Ako vysvetliť 4-ročnej dcére, že ju kamarátka nechce na jej narodeninovej oslave?

19. jan 2023

Ako by ste vysvetlili 4 rocnej dcere ze ju kamaratka nechce na jej narodeninovej party?
Pozvala vsetkych len ju nie.moja dcera na nej lipne ,ma ju rada , ale je u kamosky moc dotierava co jej trosku vadi . Na ihrisku su v pohode ale v skolke no. … mrzi ma to ,ale aj taky je zivot .
Ako to empaticky vysvetlit?

Mala mrnci kazdy den ze ju nepozvala😒

Dakujem

katkaseiner
19. jan 2023

Tak malemu dietatu to nevysvetlis... mam podobny problem so synom ... v skolke boli vareny peceny s 2 chalanmi... zial mamicky sa rozhodli nas vytlacit tak len ti dvaja su spolu a nikto iny... a moj je odtlaceny... ma uz 7 rokov a este stale sa mu to neda tak naozaj vysvetlit...
Povedala som mu len tolko ze ak sa oni s nim nechcu hrat, tak nech na nich kasle, ze su v triede aj iny ktori ho maju radi (dalsi 2 chalani kde mamicky nediriguju s kym sa hrat a s kym nie).

autor
19. jan 2023

@katkaseiner ah😔😔😔
No ja jej povedala ze my sme vobec nikoho nepozvali-moja je o 3 mes starsia , a ze chapem ze je smutna a aj tak jej nieco kupime
Chapem jej kamosku moja je na nej furt nalepena , ale Samozrejme ma to mrzi.jej mama sa sama cudovala ze moja tam nebude ale tak co uz….

kitycat
19. jan 2023

Povedz, ze ajntak nemozete ist a vezmi ju niekam v den oslavy, aby na to nemyslela?

autor
19. jan 2023

@kitycat dakujem to je super tip to ma nenapadlo🤗

basska_b
19. jan 2023

"jej mama sa sama cudovala ze moja tam nebude"
Cize to 4rocna si sama robila zoznam pozvanych? Jej mama jej nepripomenula, ze na tuto kamosku zabudla? Moja coskoro 5rocna ma plany vypustit z pozvanych 2 chalanov, ktori, povedzme si pravdu, sa k nej nespravaju velmi spolocensky. Ale jeden ma narodky o mesiac skor nez ona a oni nas pozvali. Tak som jej vysvetlila, ze ked oni nas pozvali, pozveme aj my ich. A pri tom druhom chalanovi som vysvetlila, ze ked tam chceme mat jeho mamicku a jeho mladsieho brata, je neslusne starsieho brata z toho vynechat

homealone
19. jan 2023

.... Jej mama sa sama čudovala, že moja tam nebude??
To akože 4ročne dieťa má volnu ruku rozhodovať o oslave? Keby ta pani bola aspoň trochu pri rozume tak by mala ona svojej dcére vysvetliť, že to vôbec nie je pekne... Všetkých zavolať a jednu odstrčiť. Že to vašej môže byť ľúto, bude z toho smutná.. A to nie je vôbec pekne.

autor
19. jan 2023

@basska_b
@homealone Vidite ,moze rozhodovat 🫣🙄 Tiez by som to nedovolila , nie v tomto veku . Ale nezmenim to ani jej nic nepoviem ,
@kitycat dala super tip tak snad to zaberie😔🙏🏻

sense
19. jan 2023

Aj noha dxera si vzdy dokonca aj v 4 rokoch povedala koho chce na oslavu. Nevidim na tom nic cudne, mohla 4 kamaratky tak si vybrala. A hoci ma tiez jednu kamaratku nikdy ju nepozvala. Dovod? Lebo vzdy musela byt v strede pozornosti a bT veci tak ako ona chce
A ako to dcere povedat, ze na oslavu bemoze lebo nie je pozvana. Ze v zivote to tak chodi niekedy ju pozvu niekedy nie a ze he to na rozhodnuti oslavenca ale ze to neznamena ze uz nie su resp nemozu byt kamaratky. A darcek tiez nemusite davat. Sprav dcere iny program a hotovo

doriiis
19. jan 2023

Povedala by som jej pravdu.Ze ju tam kamarátka nechce,tak preto ju nepozvala.Nikdy som nevidela zmysel v tom,nehovoriť veci na rovinu.

