Ako vám zmenila škôlka dieťa?

mbrazd
2. máj 2011

ahojte, dcerka začala vo februari chodit do skolky a dá sa povedať (a netvrdim to len ja), ze sa hrozne zmenila. Začala byť velmi jedovatá, kričí, papuluje, prestala jest s priborom, vsetko len rukami, špára sa v nose, po wcku sa neutre a neumyje si ruky atd. A to som si myslela, ze v skolke ich podporuju v zakladnych navykoch. Nepomaha ziadne vysvetlovanie, dohovaranie, nič. Toto všetko za dva mesiace, tak sa obavam, co bude dalej. Ja viem, ze je zrovna vo veku, kedy sa prejavuje vzdor, este k tomu sa nam narodilo aj druhe dieta, ale venujeme sa jej rovnako ako predtym

xlucia
2. máj 2011

@mbrazd ked sa ti narodi druhe dieta tak sa uz nikdy nemozes tomu prvemu rovnako venovat... to len na okraj. ked sa zmenia okolnosti a podmienky, nic uz nie je rovnake,
no a co sa tyka spravania, mate tam dokopy vzdor, ziarlivost na mladsiu plus k tomu este trauma zo skolky. takze treba len trpezlivost, ono sa to postupne da doporiadku. ked sa zabehnete.
moj prve mesiace ani nevedel povedat ci v skolke jedol, nieto este co jedol, zmatkoval, samozrejme naucil sa nadavat atd.... ale postupne sa to upravilo.

lula26
3. máj 2011

@mbrazd , a to si myslíš, že to, čo opisuješ sa deti "učia" v škôlke? V tom prípade by som si ju na tvojom mieste do škôlky nedávala. Nechaj si ju doma a podporuj základné návyky.

kvojtanikova
3. máj 2011

@mbrazd treba len vydrzat, stale ju upozornovat, nie s krikom ale trpezlivo (ja viem ze sa to hovadsky lahko pise ale tazsie robi), jasne ze v skolke su rozne deti a nanestastie vzdy odkukaju od seba len tie zle navyky. Moj syn tiez presiel obdobim sparania v nose, nadavkami, pretacanim oci - akoze "jeeezis co odo mna chces..", ale uz je to (chvalabohu) za nami a musim povedat ze okrem tychto negativnych vplyvov ma na neho skolka aj pozitivne ucinky. Ucitelky sa im skutocne venuju a urobil uzasne pokroky v kresleni, recitacii atd. A ako pise xlucia, to ze mate dalsie dietatko je pre Adelku obrovsky stres aj ked si myslis ze sa jej venujes rovnako ako predtym. Ona to tak nevnima, ma doma votrelca🙂 Nas Matej zacal naschval kazit hracky ked som teraz doniesla malu z porodnice, len aby sme si ho vsimli a to sme sa tiez snazili venovat sa mu rovnako ako predtym. Trvalo asi 3 mesiace kym si na sestricku zvykol a to je o 2 roky starsi ako tvoja Adelka. Neboj sa, urcite to zvladnete a toto obdobie prejde. Drzim vsetky palce aj prsty.

bets
3. máj 2011

moje deti skolka nezmenila v nejakom negativnom zmysle. mali tazsie obdobie po nastupe do skolky, hoci sa vzdy do skolky tesili. po case sa vsetko upravilo.

mbrazd
autor
3. máj 2011

@bets ani neodkukali rozne zlozvyky od iných detí?

dadis
3. máj 2011

2 mesiace po nastupe do skolky to bolo hrozne 🙄 🙄...vzdor vzdor vzdor...pretrpeli sme, davali sme este viac najavo lasku (je to tazke, ked sa dietatko sprava, tak ako sprava...ale clovek, ked si privinie toho maleho certa, alebo si k nemu vecer pri zaspavani lahne a len tak sa porozprava...zisti, ze vo vnutri to je stale to "stare-dobre" dietatko)...viac pozornosti, cas straveny iba s nim (bez surodenca)...vsetko pomaha...je to pre nu tazke...skolka je neuveritelna zmena, naordenie surodenca este vacsia, spolu sa to iba nasobi, mozno bola chyba ju teraz zaclenit do kolektivu, ved nema este 3, do septembra by si to s 2 detickami zvladla...potrebuje iba viac pozornosti, sparanie v nose, nadavky a hocico "exkluzivne" zo skolky bude iba docasne, nie je to primarny problem..

