Ahojte.Moja takmer 3-ročná dcéra si vôbec nechce dať umývať zuby. Absolútne nič na ňu nezaberá a pri tom sa jej zúbky dosť kazia. Zúbky jej umývam asi od necelých dvoch rokov.Doteraz to bolo ako tak celokm v pohode, no posledný týžden je to o život. Trápi ma ešte aj to, že v septembri už pôjde do škôlky a vôbec nechce sama jesť.Keď položím pred ňu jedlo, tak si dá do pusy tak 3-4 lyžičky a potom začne jedlo rozhadzovať okolo seba a pozemi. To že spíme s dvoma cumlíkmi už ani neriešim. Mám ešte jednu dcéru , ktorá chodí do 1.triedy, ale s ňou také problémy neboli. Vopred Vám ďakujem za rady.
ak mozem pridat otazku..... nasa mala v poslednej dobe odmieta cistenie zubkov... ma 16 mesiacov. bolo to celkom oki, niekedy si dala, niekedy trebalo trosku trpezlivosti, no bola par dni u svokrovcov a po navrate absolutne odmieta.... nerada by som cistila nasilu, aby si nespravila k tomu odpor, ale zase nechat tak to nemienim, ved papa normalnu stravu a neexistuje, ze sa zubky cistit nebudu.
mate nejake triky na take male babo? dakujem
Plne suhlasim s anjelickom26, ze Tvoje slniecko tak trosku s Tebou manipuluje. My sme tiez zubky umyvali od prveho zubka, a od toho casu sme aj navstevovali detskeho stomatologa. Dnes ma moj syn 11 rokov a stale mu kontrolujem a casto aj docistujem zuby po umyti. Ved ide o zdravie tu sa nepozna veta Ja nechcem! Tak ako nechapem rodicov, ktori dieta nedaju do autosedacky, lebo tam place. To je fakt hazard so zdravim a zivotom dietatka!!! Ak sa zubky kazia, treba urcite najma vecer po umyti zubkov vylucit sladke napoje a aj mlieko. Aj ked je dieta v noci smadne, malo by byt naucene pit len cistu vodu. Aj podavanie antibiotickych sladkych sirupov v noci ovplyvnuje kazivost, ale to si nepomozeme, asi nie je mozne po kazdej davke umyt zubky. Ste v obdobi detskeho vzdoru, tak prajem vela stastia v nastaveni tych spravnych hranic a pravidiel!!! 🙂
Ja tiež súhlasím s anjelickom26 aj s navrhnutým postupom. Syslíci nemajú s umývaním zúbkov problémy, odkedy si pozreli DVD Bol raz jeden život, tú časť, kde kazové baktérie zbíjačkami rozbíjajú zuby 😀 Nemusím ich do hygieny naháňať, starší si už čistí aj sám, občas kontrolujeme použitím tabletiek, ktoré po rozžutí zafarbia zvyšný povlak, to sa mu páči... a obom sa páči, keď im pri umývaní zubov spievam, lebo pesničky si zvyčajne vymýšľam "z fleku" a niekedy sa mi fakt vydaria 😉 Môžeš skúsiť dcérke najprv predviesť, ako si ty umývaš zuby a potom bude na rade ona. Skrátka spraviť z toho pravidelný rituál, o ktorom sa nediskutuje.
K jedeniu: Rozhadzovať jedlo po stole a po zemi? Veď to veľké slečny nerobia! Dcérka určite pochopí, keď jej to takto vysvetlíš, že nie je malé bábo (ak má rada knižky, možno pomôže aj rozprávka Zuzanka a malý hosť - ako Zuzanka varovala malého bratranca a ten jej vylial puding namiesto zjedenia). Prikláňam sa k rade anjelicka26, nechať vyhladnúť, keď bude hladná, zje... opäť, zaveďte rituál, že sa stravujete celá rodina alebo aspoň tí členovia, ktorí sú práve doma SPOLU pri stole. podporuje to súdržnosť a dcérka bude mať vo vás nasledovaniahodné vzory. Trochu ju to pripraví aj na spoločné stolovanie v škôlke, kde si rozhadzovanie nebude môcť dovoliť. Myslím si ale, že tam už určite rozhadzovať nebude, jednoducho sa prispôsobí ostatným.
Hm myslim, ze ti tvoja mala riadne skace po hlave. Ak sa jej zubky kazia, ma predsa jasny dokaz, ze ich umyvat treba. Nechce cistit? Nedostane nic, v com je cukor alebo kyselina. Znamena ziadne dzusy, ale vodu, ziadne sladkosti, ale ovocie/zeleninu, a to aj v pripade, ze jej sestra dostane. Uvidis, ako mala otoci o 180 stupnov, ked uvidi pricina-nasledok v style - neumyvas=nebudes jest to, co ti tie zubky pokazi.
A umyvat zubky az od dvoch rockov je riadne neskoro, to je dieta prave vo faze vzdoru :( My umyvame od prveho zubku, u oboch.
Rozhaduje jedlo po zemi? V troch rokoch? Ak ju krmis, tak papa? Len si vyzaduje pozornost. Ale aj toto patri do kategorie skakania po hlave 🙄 Si neviem vobec predstavit, ze by som toto dovolila - ani nie svojmu rocnemu synovi. Ak zacne rozhadzovat, beriem misku, vyberam zo sedacky - dojedol. A on to dobre vie.