Ahojte 🙂
Moja otázka je smerujúca na pani učiteľky ale rada si prečítam rady a názory aj mamičiek a iných žien. Máte nejaké overené spôsoby ako utíšiť deti v materskej škole napríklad počas stolovania, keď väčšina detí už dojedla a zopár detí ešte dojedá svoje jedlo, no v triede vznikol hluk. Alebo keď sa deti rozšantili počas ranných hier, atď. Máme v triede pravidlá, ktoré dodržiavame, jedno z nich je, že sa v škôlke nekričí ale pri veľkom počte detí v triede je nereálne, aby som od nich vyžadovala aby boli stále ticho. Ako pani učiteľka som nová a chcela by som, aby ste mi poradili nejaké triky ako deti utíšiť. Kričanie na deti a neustále upozorňovanie, aby boli ticho mi neprídu sympatické.
@miiichaelaaa pomocou hier napriklad. Jeden napr musi posepkat druhemu slovo a to musi kolovat. Ked nebudu ticho, tak sa tk nebude pocut dalej a nikto nevyhra. Tiez pouzivat zoradenie nejaku vypocitavanku s tym, ze potom je hush hush a vsetci su ticho. Je velmi vela hier na tieto sposoby, ze ako deti udrzat ticho. Zalezi aj ako su vekovo. Predskolaci uz mozu aj potrenovat trpezlivost a pred jedenim si ticho sadnu a povedia basnicku na dobru chut. Tiez take nalepky motivuju.
@miiichaelaaa este mi napadla hra na zvolavanie do kruhu “ I like coffee, i like tea, Lucy come here and sit next to me. Zvolas celu skupinu takouto rymovackou. Tiez su rozne rozcvicovacie rymovacky a nechaj potom jedneho schopneho viest druhych a zacnite aktivitu. Tiez je super hra na ukludnenie, vyvolat meno a musia nasledovat instrukciu. Napr Izabelka si sadne pod tabulu, Jozko spravi tri kroky a zastavi sa. Tiez walking walking and hush stop.
@miiichaelaaa pridaj sa do skupiny na fb ,,učiteľky v materskej škole " a o rady radšej žiadaj tam.
@miiichaelaaa opýtaj sa kolegýň.V jedálni muselo byť ticho u nás sa používala píšťalka🙂deti je dobré v triede rozdeliť na kôpky a každému dať úlohy...jedna kôpka číta knihu a hľadá obrázky, ďalší stávajú niečo z Lega...ďalší lepia a prestriedaju sa.A občas musíš aj zakričať, alebo to čo píše kiki je fajn.U nás boli aj odmeny nálepky, pustili sme im na CD rozprávku a oddychovali na koberci...a potom odpovedali na otázky, takže museli počúvať a byť tíško.
@miiichaelaaa Od úplného začiatku musíte byť autorita. Keďže ich mamičky nevychovali (beží medzi nimi názor, že sú to deti, nemusia poslúchať), tak si urobte aspoň vy v triede ako skupine poriadok. Žiadne ťuťu muťu, to bude potom, keď už tou autoritou budete. Dohodnite si s nimi hneď pravidlá. Čo majú, môžu a musia robiť. Jednoducho veľa komunikujte, všetko aj niekoľkokrát, nikdy nepustite, buďte dôsledná vo svojich zásadách. Majte ich.
@miiichaelaaa aby boli deti ticho, keď dojedia, je nenormálna požiadavka podľa mňa. Ale medzi tichom a kričaním je ešte priestor na rozprávanie sa medzi sebou bez kričania. S tým by nemal byť problém, tá určitá hladina hluku v škôlke pri dvadsiatich a viacerých deťoch bude vždy. Treba riešiť hneď prvé dieťa, ktoré s krikom začne. Neviem, ako to máte zariadené, či deti jedia v triedach alebo v jedálni, ale počas obeda sú s deťmi dve učiteľky, tak by jedna mohla zobrať tie deti, ktoré už dojedli a ísť sa s nimi umyť a pripraviť na popoludňajší oddych, nemusia tam čakať na ostatných, kým dojedia. Iná situácia je samozrejme, ak jedna učiteľka chýba. V triede to treba stopnúť hneď v zárodku, zobrať výmyselníkov ku stolu a ponúknuť im tam pokojnejšiu činnosť a hrať sa s nimi, napr. pexeso, alebo iné stolové hry.
