zase spolu napisete. Potom uz skusat aj koniec slova. Aby sa naucila to rozdelit, ze neni iba ten zaciatok zvuku.

lindusss2016
23. apr 2020

@iveta143 a keby si jej hovorila vzdy O ako orech, P ako pes atd.? A vzdy viac prikladov na jedno pismeno

iveta143
autor
23. apr 2020

je predskolacka, narodila sa zaciatkom jula..o odklade vobec neuvazujem...ona nevie akurat povedat R...mali aj take cvicenia,ze mali napr nakreslene kolieska v akomkolvek poradi aj do stlpcov vselijak porozhadzovane, a ona mala presne v tom poradi ich prekreslit..a zvladla aj to..uz mam pocit, ci to nieje v tom ze nepozna tie pismenka,kedze ako predskolacka este neovlada abecedu, ze ja jej mozem napisat napr.pismeno O ale co z toho ked to nevie precitat...skusim zatial len ustne teoriou ze hovor ako pocujes 🙂 snad sa to zlepsi

jajko22
23. apr 2020

Vie co je prvy a posledny a stredný, v strede, na kraji, na boku, prvé druhé, ci? Posledné, hore dole..tak nejak by som skusila následnost vecí. Ako nasleduju ze rano prvé je taka cinnkst prve sa oblieka to a to na zaciatku co je a tieto vyznamy slov

iveta143
autor
23. apr 2020

@jajko22 toto vsetko vie...

jajko22
23. apr 2020

@iveta143 aha tak len pospájat potom spojit to ked vie naslednost veci ..skusila by som vystrihnut velke pismená z kartonu a z toho tvorit slová

seahorse27
23. apr 2020

Problem bude v sluchovom rozlisovani. Su na to vselijake cvicenia. My sme na to so synom pouzivali take karticky, na ktorych bolo napisane pismeno a zaroven obrazok, ktoreho pomenovanie sa zacinalo na to pismenko - napr E ako eskimak, V ako vlak... Kupili sme to v Pepcu. Najskor sa naucil mechanicky len tie konkretne slova, ale po case mu to naskocilo spontanne a uz pocuje tu prvu hlasku aj v hocijakom inom slove. Ma 5,5 roka a naruseny vyvin reci...takze ked to pomohlo u neho, mohlo by aj u zdraveho dietata 😉

iveta143
autor
23. apr 2020

@seahorse27 tak to je super, urcite vyskusam 🙂

seahorse27
23. apr 2020

@iveta143 takto to vyzera, mozno sa to da kupit aj v nejakom e-shope

ovaaa
23. apr 2020

Ja nerozumiem preco matky panikaria pri predskolakoch, ze ma problem s pismenkam, urcit zaciatocne pisneno v slove atd.... halooo je v predskole. Abecedu a veci s tym suvicie sa predsa nauci v dkole a bude jej to aj patricne vysvetlene. Treba sa zamerat, aby dieta vedelo predskolacke zaklady a nie zvladnutie 1roc. v skolke.

seahorse27
23. apr 2020

@ovaaa naucit sa pocut prvu hlasku v slove patri k predskolackym zakladom 😉

katulienkax
23. apr 2020

@anjika44 to vraj vobec nie je pravda, genius bol stale len bol svojsky

petamada
23. apr 2020

my sme sa to ucili v autobuse cestou, srandicky si robili, ze A ako autobus, A ako auto..a ja som sa tvarila, ako si neviem na ine spomenut, len aby aj ona rozmyslala, a taka bola stastna, ze ma predbehla a vykrikla za mna dalsie a dalsie slovo 🙂

anjika44
23. apr 2020

A takú hru...prines z kuchyne, čo začína na c, prípadne ukáž - ukáže cukor, z izby, čo začína na b - bábiku prinesie a podobne

ovaaa
23. apr 2020

@seahorse27 kazda skola ma ine poziadavky ale zaklad ostava, ze tieto veci su predmetom 1 rocnika ZS. To, ze dieta nevie abecedu, zaciatocne pismeno ..... nie je prekazkou neprijatia. Dieta ma mat dostatocnu slovnu zasobu- vediet sa predstavit, meno, adresu , vymenovat rodinu, rocne obdobia, geometricke tvary...Ma mat soc.navyky t.j. urobit veci bez mama servisu, vediet sa pozdravit, upratat si veci, podelit sa. Sustredit sa aspon 20min, orientovat sa v priestore, spravne drzat pastelky, pocuvat autoritu, pocitat do 10 a poznat cisla. Clovek sa uci kazdym dnom...nechcime mat uz v predskole z deti geniusov.