mbrazd
autor
3. máj 2011

@dadis tiež som rozmyslala, ze sme so skolkou mali este počkať. Ale mala som rizikove tehotenstvo, a este k tomu bola aj zima, chodit s nou na prechadzky a sankovacky bolo o zivot - ale doma sa nudila a nie vždy ju bavilo čakať na tatina ☹ Potom zase porod - sekcia... Začali sme to skusat tak, ze ked pride zo skolky, som s nou cely cas ja (okrem krmenia tej druhej), hrame sa, chodime na prechádzky, tatino s kočíkom, ja s nou, večer si s nou idem lahnut. No uvidime

mirka414
3. máj 2011

@mbrazd ja som a mam to stastie ze moja dcerka je so mnou doma lebo denne strazime aj ine deti takze takzvanu skolku mame doma.postupne som ju zacala davat na par hodin do spielcentra 2hodiny v pondelok potom sme pridali vo stvrtok cvicenie maminky a deti a v piatok mame zasa skolku na dve hodiny a teraz ked si zvykla na baby a ucitelky pribudne nam velkacka skolka na kazdy den pol dna.dcerka sa tam uz strasne tesi a vyrabaju super veci a nic zle som nezbadala naopak len pozitivne veci.Moj svokor ma 90 rokov ale v jednom mal pravdu vsetko ma svoj cas kazde dieta je ine jedno zvladne skolku v dvoch rokoch ine v 4rokoch.Ja na tvojom mieste by som ju do kolektivu davala len na par hodin a zvysok nechala doma pri sebe.

dadis
3. máj 2011

@mbrazd robis to dobre, ale vsetko chce len cas...aj u nas to tak bolo, ako prislo, tak odislo.. 😉

titkovamiriam
3. máj 2011

myslim že to nesuvisí so skolkou ale príchodom surodenca 😉 a chce len na seba upozorniť hoci aj negatívne.Mne skolka vzdy detičky skor rozvíjala a zaplnala im cas,naučila ich tvoriť a žiť v kolektíve.Jasne že prví mesiac po nastupe bol ťažký než si zvykli no potom už pohodička,tak dufajme že aj u teba to casom bude všetko len lepšie 😉

miminika
3. máj 2011

maminky ja mám tiež problém s dcérkou som už psychicky na dne a zúfalá ☹ .V apríli minulý rok sa nám narodil syn a malú sme dali v septembri do škôlky všetko bolo ok minimum žiarlenia.Ale nevieme čo sa stalo asi dva mesiace dozadu nám začala nadávať ty jedna,ty hlúpa, zlá,nechcem ťa hrozné počuť od dcérky a nepomáha na ňu ani škaredé ani pekné slovo.Pritom sa jej venujeme spoločne s manželom aj osobitne tak doma ako vonku i na návšteve Jednoducho si to už nevieme vysvetliť a dať rady s ňou a to od malička nemala všetko po vôli lebo to už neviem čo by robila ináč je zlatá a šikovná už ako ročná nemala plienočku a recituje a spieva krásne a rozpráva sa ako dospelá.

ellit
3. máj 2011

@miminika vraj podla psychologov si to nemas vsimat, ona by mala prestat. Alebo skus jej povedat, ze ta boli ked ti takto rozprava a ze ju nechas samu ked je takato a nech pride k vam, az ked bude pekna....mne pomaha pri starsom ho poslat prec od nas a on za minutku pride a je krasny 🙂