@luccija píšťalku? Preboha!
@sofiella síce som mladá učiteľka ale facebook nemám, preto sa s prosbou obraciam tu 🙂
Viete ono ide o to, že napríklad počas ranného kruhu, cvičenia a vzdelávacej aktivity sú ticho. Snažila som sa od začiatku vybudovať autoritu a nemôžem povedať, že ma nerešpektujú alebo mi skáču po hlave. Deti motivujem a zamestnávam, aby bol nejaký režim len sú momenty, kedy majú svoje chvíľky a rozkričia sa. Konkrétne u nás je to počas stolovania, občas počas ranných hier, keď sa síce pekne hrajú ale sú hlučné, alebo keď si ideme nastúpiť k dverám pred pobytom vonku a keď sa čakáme pri umyvarke počas toho ako ostatné deti ešte cikajú a umývajú si ruky. Možno je to u vás tiež bežné a ja si to iba veľmi pripúšťam, veď od deti nemôžeme chcieť, aby sa celý čas správali ukážkovo. Máme zopár dievčat so silným hlasom a tie počuť aj keď šepkajú 😀
@asia83 Och jezus,tak ty si riadna sekera.Pevne verim,ze si len mama,nie ucitelka.
@maminkadeticiek nezda sa mi byt sekerou. Podla mna je to dobrý prístup. Neviem si oredstavit, ze mi 22 deti skace po hlave a robi si co chce
@maminkadeticiek prečo sekera? Super prístup, rodič doma nezvláda jedno dieťa a učiteľka ich musí zvládnuť dvadsať. Deti musia mať hranice.
@miiichaelaaa ja sa s nimi hrám na reštauráciu, ako sa tam správame, rozprávame sa potichu, pekne sedíme alebo súťaž, kto bude potichu, ide prvý umyť ruky, vyberie rozprávku na čítanie pred odpočinkom a pod.
Zdravím, podľa mňa najdôležitejšia je "prevencia". Ráno, v rannom kruhu im pripomínam, aj to, prečo chodia do škôlky, čo všetko sa tu treba naučiť, kým nastúpia do školy, .pripomínam im, že je veľmi dôležité pracovať, hrať sa v pokojnej atmosfére, lebo ten krik aj mnohým kamarátom nevyhovuje....Keď je kriku veľa a ja už odmietam na nich tiež kričať, používam piktogramy, tie dosť zaberajú...Pred jedlom im hovorím básničku, ktorá je zameraná na to, ako sa máme pri stolovaní správať - tie obmieňam. Pri neprístojnom správaní im pripomínam časti z básničiek, ktoré neboli dodržané....Po dojedení ich chválim za všetko, čo sa pochváliť dá - jednotlivcov i stoly, kde sa deti správali slušne...Je to výborná motivácia, každé dieťa chce byť chválené a pochvalou deti krásne napredujú....A čo sa týka prísnosti a zásadovosti, s tým naplno súhlasím. Pri dnešných deťoch by som ešte aj pridala...častokrát prichádzajú z prostredia, v ktorom absolútne nie sú pripravené na to, že niekoho majú rešpektovať a s niekým majú spolupracovať.... Nároky mnohých dnešných rodičov na pedagógov siahajú až do neba, ale zabúdajú na to, aké povinnosti majú oni voči vlastným deťom, ktoré hranice častokrát vôbec nepoznajú...., za čo, samozrejme, deti vôbec nemôžu...Dieťa nemôže za svojho rodiča, ale rodič za neukázniteľné dieťa áno a tých je dnes v zariadeniach ako maku.
@miiichaelaaa Ahoj, my v jedálni hráme hru Ujo Ticho. Tie deti ktoré do jedli si pekne sadnú a musia byť ticho. Vyberiem na začiatok jedno dieťa, to sa postaví a povie: Ja som ujo Ticho a vyberám si to dieťa ktoré najkrajšie sedí. Potom chodí okolo stolov a pozerá kto pekne sedí. Keď si vyberie pohladka ho po hlave a zas je ono ujo ticho.
Nám táto hra funguje.
A v triede, keď vidím ze niekto kričí, zoberiem ho sadnúť si za stôl a dám mu nejakú hru: plastelína, skladačka... Hrať sa môže ísť vtedy keď dokončí úlohu ktorú som mu dala.