syslik81
19. jan 2023

aj moja si sama urcuje koho pozvat .. zoznam potom ja skresujem alebo ak je tam niekto koho nechem tak jej to vysvetlim .. ale zoznam ma ona ... ja som mojej nikdy neklamala ked ju niekto nepozval povedala som jej pravdu-ze je to zivot,ze dievcatko sa tak rozhodlo a treba to respektovat ... tak ako ona si rozhoduje koho pozvat a koho nie

doriiis
19. jan 2023

@syslik81 ...keď je tam niekto koho nechceš? Je to tvoja oslava,či tvojej dcéry?

syslik81
19. jan 2023

@doriiis moja dcera pozyva cely triedu ... a jasne ze deti co su na nu zly pocas skoly tak nebudu u nas na oslave a ja ich nebudem s usmevom obskakovat ... tiez deti co ju ledva pozdravia ignoruju ju a ona ich pozve len aby nebola zla lebo ju ukecaju .. moja je taky trtko dobracisko ... ale sama pochopila,ze sa neda mat u nas v dome 30 deti ...

autor
19. jan 2023

Dakujem za odpovede 😊 ja som nad tym premyslala teraz ,i ked som hore pisala ze v tomto veku by nerozhodovala- ked to otocim a mala by mi tu mrncala ze Katku tu nechce veru by som jej aj vyhovela.
Stale hovorim pravdu veku prisposobenu , teraz poviem ako sa veci maju plus ze zato si spravime iny program
Je mi to aj jasne ze je to proste tak zivote ,deju sa aj taketo veci ,ale prvy x taka situacia co ma naozaj ako matku mrzi.🙈

syslik81
19. jan 2023

@doriiis a btw oslava je jej ale platim ju ja .. takze ano aj ja mam co povedat do toho co tam bude a kto tam bude ...

doriiis
19. jan 2023

@syslik81 ....jaj tak,to je iné.Chapem.Ano byť moc dobrý sa nevyplaca

tana85
19. jan 2023

povedat jej tak ako to je. dost ma ale prekvapilo, ze teda su ci nie su kamaratky? ak jej tvoja dcerka lezie na nervy, tak nech sa s nou radsej ani nekamarati lebo potom ona si mysli, ze kamaratky su a vznika taketo sklamanie. urcite by som svojej dcere vysvetlila aj cele to “priatelstvo”, nech sa poobzera po kamaratke, co ju bude mat rada

scorpionflower1
19. jan 2023

@doriiis Taketo veci sa daju povedat aj diplomatickejsie a citlivejsie. Vyclenovanie z kolektivu je tazke zniest aj pre dospeleho, nie este pre 4-rocnu. Akoby bolo tebe, keby tvoja kamaratka pozve vsetkych len teba nie? Asi nie moc dobre.

doriiis
19. jan 2023

@scorpionflower1 .....ako diplomaticky by si toto vysvetlila?Tak aby si dieťaťu neklamala

scorpionflower1
19. jan 2023

Ja byt matkou toho dievcata, co robi oslavu by som mu nedovolila takto niekoho vyclenit, pokial by to naozaj nebolo nejake agresivne, neprijemne dieta. Keby moze pozvat napr. 5 kamosov a ma ich 10, tak to nie je take strasne, ale toto je od nej dost hnusne.

autor
19. jan 2023

@tana85 poznaju sa od jasiel , vyse 2 roky uz.chodia spolu ma kruzok , po kruzku sa spolu blaznia.

Momentalne je tema priatelstvo velmi „vazna“ medzi 4ma detmi v skolke( aj nase su medzi nimi) lebo jedna sa nesmie s druhou hrat ta jedna ziarli na inu a co ja viem co , mamicka tejto kamosky to dnes riesila s ucitelkami a vraj je to vsetko v poriadku vy tomto veku. moja miluje skolku nema s nikym najmensi problem tak sa do toho montovat nechcem.
Nechcem jej kaleraby tlacit do hlavy ze kamoska neni ked ju nepozvala ved maju 4 roky😅

autor
19. jan 2023

@scorpionflower1 moja je ok ,par x boli same u nich (bezomna) a len pozitiva na moju vravela.
za to mi je cela situacia divna … v skolke tiez nic nevraveli ze by bola moja nejaka dotierava ale kamoske asi je no😅

autor
19. jan 2023

Ale informujem sa zajtra ake je to medzi nimi v skolke , zvedava som.