lenusiatko
3. máj 2011

Kazda zmena a najma skolka a narodenie surodenca je obrovsky sok pre dieta, aj ked my velki to tak nevidime.
My sme dcerku dali na 3 dopoludnia v tyzdni do sukromnej skolky, ked sa nam narodilo babatko, pretoze situacia bola neunosna pre vsetky strany. Velmi sa tam udomacnila, aj ked tam si vydobyjala svoju kralovsku poziciu a myslim, ze najma psychicky jej to pomohlo. Nie je absolutne jednoduche takuto situaciu s kludom uniest, u nas doma to este stale nie je dobre, mozeme sa s manzelom rozkrajat, ale myslim, ze skolka by praveze mala dietatu pomoct. Ked sme boli doma, tak to bol samy reverz - naspat plienky, dudle, flaska, brblanie, valanie sa po zemi, kazdu chvilu zvracanie, nekonecne zachvaty hnevu, no na budku. Teraz pojde dcera od septembra do statnej skolky, ked nebude chciet tam spinkat, budem ju mat doma, ale uz teraz mi povedala, ze tam chce aj spavat. Toto su tazke situacie, ktore pochopi, len ten kto to zazil, dve deti po sebe nie su aspon prve styri roky ziadna vyhra a chce to obrovsky dusevny ocistec. Prave v skolke by sa dieta malo rozvijat po vsetkych strankach ako hygiena, kolektiv, stravovanie, ale treba vydrzat aspon pol roka, pripadne si skolku dobre okuknut, od dietata co najviac povyzvedat, co sa tam deje, myslim, ze to je dolezite, pripadne sa porozpravat s ucitelkami, my sme mali stastie, ze ucitelka vedela o co ide, lebo sama mala dve deti po sebe. Myslim, ze tu musi len pomaly prejst a deti si musia na seba zvyknut, tipujem tak rok-dva, kym sa to uhladi 🙂

mbrazd
autor
4. máj 2011

@lenusiatko rok-dva? 😀 neblázni, šak to potom rovno na psychiatriu

kaja73
4. máj 2011

@mbrazd Moj starši syn, ked začal chodit do skolky-mal presne tri roky-je septembrovy-tak nam nastali na pol rok hrozne casy.Vzdor,vzdor,vzdor,nič neposluchal,všetko robil naopak,no v skolke bol ako anjelik a dovtedy ani doma neboli problemy.Po pol roku doslova utalo a mali sme zas nasho zlateho chlapčeka.Ale stalo to vela trpezlivosti,fakt vela.Vy mate este "problem" navyse-mladsi surodenec.Verim ti, že to je pecka,ale treba to len vydržat z tvojej strany bez agresivity voči malej-niekedy je to fakt o hubu a s kopcom lasky,aj ked niekedy cez zatate ruky.Ver, že sa to vyplati.Dieta sa len začina učit sebaovladaniu a to je -ved vieme aj sami- niekedy tažke dosiahnut.Hlavne to nepokaz tym,že jej budes hovorit aka je zla,lebo zlou aj zostane.Hovor jej len to, aka chces aby bola-ja som malemu hovorila,ked začal byt neposlušny-"aha, prišiel k nam maly certik,pod spolu ho posleme preč.Ved ty si zlaty chlapček." Nezaberalo to okamžite,ale myslim si, že len vdaka tomuto si o sebe nazačal mysliet, že je zly a naposlušny.To by si o sebe nemalo mysliet žiadne dieta-aj keby bolo ako sam diabol 😉 Iba tak sa problem casom podari odstranit. A s tym venovanim sa staršej,že je to take iste-ver, že nie je.Ja mam 11 ročny rozdiel,ale viem a aj to citim, že sa už staršiemu jednoducho venovat tolko, čo som zvykla nestiham-a to je už fakt velky a kolkokrat mi povie-ty mas rada len Patka,jemu sa venujes,so mnou si málo. 😒 A to robim čo viem-ja aj mm.

miminika
4. máj 2011

🙂 tak ďakujem pekne každému za radu snáď ju to rýchlo prejde som rada,že sa nájdu maminky ktoré majú podobný problém a je fajn, že sú tieto diskusie 😉

bets
9. máj 2011

@mbrazd
kratkodobo mozno odkukali nejake zlozvyky, ale vychova je silnejsia ako nejake kratkodobe maniere.

napr. spoluziacka doniesla obrazky do skolky, kde mala nahe zeny a dievcata sa takto rozpravali o sexi babach a neviem co este. ked mi dcera o tom rozpravala, tak som ju vypocula, nekarhala som ju, len som ju usmernila...
takze ju to nejak neovplyvnilo a uz to viac nerozoberala, ani nedoniesla podobne reci do ineho detskeho prostredia. rovnako si neosvojili ani neslusne vyrazy a pod.