@miiichaelaaa tak hluk v skolke je stále pri umývaní, obliekaní ... na to si musíš zvyknut...ten FB si zaloz sú tam dobre tipy aj hry, námety...ako píše Elizabeth v jedálni sme chodili na skupinky a kto dojedol učiteľka zobrala prvých 5,10 a išla sa s nimi už umyť a do spálne, aby nečakali na seba v kúpeľni nespliechali sa vodou, necikali 2 do jedného zachodu🙂 a pod....Ano používali sme píšťalku nevidím na tom nič hrozne efekt to malo.
Možno by nebolo zle sa s deťmi porozprávať ,opakovať im často že musia byť potichu že aj v škôlke sú zvieratká ako nejaká tá mala muška ktorá má rada ticho a že keď budú ticho určite ju započuju. Ja by som v škôlke nemohla byť mne ten hluk vadí koľko X som šla dať deti do škôlky či zo škôlky a ten hluk ako každé dieťa jedno cez druhé 🙈
@miiichaelaaa u nas v skolke robievali " rybicky"
Všetky ktoré ste zhejtovali @asia83 ste sa zrejme našli v jej príspevku. Vzťahovačnosť a urážanie sa, neprijatie kritiky nie sú dobré vlastnosti. Áno, aj v škôlke musí byť istá disciplína a deti si tam naozaj nemôžu robiť čo sa im zachce. A áno, niektoré matky nezvládajú výchovu jedného svojho dieťaťa a nie to ich mať takých v triede viac alebo keby také boli všetky? Niektoré deti sa nevedia správať, bijú iné deti, nevedia samostatne jesť, obliecť sa, vykonať potrebu, niektoré nevedia ani rozprávať, len vydávajú zvuky a matky očakávajú, že ich to naučia v škôlke. Som zvedavá ako by ste si s takými deťmi poradili. A do toho ďalšie, ktoré nerešpektujú učiteľku a robia si čo chcú. Až ked si skúsite túto prácu, máte právo niekoho, kto to robí, kritizovať.
@lilope ako vieš, že si žiadna, čo tu prispela túto prácu nevyskúšala? Byť autoritou je jedna vec, byť pre deti postrachom vec druhá
@elizabet173 reagovala som na tie, ktoré sa obuli do asia83. Ta, čo to vyskúšala, by sa do nej neobula. Neviem o akom postrachu tu rozprávaš, o tom nepadla žiadna reč. Prispievateľka písala tak isto o autorite tak ako ty. Dotknúť sa to mohlo iba tých, ktoré sa v tom našli.
@lilope ona má zvláštne vyhranené názory už včera excelovala v inej téme, ale to je jedno ako svoje deti vychováva.Autorita samozrejme musí byť, ale stačí, keď máš jedno dieťa s ADHD a to Ti strhne jednu triedu.Minule sa tu spustila kritika, keď som napísala, že dieťa, ktoré vyrušuje ide za trest na stoličku či do vedľajšej miestnosti a ženy boli zhrozene, že je vylúčené z kolektívu, chuda, týrane, že je samo v miestnosti, takže...krik a hluk k škôlke a deťom patria.V škôlke je hneď vidieť, ktoré dieťa má hranice, ktoré môže všetko len nech je doma kľud a od nás čakali, že mu dáme pravidla.Hned je vidieť ktorým deťom sa doma venovali poznaju farby, knižky, vedia strihať noznicami...u nás práve pri ranných hrách mohli vypustiť paru, pri rozcvičke sa rozsantili, prebrali🙂
Autorka naučíš sa pôjde to časom všetko je len prax a aky máš vek detí....tie najmenšie bývajú najnáročnejšie je to prvé miesto mimo rodiny kde trávia čas, zvyknuté na svoje rituály u nás bola väčšina detí jedinacikov, takže sa učili všetko podeliť sa o hračku, pomôcť kamarátovi
Ale u nás sme fungovali na odmenách a deti boli motivované.
@miiichaelaaa Ja radu nemám, ale našla som staršiu diskusiu...
https://www.modrykonik.sk/forum/mame-doma-skolkara-3-5-rokov/ako-utisit-deti-v-skolke/
Držím palce...