doriiis
19. jan 2023

@autor....neriešila by som to s nikým tretím,štvrtým.Povedz dcére pravdu a nechaj nech si ona uprace v hlave informácie.Nekomentuj,neobhajuj a nedávaj najavo žiadne emócie,čo sa týka kamarátky a jej rozhodnutia.Nechaj svoju dcéru,nech sa rozhodne ako sa má cítiť a ďalej správať ku kamaratke

dominikamacakova
19. jan 2023

Moja malá má tri roky, neviem si predstaviť toto riešiť o rok 😬 Asi by som ju zobrala na kone, alebo niečo čo má rada a kúpila napríklad sliz 😂

autor
19. jan 2023

@doriiis dakujem za radu 😊
@dominikamacakova 😅😅🙈🙈zlata

scorpionflower1
19. jan 2023

@doriiis mozno by som jej povedala, ze ju nepozvala lebo ju tam nechce, ale by som dodala, ze to od toho dievcata nie je pekne, ked budes mat ty oslavu tiez ju nepozves. Urcite by som to nenechala v style "nepozvala ta, lebo ta tam nechce" a bodka. Je dôlezite, aby si nemyslela, ze to je jej vina. Myslim, ze 4-rocne dieta prilis precenujes, ono sa este nevie vysporiadat s takymito pocitmi, zacne sa obvinovat a bude si mysliet, ze je chybna. Vsak toto je tazke aj pre dospeleho.

doriiis
19. jan 2023

@scorpionflower1 ...však to je samozrejme,že vysvetliť,že to nie jej vina.Nikde nehovorím o surovom oznámení,ale o tom,že netreba vymýšľať bájky o tom,čo sa deje

slavomira236
19. jan 2023

@katkaseiner u nás v škôlke ešte také oslavy deti nerobia našťastie...v škole čo synovi spolužiaci robili oslavu minulý rok tak zvyčajne mali povolený urcity počet detí 10 .Keď syn sa tam nezmestil (dieťa mu povedalo keď dávalo pozvánky že chcelo ho pozvať no už nemohlo)tiež bol z toho smutný aj mu slzicky vyšli no čo spravím s tým. Je to také blbe keď dieťa pozýva priamo v triede a plánujú čo budú robiť pre ostatné nepoznané deti ..a oslavu vetsina robila v herni kde rodičia platili na osobu..Vetsinou sa pozývajú tak že ja som bol na tvojej oslave tak ty pôjdeš na moju. Niekto si oslavu dovoliť nemôže tak nerobí tak potom ho ani ostatné deti nevolajú viac.

scorpionflower1
19. jan 2023

Ja by som toto nedovolila. Moja ma tiez 4, v triede ich je 8, s niektorymi sa bavi viac s inymi menej, ale na oslavu by sme pozvali vsetkych. Ja by som jej nedovolila takto vyclenit jedno dieta, teda pokým by to nebol nejaky maly agresor. Mne to pride od nich vyslovene sproste, najma v tomto veku.

yanni
19. jan 2023

@dominikamacakova vies, to je tak ako si clovek zariadi. Moja najmladsia mala tiez nedavno 4 roky. Uz je to nase 5te dieta v poradi. A neeeee, v tomto veku sme ziadne oslavy mimo rodiny nerobili. Len my rodičia a surodenci oslavenca. a bodka. V mojich ociach prehnane velke nar. party v kazdom veku sme zazili len v Saudi. My sme to ale nikdy neriesili. Moja starsia dcera prvky krat pozyvala az k 7dmim narodkam. A aj to len jednu z jej triedy a druhu z vedlajsej. My sme pozvali aj surodencov a rodičov a mala som postarane. Pod 6 rokov, pokym deti nie su samostatne, nerobim ziadne party.

morgane1975
19. jan 2023

Nuz taky je zivot. Nech si zvyka ze nie vzdy je vsetko podla nasich predstav. Normalne jej treba narovinu povedat pravdu. Aj ked podla modernej vychovy sa deti maju ofukovat a nedajboze im nevyhoviet. Nuz aj takto sa ucia ze mozu byt odmietnute. Ja by som jej normalne povedala pravdu.