seahorse27
23. apr 2020

@ovaaa nepisala som, ze ma ovladat abecedu v pisomnej forme, toboz nie citat. To, ze dieta pocuje prvu hlasku v slove (aj poslednu) v jej zvukovej podobe svedci o tom, ze ma v poriadku fonematicke uvedomovanie a to je prediktor uspesneho zvladnutia uciva (pisanie, citanie), t.z. spravne pocuje a uvedomuje si pocute. Je to obdoba zrakoveho rozlisovania - ked dieta napr. dokaze najst 5 rozdielov v zdanlivo rovnakych obrazkoch. To je tiez prediktor buduceho citania a pisania. Nie je dolezite len papagajovanie tvarov, farieb, cisel naspamat do 10...

bagre
23. apr 2020

@iveta143 ahoj, ja by som to nechala na ňu - v správny čas pre ňu to príde samé. Píšeš že inak je šikovná.
U nás prvé dieťa - novembrová dcéra tomu nerozumela, mohla som robiť hocičo. V škole žiadny problém, a keď sa k tomu dostali už to vedela,dodnes má z jazykov 1...
Druhý syn - júlový, ovládal to už pred nástupom do školy, viac sme sa trápili s výslovnosťou, v škole bez problémov, hoci slovenčina nie je jeho top predmet.
Tretí syn toto vedel v piatich rokoch, sám sa naučil čítať aj písať...

lenka_da
23. apr 2020

čo tak naučiť sa ju hru meno-mesto-zviera-vec... ??? my sme sa ju ako deti hrávali. Aj naše deti ju občas hrali, najmä v aute alebo len tak z nudy...

lienka77
23. apr 2020

Pamätám si že u dcéry v prvej triede s tým mali niektoré deti problém ešte možno v novembri. Nerobila sa z toho veda - dotrenovali to. Skôr by som sa zamerala na doručenie správneho vyslovovania R. U nás sa na toto kládol doraz.

ovaaa
23. apr 2020

Ani jedno dieta z predskoly nejde do ZS s tym, ze ovlada vsetko.Jedno nevie vyslovit R, druhy nevie spravne uchopit ceruzku ci kreslit, dalsie nevie urcit zaciatocne pismeno.....Niekto sa tieto veci nauci a niekomu to nepojde vobec, nie vzdy vsetko bude dokonale.
Dievcatko je sikovne a skola ju nauci aj to, co doma nejde. Do septembra este daleko....

iveta143
autor
23. apr 2020

dakujem maminy za postrehy, niesom na nu narocna, ale v predskolackych ulohach maju aj taketo cvicenia, tak preto som si myslela, ze to jednoducho musi vediet ...najprv sa asi zameriam na naucenie pismenka R...🙂 to ostatne sa douci 🙂

sunny8
23. apr 2020

Moja toto pochopila v škôlke neviem ako to vysvetľovali .. mojej zasa neviem vysvetliť že napr 1-0=1 a 1-1=0 .. väčšinou to dá opačne a skúšala som už vysvetľovať x rôznymi spôsobmi 😂 proste nevie si počítanie s nulou predstaviť .. keby mal niekto nejaký tip poprosím sem s ním 🙏😂

jajka71
24. apr 2020

@iveta143 moji su predcasniatka 5r s dg. Ale aj logopedicka povedala ze najlepsie na to je vizualizacia teda karticky maju celu abecedu a pri pismenku vec ktora na to pismenko zacina a prikladame dalsie obrazky, ktore zacinaju na rovmake pismenko a ja napisem do stlpca a spolu "citame". Spekulanti opakuju. Ked boli netete male hadali meno mesto zviera vec v ich veku ked som ich strazila a mali radost, ked sa trafili. Ked uz boli skolacky hrali crossgame (nieco ako scrable) a skladali slova a robili si tajnicky z pismen. Vizualizovali si to a najlepsie si to zapamatalin

basska_b
24. apr 2020

@iveta143 Kľudne jej ukáž, ako vyzerá písmeno O a hovorte slova, ktoré na O začínajú... deti majú úžasnú vizuálnu pamäť. Moja dvojročná dcéra to dáva a nemyslím si, že je nejaký génius 😀 naučila sa, že P ako prd a stále to hovorí, keď vidí niekde P

s1m.one
25. apr 2020

ahojcek, na niektore veci musi dietatko jednoducho dozriet, nie vsetko ide hned, je prirodzene ak to teraz neviem, ale napriklad o mesiac uz bude hovorit aj prve aj posledne, neprestavaj trenovat a robit taketo hry s dietatko, uvidis, zachvilocku to bude vediet, niec specialne na to nie je, jednoducho sa hrajte - povedz mi - na ake pismenko zacina slovo "jablko" a to j tak zvyrazni, drzim palce