ivett1
12. máj 2011

ahoj...tak moja dcérka doniesla zo škôlky "pľutie" 😅 ...a už to od nej "odkukal" aj mladší braček... 🙄

len.petra
12. máj 2011

naša začala hovoriť Ne namiesto Nie. 🙄 Stále ju musíme opravovať. Dúfam, že cez prázdniny sa to napraví

6mia6
12. máj 2011

my máme len dobré skúsenosti aj keď syn chodí len do jasličiek. veľa ho tam naučili, samozrejme že aj veľa odkukáva a sem-tam niečo skúsi. aj nadávky už boli a vie ich použiť veľmi dobre ale už len výnimočne. najnovšie kričal na môjho brata že ho zabije tak to som ho raz dva spacifikovala a už to nespomenul. Jediné mám jaslám za zlé je že im dovolia sa hrať zo zbraňami. chlapci si tam nosia pištole a potom sa hrajú na vojnu- odtiaľ plynie aj to zabitie. 😠 inak len pozitívne veci. vo dvoch rokoch bez plienky aj vďaka jasliam. zatiaľ aj veľmi pekne rozpráva ale strašia ma že v škôlke sa prispôsobí mladším a slabším. Známej dcéra rozprávala veľmi pekne a po nástupe do škôlky začala šušlať a prestala hovoriť r. Dokonca už navštevujú logopedičku. Ale ja hodnotím nástup do jaslí všeobecne ako veľké pozitívum.

dai
16. máj 2011

ahojte,
takze nas skolka naucila vela 🙂 samozrejme ze aj somarin, ale pozitivne prevazuje v obrovskej miere...
- malinka ma velmi vela kamaratov v roznej vekovej skupine
- pije vela cistej vody a nesladeneho caju ( doma som ju zial od mliecka oducila tym, ze sme ho nahradzali v noci dzusikmi a nechcela mi potom cistu vodu pit - skolka toto zmenila )
- papa vela zeleniny a ovocia ( to papala aj predtym, skolka ju v tom dalej podporuje )
- uci sa strasne vela basniciek, pesniciek, vie napocitat do 20 po nemecky, do 100 po slovensky ( pesnicky a basnicky tiez v oboch reciach...)
- po roku v nemeckej skolke viac menej rozumie po nemecky a zvlada aj aktivnu zakladnu komunikaciu ( vie si vypytat papat, pit, na toaletu, vymenovat casti tela , odpovedat vo vetach etc. )
- vie si krasne upratat vecicky, prezliect a obliect vsetko, zapinat gombicky, zaviazat snurky, pozna vsetky farby ( vyse 30 - teda aj odtiene...), chodi sama na toaletu, umyje si rucicky a po malej potrebe sa vie aj utriet, papa krasne priborom etc. ...

ja mam pocit, ze to, co mamicky popisujete je len klasicke obdobie vzdoru 3-rocnych deticiek... nasa malinka to tiez mala, ale uz to pomaly odznieva ( ona nehresila nikdy - na to su dost striktne v skolke, skor sa vela oduvala a podobne... momentalne tiez vidim ze sa meni pod vplyvom toho ze cakame babatko - myslim ze to kazde prvorodene dietatko zmeni - ja verim ze to nejak zvladneme, jej zmeny su napr. zatial skor pozitivne - menej oduvania, da sa s nou pekne rozumne dohodnut, porozpravat - omnoho menej sa sprava ako babatko, viac ako male rozumne dievcatko )

takze ja skolku urcite hodnotim velmi pozitivne... keby som ale mala pocit ze skolka ma priamy vplyv na zhorsene spravanie mojho dietata ( cize to nie je len vyvinove obdobie, pripadne reakcia na narodenie dalsieho dietatka - tiez suhlasim s tymi ktori tvrdia ze narodenim druheho dietatka sa venovanie sa prvemu, ako aj jeho celkove pocity urcite zmenia - je na nas ci pozitivne alebo negativne...) tak tu skolku urcite riesim, pripadne vymenim ak to neide inak....